Bilinmeyen Yönleriyle Buğday ve Ekmek | İdeal Ekmek Yapımı

Antalya Ticaret Borsasının düzenlediği "Tohumdan Ateşe Ekmek" online eğitiminde her sofrada bulunan ekmek hakkında üzerinde durulması ve bilinmesi gereken konulara değinildi.


1) Buğdayın yabani formu olarak bilinen "Siyez" buğdayının kökeni Diyarbakır'a dayanıyor (Siyez buğdayı nedir, makarnalık ve ekmeklikten ne farkı vardır; bunları ayrı bir konu halinde bu akşam paylaşacağız).

2) Ekmek üretimi ilk defa antik köy olan Şanlıurfa/Göbeklite'de yapıldı.

3) Cumhuriyetin kurulmasının ardından M.Kemal ATATÜRK önderliğinde 1925'de Eskişehir'de buğday gen bankası kuruldu. 10 yıl sonrasında 256 buğday çeşidi belirlendi. Şuanda dünyada bulunan 8 gen merkezinin 2'si Türkiye'de. Türkiye bu yönüyle, 23 yabani buğday ve 400 kültür buğdayı çeşidine ev sahipliği yapıyor.

4) "Ekmek yemeyi bıraktık diyoruz’ ama dünyada tahıl üretimi azalması gerekirken artıyor. Dünya tarıma yatırım yapıyor. Bizim dikkatli olmamız lazım. Her türlü tahıla sahip çıkmalıyız”.

5) Kişi başı yıllık 165 kilogram ekmek tüketerek dünyada 1.sıradayız. Ülkemizde bir kişi unlu mamül ürünlerinden ortalama 5bin TL'lik tüketim yapıyor.

6) Klasik ekmekte israf %8- 10, çeşit ekmekte %6-8, paketli ekmek %4-5 israf var. Ülkemizde günlük ortalama 100 milyon ekmek yapılıyor ve 10 milyona yakını çöpe gidiyor.

7) “İyi ekmek için, iyi tahıl kullanılmalı, tam tahıldan ve ekşi maya ile yapılmış olmalı, kişiye göre seçilmeli, kalorisi ve glisemik indeksi düşük olmalı, vitamin protein bakımından zengin olmalı. Karbon ayak izi düşük olmalı”

1615467117843.png
 

Benzer Konular