Profesyonel çobanlar geliyor


Profesyonel çobanlar geliyor
10 Ekim 2013
ŞABAN GÜNDÜZ - İZMIR

Tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik projeleriyle dikkat çeken Tire Süt Kooperatifi’nin girişimiyle sertifikalı hayvan bakıcılığı kursu açılıyor.

Süt hayvancılığı için büyük önem taşıyan bakıcılık konusunda İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Tire Kaymakamlığı, Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu, Halk Eğitim Müdürlüğü ve Tire Süt Kooperatifi’nin ortaklığıyla örnek bir çalışmaya imza atıldı. Konuyla ilgili bilgi veren Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük, projenin süt hayvancılığın geleceği açısından büyük önem taşıdığını belirterek, “Hedefimiz, hayvan bakıcılarını eğitip hayvan hastalıklarını en aza indirerek, süt verimini ve kalitesini daha da arttırmak.” dedi.

Küçük Menderes Nehri havzasında çiftinin başlıca geçim kaynağının süt hayvancılığı olduğunu vurgulayan Eskiyörük, “Bölgede süt hayvancılığının hızlı gelişmesiyle verimlilik açısından Avrupa standartlarını yakaladık. Öte yandan yüksek verimli hayvan ırkları, dengeli beslenme ve daha titiz bakım istiyor. Aksi takdirde hayvanlarda büyük sağlık problemleri yaşanıyor. Bu noktada hayvan bakıcılarının, hayvan sağlığı ve beslenmesi konusunda iyi eğitim almış olması gerekiyor.” şeklinde konuştu. Hayvan bakıcılığının bir meslek haline gelmesiyle yeni istihdam imkanı da sağlanacağına dikkat çekerek, “Avrupa’da hayvan bakıcılığı, ziraat mühendisi gibi eğitim almış uzman kişiler tarafından yapılan bir meslek ancak ülkemizde bir meslek olarak gelişemedi. Geliri yüksek ve keyifli bir iş olan bakıcılığı özendirerek, yeni bir istihdam fırsatı sağlayacağız. Aynı zamanda bölgede hayvan sağlığını kontrol altına alarak, verimliliği daha da arttırıp üreticinin gelirinin artmasını sağlayacağız.” dedi. Kursta teorik ve pratik bilgilerin birlikte verileceğini söyleyen Mahmut Eskiyörük hayvan beslenmesi, sağlığı, sağım ve hijyen gibi konuların, uzmanlar tarafından hızlı öğrenme teknikleri kullanılarak aktarılacağını kaydetti.
 
Ynt: Profesyonel çobanlar geliyor

Türkiye’de Bir İlk: ‘Sürü Yönetimi Elemanı’ Meslek Edinme Programı
Haber CHA
December 2, 2013

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Türkiye’de bir ilk olan ‘Sürü Yönetimi Elemanı’ adı altında yeni bir meslek edinme programını hayata geçirdi...

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Türkiye’de bir ilk olan ‘Sürü Yönetimi Elemanı’ adı altında yeni bir meslek edinme programını hayata geçirdi. Projenin ilk eğitim programı 2-20 Aralık tarihleri arasında Ankara’nın Polatlı ilçesinde yapılacak. Eğitimli çoban olmak isteyen 22 kursiyere, ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler tarafından teorik ve mera uygulamalı 120 saat eğitim verilecek.

İŞKUR, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği ‘Sürü Yönetim Elemanı’ adlı meslek edindirme programı için Polatlı İlçe Halk Eğitim Merkezi’nde tören düzenlendi. Törene Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin, Belediye Başkanı Yakup Çelik, İŞKUR İl Müdürü Talip Altuğ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhsin Temel, İlçe Mili Eğitim Müdürü Yusuf Doğan, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Müslüm Çiftçi ve kursiyerler katıldı.

İŞKUR İl Müdürü Talip Altuğ, profesyonel sürü yöneticisi yetiştirerek, Türkiye’de bir ilki başlattıklarını söyledi. Altuğ, 120 saat sürecek kursun teorik ve mera uygulamalı olacağını belirtti. Altuğ, “Sürünün dilinden anlama, kısacası sürü ile nasıl diyalog kurulur. Koyunlar nasıl sevk ve idare edilir. Geriye kalan saatler uygulama şeklinde alanda eğitim verilecek. Ve profesyonel sürü yönetimi elemanı olarak arkadaşlarımız 120 saatin sonunda sertifikalarını alacaklar. Profesyonel sürü yönetim elemanı olarak sürünün sevk ve idaresinden sorumlu olacaklar. Şimdi burada başlatmak üzere olduğumuz sürü yönetimi eleman kursuna katılacak arkadaşların bugünden itibaren sigortaları Türkiye İş Kurumu tarafından yapılmış durumda ve arkadaşlarımıza günlük 20 TL, aylık 450 TL olmak üzere cep harçlığı verilecek.” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Tarım Müdürü Muhsin Temel ise Polatlı’yı tercih etmelerinde küçükbaş hayvan varlığı ile mera varlığının etkili olduğunu söyledi. Temel, sürü yönetimi elemanı kursunun 7 ilçede daha açılacağının müjdesinin verdi. Bu işin anneden, babadan, dededen kalma usullerle değil, çok bilinçli bir şekilde yapılmasına dikkat çeken Muhsin Temel, Ankara ilindeki küçükbaş hayvan sayısındaki artışa dikkat çekti.

İl genelinde küçükbaş hayvan sayısında yüzde 50 artış olduğunu dile getiren Muhsin Temel, “Çok ciddi bir şekilde küçükbaş hayvan sayımızda bir artış var. Bu artışa paralel olarak da arkadaşlarımızın bu işi bilinçli olarak yapmaları çok rasyonel olarak işletmeleri, gündeme taşımaları çok çok önemli idi. Ve bu Ankara için çok önemli, şu an itibariyle de 950 bine yakın küçükbaş hayvan varlığı var Ankara’nın. 2002 yıllarında 650 bin olan hayvan sayısı bugün itibariyle 950 bine gelmiş, yani yüzde 50’nin üzerinde bir atış söz konusu. İşte bu sektörü ayakta tutabilmek, canlı tutabilmek bu işletmeleri gerçekten işletme gibi çalışmasını sağlamakla mümkün, bunlar da sizler sayesinde olacak. Bu bir ilk olacak. Polatlı’da bir sefer açıldı, bir daha açılmayacak değil. Biz 2014 yılı için biraz önce İŞKUR müdürümüzle de sohbet ederken söyledim. 7 ilçemizde daha bu programı düşündük. Planladık, tarihine kadar belirlerdik. Şu tarihte burada, bu tarihte burada. Bundan sonra devam edecek. Ankara’da hayvancılık işletmelerimiz olarak 40 bine yakın işletmemiz var. Bu 40 bin işletmenin 40 binini de eğitime alıp sertifika vermek bizim görevimiz. Bu doğrultuda sadece sertifika aldık. Cebimize koyduk. Sonra bunu ne yapacağız diye de düşünmeyeceksiniz. 2014 yılından itibaren inşallah sürü yönetimi eğitimi almış işletmeler ekstra destekleme prim alacak. Teşvik alacaklar ciddi oranda da biz onlara kaynak aktarmaya çalışacağız.” şeklinde konuştu.

Sürü Yönetim Elemanı kursuna katılan kursiyerler ise çobanlığın artık ebeden, dededen kalan yöntemlerle değil daha profesyonel yapılması gerektiğine dikkat çektiler.



 
Ynt: Profesyonel çobanlar geliyor

Sürüler artık sertifikalı çobanlara emanet
AA
14 Ocak 2014
Bu çobanlar bildiğiniz gibi değil!




Sivas ' ta 'Sürü Yönetimi Elemanı Benim' projesi kapsamında kurs gören 36 çoban, sertifikalarını aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık ve İŞKUR İl Müdürlükleri arasında imzalanan protokolle hayata geçirilen 'Sürü Yönetimi Elemanı Benim' projesi kapsamında Ulaş ilçesinde 36 çoban adayı, 15 gün eğitim gördü.

Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerler için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Konferans Salonu ' nda sertifika töreni düzenlendi.

İŞKUR İl Müdürü Nabi Soysal, törende yaptığı konuşmada, ülkenin en büyük sorunlarından birinin işsizlik olduğunu, bunun da mesleksizlik ve kaliteli eleman bulunamamasından kaynaklandığını belirtti.

Son iki yıl içerisinde tarım ve hayvancılık sektöründeki iş gücü açığını kapatmak amacıyla çeşitli mesleki eğitimler düzenlediklerini ifade eden Soysal, bu eğitimlerin süreceğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan ise 2014 ' te 8 ilçede de çoban adaylarına kurs vereceklerini dile getirdi.

Sadece teorik değil uygulamalı eğitimde verdiklerini aktaran Aslan, Sivas ' ta 2013 yılı sonu itibariyle 500 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu, çoban sorununu ortadan kaldırmak için bu projenin hayata geçirildiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Vefa Kaya, Ulaş Kaymakamı Altınkaynak, Aslan ve Soysal, 36 kursiyere sertifika ve kepenek verdi.
 
Ynt: Profesyonel çobanlar geliyor

16.01.2014 - 12:19 | Son Güncelleme: 16.01.2014-12:32

3 bin TL maaşla çalışacak adam bulamayınca...
Sosyal güvencesi olmadığı için evlenmekte bile zorlanan çobanları devlet güvence altına alıyor. Mesleği cazip hale getirmek isteyen Bakanlık, 25 bin çobanı ' sürü yöneticisi ' unvanıyla kadroya alacak.

Küçükbaş hayvan sayısındaki düşüş nedeniyle tırmanan et fiyatları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ' nı harekete geçirdi. '3 bin TL maaşla çoban bulamıyoruz' diyen işverenlerin sesine kulak veren Bakanlık, besi yetiştiriciliğini özendirmek için çobanlara kadro yapma kararı aldı.

YÜKSEKOKUL MEZUNU...

YÖK ile işbirliğine giden Bakanlık, 2 yıllık yüksekokul statüsünde okullar açarak sigortalı ve kadrolu çobanlar yetiştirecek. ' Sürü yöneticisi ' unvanıyla işletmelere atanacak olan çobanların eğitim sonrası alacakları maaşın bir kısmı da yine devlet tarafından karşılanacak.


YERLİ MELEZ IRK GELİYOR

Türkiye ' nin 2013 itibarıyla 33 milyon koyun varlığı olduğunu, ancak bunun ihtiyacı karşılamakta yeterli olmadığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini özendirmek için 25 bin kadrolu çoban alacaklarını söyledi. İstanbul Sanayi Odası ' nın et, balık ve süt ürünlerinin sorunları ve çözüm önerilerini görüştüğü toplantıda konuşan Mirmahmutoğulları, 'Bakanlık olarak koyunculuğa da çok ciddi destek veriyoruz. Küçükbaş hayvan varlığımızı her yıl yüzde 10 artırmayı planlıyoruz' dedi. Kırmızı et üretimini artırmak için bugüne kadar küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine 7 milyar TL hibe desteği verdiklerini belirtenMirmahmutoğulları, şunları kaydetti: '13.9 milyonu bulan büyükbaş hayvan varlığını artırmak için coğrafyamıza uyumlu, kaliteli, yerli melez ırk geliştireceğiz.'50

MİLYON HAYVAN BESLİYORUZ

74 milyonluk nüfus ve yıllık 34 milyon turistin et ihtiyacını karşılayan Türkiye kırmızı et sektörü, 2013 yılında 627 bin 948 ton et üretti. Bunun 546 bin 108 tonu sığır, 68 bin 285 tonu koyun, 13 bin 434 tonu keçi, 122 tonu ise mandadan elde edildi. Türkiye ' nin hayvan varlığı 2012 yılında toplam 50 milyon 186 bin 583 adede ulaştı. Bu toplam rakamın 35 milyon 782 bin 519 ' u küçükbaş, 14 milyon 22 bin 347 adedi ise büyükbaş hayvanlardan oluşuyor. (Akşam)
 

Benzer Konular