Kirizma ile ilgili

Merhaba,

Kocaeli sinirlari icinde, rakimca yuksek sayilabilecek bir yerde 10 donume yakin bir arazimiz var. Arazinin bir kismi islenebilir gozukmekle beraber bir kismi taslik gozukuyor. Icine yillarca pulluk girmemis (belki hic girmemis). Biz derin bir pulluk ve buyuk bir traktorle topragi havalandirmayi dusunuyoruz.

Biz bu araziye agac ekmek icin niyet ettik. Agac olarak trabzon hurmasi veya ceviz dusunuyoruz. Cevremizde de halihazirda bu agaclar ekili durumda.

Sorum su, degisik fikirler aldik ama kirizma yapmak icin su zamanin uygun oldugunu soyluyorlar. Bir kisim da uygun olmadigini yagmur yagmasi halinde arazinin camur olacagini topragin kotu olacagini soyluyorlar. Acaba Ocak ayi icinde Kocaelinde kirizma yapmak uygun mu? Kirizma yapildiktan sonra yagmur veya kar yagsa agac ekimi icin bir sikinti olur mu?

Tesekkurler
 
İlk defa duydum kirizma kelimesini, neden bahsediyor diye araştırmak istedim, meğer asıl yunanca kelime gyrisma deniyormuş, baktımki kirizma kelimesinin Türk Dil Kurumunda sözlük anlamı yok, yunanca gyrisma, toprağı bel küreği, sapan veya pullukla derin kazarak altını üstüne getirme. ѻ Kirizma etmek (yapmak): Toprağı altı üstüne getirmek.

Bizim pulluk ile aktarma dediğimiz, Tarlayı Nadas yapma işi, bahçeyi bellemek vs..

Bu topraklarda eski yunan medeniyetleri çok uzun yıllar yaşadı, Osmanlı zamanında ermeni rum nüfus bol idi, demek bazı bölgelerde yunanca kökenli kelimeler hala kullanılıyor.

Ağaç dikmekten anlamayınca, acaba ne yapmaya çalışıyor diye epey düşündüm, kolay gelsin.
 

Benzer Konular