Dünyada ve Kalecikte Balkabagi uretim ve tuketimi

Yorumlarinizda argo, kufur, asagilayici soz veya sozcuk gruplari kullanmayiniz. Bu topic`te kim kullanirsa yazili olan sozu hatirlasin.
" Otu çek köküne bak insanın ilk öğretmeni ailesi annesi ve babasıdır"


Bal kabagi insan ve hayvanlarin dahi severek tukettigi latincesi 'Cucurbita moschata' olan bal kabagi atalarimizin soyledigi
'Laf soyledi bal kabagi` hakkinda arastirdigim, okudugum, ogrendigim ve ekiptigim, yedigim veya yedirdigim yani bilgi ve tecrubelerimi paylasmak istedim.


1 - Bal kabaginin icinde bulunan mineral - vitaminlerden icerigi:
Potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir.


2 - Insan sagligi acisindan yarar-zararlari:


Balkabağı içeriğinde bulunan A vitamini, lutein ve zeaksaltin ile göz sağlığını korumaya yardımcıdır.


İçeriğindeki yüksek antioksidanlar ile kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Bu antioksidanlar aynı zamanda kanserden korunmak için de oldukça faydalıdır.


İçerdiğindeki beta karoten, A vitamini, C vitamini ile cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Kollajen içeriği ile de cildin desteklenmesine kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olabilir.


Bu harika sebze kalori açısından düşük ancak fiber açısından da zengindir. Bu şekilde kilo vermek için de oldukça ideal bir besindir.


3- Tuketimi-israfi:
Balkabağını hem tatlı hem de tuzlu olarak tüketebilirsiniz.
Mutfağımızda olan ve sıklıkla yapılan balkabağı tatlısını şekersiz hazırlayıp üzerine az miktarda bal ekleyerek tatlandırabilir ve kendinize düşük kalorili ancak oldukça besleyici hafif bir tatlı yapabilirsiniz.
Yine balkabağı çorbası olarak tüketebilir ve hatta hafifçe haşlayıp sonrasında yoğurtla ya da salata olarak tüketebilirsiniz.


4 - Besleme - Bakim yani yetistiriciligi " sakin attiginiz yada atilan tohum ziyan olmasin" :


İKLİM VE TOPRAK İSTEĞİ
Çok ağır ve kumlu topraklar haricinde tüm
topraklarda yetiştiriciliği yapılabilir. Derin,
geçirgen, su tutma kabiliyeti çok iyi, organik ve
mineral maddelerce zengin tınlı topraklarda en iyi
ürün alınır. Kumlu topraklarda çiftlik gübresi ve
ticari gübre kullanılır kabak yetiştiriciliği
yapılabilir. Bu topraklarda erkencilik sağlanır.
Toprak pH’sı 6-7 civarında olmalıdır. Toprak
sıcaklığı 10-12 °C bulduğunda ekim ve dikim
yapılır.
B-TOPRAK HAZIRLIĞI
Toprak Hazırlığı: Ekim ve dikimden önce bir
veya iki defa toprak işlenir, tırmık geçirmek
suretiyle tarla tesviye edilir. Yetiştirme kaplarına
birer tohum ekilir. Dikimden bir gün önce
fidelerin topraklı olarak dikilebilmeleri için
yetiştirme kapları sulanmalıdır. 4-5 yapraklı
oldukları dönemde esas yerlerine dikilir.
Çapa ve seyreltme: Bitkiler 3-4 yapraklı döneme
geldiğinde kaymak tabakasını kırma, yabancı
otları temizleme amacıyla çapa yapılır. Eğer elle
ekim yapılmışsa, ilk çapayla birlikte her ocakta 1
sağlıklı bitki kalacak şekilde seyreltme yapılır. İlk
çapadan 3-4 hafta sonra gerekirse 2. çapa yapılır.
Daha sonra bitki toprak yüzeyini kapattığı için
çapaya gerek duyulmaz.
Sulama: Bal kabağı için yağmurlama sulama bu
bitki için uygun bir sulama yöntemidir.
Yağışların yeterli olduğu durumda ekimden
yaklaşık 40-45 gün sonra ilk kabak meyveleri
göründüğünde 1.sulama yapılır. Sulamayla
birlikte 10-15 kg/da amonyum nitrat gübresi
verilir. İlk sulamadan 2-3 hafta sonra 2. sulama
yapılır. Kabaklar tohum oluşturduktan sonra hasat
edilecekleri için meyveler tohumluk meyve
iriliğini aldıktan sonra sulamaya gereksinim
duymazlar. Ancak sulama çekirdek kabağı
yetiştiriciliğinde tohum verimi ve iriliğini
etkileyen bir faktördür. Bu nedenle meyve tutumu
ve irileşmesi sürecinde sulamaya gereksinme
duyacağı unutulmamalıdır.
C-EKİM VE GÜBRELEME
Tohum ekimi: Hava ve toprak koşullarına göre
Nisan sonu-Mayıs başında yapılır. Ekimde
mibzer kullanılabilir. Bunun yanında elle ekim
yapan üreticiler de bulunmaktadır. Kullanılan
çeşidin dikine büyüme göstermesi veya yayılıcı
gelişme göstermesi dikkate alınarak tohumlar
60x60 cm, 70x70 cm veya 80x80 cm aralıklarla
açılmış olan ocaklara ekilir. Mibzerli ekimde
600-700 g/da, elle ekimde 1-1.5 kg/da tohum
kullanılır.
Gübreleme: Kabaklar toprakta organik besin
maddelerinin fazla olmasından hoşlanır. Dekara
3-4 ton arasında iyice yanmış çiftlik gübresi
sonbaharda ya da ekim ve dikimden bir ay önce
toprağa verilmelidir.
Ticari gübre olarak 25-30 kg/da %33 A.Nitrat
,20-25 kg/da TSP veya DAP, 20 kg potasyum
sülfat ve gerekirse CAN gübresi (çiçek burun
çürüklüğü görüldüğü zamanlarda).
Mücadelesi; yabancı otlarla mücadele en önemli
konudur. Çapa işleri ile hem yabancı ot temizliği
hem de toprağın havalandırılması ve bitkilerin
boğaz doldurulması yapılır. Uzun süreli kuraklık
ve aşırı nem mantari hastalıkların yayılmasına
neden olur. Kabaklarda görülen en önemlihastalıklar külleme, mildiyö, kabak mozaik
virüsü, fusariumdur.
Zararlılar ise; Bölgemizde en sık rastlanan
kabak zararlıları yaprakların ve yeni sürgünlerin
öz suyunu emerek zarar yapan yaprak bitleri
(Aphis spp.), yaprak pireleri (Cicadelliadae) ve
Tripsler (Thriptidae) ile Beyaz Kabak
meyvelerini tarlada veya ambarda yiyerek zarar
veren tarla fareleridir.nematod, kırmızı örümcek,
trips ve afitlerdir.
Mücadele yöntemleri aynen hıyarda olduğu gibi
aksatılmadan düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
D-ÖNEMLİ ÇEŞİTLERİ
Ülkemiz genelinde yetiştirilen kabaklar yazlık,
kışlık ve süs kabakları olmak üzere üç grupta
incelenmektedir. Yazlık kabaklar arasında yer
alan, sakız kabağı veya zucchini tipindeki ince ve
uzun kabakların yanı sıra, Cucurbita pepo L.
botanik sınıfı içinde yer alan bir başka yazlık
kabak gurubunu da çerezlik veya çekirdek
kabakları oluşturmaktadır. Ülkemizde
yetiştirilmekte olan çekirdek kabakları,
çoğunlukla Cucurbita pepo L. türüne dâhildir. Az
miktarda da Cucurbita moschata türüne giren bal
kabağı tohumları kullanılmaktadır.
E-HASAT
Genellikle yayılarak gelişen tiplerde bitki başına
2-3 meyve, dikine büyüme gösteren tiplerde ise
4-5 meyve hasat edilebilir. Çekirdek kabaklarında
meyve hasadı, tohumların irileşip olgunlaşması
için tam olgunluk döneminde yapılmaktadır.
Bitkinin yapraklarının ve gövde kısmının
tamamen sararıp kahverengine dönüştüğü, meyve
sapının kuruyarak bitki gövdesinden kolayca
ayrılacak duruma geldiği tam olgunluk
döneminde, yani yaklaşık ekimden 110-120 gün
sonra hasada başlanır. Hasat meyveyi bitkiye
bağlayan sapın kesilmesi veya kırılması şeklinde
olur. Hasat edilen meyveler yağış söz konusu
değilse tarlada 4-5 gün süreyle bekletilebilir.
Daha sonra tohum ayırma yerlerine getirilir.
Hasat edilen meyveler yağışlı havalarda ıslak
toprak yüzeyinde bırakılmamalıdır. Hasat sonrası,
tohumlar nispeten yüksek tohum nemine sahip
olacaklarından yüksek hava nemi meyve içindeki
tohumların neminin artmasına ve tohumların
meyve içinde çimlenmesine neden olabilir.
Tohum ayırma ve kurutma: Hasat edilen
meyvelerden tohumlar yörelere özgü çekirdek
çıkartma makineleri kullanılarak veya elle ayrılır.
Ayrılan tohumlar, beton çekirdek kurutma
yerlerine getirilir ve açık havada doğrudan güneş
görmeyen beton kurutma yerlerinde 10-15 gün
bekletilerek kurutulur. Kurutulan çekirdekler,
çuvallara konularak nemsiz ambarlarda saklanır.


5- Dunyadaki ureticiler:
https://www.atlasbig.com/tr/ulkelerin-bal-kabagi-uretimi "


6- Hatalarim:
-Tohumu gubrelemeden ekiyorum.
-Gubreyi kullandigimda kimyasal gubre kullaniyorum, halbuki gubreler-gubreleme teknigi kitabi sayfa 55 te belirtilen Night Soil kullanmam gerekir.
-Atilan Tohumun topragi analize gore organik maddesi 1.08, Avrupada ve ABD en kotu 2.5 ve ustu iletisim platformlari uzerinden konustugum, haberlestigim, youtube dan yabanci kaynaklardan simdilik sadece ingilizce,japonca,almanca cok azda portekizce. " gereksiz: Almanya`dan bugday tohum getirttim ve seneye o tohumu ekmeyi dusunuyorum."


7-Hayvanlarin tuketimi icin:
Kopekler-kediler Barf-Raw yapanlar icin
Dr Ian billinghurst ` un kitabi olmasi lazim:
Pumpkin fresh steamed or boiled - if canned 100% pumpkin unseasoned.


Kucukbas-buyukbas icin:
Kayseri Erciyes Universitesi Ziraat bolumu arastiriyor irtibata gecebilirler.


Ek bilgi:
Cadilar bayrami-bocuk gecesi


Referanslar: sirasiz okarak
+https://www.atlasbig.com/tr/ulkelerin-bal-kabagi-uretimi


+ https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Kabak


+ https://m.sabah.com.tr/yasam/2011/08/21/sebzelerin-anavatanlari-bulundu/amp


+ https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Bal_kabağı


+ https://turkish.aawsat.com//home/ar...eraslan/​tam-mevsimi-tam-zamanı-balkabağı?amp


+ Ankara il tarim balkabagi yetistiriciligi brosuru


Notlar:
Sozlukteki harf siralamasina gore yaziyorum;
Budist, Hristiyan, Musluman, Yahudi, Sun`a tapanlar dahil.


Hic kimse kimsenin kalbini, serefini,haysiyetini,onuru hakkinda soz soylememelidir.


Kendimi din ve din bilimi hakkinda bildiklerimi ve ogretilenleri:
-Bir Evangelist papazla ingilizce konusarak
" Hatta Armageddon savasi ve diger seyler hakkinda tartismis, bilgi ve ingilizce incil okumus
-Sun ` a tapan biir Afrika li bir arkadasin verdigi kitabi okuduktan sonra SAMANIZM I ogrenmis.
-ALLAH` in ilk emri "ikra" soyle-oku yada oku-soyle tartisilir,
Bir Musluman`im.
Ogrenmem gereken cok seyin oldugunun bilincindeyim.


Iyi bir inanan da degilim,


Buda insanlari hor goren, kufur eden, hadislerle bile cevap verilmesine, paramla doverim zihniyetindeki `kalbi pis `
insan ve onlari destekleyenlere
- arastiran olursa
ya Rab , daglardan daha guclusunu yarattin mi ile basllayan INSAN i neden yarattigini anlatani ben genc yasta vakif oldum.


------
Neden Balkabagi konusu diye dusunenlere yine Mevlana`dan kabak gelsin. :))
------


Nick the old un sozuyle
Do as the romans do when in Rome
 

Benzer Konular