"2050 Yılında 200 Milyon İnsan İklim Mültecisi Olacak"

Ankara Kent Konseyi (AKK) küresel ölçekte su sorununun masaya yatırıldığı “Suya Saygı Buluşması” başlıklı düzenlediği panelde tüm paydaşları bir araya getirdi.



Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz:


- “Sovyetler Birliği döneminde Özbekistan’ı dünyanın en büyük pamuk üreticisi haline getirmeye çalışıyorlardı. Sonuçta tablo ne oldu? Dünyanın 4. büyük gölü olan Aral Gölü’nün yüzde 90’ı bugün kurudu. İşte bu doğal kaynak maliyetini hesaplamadığımız zaman Eymir ve Mogan Gölleri, Ankara’daki diğer alanlarımızda da benzer bir felaketi yaşayabiliriz. 20 yıl sonra, ‘Bunlar kurumuş’ deriz ve oturur hep beraber ağlamaya başlarız. Bugün Ankara, Afrika iklimi ile tanışmaya başladı. Üzerinde teknelerin gezdiği bu güzel göletleri kaybetmemek için bu gerçekleri bugünden konuşup tedbir almalıyız.”

- "Su zengini bir ülkeyiz sanılıyor ama gerçeklerin öyle olmadığını görüyoruz. Gelecekte yaşayacağımız susuzluğun tedbirini bugünden alıp, doğru kişilerle konuşmamamız durumunda en iddialı olduğumuz bu alanda da büyük bir hayal kırıklığına uğrayacağımızı dağa, taşa, herkese duyurmak zorundayız. Büyük bir bedel ödemeden de su tüketimi konusunda alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz.”

- "Kişi başına düşen yıllık su miktarının 1.700 metreküp olması gerekirken şu an 1.360 metreküp. Nüfus arttıkça su tüketimi ile birlikte felaketimiz de büyüyecek. Su stresi yaşayan bir ülke olacağız. Böyle giderse otellerde çarşafların yıkanmama kararının alındığı Cape Town örneğini yaşamak durumunda kalırız. "2050 yılında 200 milyon insanın iklim mültecisi olacak." dedi.




ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Murat Tütüncübaşı:

- "Yeterli miktar ve kalitede suya ekonomik olarak ulaşabilmek insan hakkıdır. Artan talebi karşılamak için abonelerin tüketim alışkanlıklarının değişmesi gerekli. Yağışların hasat edilmesi, atık suların ileri düzeyde arıtılarak tekrar kazanılması, tarımda damla sulamaya geçilmesi, şebekede kayıp ve kaçaklarını azaltılması, endüstri ve sanayide tasarruflu su tüketen ürünlerin teşvik edilmesi gibi bir dizi önlemin geç kalınmadan alınması şart”, dedi.


Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgül Karadeniz:
- “Dünyanın yüzde 70’ten fazlası su ancak bunun sadece yüzde 1’lik kısmı içilebilir durumda” dedi.


Avrupa Birliği Komisyonu Çevre ve Enerji Akreditasyonu Baş Denetçisi Tekin Altuğ:
- “Dünyanın 4’te 3’ü su deniyor o halde suyu istediğimiz gibi tüketebiliriz ama kazın ayağı öyle değil. Günde bir insan ortalama 200 litre su tüketmektedir. Dünya üzerinde 7 milyar insan var. " dedi


1616252081895.png
 

Benzer Konular