Yozgat'ta Kuraklık Hububat Üretimini Tehdit Ediyor

6.png

Yozgat'ta Kuraklık Hububat Ekili Alanları Olumsuz Etkiliyor

Yozgat'ta kış ve bahar aylarında yeterli yağış olmaması nedeniyle hububat ekili alanlar olumsuz etkileniyor. Yağışların az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, çiftçilere tarlalarını kontrol edip, pas ilacı atmalarını önerdi.

Kuraklık ve Düşen Verim Endişesi​

Yozgat'ta kış mevsiminin kurak geçmesinin ardından bahar yağmurları da toprağı doyurmadı. Çiftçiler, ay sonuna kadar yağış olmaması halinde verimin daha da düşmesinden endişe ediyor. Açıkgöz, yağışların bölgesel ve az olması nedeniyle ekili alanlara fazla faydalı olamadığını belirtti. Toprağın altının kuru olduğunu ve yağış sonrasında düşen yağmurun hızla buharlaştığını ifade etti.

Pas Hastalığı ve Önlemler​

Yağış sonrası havanın kapalı olması nedeniyle ekinlerde pas hastalığı görüldüğünü belirten Açıkgöz, çiftçilere tarlalarını kontrol edip pas ilacı kullanmalarını önerdi. "Çiftçi birebir arazisini gezip, takip etmesi lazım, ilacını atması lazım. Pas, yüzde 40 verimi düşürür. Onun için çiftçi pası mutlaka inceleyip, pas ilacını atması lazım," dedi.

Bölgesel Yağışların Yetersizliği​

Açıkgöz, bölgesel yağışların yeterli olmadığını vurgulayarak şunları söyledi: "Bölgesel yağış var, ancak bu sene aşırı derecede kuraklık var. Yozgat'ın bazı köylerinde, özellikle taban arazi olan yerlerde kuraklık başladı ve devam ediyor. Meteoroloji bir haftadır yağış gösteriyor ama daha damla düşmedi. İnşallah iyi bir yağmur elde edersek, en azından hasat dönemine kadar idare ederiz. Dördüncü ayın otuzuna kadar yağış yağmadığından dolayı arazi sıkıştı ve yabancı çavdar oluştu. Bu yıl arazinin yüzde 85'inde yabancı çavdar var. Yağan yağışın yüzde 30-35’i fayda sağladı, ancak yüzde 65'i fayda sağlamadı. Doyurucu bir yağmur yağmadı araziye."

Çiğ ve Pas Sorunu​

Sabahları düşen çiğin ve güneşli havaların olmaması nedeniyle çiğin kalkmadığını, bu durumun da pas oluşumuna neden olduğunu belirten Açıkgöz, "Arazimizde belirli yerlerde pas var. Bu sorunu görmek ve müdahale etmek gerekiyor," dedi.

Yozgat'taki çiftçiler, kuraklık ve pas hastalığı gibi sorunlarla mücadele ederek verimlerini korumaya çalışıyor. Ancak yağışların yetersiz olması, tarımsal üretimi zorlaştırıyor ve çiftçilerin önlemler almasını gerektiriyor.

Hüyük'te Çilek Üreticileri Fiyatlardan Memnun Değil

3.png

Konya'nın Hüyük İlçesinde Organik Çilek Üreticileri Fiyatlardan Memnun Değil


Konya'nın Hüyük ilçesinde yaz dönemi yaklaşırken yetiştirilen organik çileğin başlangıç fiyatları üreticileri memnun etmedi. Üretimdeki bolluk sevindirici olurken, alım fiyatları beklentilerin altında kaldı. Üreticiler, artan maliyetlere rağmen çilek fiyatlarının düşük kalmasından şikayetçi.

İlçede bu yıl mevsim şartları dolayısıyla çilek üretimi önceki yıllara göre daha erken başladı. Üretim bolluğu sevindirirken, alım fiyatları henüz tatmin edici seviyelere ulaşmadı. İlçeden yurt içi ve dış pazarlara ihraç edilen, coğrafi işaret tescil belgeli Hüyük çileği, yüksek aromasıyla tercih ediliyor. Ürünler market raflarında yerini alırken, fabrikalara da gönderiliyor. Fabrikalara gönderilen küçük çilekler kilosu 20 liradan alıcı bulurken, sofralık olan irileri 35-40 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Üreticilerin Beklentileri Karşılanmadı

Hüyük’te çilek üretimi yapan Sabit Altınyazar, üç farklı çilek çeşidi ürettiğini ve ilçede yetiştirilen organik çileğin hem iç pazar hem de dış pazarlara gönderildiğini belirtti. 20 dekarlık alanda çilek yetiştiren Altınyazar, başlangıç fiyatlarının makul olduğunu ancak beklentilerin altında kaldığını ifade etti. Altınyazar, artan maliyetler nedeniyle daha yüksek fiyatlar beklediklerini ve Türkiye'deki diğer bölgelerde çilek üretiminin azalmasıyla Hüyük çileğinin gerçek değerini bulacağını umduğunu söyledi. "Şu anda bahçemdeki ürünümden bu yıl için 40-45 ton civarında bir rekolte beklentim var," dedi.

Çilek üreticisi Neslihan Çetin ise çilek yetiştiriciliğinin zor olmasına rağmen yeterince karşılık alamadıklarını belirtti. "Aracılar arada para kazanıyor. Şu anki fiyatlar beklediğimiz seviyede değil. Böyle giderse çilek yetiştiriciliğini bırakacağız. Çünkü emeğimizin karşılığını alamıyoruz. 12 yıldır bu işi yapıyorum ama son iki yıldır çilek üretimi zarar etmeye başladı. Oysa önceki yıllarda iyi gelirler elde ediyorduk," dedi.

Maliyetler Artıyor, Fiyatlar Yerinde Sayıyor

Çilek üreticisi Ahmet Çetin de son dönemde maliyetlerin arttığını vurguladı. "Her şey pahalandı ama çilek fiyatları yerinde sayıyor. Bu kadar çalışmaya ve emeğe bu fiyatlar yetmiyor. Çilek üretimi kolay değil. Sadece gündüz değil, gece de çalışarak sulamasını yapıyoruz. Bu kadar emeğe, bu fiyatlar yazık," diye konuştu.

Hüyük ilçesindeki çilek üreticileri, artan maliyetlerin ve düşük fiyatların sürdürülebilir bir üretim yapmayı zorlaştırdığını belirterek, fiyatların yükselmesini ve emeğin karşılığını almayı umuyor.

John Deere 6100M ve Massey Ferguson 5711M - 5711S Arıza Durumları

Haklısınız. John Deere 5E, 5M ve 5R serileri çok kompakt. Hem büyük hem küçük traktör olarak kullanılabiliyor. Biz artık yarı otomatik vitesli şanzıman bulunan bir traktöre geçmek istiyoruz. Türkiye'ye yeni 5R serisi gelse idi direkt 5R alınıp geçilebilirdi. Mecburen 1 sınıf büyük traktör almak zorundayız.

Bizim için tek önemli konu, traktörü elimizde tutacağımız 4000 saatlik süreç içinde ne kadar arıza olacak, masraf çıkaracak? Kronik sıkıntıları vs...
5R serisi şu an üretilmiyor ama yeni üretilen 5M serisi, hem yarı otomatik şanzımana sahip hem de daha yapılı. Ne var ki Türkiye’ye gelmiyor maalesef.

Sıkmalı tambur ne kadar işe yarıyor?

Selamün Aleyküm arkadaşlar.
Mümkünse sıklmalı diskli alın,
Her türlü eğimli arazide TT50 ile kullandım (arka jantlar çıplak),
çok şükür sıkıntı yaşamadım.
Yine de dikkat etmek lazım, şekil A da görüldüğü gibi tartıyo.
Bu arada makine Fimaks 235

Ekli dosyayı görüntüle 81226
Ekli dosyayı görüntüle 81227
Ekli dosyayı görüntüle 81228
Bu makina sıkmalı mı? Fimaks on sitesinde 210 ve 245 modeli var birisi 60, diğeri 70 HP güç istiyor yazıyor. Tt50 bunu layığıyla çevirebiliyor mu

Acil Yardım

O buğdaylar ne oldu yemlik mi
Aynen yemlik 5 tl +1 tl prim ile tüccar aldı resimdeki bugdayın içindeki sağlam gibi görünen taneler odeska buruşuk olanlar ekiz karıştırıp ekmiştim yoksa daha da kötü olacakmış ben şimdiye kadar bölgede böyle pas hastalığı görmedim duymadım da ekiz harici diger çeşitlerden vaz geçtim

Resimler ve ekler

  • IMG-20230820-WA0004.jpg
    IMG-20230820-WA0004.jpg
    186.6 KB · Görüntüleme: 11
  • Screenshot_20240517-073257_Video Player.jpg
    Screenshot_20240517-073257_Video Player.jpg
    113.2 KB · Görüntüleme: 12
  • IMG-20230820-WA0004.jpg
    IMG-20230820-WA0004.jpg
    186.6 KB · Görüntüleme: 12

En Uzun Topic Rekorunu TrakKulüp İle Kıralım

Selamün aleyküm,
Cumanız mübarek olsun.
İşiniz gücünüz rast gelsin.

İçimden bugün bir şey anlatmak geliyor.
Domates ve biber fidelerimizi dana burnu kesmiş.
Köllenesice, başa çıkamıyoruz.
Fidelerin yarıya yakınını yimiş.
Aleyküm selam danaburnu ilacı vardı kepek ile karıştırıp topak yapın sebzelerin arasına akşamdan bırakın gece çıkıp yiyor ama kedi köpek yememesi lazım sonbahar da mücadele yaparsan bahara bişey kalmaz mesela bahçeye 20 cm derinlikte tencere kapalı büyüklüğünde bir kaç çukur açıp içine büyükbaş hayvan gübresi doldurun üstlerine birer çubuk dik kışı geçirmek için hepsi oraya toplanır
  • Beğen
Tepkiler: The_Hoca

2024 tmo buğday alım fiyat tahmini

Bizim burda biçilçek buğay çok az geçen yıla gore %80 90 kayıp var önce yağış sonra kuraklık coğu hiç olmadı olanlarda randıman yok millet yeşile biçmeye başladı 😏
İşte tüm riski alıp dünya masraf et,.üstelik bu işi yapmak için tezgaha yatırmışsın dünyanın sermayesini, traktörü tarım aleti edevatı makinesi deposu garajı, üzerine mazotu gübresi ilacı ekimi harmanı dünya masraf ediyorsun, yetmiyor harıl harıl çalışıyorsun, sonrada ürünü yok pahasına satıyorsun, ne kazanacağını önceden bilmeden büyük bir mücadele, büyük bir umutla, yağmurda çamurda soğukta güneşin alnında, varmıdır böyle bir iş başka? Varsa bile tüm emeği yağmalanan başka kim vardır?

İşte bu yüzden olması gereken fiyatı konuşmalıyız, 16 lira geçmiş on yıllardaki fiyatların hesaplamasıyla, diğer malların ve işgücünün piyasa fiyatı, ürün girdisi fiyatları, satınalma gücünün korunması, amortisman dahil emeği kurtarır rakam, bu değer son 5 yıl hariç önceki on yıllarda gerçekleşen fiyatlardır, aşağısı zarardır vakit ve emek zaiyatıdır vesselam.

Ürerici korkunç bir tuzağa düştü, bu tuzağın kahramanı devalüasyon, yani paranın değer kaybı ile ürünün para etmemesi satınalma gücünün azalması ile malların fiyatlanmasındaki algı kaybından oldu, üretici hesabını yapamaz oldu, umutla üretmesine rağmen reel getirisi koskoca bir ülke ve piyasa olgusu tarafından gasp ediliyor, kafa kafaya veya zararına üretim noktasında mücadele ediyor, peki ne için? Bunu sorgulayamıyor.

Karabuğday hakkında bilgiler

Bu sene ata tohumundan bizde denedik grecka diye geçiyor halk arasında karabuğday diye tabir ediliyor. Sonsuz çiçek diyenlerde var. Gubresiz ilaçsız denedik 120-130 kg verim aldık. 90 günlük bitkilerden. Biz dekara 5kg attık ama arkadaşın dediği gibi 8-10kg atılması daha sağlıklı olacaktır. Ürünün en önemli özelliği glutensiz olması, çölyak hastaları için bulunmaz bir nimet. Genellikle Ukrayna, Rusya, Kazakistan bölgelerinde üretimi yapilmakta ve orada un haricinde bulgur gibi pilav gibi yemeği de yapılmakta. Ülkemizde eken bolgeler var ancak yaygın değil. Piyasa fiyatları 45-50 TL civarında görünüyor. Dileyene tohumluk gönderebiliriz. Son 150-200kg civarı kaldı. Ekimini yapmak denemek isteyenler veya soru sormak isteyenler ulaşabilir. 05392443266
Merhaba Emre Bey, sulama yaptiniz mi?

Ay çiçeği

Çıkmayan yerlerde tohum varmı. Toprağı eşip baktınızmı. Şimdiye çıkması lazımdı hepsinin
İçersin de dolaştım var makinenin eksik atma durumu yok ektiğim dekar ile eş değer tohumum vardı ve bitti aynı tohum ve makine yaptığım diğer ekinlerim çıktı 2 parça çıkmadı

Tarımda Mazot Vergileri: Çiftçilerin Talebi

Doğruyu görmek, konuşmak başka...
Doğruyu yapmak bambaşka.

Eğer samimi ise iş kolay... Verirsin kanun değişikliği teklifini (tabi 200 mv lazım) genel kurulda görüşülür, tabi Zulüm İttifakı'nın ortağı Akp mv ne der orası ayrı mevzu 🤣🤣🤣

Ülke, iki yüzlü siyasiler yüzünden ve akıllanmayan seçmen yüzünden neler çekti / çekiyor...

Yozgat Arıcılarına 40 Bin Arı Çıtası Dağıtıldı

6.png

Yozgat Arı Yetiştiricileri Birliği Üyelerine 40 Bin Arı Çıtası Dağıtıldı

Yozgat Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Ali Sarı, kentte arıcılıkla uğraşan birlik üyelerine 40 bin arı çıtası dağıtıldığını duyurdu. Yeni sezon hazırlıklarına başlayan arıcılar, kovanları kontrol ederek bal çıtalarını takmaya başladı.

Birlik üyelerine dağıtılan arı çıtalarının yol masrafları, üyeler tarafından karşılandı. Sarı, arıcılara kolaylıklar dileyerek, kazasız ve verimli bir yıl geçirmelerini temenni etti.

Yeni Sezon Hazırlıkları Başladı

İlkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte Yozgat’ta arıcılar, yeni sezon hazırlıklarına başladı. Kovanların bazıları değiştirilirken, her kovandaki arılar ayrı ayrı kontrol edilerek bal çıtaları yerleştiriliyor.

Siparişler Ordu’dan Geldi

Ali Sarı, yeni sezon hazırlıklarına başladıklarını ve geçen yıl eylül ayında Ordu’dan sipariş verdikleri 40 bin arı çıtasını üyelerine dağıttıklarını belirtti. Sarı, herhangi bir kar amacı gütmediklerini ve yalnızca yol masraflarının birlik üyeleri tarafından karşılandığını ifade etti.

Sarı, arıcılara yeni sezonda başarılar dileyerek, “Kazasız ve belasız bir yıl geçirmenizi temenni ediyorum,” dedi.

*** Tarım Kredi, Trakya'da 20.000 başlık hayvancılık tesisi kuruyor ***

Lütfen yazıya geçmeden önce sizden ricam 2 dakikanızı ayırıp yukarıdaki videoyu izleyebilir misiniz...

Bu video, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın dün akşam katıldığı bir televizyon programından ilgili bölümü kesilerek alındı.

Aydın, Trakya’da yapacakları hayvancılık yatırımını açıkladı. Ancak bu açıklama çiftçi adına, ülke adına Tarım Kredi adına ne derseniz deyin tam bir fecaat!

Neresinden tutarsanız elinizde kalıyor. Ne sperma ile ilgili verdiği bilgi doğru ne de embriyo transferi ile ilgili hiçbir bilgisi yok.

Bilgisinin olmaması normal çünkü bir sığırdan bile yılda bir defa buzağı alındığını daha yeni öğrenen bir genel müdürden bahsediyoruz. İşin en acı tarafı, bu yönetici maalesef her hangi bir kurumun değil, Türkiye’nin tarımsal üretiminde en stratejik kuruluşların başında gelen bir çiftçi kuruluşunda 2 yıldır genel müdürlük yapıyor!

Düşünün, bir sığırın yılda bir kere doğum yaptığını bile bu yaşına kadar öğrenememiş bir genel müdürün görev yaptığı kurum Trakya’da 20 bin başlık hayvancılık yatırımı yapacak, bu işletmede yılda 1 milyon ton sperma üreterek (!) ülkeyi ithalattan kurtaracak, bununla da kalmayıp embriyo transferi ile yılda bir kez doğum yapan sığır 15-20 doğum yapar hale gelecek ve ülkenin hayvancılıkta yaşadığı sorunlar da bu yolla çözülecek!!!


Tamam sperma, embriyo nedir bilmiyor olabilirsiniz. Ancak böyle 'tarihi bir açıklama!' yapacaksınız, insan program öncesi en azından dersine çalışmaz mı!

Dersine bile çalışmaktan aciz bir yönetici nasıl olacak da ülke hayvancılığına bir katkı sunabilecek!

Geçmişte yine bugün Hüseyin Aydın’ın yaptığı gibi TİGEM’de ülke hayvancılığını ithalattan kurtarmak için embriyo transferi konusunda milyon dolarlık yatırım yapmıştı. Binlerce hayvan ithal edilmişti. Ama bu yatırımların hepsi liyakatsız yöneticiler yüzünden çöp olmuştu. İthal edilen hayvanların hepsi kesime gitmiş, TİGEM çiftlikleri hastalıktan geçilmez olmuş, kurum milyonlarca dolar zarara uğratılmıştı. Kamu zararının hesabı hiçbir yöneticiye sorulmadan da konunun üstü kapatılmıştı!

İnanın Hüseyin Aydın’ın bu yaşanmış acı tecrübeden bile haberi yoktur. Ancak gördüğümüz kadarıyla kendi koltuğunu koruyabilmek için Tarım Kredi’yi de embriyo transferi işine sokacak! Yaptığı tarihi açıklama (!) bunu gösteriyor. Olan yine çiftçinin ve ülkenin kaynaklarına olacak!

Fakat şunu belirteyim bu yatırım, TİGEM'in ki gibi unutulmayacaktır! Sığırın yılda kaç doğum yaptığından bile haberi olmayan genel müdürden nitelikli bir sığıra yılda 15-20 doğum yaptıracak embriyo transferi yatırımı diye tarihe geçecektir!!!

Akıllara kazınacaktır...


Türkiye, 'tarımda neden bir yol alamıyor' denildiğinde artık uzun uzun cümle kurmak zorunda kalınmayacak!

Hüseyin Aydın'ın bu 'tarihi açıklaması!' zaten hap niteliğinde bir cevap olacaktır.

'Kepek ekin' diyen Bakanımızdan sonra bir de 'embriyo transferi ile sığıra yılda 15-20 doğum yaptıracak' genel müdürümüz oldu!

Ne diyelim vatanımıza, milletimize hayırlı olsun!!!

Helezon yaylı ünlü pulluk. İnç ayarı

Ünlü pulluk inç ayarı nasıl yapılır.30cm 35cm 40cm civata delikleri var.
30. 35. 40 cm hani incte ayarladıktan sonra yan kolu traktörü düz götürecek şekilde traktörün önünü sürülmüş yere çekmeyecek ve çizinin dışınada çekmeyecek traktör düz gidecek ona göre uzatıp kısalacak
  • Beğen
Tepkiler: xmoath9

Tümosan şanzıman yağı kaç numara

A. S. Bildiğim kadar
Önce Şanzıman ile defransiyel yağı ayrı
Şanzıman yağı ile hiç işim olmadı
Defransiyel 422 kullanıyoruz hidrolik sistemi fren balataları aynı yağı kullanır defransiyel 30 lt civarı bildiğim kadar yağ alır arkadaki yağ çubuğundan kontrol edilir
  • Beğen
Tepkiler: Cihan doğan0606

Filtrele