Arkadaşlar bir tartışma açayım. Çizel pullukmu yoksa normal pulluk mu?


Bence pulluk İle aktarma sart topraklarımız organik madde yok dicek kadar az 2-4 dört yıl önceki saplar bile sürdüğümüz gibi duruyorken çizel çekmek günü kurtarmak oluyor toprağa katkı yapmadan cepten yemek oluyor yavaş yavaş verimi artırmak için otları toprağa karıştırmak zorundayız
 
  • Beğen
Tepkiler: ERKİLET HASAN
danelik mısır için geçen yıl iki tarlayı sonbaharda çizelle işledim,bıraktım.köyde ilk ben denediğim için biraz çekinerek yaptım.nisanda iki diskaro iki tırmık, ektim.kuru tarım, sulama yok..sonuçtan gayet memnunum.bu sene hepine çizel çektim.3senede bir pullukla sürmeyi düşünüyorum..
 
Ikisi de şart daha çok salma sulama yapıyoruz bu yüzden çizel iyi oluyor su tutma kapasitesi pulluğa göre çok artıyor. Mümkün oldukça arpa buğday fiğ tarlalarına önce çizel cekip daha sonra pullukla aktarıyorum.
Gönenin fazla olduğu mısır yerlerinde çizeli doğru bulmuyorum daha çok kurakta kullanılmalı bence
 
Ben mısır yerlerini hasattan sonra sürüyorum organik maddeler gübre oluyor baharında çizelle havalandırıp ekime hazırlıyorum yani her ikisi de önemli bence. şimdi ne ektiğinize de bağlı bir durum var, örneğin domates ekiyorsanız tarlanızı sürmezseniz kalan domatesler toprağınızın asit miktarını arttırır ve ürün değişikliğinde size - olarak döner. Her sene iklimler bir gitmiyor dolayısıyla da her sene aynı işçilikte ayar tutmaz, tarlamız ne istiyorsa onu yapacağız oda bize hak ettiğimiz bereketi verecektir.
 
Çizel nadas işleminden farklıdır.pulluğun işini yapması beklenmemesi gerekir.eğer pulluk yerine nadasa bırakılacak arazide çizel kullanılırsa sadece anı kurtarır.bir sene-üç sene içerisinde toprak sadece yer değiştirir.en sonunda yine pulluğa donmesi gerekir.buğday ayçiçeği mısır gibi ürünlerin nöbetinde çizel sadece bir iki yılı kurtaracaktır.ancak pullukla surulmuş ve yağış almış bir arazide tarla yuzeyinin duzeltmesi ve alt taban için etkili olur.kısacası her alet kullanılmadı gerektiği yerde kullanılmalı.
 
Toprağın en verimli yeri yeri 1 cm üst tabakasıdır
Toprakta tıpkı bir karınca kolonisi gibi mikroflora vardır toprağı ne kadar çok karıştırırsanız oradaki asit baz dengesini ve mikroorganizma kolonisi alt üst ediyoruz ve toprağın dengesini bozuyoruz ne kadar az işlersek toprak kendini daha kısa sürede topluyor ve bitkiler strese girmiyor toprağın nem kaybını önlüyoruz
Toprakta oksijenli ve oksijensiz yaşayan ve fotosentez ile yaşayan mikroorganizmalar vardır ve eğer fazla toprak işlemede fotosentez yapan üst tabakadaki organizmalrı toprak altına atarsak ölüler oksijen kullanan saprofit bakterileri derinlere gömersek ölürler ve oksijen kullanamayan bakterileri gün yüzüne çıkartıksen ölürler
Ve toprakta asidoz başlar ph düşer
"Organik maddesi bol toprak için az toprak işleyin"
 
Toprağın en verimli yeri yeri 1 cm üst tabakasıdır
Toprakta tıpkı bir karınca kolonisi gibi mikroflora vardır toprağı ne kadar çok karıştırırsanız oradaki asit baz dengesini ve mikroorganizma kolonisi alt üst ediyoruz ve toprağın dengesini bozuyoruz ne kadar az işlersek toprak kendini daha kısa sürede topluyor ve bitkiler strese girmiyor toprağın nem kaybını önlüyoruz
Toprakta oksijenli ve oksijensiz yaşayan ve fotosentez ile yaşayan mikroorganizmalar vardır ve eğer fazla toprak işlemede fotosentez yapan üst tabakadaki organizmalrı toprak altına atarsak ölüler oksijen kullanan saprofit bakterileri derinlere gömersek ölürler ve oksijen kullanamayan bakterileri gün yüzüne çıkartıksen ölürler
Ve toprakta asidoz başlar ph düşer
"Organik maddesi bol toprak için az toprak işleyin"
Siz neler ekiyorsunuz, ne gibi işlemler yapıyorsunuz abi.
 
Toprağı alıp devirip bırakmak su kaybına, karbon (organik madde) kaybına ve topraktaki yararlı canlıların ölmesine sebep olur. Unutmayın ki toprak canlıdır.
Screenshot_2022-01-13-23-41-00-455_com.facebook.katana.jpg
 
  • Beğen
Tepkiler: Endaz

Benzer Konular