Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinde tarım ve çiftçi yer almadı! 

23.04.2009
14,006
24,003
35
Bilecik

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinde zor günler geçiren ve icralık olan çiftçi yer almadı. Pakette toplumun her kesimine yönelik tedbirler açıklanırken, çiftçiye yönelik bir tedbirin açıklanmaması Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile çiftçinin temsilcisi Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'ın durumunun sorgulanmasına neden oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ekonomik İstikrar Kalkanı" olarak adını verdiği ekonomiyle ilgili alınacak ve 100 milyar liralık paketi içeren tedbirleri açıkladı. Açıklanan teşvik paketinde, sanayiciden küçük esnafa, emekliden asgari ücretliye kadar toplumun her kesimine yönelik alınan kararlar açıklanırken, zor günler geçiren tarım sektörüne yönelik bir kararın bulunmaması dikkat çekti.
Tüm dünyayı tehdit eden koronavirüsle birlikte gıdanın ve tarımın önemi bir kez daha anlaşılırken, teşvik paketinde zor günler geçiren tarım sektörü ve çiftçiye yönelik bir karar yer almadı.
İCRALIK ÇİFTÇİ PAKETTEN UMUTLUYDU
Çiftçi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili çiftçiyi rahatlatacak bir adım atılmadığı için binlerce çiftçi icralık olmuş durumda. İcralık olan çiftçi de hiçbir şekilde kredi kullanamadığı için şuanda gübre dahi alamayacak durumda. Açıklanan pakette en azından çiftçiyi de rahatlatacak bir karar bekleniyordu.
ÇİFTÇİNİN SORUNLARI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A AKTARILMIYOR MU?
Pakette tarım sektörüne ve çiftçiye yönelik bir teşvikin yer almaması Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli başta olmak üzere çiftçi temsilcisi Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın da durumunun sorgulanmasına neden oldu. Çünkü çiftçinin yaşadığı ciddi sorunlara rağmen pakette çiftçiye yönelik bir teşvikin olmaması, çiftçinin yaşadığı sorunların Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sağlıklı bir şekilde aktarılmadığı tartışmasını gündeme getirdi.
ÇİFTÇİ TEMSİLCİSİ TOPLANTIYA BİLE KATILMADI
Diğer yandan TOBB, Türk-İş, Hak-İş, Memur-Sen, Kamu-Sen, TESK, TESKOMB Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık ettiği Çankaya Köşkü’ndeki koronavirüsle mücadele eşgüdüm toplantısında temsil edilirken, çiftçinin temsilcisi olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'ın toplantıya katılmaması dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ve ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ adı verilen pakette devreye alınan tedbirler şunlar:
1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay erteliyoruz.
2- Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulamayacağız.
3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle erteledik.
4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyoruz.

5- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlayacağız.
6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği vereceğiz.
7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyeceğiz.
8- Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere vereceğiz.
9- Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik edeceğiz.
10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10’a düşüreceğiz.
11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesini sağlayacağız.
12- Asgari ücret desteğini devam ettireceğiz.
13- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesini temin edeceğiz.
14- Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştırılacak ve hızlandırılacağız. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız.
15- En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltiyoruz.
16- Emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödüyoruz. Yine emeklilerimizin maaş promosyon ödemelerinin de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılmasını sağlıyoruz.
17- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayırıyoruz.
18- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartıyoruz.
19- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alıyoruz."
 
şemsi bayraktar'mı...!!!
oda kim,

ziraat odaları mı...!!!
çok komik,,

ne yani, toplantıya katılıp,itiraz etmelerini bekliyorduk,,, hayır.

tarım bakanımı,
çiftçiye bir faydamı... ha ha ha.

hadi bakim tarlaya,
sus ve çapalamaya devam et.
Şemsi bayraktarda alışmış nasıl olsa birşey çıkmaz diye katılmamış bile
Kendi göbeğimizi kendimiz kesecez yine şunu ek gübre parası çıkar bunu ek mazotu gibi

Birde aklıma şu geldi pazarda sebze satarken köylü pazarında müşterinin ,"bunlar tarladan geliyo biraz ucuz ver" tarlaya gittiğimiz de hazır çuvalda bekliyo bizde yükleyip satıyoruz ya hani
 
17 martta Elimde seffaf eldivenler asansörlerden asagı iniyorum 2 katta durdu asansör 4 bayan var birisi buyrun sayın bakanım dedi anlamadım once 5 kisi bindik jeton o an düştü devletimiz yayın yapıyor 1 metreden fazla yaklasmayın diye dedim nefesimizi tutalım dedi hanfendilerden birisi asansörden indiler bina kapısını acmak icin birbirine bakıyorlar bana elinizde eldiven var siz acın dediler evde birsey unutmusum deyip geri asansöre yöneldim. 2 dönem bakanlık yapmış ve halen üst düzey olarak gorev yapan birileri bu kadar duyarsız... Bizim ne önemimiz varki ...
 
Vallaha türkiyede pek kimse böyle şeylerden zor faydalanır anca buyuk esnaf kira yardımı verecem dese kimse gerçek kirayı göstermiyor kı nasıl olacak böyle bir çok şey var bizde durum kötüydu birde korona geldi benden söylemesi böyle devam ederse millet taş kemirir
 
  • Beğen
Tepkiler: YUSUFTUYLUOGLU
Sadece çiftçi değil asgari ücretle üç kuruş maaşla çalışan adam hala işe gitmek zorunda, evinde bekleyenleri riske atıyor.

Devlet bir seçim yaptı ekonominin sekteye uğramaması için belirli sayıda insan kaybına göz yumdu. Açık ve net.
 
Ben eeyyyy korona çeker sanıyordum olmadı neyse, ... geçen krizin sebebi papaz bu seferki kriz mikrop arada bi fark var biri kuldan diğeri Allahtan .....çığ oldu Allahtan sel oldu Allahtan deprem oldu Allahtan bence kulları istismardan başka bişey yapmıyor , tamam Allahtanda olabilir fakat siyasetçiler Allahı öne sürmese daha güzel olur.tohum gübre ilaç tedarik edebilirsek bize yapılmayan yardımın pek bi önemi yok.
 
Evden cıkmayın diye tembihleyip . Ucuş vergilerini 18 den 1 cekmek , evden cıkmayın diye tembihleyip tatil vergilerini ertelemek .virüsle ne alakası varsa akşamdan bu yana düşünüp anlamadıgım 500 bin aşşası konut peşinatlarının %10 a çekilmesi . Bu iş neye benzedi hani bi fıkra varya adamın biri gazeteye ilan vercekmiş kaynanam öldü diye karşı tarafda bu ilan cok kısa oldu biraz daha ekleyebilirsiniz demiş ilan verende satlık toyoto diye not düşmüş ilanın altına . Böylesi zamanda bile çiftçi aklına gelmiyorsa vayki vay çiftçinin haline.
 
Evden cıkmayın diye tembihleyip . Ucuş vergilerini 18 den 1 cekmek , evden cıkmayın diye tembihleyip tatil vergilerini ertelemek .virüsle ne alakası varsa akşamdan bu yana düşünüp anlamadıgım 500 bin aşşası konut peşinatlarının %10 a çekilmesi . Bu iş neye benzedi hani bi fıkra varya adamın biri gazeteye ilan vercekmiş kaynanam öldü diye karşı tarafda bu ilan cok kısa oldu biraz daha ekleyebilirsiniz demiş ilan verende satlık toyoto diye not düşmüş ilanın altına . Böylesi zamanda bile çiftçi aklına gelmiyorsa vayki vay çiftçinin haline.
Ya benim anlamadığım konu şu
Simdi bu hastalık 15 aralık 2019 da cıktı
Sonrasında bircok ülkeye yayıldı
Aradan 3 aydan fazla zaman geçmesine rağmen türkiye ne gibi önlem aldı hiçccc
11 mart günü saglık bakanı saat 21 00 da aciklama yaptı şuana kadar ülkemizde vaka rastlanmadı diye aynı akşam saat 22 civarı
Sonrasında merkez bankası virus olan ülkelere 50 milyar dolar yadım yapcam dedimi dedi aynı gece saglık bakanı saat 00:30 da 1 vatandaşımızda vaka pozitif ciktı dedi ve 1 gün sonra 2 30 50 100 200 bu seneryonun sonu yok ben böyle bi hastalıgın olduna inanmıyorum coronodan 2 kişı mormal giripten bilmem kac kisı ölüyor
Dün acıklanan paketlerin içinde ALLAH aşkına otel vergisi ucak la seyahat tatil ev alım kıredisi falan filan gereklimiydi sen ciftciyi ureticiyi düsün sezon baslamak üzere bize her şeyden önce üretim lazım eksikler varsa tamamlayın
Ben ilk günde inanmadım şimdide inanmıyorum böyle bişeyin olduna
Hani ülkede para yoktu 100 milyar para nerden geldi ozaman...?
 
Böyle bi ekonomik durgunluk ve salgın hastalık durumunda vatandaşın en çok ihtiyacı olan şey konut almak olduğundan hükümetimiz üretici yerine yatırımcıyı tercih etti
Kızmaya gerek yok [emoji16][emoji2]
 
  • Beğen
Tepkiler: soner2222

Siyasi söylemlere girmiycem Ama en azından şu geçen yıl yüksek faizleri yüzünden kooperatiflere bankalara borcu olup faizden çok zarar görenlere faizleri silme gibi bi yardım paketi erteleme yapılandırma gibi bişey çıksaydı diye bekledim. Bir İki yıl faizsiz taksitlendirme ya da geçen yılki yüksek Faizi silme yapılamaz miydi?
 
  • Beğen
Tepkiler: fatihs60
Hükümetimizin patronları bu olayda tercih ettiğini düşünmüyorum. Nasıl tercih etsin ki zaten onların hükümeti. Eskiden siyasetle sermayenin bağı dolaylıydı. Şimdi saklamaya gerek duyan yok. Her bakan ya bir şirketin patronu yada CEOsu.
Ama biz düşünmeyelim böyle şeyleri. Biz payitaht abdülhamit, diriliş Ertuğrul izlemeye devam. Sıkılınca da a spor.
Hakkını arayana da sus siyaset yapma deriz. Ne de olsa siyaset 5 senede bir yapılması gereken, gidip programlarını bile okumadığımız partilere oy vermek. Başka türlüsü vatan hainliği.
Biz uslu uslu gidip üretelim , sonra da bedavaya dağıtalım. Niye kazanmadın diye soran olursa, biz çiftçiyiz tembeliz 3 ay çalışır 9 ay yatarız o yüzden kazanamadık deriz. Allah devletimize zeval vermesin suç bizim deriz
 

Benzer Konular