karkas et fiyatı


Yok arkadaş illaki yaptirmiyacaklar bu işi kendi malın ile rezil oluyorsun kesiver dediğin mal mundar oluyor nasıl bir sektördür bilemedim milletin gözü bu sektörde sanki trilyonları kazanıyoruz ucu kıyısına kimi zaman kafa kafaya çıkıyoruz ama yok et üreticilerin altında herbirinin son model araba yat kat var nasıl olsa bunlar çok kazanıyor 1tl düşsün ithal gelsin karkas et gitsin bir sürü entrika yazık vallha yazık elimdeki sermayeyi kaybetmemek uğruna görmüşum geçemiyorum yoksa kim ne yerse yesin
 
25.02.2016 - 02:30 Milliyet.com.tr »
Et tüketimi artıyor sığır varlığı azalıyor (Sığırları kesip kesip yiyoruz)
guras@milliyet.com.tr

Et fiyatları daha da artacak. Hazır olalım. Çünkü et tüketimi artıyor. Buna karşılık sığır varlığı (sayısı) azalıyor. Etlik sığırların sayısını artıracak yerde, mevcutları keserek yiyoruz.


Sığır üretimi artmadan et fiyatları ucuzlayamaz. Yükselmeye devam eder. Süt ve et sığırları sayısı (Dikkat buyurunuz: Süt sığırları ile et sığırlarının toplamı) 2013 yılında 14.4 milyon baştı. 2014 yılında 14.2 milyona, 2015 yılında 13.9 milyon başa geriledi.

Buna karşılık sığır eti kesimi 2013 yılında 889 bin ton iken, 2014 yılında 881 bin ton oldu. 2015 yılında 1 milyon 14 bin tona yükseldi.
Görülüyor ki kesim hayvan sayısı artışına bağlı olarak artmıyor. Kesilen hayvanların yerine yenisi yetiştirilemiyor.

Nüfus her yıl 1 milyondan fazla artış gösteriyor. Şöyle veya böyle insanlar daha fazla kırmızı et tüketmek istiyor. İyi de sığır sayısı azalırken biz bu insanlara nereden et bulacağız? Düzenli olarak et ithalatına mı başlayacağız?
Geçmişte olan biteni unutalım. Önümüze bakalım. Ne yapmamız gerektiğini bilelim.

Evet, geçmişte (1) Meraları yok ettik. Meralara fabrika ve konut diktik. (2) Doğuda terör nedeniyle hayvancılık yok oldu. (3) İkide bir ithal et kapısını açarak, sığır besicililerini korkuttuk. Geriye dönerek bunları düzeltemeyiz.

Üretim nasıl artar?
Etlik sığır nasıl çoğalır onu bilelim.

-Süt ırkı ve et ırkı sığır farklıdır. Besiciler dana satın alırlar ve beslerler. Dana bulunmaz olunca, dana sayısı yetersiz olunca, etlik sığır sayısı da artamaz. Bizde genelde süt ineklerinin danası besiciye satılır. Süt ineği danasının et verimi azdır. Et danası ithal etmeye mecburuz.
-Etlik dana ithalatı için oluşmuş bir sistem var ama işlemiyor. En az 100 besi hayvanı olanın 40 dana ithal etme hakkı var. İthal dananın 12 aylıktan küçük, 300 kg’dan hafif olması gerekiyor. İthal edenin en az 120 gün besledikten sonra kesime göndermesi bekleniyor.
-Avrupa’dan ithal besilik dananın canlı Türkiye teslim kg fiyatı 4 euro, Amerikan kıtasından ithal dananın canlı teslim fiyatı 5.5 dolar.
- Kaliteli etlik dana iyi beslenirse et ağırlığı günde ortalama 1.250 g artar. 14-16 aylık et inekleri 450-600 kg canlı ağırlığa sahip olur.
- Besicilerin sorunu, mera olmaması, kendi yemlerini kendileri üretememesi nedeniyle hazır besi yemiyle sığırları beslemeleri. Besi yeminin kilosu şimdilerde 1 TL dolayında. Bir et sığırı 1 kg et kazanması için günde 6 kg yem yiyor. Bir et hayvanının günlük fabrika yemi tüketimi 7.6 kg dolayında.

Hayvancılık güç iş
“Al danayı, koy önüne yemi” ile iş bitmiyor. Veteriner masrafı var, bakımı var. Hayvancılık başlı başına bir iş alanı.
Hayvancılık sadece et fiyatları, süt fiyatları artınca gündeme geliyor. Hayvancılık kârlı bir iş olsa, bugüne kadar çok kişi hayvancılık yapar, hayvan varlığı artardı.

Ben Anadolu’yu geze geze (Daha önceleri Van, Kars, Doğu Beyazıt, Bitlis, Hakkâri, Ardahan‘da da dolanıyordum. Artık oralara gidemez oldum), hayvancılarla konuşa konuşa neyin ne olduğunu öğrenmeye çalışıyorum. Umarım yeni bakan da neyin ne olduğunu öğrenir de bundan sonrası için doğru dürüst politikalar oluşturulur. Söylemden eyleme geçilir.

Sonuç: Sığır eti talebini karşılayabilmek için, et ırkı dana ithalatını düzenli olarak yapmaya mecburuz. Meralar kalmadığına ve de Doğu Anadolu’da hayvancılık öldüğüne göre, ahır hayvancılığına ve fabrika yemine mahkum olduğumuzun bilincinde, besicilerin yem ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılayacak sistemi oluşturmaya mecburuz. Fiyat kırma sevdasında ikide bir et ithalatı yapmaktan vazgeçmeye mecburuz. Besicinin yaptığı işin ve emeğinin karşılığını alacağı bir fiyata razı olmaya mecburuz. Özetle: Lafla ve narhla et fiyatları ucuzlamaz. Üretim artmadıkça et fiyatlarındaki artış devam edecektir.
 
Edirne - Merkez
1 kg karkas et = 23,00 TL

-Kelle, beyin
-Karaciğer
-İşkembe, dalak, yürek, böbrek, billur vb. sakatat
-Deri
ve et harici herşey bedavadan alan kişide kalıyor.
hayvan başı 500-600 TL haksız kazanç.
Et Kooperatifleri kurulamaz mı acaba?
kooperatif kendi kesip, etini, ciğerini, derisini vb. herşeyini kendi pazarlasa....???
 
Edirne - Merkez
1 kg karkas et = 23,00 TL

-Kelle, beyin
-Karaciğer
-İşkembe, dalak, yürek, böbrek, billur vb. sakatat
-Deri
ve et harici herşey bedavadan alan kişide kalıyor.
hayvan başı 500-600 TL haksız kazanç.
Et Kooperatifleri kurulamaz mı acaba?
kooperatif kendi kesip, etini, ciğerini, derisini vb. herşeyini kendi pazarlasa....???

Çok mantıklı aslında
 
İnek etiyle dananın, yağlı etle yağsızın fiyatı farklı olacak
İnek etiyle dananın, yağlı etle yağsızın fiyatı farklı olacak - Ekonomi Haberleri
07 Nisan 2016 - 07:45:00

İnek etiyle dananın, yağlı etle yağsızın fiyatı farklı olacak


Avrupa’da marketlerde uygulanan kırmızı etin fiyatlandırma sistemi için Tarım Bakanlığı hazırlanıyor. Marketten ya da kasaptan alınan etin yaşına, yağına ve kalitesine göre farklı derece notu olacak.

Habertürk’ten Deniz Çiçek’in haberine göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, karkas et için derecelendirme sistemini getirmeye hazırlanıyor. Bu modelle, marketten ya da kasaptan alınan kırmızı etin yaşına, yağına ve kalitesine göre farklı derece notu olacak. Notuna göre ete farklı fiyat uygulanacak. Çok yağlı ya da yaşlı hayvana ait etin fiyatı diğerlerinden daha düşük olacak. Tarım Bakanlığı’nın başlattığı çalışmayla ABD ve Avrupa Birliği’nde (AB) bulunan et derecelendirme sistemi, Türkiye’de de uygulanacak. Buna göre, karkas etler, hayvanın yaşı, cinsiyeti, kalitesi, yağlılık derecesi, rengi gibi kriterlere göre sınıflandırılacak.

UZMANLAR DERECE PUANI VERECEK

Her ete, özelliklerine göre bir derecelendirme notu verilecek. Bu sistemle, fiyat da etin derecesine göre oluşacak. Dünyada etin derecelendirmesini yapacak eksperler bulunurken, Türkiye’de de Tarım Bakanlığı uzmanları ya da bakanlığın yetkilendirdiği uzmanlar derecelendirme puanını belirleyecek. Kesimde görev yapacak uzmanlar, etin kalitesine göre belirlenen dereceyi de etin üzerine damgalayacak. İnek eti ve dana eti, kalite ve lezzet olarak farklı değere sahipken, vatandaşa yüksek fiyatla düşük kaliteli etin satılması da önlenecek. Dünyada etin içindeki yağ damarlarını gösteren mermerleşme derecesini belirlemek için MR, tomografi ve ultrason gibi çekim teknikleri de kullanılıyor. Türkiye için de bu yöntemler devreye girebilecek.

KESİME DE STANDART GELECEK

Bakanlığın çalıştığı derecelendirme cetveline göre, genç boğa, erişkin boğa, inek, düve gibi sınıflandırmalar olacak. Karkas et, yağ içeriğine göre 1’den 5’e kadar puanlanacak. En yağlı olan 5 puan alacak. Etin uygunluğu için de harflerle P (poorzayıf), E (excellentmükemmel) ve S (super - süper) gibi değerler verilecek. Kesim standardı da oluşturulacak. Hayvanların kesilecek noktaları hepsinde aynı olacak.

FARKLI KARKAS FİYATLARI BİTECEK

Yetkililer, Türkiye’nin her yerinde farklı karkas fiyatlarına rastlandığını belirterek “Fiyat, 21 lira da 24 lira da olabiliyor; işte bu sınıflandırmayı yapamadığımız için. Bu sistemle, etin kalitesine göre fiyatı olur. Tüketici de kaliteyi görür” dedi. Yetkililer, biraz zaman alacak sistemin oturmasıyla vatandaşın dana etine inek eti fiyatı vermek zorunda kalmayacağını söyledi.

TARLA VE RAFTAKİ FİYAT FARKI KONUSUNDA MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Tarım Bakanı Faruk Çelik, tarla ile raf arasındaki fiyat farkı konusunda sektöre ikazlarının olduğunu belirterek “Ette de sütte de diğer ürünlerde de bu mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Bakan Çelik, Meclis Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyeleri ile toplantı öncesinde, tarım sektörünün bulunduğu noktayı tespit etmek ve bundan sonraki çalışmalarla ilgili bilgi alışverişinde bulunmak için bir araya geldiklerini söyledi. Tarım sektörünün çok dinamik bir alan olduğunu, bu alanda her türlü eleştiriye açık olduklarını belirten Çelik, tarım sektörü geleceğinin son derece önemli olduğunu, diğer alanlarda olduğu gibi politize edilemeyeceğini kaydetti.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali Cebeci

İyi niyetle kooperatif işine giriyorsun birileri hemen mamalanmaya başlıyor.
Edirne - Merkez
1 kg karkas et = 23,00 TL

-Kelle, beyin
-Karaciğer
-İşkembe, dalak, yürek, böbrek, billur vb. sakatat
-Deri
ve et harici herşey bedavadan alan kişide kalıyor.
hayvan başı 500-600 TL haksız kazanç.
Et Kooperatifleri kurulamaz mı acaba?
kooperatif kendi kesip, etini, ciğerini, derisini vb. herşeyini kendi pazarlasa....???
 
25.02.2016 - 02:30 Milliyet.com.tr »
Et tüketimi artıyor sığır varlığı azalıyor (Sığırları kesip kesip yiyoruz)
guras@milliyet.com.tr

Üretim nasıl artar?
Etlik sığır nasıl çoğalır onu bilelim.

Sonuç: Sığır eti talebini karşılayabilmek için, et ırkı dana ithalatını düzenli olarak yapmaya mecburuz. Meralar kalmadığına ve de Doğu Anadolu’da hayvancılık öldüğüne göre, ahır hayvancılığına ve fabrika yemine mahkum olduğumuzun bilincinde, besicilerin yem ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılayacak sistemi oluşturmaya mecburuz. Fiyat kırma sevdasında ikide bir et ithalatı yapmaktan vazgeçmeye mecburuz. Besicinin yaptığı işin ve emeğinin karşılığını alacağı bir fiyata razı olmaya mecburuz. Özetle: Lafla ve narhla et fiyatları ucuzlamaz. Üretim artmadıkça et fiyatlarındaki artış devam edecektir.

Yazı yine çelişkilerle dolu. Sayın [MENTION=41641]Hermiyas[/MENTION] kardeşim. Bak bu amca daha önce de alıntıladığınız "Türk Tarımında 50 yıldır değişen bir şey yok, bıraktığın, bildiğin gibi.. " konu başlığında da şunları yazmıştı.
Tarımda alternatif politikaları tartışmaya mecburuz

Orta ve uzun dönemde (1) Buğday, (2) Pamuk, (3) Yağ bitkileri, (4) Pancar, (5) Mısır üretiminden vazgeçmek zorundayız. Mecbur kalırsak üretimi kör topal sürdüreceğiz ama, bunları üretmek çiftçiyi de ülkeyi de mutlu edemeyecektir. Bu beş üründe sadece ABD hükümetinin üreticisine verdiği yıllık parasal destek 30 milyar dolar.

Halbuki bu beş ürün bizim tarımsal üretimimizin temel ürünleri. Ama satılamayacak ürün üreterek tarımı ayakta tutmak imkânsız.
Bunun için tarımda alternatif ürünlere yönelmeye mecburuz.

Şimdi de bu yazısında diyor ki
Sonuç: Sığır eti talebini karşılayabilmek için, et ırkı dana ithalatını düzenli olarak yapmaya mecburuz. Meralar kalmadığına ve de Doğu Anadolu’da hayvancılık öldüğüne göre, ahır hayvancılığına ve fabrika yemine mahkum olduğumuzun bilincinde, besicilerin yem ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılayacak sistemi oluşturmaya mecburuz. Fiyat kırma sevdasında ikide bir et ithalatı yapmaktan vazgeçmeye mecburuz.
Yani bu amcaya göre napcakmışız. Merasız hayvancılık yapıp, bi önceki yazısında yazdığı gibi yem bitkileri üretmekten de vazgeçip, et ithal etmeyip, birkaç ay sonra keseceğimiz ithal ettiğimiz erkek danaları, üretmekten vazgeçtiğimiz ithal yem bitkileri ile besleyip duran bi zincir kuracakmışız. bak bak bak. Adama demezler mi u La bu hayvanların hiç mi dişisi yok? Merası, Yemi, Dişisi, senin elinde olmayan bi sistemle, neye ne kadar nasıl müdahale edeceksin? Erkek danaları ithal etmeye aklın kesiyor da, dişisini ithal edip, meramız yok, meramız yok deyip duruyorsun, elinde var olan mevcut Bu meraları ıslah edip ya da yem bitkisi ekip, bi sistem kurmayı niye tavsiye etmiyorsun? Buna aklın kesmiyor mu?
Üretim artmadıkça et fiyatlarındaki artış devam edecektir.
demişsin Sen üretimi böyle mi artıracaksın?

Peki ben bu amcaya ne demişim "Türk Tarımında 50 yıldır değişen bir şey yok, bıraktığın, bildiğin gibi.. " konu başlığına cevap olarak
Çalışma hayatına Halk Bankası Genel Müdürlüğü ile başlayan Uras, daha sonra Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, İktisadi Planlama Dairesi Uzmanı olarak görev yaptı.
Bu ürünlerin nasıl yetiştiğinden zerre haberi olmayanlardan. Bunun yerine bir köylü çocuğunun görüşleri daha muteberdir benim için. Bunlar gibi birçok yurdum aydını yazarı çizeri, rakı içerken yediği leblebiyi, ağaçta yetişiyor sanan, yurdum burjuvalarındandır. Ayyy oğlum, onlar pis, onlara dokunma diye büyütülen bebelerden.
Türk tarımı kötüydü de, İktisadi planlama uzmanıyken sen naaptın derler adama?
Benim de hükümetin tarım politikalarına eleştirilerim var ama, ben bu adamların eleştirilerini kaala almam. Bunu Dr. Hasan beye ayrı cevap olarak yazacağım. Belki alıntıyı bile yanlış anlatmıştır.

2007 de Milliyet muhalif medya iken, Türk Tarımında 50 yıldır değişen bir şey yok, bıraktığın, bildiğin gibi... diye yazı yazıp, tarımdaki stratejik ürünleri yerin dibine vuran, biri.
2012 den sonra Milliyet el değiştirip havuz gazetesi olunca, 2016 da Her şeye rağmen bütçemiz sağlam diye yazılar yazan, övgüler yazan yazarlardan.
Kaala alan kardeşlerime sözüm yok. Ben kaale almıyorum.
Yaw He He... Orta ve uzun dönemde (1) Buğday, (2) Pamuk, (3) Yağ bitkileri, (4) Pancar, (5) Mısır üretiminden vazgeçmek zorundaymışız.
Vazgeç de, Bi ağzımıza toptan, s...çmadıkları kaldıydı onu da yapsınlar.
1.(buğday) hem insan hem hayvan için protein, karbonhidrat.
2.Pamuk( Sağlıklı giyecek. Hem asker hem sivil için. Tohumu yağ, Posası da proteinli yem. Ete dönüşecek madde. Yani hayvansal protein)
3. Yağ bitkileri(Kanola, Ayçiçeği, Haşhaş, Susam, Çörekotu, Aspir vb.) Sağlıklı gıda maddesi, Vücudun yapı taşlarından yağların en sağlıklıları. ve ilaç hammadesi.
4.Pancar(sağlıklı glikoz, karbonhidrat) ve posası, hayvansal gıda. Yani ete dönüşebilecek madde. Almanyanın en çok ektiği ürünlerden biri.
5. Mısır. Günümüzde işlenmesi oldukça kolay artık. Yaz kuraklığı olmayan yerlerde Buğday, arpa alternatifi. Soya ile birlikte hayvansal üretimin temel taşı.

Hem bunları başka ülkelerden pahalı üretiyoruz diye, bir mantık olmaz. Teknolojide de yakalayamayacak, yakalasak da Çin Hindistan kadar ucuza üretemeyiz diye teknoloji de üretmeyelim mi o zaman? Gıda stratejik üründür. Nüfusun 80 milyonsa pahalı da maal etsen bunu kendin üretmelisin. Yoksa teknoloji ithal ettiğin gibi, dana ithal eder durursun.
Para ediyor diye, Her tarafı kiraz, Kivi, elma, armut, erik, doldur da Allah korusun, bi savaş çıktığında bir haftada teslim ol. Askerine eğer mevsimiyse bir hafta kiraz, erik ya da kurusunu yedir, İshalden bir hafta sonra tek mermi sıkmadan, gör anyayı konyayı.
Herşey akar. (panta rei) Heraklitos.
Herşey akar su, tarih, insan, yıldız ve fikir, NFK.
Hiç gelişme olmadı lafları da yanlış. Bu zaten eşyanın tabiatına aykırı.
Evet tarım politikaları çok doğru oluşturulup yönetilmiyor, çiftçi sahipsiz bırakılıyor olabilir. Yazı yanlışla, Mantık hatalarıyla dolu. Hükümete Eleştiri yapacaksan doğru tezlerle yap. Tarım politikalarının doğru yönetildiği söylenemez. Evet. Çiftçi sahipsiz.
Tarımda çalışan nüfusun oranını düşürmek, tarımsal ürün üretmemekle olmaz, diger tarım dışı Hi-tech ürünleri artırırsan hem tarımda çalışan oranı, hem tarımın bütçedeki payı düşmüş olur. Doğru olan da budur.
Fidancılığı meristem kültürü ile üretiyoruz, sulamayı da damlama ya da yeraltı hat damlama suyuyla yapıyoruz. Şimdi soruyorum? 50 yıldır hangi arkadaşım bu kadar bilgiye sahipti? derler adama.
Bu yazarlar proxy mi acaba diye aklımdan geçiyor? Bize direnmeyin t....z kaçınılmaz, zevk almaya bakın mı denmiş acaba?
Bu yazarlar okumuştur ama. ben yine de kendilerine Jared Diamondun Tüfek, Mikrop ve Çelik adlı kitabını bir daha okumalarını tavsiye ediyorum.
Tühh. yine kaala aldımya la:p
 
Son düzenleme:
bu yılki besi danalarımı kestirdim.16 hayvan ortalama 288 kg geldi.fiyat 27 lira 40 gün vadeli. yeni damızlıkları simental ve belçika mavisi alıyorum. onların yaşı 6-9 aylık fiyat olarak 4000-5000 arası...
Allah nasip ederse hazirana kadar 10 ay besi yapacağım....
 
Çanakkale'de genel olarak piyasa 24-25 ₺ gibi.
Ben geçen hafta 2 simental dana kestirdim. Peşin 26,25 ₺'den. İkisi de 15 aylık ve ikisinin de babası Wille.
Sonuç şöyle:

12d5896c2b362bf422f6f8feb06ebacd.png
 

Benzer Konular