Yeni besi ciftligi


Selamin aleykum oncelikle siteyi uzun zamandir takip etmekteyim gerekli yada yeterli bilgiler almaktayim ancak bi kac sorum olacakti..

Oncelikle kirklarelinde 10 donum arazimiz var ve burasi tarla vasfinda yani ben burda besicilik yapabilir ve buraya kendim icin bi ev yapabilirmiyim?ruhsati ev icin ayri agir icin ayrimi alacagiz..elektrik su islemlerini nasil yapacagiz.. koye 900 metre uzaklikta kadastrol yol cepheli..

Besicilik icin genelde yari acik besi oneriliyo okudugum ve kulaktan duydugum kadariyla peki agiri ne sekilde ve ne kadara mal edebiliriz..? Paysa diye bi firma var cadirli yapio ordaki besi ahiri mesela uygunmudur..?

20 30 baslik 9 aylik simentalle ise baslamak istiyoruz..? Ziraat bankasindan kredi kullanarak..

bu iste babam yillarini vermis bi insan olarak her daim yanimda yani isi biliyoruz ama karsta, kirklarelinde degil.. bu konularda yardimci olursaniz ve fikir verirseniz sevinirim..
 
Besilik materyal erkek olduğu için dayanıklıdır. Bu yüzden yarı açık en iyi seçim diyebilirim. Paysa'ya gelince onun besi ahırını görmüştüm rüzgarı hesap et yeterli ve çok güzel bir ahır sistemi tavsiye ederim. Ama krediye kesinlikle GİRME. Şu yaşıma kadar krediyle mutlu olan reçber görmedim ben. Hayvan için 9 ay uygun sayılabilir. Beyamca yanına gelebilirse iyi olacağını düşünüyorum. Hiç olmazsa bir rehberin olur. Merak ettiklerin varsa her daim yardımcı olmaya çalışırım.
 
Oncelikle tesekur ederim cevabin icin.
Devletimiz saolsun kredisiz kipirdamak imkansiz malesef.. tabi birikmis ve corludada arsa var gerekirse onu satmayida dusunuyoruz..
Onun disinda 10 donumluk arazi tarla vasfinda buna ruhsat isleri falan nasil olur... ev yapabilirmiyiz ahir icin sorun olurmu..
 
10 dönüm için imarı aldığında başka bir izin gerekmez. Evi de ahırı da yaparsın. Detaylı bilgiyi tapu kadastro müdürlüklerinden alman en doğrusu olur. Besicilik konusunda merak ettiklerin varsa yardım edebilirim.
 
Kactane hayvanla baslamaliyiz... aile olarak 6 kisiyiz agir isler abim ben ve babama dusecek..
Sut besiciligi yapmicaz zaten he arada olur ancak kendimiz sut peynir yogurt falan icin..
Kac disi kac erkek oranli girilmeli bu ise. Herkes icin ve bizim icinde onemli olan cogalmak... bu denge nasil kurulmali.
 
2 seçeneğin var. Birincisi; genç erkek materyal alarak besicilik yapmak. İkincisi ise et ırkı hayvanların dişisini alıp ondan işi yürütmek.
Ama benim sana önerebileceğim, kombine yapmak. İşi simental ile yaparsın erkeğini besiye alır, dişisini ister büyütür istersen satarsın. Bu da iyi bir seçimdir. Simental ülkemizde de çok rağbet gören bir cins. Pazar sıkıntısı yaşamazsın.
Sadece besi yapacağım diyorsan yurtdışından et ırkı dişi hayvan ( örneğin şarole, angus, hereford, limuzin vs.) alıp yetiştiricilik yaparsın. Zaten bu et ırklarının dişisi bile 700-800 kg oluyor. Bütün hayvanlarını besiye alır damızlık işine bile girersin. Seçim senin.
 
Yok yurtdisina hic bulasmak istemiyorum abicim.. kazaniyosa bizim yetistiricimiz kazansin az olsun saglikli olsun.. simental suanda kafamda tek hayvan secenegi.. damizlik 2 tane alirim diyorum ona gorede 1 erkek gerisini 9 aylik devam ederim ki 9 ayliklar ergenlige ulasir onlara kardeste devaminda gelir hayirlisiyla... saol verdigin bilgiler icin..
Peki 10 donum arazinin 1 donumunu ahir ve ev icin dusunuyorum depoydu oydu buydu.. geri kalan 9 donum arazi icin ne ekmeliyim ki rahat edeyim en azindan yem maliyetini minimuma alalim..
 

Sadece besi düşünme bence. Zamanı gelir piyasa oynar tüm emeğin zayi olur. Kombine yapıp işini sağlama alırsan bence daha iyi olur diye düşünüyorum. 5-10 tane gebe düveyle başlar dişisini büyütür erkeğiyle de besi yaparsın. Paraya ihtiyacın olduğunda satar cebine para koyarsın. Simental yap derim ben. 9 dönümün hepsini yem bitkisi ek. Örneğin yonca olabilir. Bu işlerde biraz yeni olduğunu gördüm yanılmıyorsam. Daha detaylı bilgiyi konuşabiliriz kardeşim.
 
Selamin aleykum oncelikle siteyi uzun zamandir takip etmekteyim gerekli yada yeterli bilgiler almaktayim ancak bi kac sorum olacakti..<br />
<br />
Oncelikle kirklarelinde 10 donum arazimiz var ve burasi tarla vasfinda yani ben burda besicilik yapabilir ve buraya kendim icin bi ev yapabilirmiyim?ruhsati ev icin ayri agir icin ayrimi alacagiz..elektrik su islemlerini nasil yapacagiz.. koye 900 metre uzaklikta kadastrol yol cepheli..<br />
<br />
Besicilik icin genelde yari acik besi oneriliyo okudugum ve kulaktan duydugum kadariyla peki agiri ne sekilde ve ne kadara mal edebiliriz..? Paysa diye bi firma var cadirli yapio ordaki besi ahiri mesela uygunmudur..?<br />
<br />
20 30 baslik 9 aylik simentalle ise baslamak istiyoruz..? Ziraat bankasindan kredi kullanarak..<br />
<br />
bu iste babam yillarini vermis bi insan olarak her daim yanimda yani isi biliyoruz ama karsta, kirklarelinde degil.. bu konularda yardimci olursaniz ve fikir verirseniz sevinirim..

Guncel

Ahır maliyetiji minimum seviyede tutmak icin onerileriniz varmi..??

Tonuslu 58 eyvallah abicim verdigin bilgiler icin..
 
Her türlü tarımsal yapı (ahır, depo, samanlık vs) için izin almanız gerekiyor. Belediyenizin fen işlerine başvurursanız sizi yönlendirirler. İlk etapta Belediyeniz Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İl Müdürlüğünden ve Tarım İl Müdürlüğünden görüş isteyecektir. Ondan sonra proje çizimi vs işlemleri var.
 
İmar tapu işlerinden pek anlamam o yüzden bildiklerimi anlatayım.
Yemlik kilidi çok elzem birşey değildir aynı şekilde kauçuk hayvan yatakları da. Gereksiz maliyet yapar bunlar. Ayrıca parayı betona gömmemeni, farklı tip ahırları da gözden geçirmeni tavsiye ederim. Örneğin çadır ahır, çelik konstrüksiyon vs. bunlar kesinlikle maliyeti düşük ahırlardır. Şahsen çok sevdiğim olan çadır ahır için paysa firması ile görüşebilirsin güzel besi ahırı yapıyorlar. Ahırı yapacağın yer yüksek olsun ve etrafta kokan şeyler ( gübre, silaj, yemler vs.) olmamalı bunun için ahır havalandırması önemli.
 
Himm anladimm abicim eyvallah.
Ciftci belgesi ve CKS belgesi ilk kez alacagim bunlari nasil halledebilirim bilgin varmi abicim..???
Gittim bugun ne kadar yer ekiyorsunuz.. abicim dedim ilk kez yapicaz biz bu isi yeni giriyoruz bunlar nasil olcak bilgim yok adamda bilmiyo suratima bön bön bakiyo..

Bu belgeyi almadan da en azindan yerin bir kismi icin kredi kullanmak istiyorum ama belge olmadan veremiyolar... mesela bahsettin ahirlar icin elinde proje yada resim atabilirmisin abicim..
 
Ruhsat için proje çizimi (statik, mekanik, elektrik vs) gerekiyor. Dolayısıyla mimarınızın hızı önemli.
ÇKS ve Çiftçi belgesi için önce Ziraat Odasına gidip kayıt yaptıracaksınız. Bunun için verecekleri evrakları düzenleyip köy/mahalle muhtarına onaylatmanız gerekiyor. Ondan sonra Tarım İl/ilçe müdürlüğünde ÇKS kaydınızı yaptırabilirsiniz.
 

Cevabiniz icin eyvallah ama.. sorun burda verilen evraklarda ne ekiyon be biciyon ivir zivir kac bas hayvanin var gibi seyler... bununla alakali olarakta bende diyorum ki ilk kez yapiorum yeni bi baslangic arazi var ancak ne eken var ne bicen.. buna istaneden genede ciftci belgesi alabilirmiyim.
 

Benzer Konular