Konya Besicileri: Yükselen Maliyetler ve Kurban Satışlar

3.png



Konya'da büyükbaş hayvan üreticiliği yapan besiciler, artan girdi maliyetlerinin ve düşük desteklerin sektörde ciddi sorunlara yol açtığını belirtiyor. Özellikle yem fiyatlarının hızla yükselmesi ve tarım desteklerinin yetersiz kalması, besicilerin gelecek endişesi taşımasına neden oluyor. Bu durumun en somut göstergesi ise kurban satışlarında yaşanan dramatik düşüş.


Konya'nın Karatay ilçesine bağlı Saraçoğlu Mahallesi'nde büyükbaş hayvan üreticiliği yapan besiciler, girdi maliyetlerindeki artışın sektörü adeta nefes alamaz hale getirdiğini ifade ediyor. Geçen seneye göre yüzde 150'lere varan artışla yem fiyatlarının astronomik seviyelere çıkması, hayvan satışlarının durma noktasına gelmesine yol açtı.


Besicilerden Tevfik Barıştıran, "Geçen sene bu zamanlarda 40-50 tane büyükbaş hayvan satışı gerçekleştirdiklerini, bu sene ise henüz 4 tane hayvan satabildiklerini" belirtiyor. Ayrıca Barıştıran, "Asgari ücretle bir adam gelip kurban alamıyor. 500 gram su 10 TL, 1 kilogram süt 13 TL. Yani bu yemi karşılamıyor. Masrafını çıkarmıyor. Bu sene hayırlısıyla bir çıkarsak gelecek senelerde bu işi yapamayacağız. Bitiyoruz, bu şekilde olursa devam edemeyiz" şeklinde endişelerini dile getiriyor.


Öte yandan yem fiyatlarındaki artışın yanı sıra saman gibi temel ihtiyaçların da ciddi şekilde pahalılaştığına dikkat çekiliyor. Besiciler, "1 torba yem olmuş 560 lira, geçen sene 230-240 liraya alıyorduk. Saman ise 4 bin lira. Bu fiyatlar altından çıkılamayacak seviyelerde. Zor durumdayız, Allah yardımcımız olsun" ifadelerini kullanıyorlar.


Geçen seneye oranla bu sene satışlarının azlığına dikkat çeken bir diğer besici Deniz Yılmaz ise, "Geçen sene ile bu sene arasında yüzde 150 gibi büyük bir fark var. Bu sene peşin yem fiyatı 560 lira civarında baya bir artış var. Geçen sene bu zamanlarda ben 70-80 tane hayvan satıyordum. Bu yıl daha 10 tane bile satamadım. Gelecek seneye biraz zor ne olacağımız belli değil. Şayet besici kendi ekip dikerse bir nebze kurtarıyor. Öbür türlü yemciyle ortaksınız sadece hamallığını yapıyoruz" şeklinde yaşadıkları sıkıntıları anlatıyor.


Konya'nın besicilerinin bu zorlu dönemde yaşadığı sıkıntılar, tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan genel girdi maliyeti artışının yanı sıra tarım destek politikalarının da gözden geçirilmesi gerekliliğini belirttiler. Besicilerin talepleri ve yaşadıkları sorunlar, tarım politikalarının daha kapsamlı bir şekilde ele alınmasını istiyorlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
besicilikte, girdiler sadece yem değil...

hayvan fiyatı /besi danası fiyatı...
yem fiyatı (arpa, mısır, saman, silaj)...
işçilik, mazot vb...
hepsi artıyor...
karkas (kemilkli et) fiyatlarıda artıyor...et pahalı (halkın gelir seviyesi dikkate alındığında)...
halkın satınalma gücü dikkate alınmalı, gerekli düzeltme yapılmalı...

besicilikte, besi danası tedariki yetersiz...temel sıkıntı...
devlet, yeni tarım işletmeleri kurarak, ucuz dana tedarik etmeli...
gelecekte, bu yeni çiftlikler, besicilere besi danası tedariki yapmalı,..

devlet, 500 bin baş ithal dana yerine, uygun yerlerde (su-yem dikkate alınmalı) 500 adet, 1000 baş inekli çiftlik kurmalı, işletmeli...
(işsiz, ziraat mühendisleri, veteriner hekimler, öteki çiftlik çalışanları ile birlikte bu yeni çiftliklerde istihdam edilmeli)
hayvancılıkta, istikrar şart..
hayvancılıkta, (TIGEM benzeri)....yapısal değişiklik yapılmalı...
hayvancılık canlanmalı...hayvancılığı bitiren siyaset terkedilmeli...
 
Son düzenleme:

Benzer Konular