Ayçiçeği sapı


Arkadaşlar merhaba bu zamana kadar ayçiçeği saplarını tırmıkla toplayıp yakıyorduk. Bu sene ızgara ile parçalayıp toprağa karıştırdık. Bu şekilde toprağın organik maddesinin yükseleceğini düşünüyorum fakat ekim sırasında toprak yeteri kadar sıkışır mı ya da fare oynaması olur mu acaba? Siz hangi yöntem kullanıyorsunuz
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
5E19166A-F1E4-4267-A5F6-D0890FD8D9C9.jpeg
Yıllardır goble diskaro ile parçalayıp tarlayı hazırlıyoruz bi sıkıntı olmuyor
 
Ayçiçek sapı ni goble ile kiydiktan sonra pulluk ile sursek daha ii olmaz mı sadece goble çekince yıl kurak geçerse fazla bunaliyo mahsul pulluk la sürülunce biraz daha faydasi oluyo sanirim
Ayçiçek toprağa azotlasma sağladığı için zaten ayçiçek yeri buğday için cok uygundur
Pulluk ile ayçiçek yerini derin sürüp azotlasmayi bozabiliriz
Pulluk ile ince sürülür se belki sıkıntı olmaz
Ben tiller veya cizel ile işlerim aycicek yerini çevirme yapmadan
Tabi bölge bölge farklar olabilir
 
Bayır tarladaki saplar ince ve kuru oluyor, 2 kat disk tiller çekmek yeterli oluyor.
Kayran toprak ve etli ise tohum sıkışır, sorun olmaz.
Düz arazide saplar 3 cm gibi kalın ve odunsu oluyor , diskaro parçalamıyor.
Tırmıkla girip tarlanın köşesine yığın yapıp, kuruyunca yakmaktan başka çare yok.
Gelecek sezona mısır yeri hazırlığı yapılacaksa 30 cm derinlikte sürüm yapılıp alta da kapattığımız olur.
Kasım ayı sürümlerine kadar da biraz saplar çürümeye başlar.
Aslında sap parçalama kullansak iyi olur , mısır kurdu süngerimsi tabaka da kışlıyor.
Bu sezon mısırlarda sap kurdu gördük.
Ayçiçek veya mısırın süngerimsi tabakası kurtlar için kışın hazır yatak görevi görüyor.
Tarla tabanında da yanmış tavuk ve ahır gübresi kullanıyoruz.
Dana dişi, dana burnu bazen tarlada görülebiliyor.
 

Benzer Konular