Çiftçi hangi belgelerle yasaklardan muaf olacak?

21.12.2020
1,458
2,218

Çiftçi hangi belgelerle yasaklardan muaf olacak?​

Bu muafiyetten yararlanması için ÇKS Belgesi (Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi), Çiftçilik Belgesi (Ziraat Odası Kaydı), HBS Belgesi( Hayvan Kayıt Belgesi), AKS Belgesi ( Arıcılık Belgesi)’nden en az birinin olması veya tapu belgesinin olması gerekiyor.

Yanlarında bu belgelerden birisi olanlar kendileri ve birinci derece yakınları (eş, çocuk, anne ve baba) muafiyetten yararlanıyor ve ayrıca belge almalarına gerek yok.

Ancak, çiftçilerin yanlarında çalıştıracakları kişiler için tarımsal faaliyet belgesi almaları gerekiyor. Ziraat odaları önündeki kuyruklar, izdihama dönüşen kalabalıklar tarımsal faaliyet belgesi veya çiftçi belgesi almak isteyenler ile Çiftçi Kayıt Sistemi’ne yapılan kayıtlardan kaynaklanıyor.

İçişleri Bakanlığı uyardı​

İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelgede sokağa çıkma yasağından muafiyetin kötüye kullanılmaması için sıkı denetim yapılacağını belirterek: “Çiftçi Kayıt Belgesinin (ÇKS) amaç dışı kullanılması gibi durumlarda muafiyetlerin giderek artan bir sıklıkla kötüye kullanıldığı göz önünde bulundurularak, bu suistimallerin önlenmesi amacıyla kolluk kuvvetleri tarafından her türlü tedbir alınacak ve yapılacak denetimlerde bu hususların kontrolü özellikle sağlanacaktır.” deniliyor.

Çiftçilik belgesi için 3 ayrı kurum ziyaret ediliyor​

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılını dijitalleşme yılı ilan etti. Dijital Tarım pazarı kuruldu. Soğan, patates bile burada internet üzerinden satılıyor. Fakat çiftçi belgesi için en az 3 kuruma fiilen gidilmesi gerekiyor.

Çiftçilik belgesi almak için, tarımsal bir faaliyette bulunmak gerekiyor. Başvuran kişinin kendisine ait veya kiraladığı bir tarım arazisi olması, hayvancılık, arıcılık yapıyorsa hayvan sahibi olması gerekiyor. Bu faaliyeti kanıtlayan bir sözleşme, belgenin muhtar tarafından onaylanması gerekiyor. Muhtardan alınan belge ile ziraat odasına başvurularak odaya üye olunuyor ve çiftçilik belgesi alınıyor. Alınan bu belge ile tarım il veya ilçe müdürlüğüne gidilerek çiftçi kayıt sistemine kaydediliyor. Çiftçi Kayıt belgesi veriliyor.

Çiftçinin yanında çalıştıracağı kişiler için ise tarımsal faaliyet belgesi alınıyor.Bu belge dijital ortamda doldurularak çıktısı alınıyor ve tarım il veya ilçe müdürlüğüne teslim edilerek “Tarımsal Faaliyet Belgesi” alınıyor.

Bütün bu işlemler kısa sürede yapılması gerektiği için ziraat odaları, tarım il ve ilçe müdürlüklerinde uzun kuyruklar ve kalabalıklar oluşuyor.

Tarımsal Faaliyet Belgesi nasıl alınır?​

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinden sonra bir çok il ve ilçede tarımsal faaliyet belgesi için duyurular yayınlandı.

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ” Tarımsal Faaliyette Bulunabilme İzni İçin Tarımsal Faaliyet Belgesi” başlığı ile şu duyuruyu yaptı.

“Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, İçişleri Bakanlığı Genelgesi ve Valilik İl Hıfzıssıha Kararları gereği kısmi kısıtlama veya tam kapanma uygulanan günlerde sokağa çıkma yasağından muaf olacak Tarımsal Faaliyet ve Hayvancılık yapan üreticilerimizin ekte bulunan TARIMSAL FAALİYET BELGESİNİ bilgisayar ortamında 2 suret olarak doldurarak muafiyet iznini almak için İL/İLÇE Müdürlüğümüze getirmeleri önemle duyurulur.

Kısmi kısıtlama veya tam kapanma uygulanan günlerde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olan çiftçilerimiz yanlarında;


– ÇKS Belgesi (Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi)
– Çiftçilik Belgesi (Ziraat Odası Kaydı)
– HBS Belgesi( Hayvan Kayıt Belgesi)
– AKS Belgesi ( Arıcılık Belgesi)

Eğer bu belgelerden herhangi biri yok ise tapu belgesi, hobi bahçeleri için belediye sözleşmesi (yalnızca kendisi ve eşi) herhangi birinin yanlarında olması kaydıyla; sabah saat 9.00′ dan önce tarımsal faaliyet adresinde bulunmak şartıyla kendileri ve 1. derece yakınları (eş, çocuk, anne ve baba) ile birlikte tarımsal faaliyette bulunabilirler. Bu üreticilerimiz için İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizce izin belgesi düzenlenmeyecektir.

Tarımsal faaliyet belgesi sadece yanında işçi çalıştıracak olanlar için düzenlenecek ve İl / İlçe Müdürlüklerimizce onaylanacaktır.”


Kaynak: https://www.tarimdunyasi.net/2021/04/29/kentlerden-kirsala-pandemi-gocu/




Sokağa çıkma yasağından muaf olacak Tarımsal Faaliyet ve Hayvancılık yapan üreticilerimizin ekte bulunan TARIMSAL FAALİYET BELGESİNİ bilgisayar ortamında 2 suret olarak doldurulacak ve haftasonu muafiyet iznini almak için İL/İLÇE Müdürlüğümüze getirmeleri önemle duyurulur.

TARIMSAL FAALİYET BELGESİ
tarımsal faaliyet belgesi.docx
 
Yasak acıklandıgı günden itibaren ciftçi belgesi ve çks vermiyceklerdi herkez art niyet olarak kullanmak icin alıyor bunu herkez biliyor alanda haklı veren zaten kasaya para gircek diye veriyor bu iş parayı basip izni almaya döndü
 

Benzer Konular