Kuraklık Nedeniyle Rekolte Beklentileri Düştü


Yağışlardaki yetersizlikten dolayı Ulusal Hububat Konseyi rekolte beklentisini geçtiğimiz seneden %5 daha düşük olarak 19 milyon ton buğday beklediğini açıkladı. Raporda %31 daha az yağış ile senelik en az yağışın iç Anadolu bölgesinde gerçekleştiği, Ege ve Karadeniz'de de son 40 yılın kurak sonbaharı yaşandığı belirtildi.

Raporda ayrıca , Türkiye'de buğday ekim alanının 7,1 milyon hektarın üzerine olduğu tahmin ediliyor. Ülkede makarnalık buğday ekim alanında %3-4 artış yaşandığı belirtiliyor.

Ekim alanı arttığı halde düşük rekolte beklendiğinden, ülke genelinde birim alandaki verimin %10 civarında düşük beklendiği sonucuna ulaşabiliriz.

1619457090181.png
 
Meteorolojinin 6 ve 12 aylık yağış haritalarında Türkiyede noktasal olarak kara renkli olan 2-3 yerden birindeyiz.Buğday ve ayçiçeğine tek su ile sezon kapanacak.O tek suda son 1.5 aylık yağışlardan barajda biriken su.Yağışlardan toprak alt kısmında depolanan su 15 gün idare eder.Ek yağışlar kazanç olacak.Her kuraklık bir öncekinden daha şiddetli oluyor.
İstanbul'a gelince.İçme suyu ve tarla suyunu kurtardı.Sanayi sitelerinin, büyük konut gruplarının yanındaki tarlalarda ekinler diz boyu oldu.Şehirin ortasından, haramidere sanayi sitesinin yanından,bahçeşehirde yan yol kenarından bahsediyorum.Adamlar İstanbulun ortasında ekin ekiyor.
 
Son düzenleme:
Pamuk fiyatlarındaki istikrarsızlıktan dolayı buğday ekimi bir miktar artmış durumda ama yeterli değildir.
2017 senesindeki 23 milyon ton rekolte beklentisi bulunmuyor.
Bölgemizde yağış şükür, gayet yeterlidir.
 
Sivas kangalda guzden yagıs olmadi suandada yağişlar yetersiz yagmur istiyor topraklar ustune 1 hafta önce bir kum firtinasi gibi bir ruzgar geldi tepelerdeki topraklari cukurlara doldurdu ekinlere cok zarar verdi durum ķötüye gidiyor bakalim Allah dan umut kesilmez.
 
Güneydoğu bölgesi kuraklıktan kırılıyor bildiğim kadarıyla Allah yardımcıları olsun tez zamanda yağmur versin memleketin tümüne inşallah. Yozgatta tek tip buğday yok. Kimi yerde diz boyuna yaklaştı kimi bölgede toprak gözüküyor. Ben yetkili birisi olsam bu sene esnafa çiftçiyi öptürmeden kabul edilebilir bir fiyata piyasadaki tüm buğdayı alır tmo depolarına doldururdum. Sadece Batı illerimizle ıhtiyaç karşılanmaz çünkü.
 
Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin ve Şanlıurfa illerinde; Mardin ve Şanlıurfa'nın büyük bir kısmı arpalar dan umut kesildi. Kimi yerler 2 karış yok, başağı çıkarmayan yerler var.

Dün Antep ve Diyarbakır'dan buğday içinde bir kaç telefon geldi, durumlar hiç iyi değilmiş. Oraların yağışı biraz daha iyiydi ama, son zamanlarda ki sıcaklar bastırınca...

Bizim buralar, şubatta gübre atarken yağmur yağdı. Daha sonra ise 1 kez tek yağdı diye hatırlıyorum.

Bizim buralarda kuruya kimse kolay kolay buğday ekmez, yağışın az olması ve sıcaktan dolayı arpa ekilir. Arpanın da hali vahim 😔

Ekleme, mercimekler içinde eğer hava bu şekilde sıcak giderse çiçekler baklaya dönmesi zor olur, verim düşer
 
  • Beğen
Tepkiler: cmylmzzzz
Bizim bölgemizde yaklaşık 3aya yakın oldu tek damla yağmur düşmedi adıyaman tek avantaj halen ekinler fena sayılmaz sebebi arazilerimiz kalın su tutuyo arpalar başak verdi buğdaylarsa zorluyo başak vermeye başladılar haziran başı ilk haftası normalde hasat olur sanırım 1hafta 10gün erkene çekilicek biçerler! Biz eş dosttan su rica ettik bir haftadır buğday ve nohuta su veryoruz bakalım kurtarabiliriz inş kısa sürede bir yağış olsa en azından yetişmiş ürünlerde çiftçi biçebilir Rabbim yarrımcımız olsun rahmetini eksik etmesin hububat alanlarının %30u doğuda kıraç araziler arpa buğdaydan başka bişey ekilmez normalde bence rekolte beklenenin üzerinde düşücek imkan varsa depo en azından çiftçinin zararını bir nebze azaltabilir... Bölge: Adıyaman
 
Bizdede dekara 9 dk su vereceklerimiş barajda su yok onlada anca verilen yerin yarısını sularız yağmur yağmazsa yanıp gidecek heralde bide bizim ekin erken ciktiydi sapa kalmak istiyor daha cok susadi gec cikanlarda susama yok pek.
20210429_154705.jpg
 

Benzer Konular