Buğday Ekenler Buraya... Yardımlarınız Gerek..

Ynt: Buğday Ekenler Buraya... Yardımlarınız Gerek..

satocan58 link=topic=49304.msg489082#msg489082 date=1323803610' Alıntı:
))) Yaw senin neyin cikiyo...Sivasin geneli zaten tahil icin diger sehirlere nazaran düsük verim alir. Isin icine birde acemilik girerse illaki böyle oluyor. Bu sene kac kilo taban gübresi attin mesela. Biz 10 kilo attik, ama bugdayda tavsiye edilen saf azot miktari 10 12 kilo arasi. Yazdigina göre siz hic atmamistiniz. Iki kere tillerle ikilemek gübreden dogacak eksigi kapatmaz..Olaya en bastan dogru baslayip sonunu getirmek..
Her şey gübremi ? Ben bu sene atmadım. İyiki de atmamışım. 2 aydır yağmur yağmıyor. Attığınız gübrelerin hiç bir yararı yok. Bizim köyde adam dekara 30 kilo taban verdi geçen yıl. Biz 10 kilo verdik. Baharın o gübre atmadı biz bol bol attık. Ucuz çünkü. Köyde en iyi verimi o adamla biz aldık. Ortalama 300-400 arası gitti. Böyle verimi kangal dışında alan nadir sivasta. Tabi max veren yerlerimizde de 500 gördük. Bizim burda 200 dekarlık bir arazi bölümü var. Kevahır denilen otu bilirsin heralde. Bizim o bölgede 20 dekar arazimiz var. Arkadaşın 120 dekar. 60 dekarda birisinin. Tarlalara karşıdan bir bakıyorum.. Bizimki ay gibi Parlıyor ortada. Diğerlerini kevahır kaplamış. Onlar 150-200 aldılar ordan. Ben 20 dönümden 8 ton buğday kaldırdım. Ben oraya tiller çekerken arkadaşım dalga geçiyordu..
 
Ynt: Buğday Ekenler Buraya... Yardımlarınız Gerek..

öncelikle hazırlıkdan bahsedeyim,anıza ekeriz mecburiyetten anıza ekiyoruz buğday yerine pancar ekme imkanımız yok köyde durmuyoruz senede 3 5 defa gidip ürün alıyoruz bukadar ilgiye bukadar verim diyelim. patoscu tarlayı topladıkdan sonra yerine tavına göre anızbozan yada pullukla derine kaçmadan sürüyoruz üzerine tam açı diskaro çekip tapan çekiyoruz ve ekiyoruz bütün bunları yaparken metorolojinin sitesini ana sayfa yapıp her hareketi ona göre yapıyoruz :D ekime kadar yağmur olmamalı ekimin üstüne yağmur yağmalı kırmızı buğday rüs buğdayı ekiyoruz ekimde can suyu istiyor o yüzden yağmura denk getiriyoruz. sizin bölgeniz nasıldır bilmem ama bizim bölgemizde ekimden sonra tarladaki buğdayı kargalar yer...kargalardan korunmak için silindir çekiyoruz :D sonra rahmetin yağmasıyla birlikte rahatlıyor motoru ekipmanı yıkıyor eve dönüyoruz. baharda gübreyi yağmurun durumuna sulama imkanına tarladaki kuyuya göre birkaç parçada veriyoruz önce üre sonra a.nitrat atıyoruz bu arada tohumu 23kg dapı 15 kg kullanıyoruz malum iç anadolu fazla yağmur yok bundan fazla gübre de zararlı olur. bazı tarlalarda fosfat fazla çıktı onlarda üre attık seneye pamuk gübresi atmayı düşünüyoruz. 2 kez sulanan tarlanın verimi kendini belli ediyor özellikle rus buğdayları suyu çok seviyor. biçerken de aceleye gerek yok saat 10da başlayıp saat 8 gibi bitiriyoruz ki çiğ düşmesin. holderden bahsetmeyi unuttum biliyorsunuz zaten.

özetle verimi arttırmak için

1- toprak analizi gübre ve tohum seçimi
2- derine kaçmadan pulluk sürümü
3- diskaro açısı iyi verilmeli
4- ekimden sonra merdane çekimi
5- yüz gübresini birkaç parçada vermek
6- gerekirse birkaç defa tarlaları sulamak
7- çığ olamadan tarlayı biçmek
 
Ynt: Buğday Ekenler Buraya... Yardımlarınız Gerek..

Biz bu sene gece 1 de paydos ettik. Bir günlüğüne. Çünkü o gün hava çok sıcaktı. Gece biçer biçerken o biçim toz çıkıyordu. Ertesi günler çiğ düşmeye başladı. 9-10 gibi paydos ettik. Bilgiler için teşekkürler...
 

Benzer Konular