Silajlık Buğday Tohumu Önerisi

iyi günler çiftçi dostlarım, Mısır silajını nisan sonu mayıs başı gibi ekiyorum Yoksa nişastası düşük oluyor. Seneye hayvan sayım artmasına rağmen sulak arazi kapasitem sabit kalacak bu yüzden mısır öncesi Buğdaygiller (Arpa, Tirtiklale , Yulaf, Çavdar, Buğday) ekip silajını yapmayı düşünüyorum. en erken içlerinden hangisi yetişir. Nisan sonunda silaja basman gerekiyor.
Tohum ve çeşit önerilerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim.

Yer: Konya - Beyşehir.

Traktör tavsiyesi

M7040 Kubota da 3lü 14 inç pulluk denemiştik aşırı kasma yapıyordu onun yerine 4 lü 12 inç pulluk kullanıyoruz, pullukta ağır toprakta dönüme(1000m2) 2,5 lt’den az yakıt yaktıramıyoruz ama çekiş konusunda memnunuz. Manevra, fren ve shuttle konusundan Kubota tavsiye ederim
M7040 bizim tarla şartlarımıza 4 soklu pulluk için çok az geliyor.
Bu sezon Nisan ayında kuraklık yaşadık.
11 bacak Doğsan 3 sıralı kaz ayağıyla M9540 bile iş yapamaz hale düştü.
Traktör çekmesine çekiyor, olduğu yeri kazıyor ama
Erkunt 85 Lüx traktörün sert yerde yaptığı işçiliği yapamıyor.
Ekipmanı hoplatmadan ve kısır yer bırakmadan toprak işleme yapamıyor.
Landini 5 100 de 4600 kg ağırlıkta olduğundan yeterli işçilik oluyor.
Başak 2105S te benzer performansta işçilik yapabiliyorlar.
Toprağı kışın 30 cm derinlikte kaz ayağı ile karıştırdık.
Nisan ayı başında goble kullandık, mısır ektik.

2011 415 vario TMS nedir ne işe yarar ?

Arkadaşlar 2011 415 gördüm ama tms yok anladığım kadarıyla. Ne işe yarar bu tms alâmeti farikası nedir. Sonradan takılır veya yapılabilir mi ?
Traktor yönetim sistemi hidrolik sistemi suspansiyon herşeyi icerden düğme ile kontrol etmeye yarayan bi sistem diye biliyorum

Çiftçiliğe Başlamak İsteyen Genç Çiftçiler Hakkında

Aileniz küçük çapta tarım yaptığına göre az tarlası vardır.Az tarlanın yerini de karıştırmayın artık.Yirmi tarlanız bile olsa birkaç kere gidip gelince sonrasını beyniniz otomatik götürür ancak kafa karışık olmayacak,zihin berrak olacak.
Traktörünüzde en azından tente olsun ki, yatma ve devrilmelerde sürücüye zarar vermesin.Fazla yükten her zaman korkun dikkatli olun, ustalık ister.
Bütün ürün gruplarında arşivde yeterli bilgi var önce onları okuyun ,hazmedin.Tamamen meteorolojiye bağlı olduğumuzdan şu ürün şu gün ekilir,şu gün gübrelenir,şu gün şu ilaç atılır diye bir şablon yapmak zordur ancak tarla işleme aşamaları ve ekilmiş üründe işlem sırası genel hatları ile bellidir.
Tarım üreticisi herşeyden önce iyi bir ekonomist olmalıdır.Masraflarını , işlemlerini, hasat miktarlarını, kullandığı ilaç gübre tohum marka ve miktarlarını, hasılatı (getiriler) günüyle birlikte kaydetmelidir.Masraflarının hasılat tarihine kadar olan yeniden değerlemesini yaparak gerçek kârını zararını bilmelidir.

Dedektif Nick' mi desem,Komiser Colombo'mu ;)
Çok teşekkürler hocam dikkate alacağım

ZONGULDAK TOMRUK CEKME ORMAN ISI TRAKTOR ARIYORUM

Kıymetli abilerim büyüklerim. Zonguldak Ereğli bölgesinde orman işletme için tomruk çekme siter çekme işleri için traktör arıyorum. Satın alacak butcem yok. Vadeli satış da yapılmadığı için kiralamak zorundayim 85 beygir ve üstü aylık kiralama yapmak için acil yardımınıza ihtiyacım var 545 900 5613

İşçi ücretleri , yevmiyeler.

Sözüm meclisten dışarı geneldir köyde çoban kalsan zor evlenirsin tarim ve hayvancilikla uğraşanlar toplumda itibarsizlaştirildi kendi evladina asgari ücreti bile cok görürsen afgan cobana 2 asgari ücretin fazlasini verirsin adamlar birlik olmuş kaçak gelmek icin 3 ay yol yürumüş cevremde gördüğüm sabah inek akşama kadar boru balya akşam inek boş zamanlarinda şurayi temizle bunu taşı onlarda bu çalisma şartlarini biliyor ona göre ücret istiyolar
O şekilde çalışan eleman varsa zaten 45 Bin maaş verirler. Buralardakiler günlük 3 hat 4 hat pazarlığı yapıyorlar demekki yöreye göre değişiyor. Baktım olmuyor tek elemana düşürdüm bende girdim sulamaya

PNÖMATİK (havalı) EKİM MAKİNESİNDE 4 SIRALI MI 5 SIRALI MI ALALIM?

Merhaba değerli abilerim arkadaşlarım. Edirne Merkez Büyükdöllük Köyünde çiftçilik yapıyorum. Her sene yaklaşık 100-150 dönüm ayçiçek ekimi yapıyorum. Yeni bir havalı makine ihtiyacımız var mevcut makinemiz çok eski pek memnun değilim. Traktörüm Landini 5-100 H modeli ve lastik ebatları orta boy (420/85 R34 arka lastikler). Çevremde yeni yeni 5 üniteli makineler görüyorum ve 5 üniteli bir havalı makine almayı düşünüyorum. Amaç 1000m2 ye yani dönüm bazında 4 üniteli makineye göre daha fazla tohum atmak.(Örn: 75 cm karık arası x 30 cm sıra arası olursa 4444 adet, 60 cm karık arası x 30 cm sıra arası olursa 5128 adet tohum düşecektir). Kısacası verimimizi arttırmak ve daha sık/dengeli tohum atmak için hemde makinemizi yenilemek için 5 üniteli irtem ya da şakalak marka makine almayı düşünüyorum. Kullanıcı tavsiyeleri ve yorumlarınızı merakla bekliyorum. Şimdiden teşekkür ediyorum...Ekli dosyayı görüntüle 81033Ekli dosyayı görüntüle 81034Ekli dosyayı görüntüle 81032Ekli dosyayı görüntüle 81031Ekli dosyayı görüntüle 81027Ekli dosyayı görüntüle 81035
İrtem düşünürsen sungur tarimdan fiyat al dün arkadaş aldı fiyat olarak piyasadan uygun

Mastitis Hastalığına ve Döl Tutmama Problemine Çözüm Önerileri

Mastitis ile bayağı uğraştım ilaçlar, aşılar, dezenfektanlar... Laboratuvara süt gönderdim s. aureus çıktı ve antibiyotiklere dirençliydi. Aşıyla biraz azaltsak ta zaman zaman hortluyordu. Sonra asidoz dan şüphelenerek rasyonu değiştirdim ve hayvanların önünde daima yem( karma) bulunmasına özen gösterdim. Şimdi yok denecek kadar az Allah a şükür. Meme kaybı olan hayvanlar da yavaş yavaş sürüden çıktı zamanla. Asidozis döl tutma problemlerine de neden olur. Bence gizli asidoz yönünden bi değerlendirin
Teşekkürler, dikkate alacağım.

Case IH Fiyat Listesi | MAYIS 2024

CASE IH, Mayıs 2024 Fiyat Listesini Duyurdu
Tarımın lider markalarıdan CASE IH, Mayıs 2024 fiyat listesini duyurdu. JX PRO sersine &6 indirim gelirken diğer tüm modellere &2 ile %4 oranında zam geldi.

JX serisine JX PROGUIDE adıyla eklenen modelin satışları devam ediyor. ProGuide uydu destekli otomatik dümenleme sistemini fabrika çıkışlı olarak sunuyor.

JXE Multi serisi, 55 HP, 65 HP, 75 HP güçlerindeki üç farklı modeli ve Faz 5 emisyon seviyesi gereksinimlerini karşılayan yerli S8000 motoruyla satışları devam ediliyor.

🌱 JXE Multi serisine giriş fiyatı %3 zamlanarak 1.384.965 TL oldu.

🌿 JXE (Stage 5) Serisi serisinin fiyatı ise %3 zamlanarak 1.126.946TL seviyesine yükseltildi.

🚜 JXC serisinin giriş modeli olan JX70C %2,50 zamlanarak 1.599.370 TL fiyatına yükseldi.

💪 Farmall Ad4 – En Üst Versiyonu %4 zanlanarak 3.430.500TL fiyatla kullanıcıların beğenisine sunuluyor.

🌾 Farmall 90X modelinin giriş fiyatı %3 zamlanarak 2.593.412 TL oldu.

🌱 Farmall 90M Modeli ise %2,30 zamlanarak 2.309.977 TL fiyatından başlıyor.

🌱 JX PROGUIDE serisinin giriş modeli olan JX100 fiyatı %6 geriledi ve 2.586.288 fiyatına düştü.

Bir önceki fiyat listesine ulaşmak için buradan ulaşabilirsiniz.

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

6.png

7.png

8.png

9.png

10.png

11.png

2024 Doğu Karadeniz Çay Sezonu Başladı

Screenshot_3.png


Doğu Karadeniz'de 2024 Yılı Çay Sezonu Başladı: Üreticilerin Umutlu Bekleyişi

Doğu Karadeniz'in ekonomik can damarı olan çay sektöründe, 2024 yılı yaş çay sezonu heyecanla başladı. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından açıklanan bilgilere göre, yaş çay sezonunun resmi açılışıyla birlikte bölgedeki çay üreticileri bahçelerine girerek çay hasadına başladılar.

ÇAYKUR'un 2024 yaş çay sezonu için belirlediği çay taban fiyatı henüz açıklanmış değil, ancak geçmiş yıllarda olduğu gibi üreticiler ve çay sektörü temsilcileri bu fiyatın sezonun verimine ve piyasadaki koşullara uygun olmasını umut ediyorlar.

Sezon öncesi hazırlıklar kapsamında çay müstahsilleri çaylık arazilerinde bakım çalışmalarına ağırlık verdi. Budama işlemleri tamamlanan çay bahçelerinde gübreleme ve diğer bakım işlemleri yapıldı. Bu süreçte çay müstahsilleri, ÇAYKUR'a yaş çay satabilmek için gerekli belgeleri tamamlamaya ve ürünlerini piyasaya sunmaya hazırlandılar.

Çay sezonunun açılmasıyla birlikte çay üreticileri ve aileleri sabah erken saatlerde çay bahçelerine girerek çay hasadına başladılar. Bu süreçte çay toplama ekipleri de harekete geçti ve bölgedeki çay bahçelerinde yoğun bir çalışma başladı.

Çay üreticileri arasında, kontenjan uygulamasının bu yıl da gündeme gelebileceği endişesi bulunuyor. Bu nedenle çay hasadının erken başlaması ve çayların önceden satışa sunulması, üreticilerin çaylarını daha rahat ve verimli bir şekilde satabilmelerini sağlamayı hedefliyor. Ancak, çay fiyatlarının belirlenmesi ve çay alımının ne şekilde yapılacağı konuları henüz netlik kazanmış değil.

Rize'den Hüseyin Can Şişman gibi çay üreticileri, çay sezonunun güzel geçeceğine dair umutlarını dile getiriyorlar. Ancak, fiyat belirsizliği ve piyasadaki dalgalanmalar nedeniyle belirsizlikler de devam ediyor.

Bölgede yaş çay sezonunun başlamasıyla birlikte çay tarlalarında hareketlilik artarken, çayın fiyatı ve sezonun genel seyri çay üreticileri ve sektör temsilcileri tarafından yakından takip ediliyor. ÇAYKUR'un açıklamaları ve sezonun ilerleyen dönemlerindeki gelişmeler, çay sektörünün 2024 yılındaki performansını belirleyecek önemli faktörler arasında yer alıyor.

biçerci arkadaşlar bi bakarmısınız


51. sayfada Liebherr motor grafiğine baktığımızda ,
1750 rpm motor devrinde max güç tepe noktası görülüyor.
Standart olarak motorun çalışma devri 1800 rpm olur diyebiliriz.
Balaban çalıştıran sistemin 200 rpm stabile yakın sabit güç aralığı mevcut.
Sistemi, beygir sayısı idare eder.
Motorun max çalışma devri 1950 rpm olur.
Liebherr motor %90 motor yükünü tercih etmiş.

Claas Jaguar seride daha uzun devir aralıklarında 1300-2000 rpm stabile yakın sabit güç aralığı bulunuyor.
Sabit güç aralığı başlangıç devrini 1300 rpm de yakaladık diye motor 1300 rpm devirde çalıştırılamaz, bro.
Motorun , hidrolik pompaların çalışması endüstriyel motorlar genelde 1800 rpm tercih eder ve motor ve sistemin (ısıtma, soğutma v.s.) ayarları da ona göre düzenlenir.

Krone' nin motoru 1750 rpm çalışıyor diye 1900 rpm devirde çalışan Claas 'ın motorundan daha iyidir, diyemeyiz.

Binaenaleyh , JD nin son model silaj biçerinde 1300-1400 rpm devir kullanmak sakıncalıdır.

New Holland silaj biçerine sırası gelince bakacaaaz.
Yakıt diyagramında görüldüğü üzere 1700-1850 rpm devir aralığında yeşil , en verimli şekilde tüketim yapıyor.
1300 rpm devirde ise sütlü kahve renginde daha fazla tüketim yapıyor, heeri.

Fendt Katana 650 ,
1100-1500 rpm sabit tork aralığı ,
1600-1800 rpm sabit güç aralığı ,
1900 rpm max çalışma devrine sahiptir.
1700 rpm devirde çalışmak mümkündür.

Liebherr motorda sabit tork aralığı bulunmayışı makinenin devamlı tek devirde kullanılmasına sebeb olur.
Fendt 1050 traktörde de zaten 1300-1400 rpm tek devir kullanmak gerekiyordu.
Yürüyen, şanzıman kademesiz olduğu için bu durum eksiklik sayılmaz.
En az yakıt noktasına göre devir tercihlerinin konum farkları olur.

Güç= Tork * Devir le orantısal büyüdüğünden durumu küçük dizayn farklılıkları olarak görebiliriz.

Traktör Yağ Değişimi Fiyatları

Bakım Kit işçiliksiz 3.900 TL aynı işi işçilikli benim usta maksimum 2000 TL. Şuan 4.500 alıyorlarmış kite. Kafam karışık bi kaynak yaptııryorum atıver bin lira diyende var lastiğe bir büyük yama 1.800 fiyatlar karışık kim kime ne tutturursa. Çiftçi de ürün satacağı zaman fiyatı alıcıya belirletmese anca öyle adalet sağlanır
İşçiliğe para isteyenlerin bazıları gerçekten gemi azıya aldılar.
Trımsal elektrik işlerinde mesela fahiş fiyatlar var, etik değerlerle iş hayatına girenler de 3 sene, max 3 senede bozuluyor.biraz müşteri toplamaya görsün.tarlada trafo-pano başında arıza var, parçaya fahiş fiyat yazıyor parçayı kendinden getirsen işe gelmez, kendi arabasıyla geliyor yakıt parası yazıyor, yaptığı işçiliğe zaten yazıyor.yazıyor da yazıyor

Dün tornada 60lık mile diş açtırdım, ucuna başka bir boru kaynattırdım.usta malzemeyi tarif etti aldım geldim, elim dolu tezgaha bırak ben seni ararım dedi.iki üç saat sonra cuma namazından sonra aradı gittim, 200 lira işçişik aldı.en az 1 saat bilfiil bu işle uğraşmıştır.işi yapan da kazı koz anlayıp sığır gibi iş yapan bi usta değil.derdini anlattığında dermanını tarif eden cinsten usta.bunlar bi ekmek parası peşindeyken yeni yetmeler 'mecbur gelecekler' diye yamyamlık yapıyorlar.yaptıkları iş de işe benzemez.

Yapılacak bişey yok.

Ayçiçeğinde İntervix ile hangi ilaçlar karışabilir?

Ayçiçeğinde İntervix ile Orisafem (Kanyaş ilacı) karıştırabilir miyiz?
Hatta gerektiğinde İntervix + Orisafem + Helga Super (Ayrık ilacı) karıştırıp atılabilir mi?
İntervix tarzı bir ilaç ile birlikte siz ne atıyorsunuz, yardımcı olursanız sevinirim.
Bu karışımlar ayçiçeğine zarar verir mi? Orisafemin sararttığını biliyorum.

Ukon Karkas Et Alım Fiyatları |2 Mayıs 2024

Ukon (Ulusal Kırmızı Et Konseyi) Konseyi Haftalık Periyotlar halinde Kombinalar ve Kesimhanelerden Alınan Yağsız Dana Kesim ve Yağsız Kuzu Karkas Fiyatları almaktadır. Fiyatlar bölgelere göre verilmekte olup Et ve Süt Kurumu Fiyatları Hariç ve Dahil olmak üzere iki ana başlık altında sunulmaktadır.


Bu haftanın fiyat listesi ise şöyle;


Bir önce ki fiyat listesine buradan erişebilirsiniz.

Screenshot_7.png

Kurban Bayramı’na Yaklaşırken: Fiyatlar ve Kesim Ücretleri

3.png


Sivas Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban kesimi ve fiyatlarını açıkladı. Toplantı sonucunda belirlenen fiyatlara göre tosun canlı kilogram fiyatı 280 TL, damızlık vasfını kaybetmiş düve 270 TL, damızlık vasfını kaybetmiş inek 250 TL, dişi koyun 250 TL, ve erkek koyun ise 280 TL’den satılacak. Ayrıca kesim ücretleri ve diğer detaylar da açıklandı. Kombinalardaki kesim ücretleri ise büyükbaş için 5 bin TL, küçükbaş için bin 500 TL, söküm ücreti 3 bin TL, Paylama ücreti 2 bin TL, ve et çekim ücreti ise 15 TL olarak belirlenmiştir.


Kurban Bayramı öncesi hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususları vurgulayan Karakaya, “Hemşerilerimiz Sivas Belediyesi ve İlçe Belediyelerimiz tarafından kurulan kurban pazarlarından veya besi çiftliklerinden gönül rahatlığıyla kurbanlıklarını alabilirler. Hayvan kesimlerini ise Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalar veya Belediyelerimizce belirlenen geçici kesim yerleri ile besi çiftliklerini tercih edebilirler. Hemşerilerimizden küpesi olmayan hayvanları almamalarını konusunda dikkatli olmalarını özellikle rica ediyorum. Veteriner Sağlık Raporu olmayan, çok zayıf olan, gebe veya yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya akıntısı bulunan, uzuvları eksik olan hayvanlar satın alınmamalı. Et çekiminde ise ilimizde bu sene daha sıkı tedbirler alınacaktır. Vatandaşlarımız et çekimlerini, Kurban Bayramı’nda ortaya çıkan seyyar olarak tabir ettiğimiz kişilere değil, hijyen kurallarına her zaman itina gösteren kasaplarda yaptırmalarını önemle rica ediyorum” şeklinde konuştu.

Nohut Tarımı Hakkında Bilgi

Allah razı olsun kardeşim, Allah emeğini boşa çıkarmasın İnşaAllah... Hayırlısıyla hasat zamanı verimi ve ek tavsiyelerini de bekliyoruz 🙂
Teşekkür ederim Allah hepimize bol kazanç versin inşallah. Verimi de yazarım, ayrıca nohut tarımı ile ilgili de üretimin başından sonuna kadar genel bir konu da açarım.
  • Beğen
Tepkiler: by_siverekli

Filtrele