• Hesabınıza giriş yaparken sorun yaşıyorsanız buraya tıklayarak lütfen şifrenizi sıfırlayınız.

Uzun Yaşamanın Sırrı: Keçi – Koyun Sütü

Katılım
14.01.2012
Mesajlar
6,511
Konum
Konya

Uzun Yaşamanın Sırrı: Keçi – Koyun Sütü
9 Mayıs 2015 Cumartesi \\ Aktuel \\ Yorum Yok

Hürriyet Cumartesi yazarları İpek İzci’nin yaptığı habere göre uzun ve zinde bir hayatın izini süren Amerikalı yazar Dan Buettner, 100 yaşını gören insanların sırrını, yazdığı kitapta (Eating and Living Like the World’s Healthiest People – Dünyanın En Sağlıklı İnsanları Gibi Yemek ve Yaşamak) özetliyor. İtalya’nın Sardinya Adası’nda yaşayanlar eserde özel bir yere sahip. Buettner, onları diri tutan formülleri akademik araştırmalar ışığında anlatıyor.

O formüllerin başında ise bizim hiç de uzak olmadığımız iki besin yer alıyor. Koyun ve keçi sütü.

Keçi ve koyun sütü

Her ikisinin de besin değeri inek sütünden fazla; üstelik hazmı daha kolay. Keçi ve koyun sütü, kötü kolesterolü düşürüyor, kalp-damar rahatsızlıklarını önlüyor. Kolon kanserinden koruması da cabası. Keçi sütünün çinko ve selenyum açısından çok zengin olması bağışıklık sistemini güçlü kılıyor.

Koyun ve keçi sütü dışındaki yiyecekler ise şöyle:

Devedikeni

Devedikenini bitki çayı olarak tüketen Sardinyalılar, böylelikle vücutlarını toksinlerden korumuş oluyor.

Yufka ekmeği

Sardinyalıların en çok tükettiği ekmek türü. Yüksek proteinli, düşük glutenli ve durum buğdayı unundan yapılıyor. Lif oranı yüksek, işlenmiş ve rafine edilmiş yiyeceklerdeki gibi kandaki şeker oranını artırmıyor, aksine Tip 2 diyabet riskini azaltıyor.

Arpa

Arpadan yapılmış bir ekmek, kan şekerini, buğday unuyla yapılmış bir ekmekten daha yavaş artırır. Bu da, pankreas ve böbreklere daha az yük olmak anlamına geliyor. Eski zamanlarda yoksulların besini olarak bilinen arpa, şimdilerde Sardinya mutfağının kıymetlisi.

Bakla ve nohut

Sardinyalıların mutfağında bakla ve nohut, çorbalarda veya et yemeklerinde sık sık kullanılıyor. Protein ve lif oranı yüksek. Bu da 100 yaşını görmek için en önemli ipuçlarından biri.
 
Katılım
11.04.2010
Mesajlar
1,474
Konum
KARS
Ynt: Uzun Yaşamanın Sırrı: Keçi – Koyun Sütü

Türk insanının özetini sundun Yusuf abi.
 
Katılım
11.12.2017
Mesajlar
2
Konum
Tekirdağ
TLC kanalında aynı konu ile alakadan bir progran vardı.
Özetlersem
Hayvansal proteinler insanların çocukluk ve gelişim çağında kesinlikle çok yararlı ama bu dönemden sonra alınan hayvansal proteinler insanda gelişimden daha ziyade yıpranma gerçekleştiriyor.
Örnek olarak gösterdikleri bir cemaat var. İsmini hatırlayamadım ama kısacası vegan diyet uygulayan bir cemaatti. (veceteryan: et yemeyen. Vegan: hayvansal hiçbir gıda tüketmeyen. Süt yoğut dahil) içlerinden bir de amca ile röportaj yapmışlardı. Yaş 102 amca diyorum çünkü görünüş dede hal hareketler hala dinç anca amca lafı ağzımdan çıkar. Amcamız doktor kalp doktoru 95 yaşına kadar çalışmış. "Gözlerim kapalı bypass yapabilirim" diyecek kadar da kendinden emin. Son yıllar da neden çalışmayı bıraktınız diye sorulduğunda "yeni bir sevgilim oldu kendime daha fazla zaman ayırmak istedim" diye cevaplıyor. Adamlarda örneklerde sağlandı yani.
Kısacası ilk yazıda da görüleceği gibi.
Çocukluk ve ergenlik hatta gençlik yıllarında yoğun hayvansal protein alımında problem yok ama sonrasında yaşlanmayı arttırdığı için veganlık öneriliyor.
 
Katılım
03.04.2013
Mesajlar
111
Konum
edirne
TLC kanalında aynı konu ile alakadan bir progran vardı.
Özetlersem
Hayvansal proteinler insanların çocukluk ve gelişim çağında kesinlikle çok yararlı ama bu dönemden sonra alınan hayvansal proteinler insanda gelişimden daha ziyade yıpranma gerçekleştiriyor.
Örnek olarak gösterdikleri bir cemaat var. İsmini hatırlayamadım ama kısacası vegan diyet uygulayan bir cemaatti. (veceteryan: et yemeyen. Vegan: hayvansal hiçbir gıda tüketmeyen. Süt yoğut dahil) içlerinden bir de amca ile röportaj yapmışlardı. Yaş 102 amca diyorum çünkü görünüş dede hal hareketler hala dinç anca amca lafı ağzımdan çıkar. Amcamız doktor kalp doktoru 95 yaşına kadar çalışmış. "Gözlerim kapalı bypass yapabilirim" diyecek kadar da kendinden emin. Son yıllar da neden çalışmayı bıraktınız diye sorulduğunda "yeni bir sevgilim oldu kendime daha fazla zaman ayırmak istedim" diye cevaplıyor. Adamlarda örneklerde sağlandı yani.
Kısacası ilk yazıda da görüleceği gibi.
Çocukluk ve ergenlik hatta gençlik yıllarında yoğun hayvansal protein alımında problem yok ama sonrasında yaşlanmayı arttırdığı için veganlık öneriliyor.
abi bir laf vardı 40 yaşına kadar kuzuyu 40 yaşından sonra kuzunun yediğini yeyin diyorlar ama eskiler yakabildiğin sürece ye diyor adam bir çıkıyor koyunlarla günlük 30 40 km yürüyor oturuyor kuzunun yarısını yiyor dokunmaz heral :)
 


Üst Alt