Buğda yeri hazırlama sürüm derinliği ne kadar olm.

Pulluk-kazayağı-tırmık-mibzer ve gerekirse merdane bizdede
anızlı tarlaya sadece kultivatör basıl yeterli oluyor anlamadım hadi fiğ tarlasına falan çekseniz olur
Biz 1 yıl buğday 1 yıl ayçiçek ekiyoruz dönüşümlü. Ayçiçek ekilecekse pullukla sürüyoruz ama buğday için kultivatorle iki kere sürüyoruz mibzerle ekip üstüne tapan loğ çekiyoruz
 

Buğday ekimi yapılacak tarlayı Pulluk ile sürmeyi düşünüyorsanız aşırı derine inmeden 20 cm civarında ve zaman müsait olursa ekimden 1 ay kadar önce sürmenizi ve ekimden birkaç gün önce kültivatör gibi bir ekipman ile tohum yatağı hazırlığı yapmanızı öneririm. Bu sayede ekilen buğday daha çabuk çimlenme yapacaktır.

Biz de ayçicek+buğday ekim nöbeti ile ekim yapıyoruz.

Eskiden pulluk ile de ilk sürüm yapardık, hâlen de yapıyoruz.

Şimdi ise ayçiçek ekilmiş yere buğday ekeceğim zaman:

-- Ekimden 1 ay önce tiller ile 25-30 cm derin ön işleme

-- Ekime bir hafta kala Aysan adlı kültivatör ile 15 cm derinlikte tohum yatağı hazırlığı

-- Balta ayak mibzer ile 10-12 cm derinlikte buğday ekimi

-- Klasik tırmık ile 8-10 cm derinlikte ve hemen ekimin ardından ekilen toprağın örtülüp tesviye düzeltilmesi

İşlem sıralamasını yaygın olarak kullanıyorum.
 
Buğday ekimi yapılacak tarlayı Pulluk ile sürmeyi düşünüyorsanız aşırı derine inmeden 20 cm civarında ve zaman müsait olursa ekimden 1 ay kadar önce sürmenizi ve ekimden birkaç gün önce kültivatör gibi bir ekipman ile tohum yatağı hazırlığı yapmanızı öneririm. Bu sayede ekilen buğday daha çabuk çimlenme yapacaktır.

Biz de ayçicek+buğday ekim nöbeti ile ekim yapıyoruz.

Eskiden pulluk ile de ilk sürüm yapardık, hâlen de yapıyoruz.

Şimdi ise ayçiçek ekilmiş yere buğday ekeceğim zaman:

-- Ekimden 1 ay önce tiller ile 25-30 cm derin ön işleme

-- Ekime bir hafta kala Aysan adlı kültivatör ile 15 cm derinlikte tohum yatağı hazırlığı

-- Balta ayak mibzer ile 10-12 cm derinlikte buğday ekimi

-- Klasik tırmık ile 8-10 cm derinlikte ve hemen ekimin ardından ekilen toprağın örtülüp tesviye düzeltilmesi

İşlem sıralamasını yaygın olarak kullanıyorum.

Bizim şartlarımızda buğday için goble ile 10-15 cm derinlikte toprak işleme yeterli oluyor.Bence buğday için doğrudan anıza ekim de uygun olabilir.
[video=youtube;iZ9mwEseSPE]https://www.youtube.com/watch?v=iZ9mwEseSPE[/video]
Videoda buğday doğrudan anıza ekiliyor.Verim alabiliyorlar ki ekiyorlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: İSMAİL TUTAR
Buğday ekimi yapılacak tarlayı Pulluk ile sürmeyi düşünüyorsanız aşırı derine inmeden 20 cm civarında ve zaman müsait olursa ekimden 1 ay kadar önce sürmenizi ve ekimden birkaç gün önce kültivatör gibi bir ekipman ile tohum yatağı hazırlığı yapmanızı öneririm. Bu sayede ekilen buğday daha çabuk çimlenme yapacaktır.

Biz de ayçicek+buğday ekim nöbeti ile ekim yapıyoruz.

Eskiden pulluk ile de ilk sürüm yapardık, hâlen de yapıyoruz.

Şimdi ise ayçiçek ekilmiş yere buğday ekeceğim zaman:

-- Ekimden 1 ay önce tiller ile 25-30 cm derin ön işleme

-- Ekime bir hafta kala Aysan adlı kültivatör ile 15 cm derinlikte tohum yatağı hazırlığı

-- Balta ayak mibzer ile 10-12 cm derinlikte buğday ekimi

-- Klasik tırmık ile 8-10 cm derinlikte ve hemen ekimin ardından ekilen toprağın örtülüp tesviye düzeltilmesi

İşlem sıralamasını yaygın olarak kullanıyorum.

Pullukla Derin sürmek daha iyi olmaz mı abi toprağın su tutma kapasitesini artırmak amacıyla birde tohum ekimi 10.12 cm çok değil mi abi 5.6 cm yeterli bence derinlik...
 
  • Beğen
Tepkiler: İSMAİL TUTAR
  • Beğen
Tepkiler: 'Ahmet ARSLAN'
Pullukla Derin sürmek daha iyi olmaz mı abi toprağın su tutma kapasitesini artırmak amacıyla birde tohum ekimi 10.12 cm çok değil mi abi 5.6 cm yeterli bence derinlik...
Geç yanıtladığım için kusura bakma Ahmet.

Derin sürüm bence de iyidir fakat bazen istenmeyen durumlarda oluyor.

Mesela: Buğday ekilecek tarlaya geç sürüm yapmak toprağı haddinden fazla kabartıyor, haliyle tekrar sıkıştırmak için bir işlem daha gerekiyor. Bir de fazla derine inildiğinde kesek ve topaçlar da yüzeyde oluşuyor. Bunları ekime kadar olan o kısıtlı sürede eritmek epeyce zor oluyor.

Eğer zaman ve tav müsait olursa buğday ekili tarlaya tekrar buğday ekilecek ise Temmuz sonu yada Ağustos ortasında 25-30 cm bir derin sürüm iyi olur bence.

Lakin Bizim Trakyada olduğu gibi Ekim ayı ortasında başlaması muhtemelen buğday ekimine hazırlık olarak 2 hafta önceden pulluklar ile ağır sürüm sana kabarmış toprak, yer yer sandalye boyu kesekler olarak geri dönüyor. Bazen mibzer bile zor yürüyor, sağlıklı ekim olmuyor.

Toprak yapısı daha yumuşak olan coğrafyalarda belki geç sürümde sıkıntı daha az olabilir.

Yukarda yazdım zaten, ben de buğday tohumu yatağının ilk işlemesini derin yapıyorum, en başarılı sonuçları böyle elde ettim. Fakat mümkün olduğunca toprağı kabartmadan ve devirmeden, tiller, çizel gibi ekipmanlar ile derin sürüm yapıyorum.

Daha önce pulluk ile başlayıp, çizel ile sürüme devam ettiğim buğday tohum yatağında, buğday çıkışları, ve çimlenme pulluk ile sürülen yerde daha zor ve seyrek olmuştu.
 

Benzer Konular