Tarımda su baskınları sigorta kapsamına giriyor

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, '2010 yılında çiftçinin cebine koyacağımız destek 5 milyar 600 milyon lira' dedi. Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım AŞ, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) işbirliği ile düzenlenen 4. Tarım, Hayvancılık, Tohumculuk, Fidancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı (Avrasya Tarım 2009), Beylikdüzü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi ' nde açıldı.
Bakan Eker, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak verdikleri destekleri anlattı.
2007 yılında tarımda kullanılan alet ve makinelerin desteklenmesini öngören bir proje başlattıklarını, tarımda muhtelif alanlarda kullanılan 40 alet, ekipman ve makineye destek verdiklerini söyleyen Eker, 40 bin projeyi desteklediklerini bildirdi.
Türkiye ' de ilk defa çiftçiyi tarım sigortası ile buluşturduklarını, sigorta priminin yüzde 50 ' sini hibe olarak verdiklerini anlatan Eker, bu mekanizmanın çiftçiyi don, yağmur, hortum gibi birçok riske karşı koruduğunu kaydetti.
Eker, 'Bu sene sigortalılara müjdem var. 2010 yılı içinde sel ve su baskınını da sigorta kapsamına alıyoruz' dedi.
Tarım Bakanı Eker, yaşlı traktörlerle ilgili olarak da tarımda kullanılan 1 milyon 50 bin traktörün yüzde 53 ' ünün 25 yaşın, 200 bininin de 35 yaşın üzerinde olduğunu ifade ederek, bunu muhakkak suretle daha verimli hale getirecek şekilde kullanmanın önemli olduğunu vurguladı. Eker, 'Tarım sektörü dünyadaki küresel mali krizin diğer sektörlerde yarattığı tahribatı kompanse eden bir sektördür. Geçen sene Türk tarım sektörü yüzde 3,5 büyüdü. 2009 ' un 9 aylık rakamlarına göre yine yüzde 3,3 ' lük büyüme var. İnşallah 4. çeyrekte büyüme daha fazla olacak. Türkiye, son 5 yılın 4 yılında tarımda pozitif büyüme kaydetti. Türkiye ' nin tarımsal üretim değeri son 6 yılda 23 milyar dolardan 57 milyar dolara ulaştı' diye konuştu.

5.6 milyar TL destek vereceğiz
Türkiye ' nin bir tarım envanteri, üretim planlaması ve tarım politikası yok diye geçmişte hep üç sorunun dile getirildiğini anımsatan Eker, 2009 Haziran ayında Bakanlar Kurulu ' ndan geçirdikleri Türkiye Tarımsal Üretim Havzalarını Destekleme Modeli ile bu üç soruya cevap verdiklerini, o üç sorunu çözdüklerini, bunun 2010 ' da uygulamaya gireceğini belirtti.
Mehmet Mehdi Eker, '527 milyon veri kullandık. Türkiye ' nin bütün tarım alanlarında, her 2,5 dönümlük alanında bugün ben hangi ürün yetişir bunu biliyorum. 527 milyon veriyi bilgisayar ortamında iki sene işledik. Şu anda Türkiye ' nin tarım envanteri var. Türkiye ' de üretim planlaması var. Türkiye ' de tarım politikası var. Şimdi sıra bunun uygulamasında' dedi.
Türkiye ' yi 30 tarım havzasına ayırdıklarını belirten Eker, doğru yerde doğru ürünü dikecek olana da ekecek olana da sonuna kadar destek vereceklerini ifade etti.
Bakan Eker, şunları kaydetti: '2010 yılında çiftçinin cebine tarım olarak koyacağımız destek 5 milyar 600 milyon lira. 2010 yılı bütçesi. Bunun 1,2 milyar lirası civarında hayvancılığa veriyoruz. 1,2- 1,3 milyar lirası yağlı tohumlar alanında. Bu iki alan bizim hassas olduğumuz ve rekabetçi olmadığımız alanlardır. Biz bunlarda henüz ihtiyacımızı giderecek seviyeye gelmedik. Diğerleri de prim destekleri, kırsal kalkınma destekleri. Sulama yatırımları bunun dışındadır. Sulama yatırımlarını da dahil etiğimiz zaman milli gelirimizin yüzde, OECD ' ye göre 2,2 ' sini biz tarım sektörüne destek olarak ödüyoruz.'
 

Benzer Konular