Yozgat'ta Kuraklık Hububat Üretimini Tehdit Ediyor

6.png

Yozgat'ta Kuraklık Hububat Ekili Alanları Olumsuz Etkiliyor

Yozgat'ta kış ve bahar aylarında yeterli yağış olmaması nedeniyle hububat ekili alanlar olumsuz etkileniyor. Yağışların az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, çiftçilere tarlalarını kontrol edip, pas ilacı atmalarını önerdi.

Kuraklık ve Düşen Verim Endişesi​

Yozgat'ta kış mevsiminin kurak geçmesinin ardından bahar yağmurları da toprağı doyurmadı. Çiftçiler, ay sonuna kadar yağış olmaması halinde verimin daha da düşmesinden endişe ediyor. Açıkgöz, yağışların bölgesel ve az olması nedeniyle ekili alanlara fazla faydalı olamadığını belirtti. Toprağın altının kuru olduğunu ve yağış sonrasında düşen yağmurun hızla buharlaştığını ifade etti.

Pas Hastalığı ve Önlemler​

Yağış sonrası havanın kapalı olması nedeniyle ekinlerde pas hastalığı görüldüğünü belirten Açıkgöz, çiftçilere tarlalarını kontrol edip pas ilacı kullanmalarını önerdi. "Çiftçi birebir arazisini gezip, takip etmesi lazım, ilacını atması lazım. Pas, yüzde 40 verimi düşürür. Onun için çiftçi pası mutlaka inceleyip, pas ilacını atması lazım," dedi.

Bölgesel Yağışların Yetersizliği​

Açıkgöz, bölgesel yağışların yeterli olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: "Bölgesel yağış var, ancak bu sene aşırı derecede kuraklık var. Yozgat'ın bazı köylerinde, özellikle taban arazi olan yerlerde kuraklık başladı ve devam ediyor. Meteoroloji bir haftadır yağış gösteriyor ama daha damla düşmedi. İnşallah iyi bir yağmur elde edersek, en azından hasat dönemine kadar idare ederiz. Dördüncü ayın otuzuna kadar yağış yağmadığından dolayı arazi sıkıştı ve yabancı çavdar oluştu. Bu yıl arazinin yüzde 85'inde yabancı çavdar var. Yağan yağışın yüzde 30-35’i fayda sağladı, ancak yüzde 65'i fayda sağlamadı. Doyurucu bir yağmur yağmadı araziye."

Çiğ ve Pas Sorunu​

Sabahları düşen çiğin ve güneşli havaların olmaması nedeniyle çiğin kalkmadığını, bu durumun da pas oluşumuna neden olduğunu belirten Açıkgöz, "Arazimizde belirli yerlerde pas var. Bu sorunu görmek ve müdahale etmek gerekiyor," dedi.

Yozgat'taki çiftçiler, kuraklık ve pas hastalığı gibi sorunlarla mücadele ederek verimlerini korumaya çalışıyor. Ancak yağışların yetersiz olması, tarımsal üretimi zorlaştırıyor ve çiftçilerin önlemler almasını gerektiriyor.
 

Benzer Konular