26 nitrat atımı..

Ben de martın 22 sinde atmış idim. Bağfaş ın 26.5 nitrat süper granül, dönüme 25 kg . Buğdaylarınızın bakımlarını zamanında yapmış iseniz, nitrat için en uygun zaman Mart ayının son haftalarıdır. Bu zamanları es geçerseniz, bir adım sonrasındaki başak taslağında ve dolayısı ile başaktaki tane sayısının belirlenmesinde olumsuz yönde etkilenirsiniz. Başka bölgeleri bilemem ama ben Trakya için yorumladım.
 
Ben de martın 22 sinde atmış idim. Bağfaş ın 26.5 nitrat süper granül, dönüme 25 kg . Buğdaylarınızın bakımlarını zamanında yapmış iseniz, nitrat için en uygun zaman Mart ayının son haftalarıdır. Bu zamanları es geçerseniz, bir adım sonrasındaki başak taslağında ve dolayısı ile başaktaki tane sayısının belirlenmesinde olumsuz yönde etkilenirsiniz. Başka bölgeleri bilemem ama ben Trakya için yorumladım.
Pril ile granül arasında tane boyutu dışında başka fark varmıdır.Benim ilk aldıklarım gübretaş prildi.Sonradan bir kısım yere bagfaş süper granül aldım.
 
Buğday çok diri.Allah biçmeyi nasip etsin.

amin inşallah
.
Buğdayın cinsi nedir

Rumeli

Bu yıl bizim de normal her zaman attığımız ayarda atarken 22 yerine 28 kaçtığı yerler oldu. Zayıf yerlerdi zaten iyi oldu ama bu yıl fazla akışkandı sanki Can gübreleri. Çok tozluydu bi de.

Maşallah buğdayınız çok güzel görünüyor. Pek karaçim yapmıyor harhalde yerler çok temiz toprak.

Bu tarlada dar ve geniş yaprak namına bişey yok ama diğer parçalarda kangaldan çok muzdaribim. biraz zararı var. ilaç atmama rağmen bazıları ölmüş bazıları yaşıyor. elle çıkarabildiğimi çıkardım ama öylede bitmiyor.
Bizim aldığımız can gübresi is çok akışkandı ve toz yoktu bizi o yanılttı.geçen seneye göre yaptığımız ayarı yapınca fazla kaçtı.
 
Erken buğday için tam zamanı ver geç. Başak çıktıktan sonra topraktan alım çok azalır. Süt olumunda topraktan alım zaten yok denecek kadar az. Süt olum başlamadan 45 gün önce vermek ideal zamandır. 33AN gübresi olsa 1 ay önceye kadar verilebilir ama 26da 13 nitrat 13 amonyum. Toprakta kalıntı olarak kalacağına buğday alsın.

Biz bitkiyi kökten gübreyi aldıkça başağı besliyor sanıyoruz ama süt oluma kadar alacağını alıp sonra yaprağındaki sapındaki besinleri taneye taşır. Ben 15 martta ve 22 martta attım nitratları. Geç çeşit olmasına rağmen. Süt olum 15-20 mayısta başlar bu yıl tahminim. Nisan 10 gibi de az bir miktar yağmur görürsem vericem.

Aslında en uygun zaman sapa kalkmadan hemen önce sapta ikinci boğumun oluştuğu an. O iki boğum arasında başak taslağı oluşmaya başlar. O taslak oluşmadan önce verilen azotun toprakta erimiş bir şekilde karışmış olması lazım. Bitki başaktaki tane sayısını bu dönemde toprakta bulunan azota göre hesaplıyor. Sonradan verilenler ise taneyi daha iyi doldurabilir kaliteyi arttırabilir ama başak büyüklüğüne etkisi yoktur. Başakta ne kadar tane okadar kg olarak bakarsak toplam azotun %80-90ı sapa kalkım döneminin hemen öncesinde toprakta hazır erimiş halde bulunacak gibi atılmalı.
Süt olumla birlikte azotu yapraklardan alacağını söylemişsiniz pas ilacı atacağımız zaman Mayıs ın ilk haftası gibi ilaç la birlikte yaprak gübresi vermek istiyorum etkisi nasıl olur acaba
 

Süt olumla birlikte azotu yapraklardan alacağını söylemişsiniz pas ilacı atacağımız zaman Mayıs ın ilk haftası gibi ilaç la birlikte yaprak gübresi vermek istiyorum etkisi nasıl olur acaba


Etkisi illaki olur. Şöyle bi kaç bilgi paylaşayım


Kutikula tabakasının görevleri;
–yaprakları transpirasyon ile aşırı su kaybından korumak ve
–yapraklardan yağmur suları ile org + inorg maddelerin yıkanmasını engellemek

-Düşük molekül ağırlıklı maddeler (şeker, mineral maddeler) yaprağın içine kütikuladaki hidrofilik boşluklardan girer.
-Suyun kütikuladan evaporasyonu da bu boşluklarda gerçekleşir.

Kütikulada bulunan boşluklardan;
– çapı küçük (0.44 nm) maddelerin (üre gibi) geçişi kolayken
–sentetik şelatlar (Fe EDTA) gibi moleküllerin geçişi imkansızdır.

-Kütikulanın dışından içine doğru (boşluklarda) negatif yükler yoğunlaşmaktadır.
-Dolayısıyla boşluklardan katyonların geçişi anyonlara göre daha kolaydır.

Yaprakların çevresindeki bu kütikula yapısı genç yapraklarda daha seyrekken bitki gelişip yapraklar olgunlaşınca kalınlaşır.
Yapraktan gübrelemelerde bitki gençken daha fazla verim alınır. Ancak olgun yapraklardan da öncelikle ürenin geçişi kolaydır yapısından dolayı.

Bunun dışında katyon anyon tablosu ekliyorum. + yüklü iyonlara katyon , - yüklü iyonlara anyon deniyor. Yaprak iç tabakasında da - yükler yoğun olduğu için tablodaki +1 iyonlar en kolay geçişi temsil eder. +2 biraz daha zor +3 baya zor. -1ler de nispeten geçişken - 2ler baya zor geçer, -3ler belki genç yapraklarda çok düşük ihtimal geçebilir. Şelatlanıp ters yüklü elementlerle birleşmediği sürece çok çok zor olgun yapraklarda imkansız gibi bişey.


JKjEcf.webp


Tabloya göre üreden sonra yapraktan en kolay alınabilen element +1 iyon olan potasyum.
+2 iyon olan kalsiyum , magnezyum ve çinko da nispeten kolay alınabilir.
-1 iyon olan nitrat da alınabilirliği yüksek sayılabilir bir element.

-2 iyon olan oksit ve sülfat alımı zordur. Çinko oksit , demir oksit gibi elementler verildiğinde çinko ,demir vs yapraktan alınırken oksit yaprak üzerinde kalır ve nemle birlikte yaprak üzerinde oksitlenme yapar ve zarar verir. Aynı şekilde sülfatlı gübrelerden de magnezyum potasyum çinko mangan sülfat falan yapraktan alınır sülfat yaprak üzerinde kalır. Sıcak havalarda bitkiyi kavurucu bir etki bırakır. O yüzden pas ilacı döneminde bilhassa havaların ısındığı ve yağış ihtimalinin azaldığı dönemlerde sülfatlı gübrelerle yaprak gübrelemesi yapılmaması gerekir. Yağmur ile yıkandıkça ve ılık ve serin havalarda çok sorun olmaz.

Genel olarak dikkat edilecek hususlar bunlar.

Kısacası pas ilacı döneminde verilebilecek ve alınabilirliği kolay en iyi gübre üre ve potasyumdur. potasyumu da sülfatsız olması sebeni ile potasyum nitrat olarak vermek en iyi seçenek olur.

Pas ilacı haricinde 200-300 gram kadar üre verilebilir aynı şekilde 200-300 gram potasyum nitrat da verilebilir. Verime çok katkı yapmaz belki ama topraktan alımın bittiği dönemde yapraktan verilen üre tane doldurmaya katkı sağlar protein ve kalite üzerine de etkisi olur. Potasyum da bu katkıyı yapar.

Pas ilacı ile birlikte sorun yaşamamak için en ideali 100 gram üre - 100 gram potasyum nitrat. Ya da 200 gram potasyum nitrat olabilir.

Benim tercihim 100 gram üre 150 gram potasyum nitrat olurdu ya da 10-5-40 gibi bir gübre. Biraz da amino asit ilave edilirse kuraklık ihtimaline göre bitkinin direncini arttırır.
 

Resimler ve ekler

  • katyon-bilec59fik.png
    katyon-bilec59fik.png
    56.2 KB · Görüntüleme: 65
Son zamanlardaki yağışlarla maşallah çok güzel oldu tam sap kalkma dönemindeki bol su ihtiyacı karşılanıyor..Ama bu gidişle Nitratlar biraz zor atılır gibime geliyor ama hayırlısı.
Ben daha arpalara atmadım yağsında elle atalım.Hiç sıkıntı yok 2 günlük iş en fazla.Hem dışırılardada hiç kimse yok kavelere gitmek yasak iş çıkar daha iyi olur..Dün ve bugün yağan yağmurlarda 10mm ve üzeri yağış olmuş bölgemizde..Hızlı yağmada hep çiledi 2 gün boyunca.
 

Benzer Konular