Koyun ve keçinin kültürümüzdeki yeri

16.02.2010
769
500
Koyun ve keçi'yi küçümsemeyin. Zira "Koyun ve Keçi" Türk kültürünün en baskın karakterlerinden biridir.

Koyunu yetiştirenlere TÜRKMEN, Keçi yetiştirenlere de YÖRÜK dendiğini biliyor muyuz?

Bakın Koyun ve Keçi yerleşik ya da göçebeliği belirleyen iki tür aynı zamanda.Koyun yetiştirenler (TÜRKMEN) genelde yerleşik,Keçi yetiştirenler (YÖRÜK) genelde göçebedir.Bu büyük göçebe ailelerin isimlerine bile yansımıştır.Karakeçililer,Sarıkeçililer gibi..

Yine Tarihte iki büyük Türk devleti'ne ad olmuştur Koyun, Akkoyunlular ve Karakoyunlular gibi.Türkleri o coğrafyadan diğerine sürükleyen gerçekte Koyun ve Keçilerin otlatılmasıdır aslında..

Yani Anadoluyu yurt edinmemiz de Koyun ve Keçinin payı az değildir.En kaliteli et kuzu ve oğlak etidir.En kaliteli peynirler Keçi sütünden yapılır.En kaliteli yoğurt Koyun yoğurdudur.

Sağımdan sonra en temiz olan süt yani en az mikrobiyal aktiviteye sahip sütün keçi sütü olduğunu biliyor muydunuz? Keçi sütü yağ moleküllerinin çok minik olmasından dolayı hazmı en kolay süttür. Eğer bebeklere süt vermek gerekiyorsa keçi sütü önerilir.Merada beslendikleri için etlerinde bulunan bazı yağ asitleri dikkat edin "damar açıcı" özelliğe sahiptir.

Bu iki tür, Sığır ve Tavuk lobisi tarafından resmen negatif propogandaya maruz bırakılmıştır ve sayıları hızla azalmaktadır.

"Koyun yapağısı ve keçi kılı" gerek sentetik lif gerekse bitkisel liflerle kıyaslanmayacak kadar kalitelidir.

Koyun ve Keçi kılı Türk ulusuna Yurt olmuştur binlerce yıl.. Otağ (Türk Çadırı)'ın bir adının da YURT olduğunu biliyor muydunuz?
Benim hayran olduğum Selçuklu Mimarisinin esin Kaynağı da bu YURT (Otağ, Türk Çadırı) tur zaten.Ör. Kümbetler, Kevansaraylar, hatta Camiler.

Günümüzde Sığır ve Tavuk lobisinin en büyük hedefi Koyun ve keçidir. Önce keçiyi hedef aldılar "Orman Düşmanı" diye.Hatta ismi lazım değil bir meşhur (!) belediye başkanı tüm keçileri kesip orduya yedirelim ve kurtulalım bu hayvandan diye bas bas bağırdı..

2008 yılında bir "Keçi İmha Planı" hazırlandığını biliyor muydunuz? Evet evet Orman Bakanlığı böyle bir program hazırladı.Neredeyse Türkiye'de "köy tavuklarına" yapıldığı gibi bir imha planı yürürlüğe giriyordu..Peki kim engelledi bunu biliyor musunuz? Epeyce yazdık bu konuda ama engel olan kişi: Recep Tayyip Erdoğan..Sonra Koyun ve Keçi üzerine güzel projeler yapıldı.Düşen sayıları tekrar arttı ama Çözüm sayının arttırılması değildi.Sorun, bu koyun ve keçi ürünlerine olan talebin azalmasıdır.Çocuklarımızı hiçbir tadı olmayan ot gibi tavuk etine alıştırmayı başardılar.Koyun ve Keçinin et ve sütündeki muazzam aromaya "pis koku" dediler ve milleti buna inandırdılar. Oysa koyun yoğurdunun koyusu mükemmeldir.

Ağzına bir kez bile "Oğlak eti" deymeyen şehirliler (!) "ama pis kokuyoooo" dediler..!

Sağlıklı olmak için koyun ve keçi ürünlerini tercih ediniz. Bol bol tüketiniz. Piyasadaki bir sürü uyduruk diyetisyeni dinlemeyiniz.
Günümüzde meralar çok azaldı. Ve kalanlarda ise Koyun ve keçi otluyor. Mera "Hayvanın Eczanesidir" dolayısıyla sağlıklı ürün merada üretilir.Doğal şifa kaynağında otlayan bu hayvanların ürünlerini tüketelim, tüketilmesini destekleyelim canlar..

''Tolgaycan''
 
Biz baba ogul birlikte aynı evde ayni isletmede çalışırız babam koyuncu ben inekcilik ile geciniyorum
Babam fabrika yemi pek vermez koyunlara her firsatta kounculugun daha iyi oldugunu savunur bana
Bencede cok bakimdan uygun koyun inekcilik fabrika yemi ile yuruyor fabrika yeminin belli bir kismi ithal inekler ithal yem ithal
Bölgesel imkanlar onemli iklim toprak onemli koyun keci icin ulkemizin cok yeri uygun
 

Benzer Konular