bu da benim çiftlik arkdaşlar ...


Ynt: bu da benim çiftlik arkdaşlar ...

Maşallah çok güzel verim..
İneklerinizi nerden aldınız,kaç taneyle başladınız ?
Yem üretiminindende fikirler bekliyoruz nasıl yaparsınız,neyi nekadar katarsınız vb.
 
Ynt: bu da benim çiftlik arkdaşlar ...

teşekkürler arkadaşlar allah sizlere çok çok daha iyilerini nasip etsin.2011 de amerikadan geldi holsteinler .geçen yıl bir dönem 140 ı bulmuştu holstein sayım ancak anguslar için biraz azalttım sayıyı dediğim gibi tamamen angusada çevirmeye kesin kararlıyım. bu kararımın sebebide karlılık değil asıl sebebi iş yükü ,sütçü bi işletmenin günlük rutin işleri bir besi işletmesine göre hepimizin bildiği gibi çok çok daha az vede sütçülük besiye göre çok çok daha karmaşık vede zor .sizlerde aynı şeyleri muhakkak yaşıyordursunuz ben 4 yıldır tatil yapmadım 1 gün dahi nebilim kendime hiç vakit ayıramıyorum .bu sebeple aslında angusa çeviriyorum tamamen. rasyon hakkında da şimdi dönem dönem değişiyor çünkü her dönem istediğim hammaddeyi bulamıyorum ama genel olarak atk,soya küspesi,ptk,keten tohumu,arpa,mısır,buğday,mısır guluteni,kepek,dcp,toz maya,bypass,mermer tozu,tuz ,organik vit-min . çiftlikteki bütün gurupların rasyonu tabiki farklı besi,buzağı,gebe,ileri gebe,kuru,sağmal şeklinde rasyonlarla ilgili ayrıntı özelden yardımcı olabilirim arkadaşlar...
 
Ynt: bu da benim çiftlik arkdaşlar ...

Yüksek verimli inekler genetiği yüksek hayvanların spermalarından elde edilir. genetiği yükseltmek için hangi genetik firmasıyla çalışıyorsun. suni tohumlamada kullandığın boğanın adı ve hangi firmaya ayıt olduğunu paylaşırsan süt inekçiliğiyle uğraşanların tecrübelerine tecrübe katmış olursun.
 
Ynt: bu da benim çiftlik arkdaşlar ...

Maşallah. Güzel bir çiftliğin var. Mantığında kesinlikle doğru. Yem konusunda doğru yoldasın. Allah yolunu açık etsin.
Çok extrem bir ortalama. Süper. Yemini ucuza malediyorsun. Kendin bizzat çalışıyorsun. Hayvan sayın az değil. Yüksek süt üretimin var. Tüm bunları üstüste koyduğunda ciddi para kazanıyorsundur.
Bence hiç bozma bu düzenini.
Neden bu durumu bırakıp besiye dönüyosun ki?
 
Ynt: bu da benim çiftlik arkdaşlar ...

neo8787 link=topic=73701.msg862873#msg862873 date=1394488042' Alıntı:
teşekkürler arkadaşlar allah sizlere çok çok daha iyilerini nasip etsin.2011 de amerikadan geldi holsteinler .geçen yıl bir dönem 140 ı bulmuştu holstein sayım ancak anguslar için biraz azalttım sayıyı dediğim gibi tamamen angusada çevirmeye kesin kararlıyım. bu kararımın sebebide karlılık değil asıl sebebi iş yükü ,sütçü bi işletmenin günlük rutin işleri bir besi işletmesine göre hepimizin bildiği gibi çok çok daha az vede sütçülük besiye göre çok çok daha karmaşık vede zor .sizlerde aynı şeyleri muhakkak yaşıyordursunuz ben 4 yıldır tatil yapmadım 1 gün dahi nebilim kendime hiç vakit ayıramıyorum .bu sebeple aslında angusa çeviriyorum tamamen. rasyon hakkında da şimdi dönem dönem değişiyor çünkü her dönem istediğim hammaddeyi bulamıyorum ama genel olarak atk,soya küspesi,ptk,keten tohumu,arpa,mısır,buğday,mısır guluteni,kepek,dcp,toz maya,bypass,mermer tozu,tuz ,organik vit-min . çiftlikteki bütün gurupların rasyonu tabiki farklı besi,buzağı,gebe,ileri gebe,kuru,sağmal şeklinde rasyonlarla ilgili ayrıntı özelden yardımcı olabilirim arkadaşlar...
inek başı ne kadar kullanıyorsun. kendi adıma konuşuyorum böyle bi rasyon yapmak istesem inek başına hangisinden hangi oranda yem vermem lazım ki iyi bir verim alim?
 
Ynt: bu da benim çiftlik arkdaşlar ...

Merhaba arkadasim, benim gibi galiba diger arkadaslarda sizinde bu iste basarili oldugunuz icin buyuk bir heyecan icinde. Bu websitede cok yuksek seviyede profesyonel sekilde ama kendi imkanlariyla bu isten para kazanan ayakta kalan nadir arkadaslardan biri oldugunuzu soylememe gerek yok sanirim. Cenabi allah utandirmasin basarilarinizin devamini diliyorum... Bu iste basarili olmak icin alt yapi cok onemli bu konuda cok caba gosterdiginizi okuyorum.... Insalah anguslar da da holsteinler kadar basarili olursunuz. Benim merak ettigim bir kac konu var:
-Yeminizi kendiniz uretiyorum yazmissiniz bu kadar hayvan icin mesela yonca yazmassiniz yonca kullanmiyormsuunuz? Misir silaji da goremedim rasyonda?
- Bu kadar hayvan icin ne kadar bir alanda ekim yapiyorsunuz ve bu hayvanlari kac kisiyle bakiyorsunuz?
- anguslari nerden aldiginizi ogrenebilirmiyim?
- Suan elinizde ki hayvanlari satacakmisiniz?
- ciftligin diger fotolarini ve sagim haneyi merak ettigimi belirtmek isterim eger mumkunse onlarin fotolarini da gormek isterim.

Islerinizde basarilar.
 
Ynt: bu da benim çiftlik arkdaşlar ...

Hemşehrim öncelikle kocaman bir MAŞALLAHH. diyorum gerçekten sütten aldığınız verim üst düzey hatta diyebilirim bu süt ortalamasıyla Aksarayda birinci bile gelebilirsiniz Sütaşta bile 3000 enerji 23 protein yemle bu verimleri alamıyorlar bunun sebebi başta genetik yapı olsa gerek bakım beslemede çok önemli tabiki.Resimlerinize ve anlattıklarınıza bakılırsa bu işi gayet profesyonel ve bilinçli yapmaya çalıştığınızı anlıyorum Anguslar konusunda bencede acele etmeyin geçen yıl Acarlar çifliği çok dişi angus kestirmişti yani angus diyorsak süt işini bırakacaksınız o zaman besi yada süt besisi düşnüyorsunuzdur.Aksarayda hangi birliğe üyesiniz birde merak ettim sütü hangi firmaya veriyorsunuz ben Torkuya veriyorum çok soru sordum ama yine merak ettim süt verimi yüksek yağ oranınız kaç çıkıyor gerçi paypas yağı kullanıyormuşunuz.
Eğer hayvanlarınızı angusa çevirmek için satmayı düşünüyorsanız iletişim kuralım ben bu yıl işletmeye hayvan alımı yapacağım.Paylaşım için tekrar teşekkürler.
 
Ynt: bu da benim çiftlik arkdaşlar ...

arkdaşlar rasyonla ilgili şöyle şimdi tamamen elimdeki malzemeye göre rasyon veremiyorum sebebi elimdeki malzemeye göre tamamen değişiyor mesala satın aldığınız gluten 60 proteinmi 45 proteinmi veya 40 protein pres atk mı yoksa 26 protein kabuklu atk mı yada mısırınız rutubetlimi nem oranı kaç yani bunları hiçbirzaman birbirini tutmadığı için aldığım malzemeleri analiz ettirip ona göre rasyonumu yapıyorum vede yani rasyonun yüzde 55 civarı tahıllardan oluşturuyorum mısır arpa ve buğday siz sade arpada yapabilirsiniz sadece buğday veya sadece mısır önerilmiyor ama sadece arpa olabilir fakat en iyisi en çeşitlisidir mısır arpa ve buğday rasyonun yüzde 55 i ince buğday kepeği yüzde 15 kadar kalan yüzde 30 kadarda yüksek proteinli küspe kullanıyorum ondada farklı küspeleri kullanmak iyi tabiki sadece proteinden ziyade yağ ve enerjice zengin küspe kullanmalısınız ben süt yemimi kuru madde esasına göre 21 protein 2800 enerji olarak ayarlamaya çalışıyorum protein yüzde 30 luk küspeyle kolaylıkla yakalanabiliyor ancak enerji için bypass yağı kullanıyorum 8890 lık bypass tan küspem çok yağlı değilse yüzde 3,5-4 kadar yağlı küspeyse de yüzde 2 kadar kullansam 2800 enerji yakalayabiliyorum.bunun yanısıra dediğim gibi organik vitamin ,mineral, tuz , toz maya bu bazı vitamin mieral karmalarıda mayalı diye satılıyor piyasada ancak ben baktım içindeki maya miktarlarına çok çok yetersiz kesinlikle yüksek randımanlı bir hayvansa mutlaka maya kullanmalısınız bu olay çok önemli.benim vitamin mineral karmam çok dengeli benim yemim için kalsiyum eksiğim olmadığı için mermer tozu kulanmama gerek yok ama piyasadaki ucuz mineral karmalarının kalsiyumuda çok az mermer tozu kullanılabilir ayriyeten .yemlemeyide bu yaptığım yani 21protein 2800 enerji yemimden 12 kilo kadar 20 kilo kadar misir slajı,5 kilo kadar yonca,1 kilo saman.
 
Ynt: bu da benim çiftlik arkdaşlar ...

Yemin kesif kısmına çok itina gösteriyormuşsun. Doğru olan da. Yalnız dikkatimi çeken bir nokta var.

Satın aldığın kesif yem materyallerinin tamamının besin değerlerini biliyorsun. Bu tüm hepsinin analizlerinin yapıldığı anlamına geliyor.

Bu analizleri kendin yaptırdığını yazmışsın. Bu işlemler sırasında yem maddesi başına analiz maliyetin ne kadar tutuyor? Anlaşmalı olduğun bir laboratuvar mı var?
 
Ynt: bu da benim çiftlik arkdaşlar ...

yani aslında hammadde konusuyla abim ilgilenir genelde abim ziraat mühendisi vede adanada yıllarca görev yaptı bu konuda çok iyi bir çevreside var yani hammadde konusunda bilemiyoru belki bizim adanada bağlantılarımız çok olduğu için bana öyle geliyordur yada gerçekten böyledir yem hammaddesi konusunda adana türkiyede en çeşitli hammaddeye sahip şehir yada bölgemize yakın en iyi şehir belki trakyada egede hammade konusunda daha iyi şehirler vardır ancak biz bölgemizde bulamadığımız emtiaların tamamını adanadan buyluyoruz.zaten aksarayda hiçbirşey bulamıyoruz .yani abim alım yapıyor analiz yaptırıyor novadan alıyoruz mesala yada rdm ancak analiz için bi firma bilemiyorum ama öğrenebilirm böyle bi ihtiyaç varsa.onun dışında arpa buğday ülkemiz standartlarında oluyor genelde ancak mısırda gerekiyor nemden dolayı onuda aksaray buğday pazarında 10 lira ya yyaptırabiliyoruz.
 
Ynt: bu da benim çiftlik arkdaşlar ...

yok fabrika çıkışı.biraz cesur bir tasarım ama hiç hoşuma gitmiyor.zaten şuan ikisinide kullanmaıyorum dikey başka bi makinaya geçtim.en güzeli dikey bence yatayda hep şanzıman problemi yaşadım illanlah. bak buda 8 lik eski makinam
 
Ynt: bu da benim çiftlik arkdaşlar ...

hayvanları günde kaç kere besliyorsun ? süt verimi yüksek ineklerin için beslenme programını paylaşabılırmısın yarın mesala ineklerine hangi yemden ne kadar yem veriyorsun? inekleri sunı tohumlama yaparken hangi firmayla çalışıyorsun? suni tohumlamada kullandığın boğanın adını paylaşırsan sevinirim
 

Ynt: bu da benim çiftlik arkdaşlar ...

Mükemmel yağmışsın bende çok uzun süre araştırdım süt hayvancılıgı konusunu ama pek kapsamlı bır bılgı edınemedım acıkcası vazgeçmıştım bu konuyu görene kadar çünkü kıme sorsam şikayet edıyor para kazanmıyor vs vs diyor ...
 
Ynt: bu da benim çiftlik arkdaşlar ...

neo8787 link=topic=73701.msg867057#msg867057 date=1395000043' Alıntı:
yani aslında hammadde konusuyla abim ilgilenir genelde abim ziraat mühendisi vede adanada yıllarca görev yaptı bu konuda çok iyi bir çevreside var yani hammadde konusunda bilemiyoru belki bizim adanada bağlantılarımız çok olduğu için bana öyle geliyordur yada gerçekten böyledir yem hammaddesi konusunda adana türkiyede en çeşitli hammaddeye sahip şehir yada bölgemize yakın en iyi şehir belki trakyada egede hammade konusunda daha iyi şehirler vardır ancak biz bölgemizde bulamadığımız emtiaların tamamını adanadan buyluyoruz.zaten aksarayda hiçbirşey bulamıyoruz .yani abim alım yapıyor analiz yaptırıyor novadan alıyoruz mesala yada rdm ancak analiz için bi firma bilemiyorum ama öğrenebilirm böyle bi ihtiyaç varsa.onun dışında arpa buğday ülkemiz standartlarında oluyor genelde ancak mısırda gerekiyor nemden dolayı onuda aksaray buğday pazarında 10 lira ya yyaptırabiliyoruz.

Nem kolay da asıl önemli olan kuru madde, enerji, protein, seluloz, kul, gibi değerleri analiz edebilecek, düzenli çalışılabilen, uygun fiyatlı bir laboratuvar lazım bana. Misal bu yıl 100 dekara yakın yem bezelyesi ektik. Keza olursa 2000 dekar kadar da çayır ihalesi var. Bunların bir kısmını kendimize ayırıyoruz, bir kısmını da satıyoruz ama her iki durumda da besin değerlerini belirli birimler doğrultusunda düzenli ölçtürmemiz gerekecek.

Örneğin 10.000 balya çayır otumuz var, alıcı aradığında ilk sorduğu şey analiz raporu. Yada kendim rasyon programında yem hazırlıyorum. 20 farklı değerde 20 çeşit çayırotu var. Elimdekinin ne olduğunu bilince kendinde yanılmıyorsun, başkasını da yanıltmıyorsun.

Ki daha arpa buğday hasılı, fiği, mısırı, üzüm cibresi derken envai çeşit yem bitkisi geçiyor elimizden. Özelde de genel fiyatlar yüksek.

Kısaca bir işi bilerek yapmak var, bilmeden yapmak var. Ikisinin arasında da fark var.
 

Benzer Konular