Küresel krizden en az tarım sektörü etkilendi


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tarım sektörünün küresel ekonomik krizden en az etkilen sektör olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin dünyanın en büyük tarım ekonomileri arasında yer aldığını söyledi.




Hisarcıklıoğlu, 'Tarımsal ekonomi açısından dünyanın en büyük 10 tarım ekonomisinden biriyiz. Avrupa ' da ilk iki ülkeden biriyiz. 2002 yılında 23 milyar dolar olan tarımsal hâsıla, 2010 yılında 62 milyar dolara yükselmiştir. Tarımsal sanayi ürünlerinde de, ihracatı yüksek ülkeler arasındayız. Mesela makarna ihracatında, küresel pazarlarda İtalya ' dan sonra ikinci sıraya yükseldik' dedi.




Dış Ticaret Müsteşarlığınca yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, 'Türkiye ' de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi (TKAG) Projesi' kapsamında düzenlenen sertifika töreninde bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, 'Türkiye Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında, laboratuarları bulunan 67 Ticaret Borsasının çalışanlarının sertifikalarını vermekten büyük gurur ve mutluluk duyduklarını ifade ederek, 'TOBB olarak biz bu projeyi çok önemsiyoruz. Çünkü bu proje, hem kendi vatandaşımızın daha sağlıklı ve kaliteli gıda maddesine ulaşması, hem de tarım alanındaki katma değerin artırılması için, büyük öneme sahiptir' dedi.




Tarımsal hasıla 62 milyar dolar




Türkiye’nin, dünyanın en büyük tarım ekonomileri arasında yer aldığını, dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, 'Ama tarımsal ekonomi açısından dünyanın en büyük 10 tarım ekonomisinden biriyiz. Avrupa ' da ilk iki ülkeden biriyiz. 2002 yılında 23 milyar dolar olan tarımsal hâsıla, 2010 yılında 62 milyar dolara yükselmiştir. Tarımsal sanayi ürünlerinde de, ihracatı yüksek ülkeler arasındayız. Mesela makarna ihracatında, küresel pazarlarda İtalya ' dan sonra ikinci sıraya yükseldik' dedi.




2023 hedefi 150 milyar dolar




Türkiye’nin 2023 yılında, 150 milyar dolarlık tarımsal hasılayı yakalamayı ve dünyada tarımsal üretimde ilk 5 ülkeden biri olmayı hedeflediğini, tarımda önümüzde çok büyük bir potansiyelin bulunduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, 'Sadece Konya büyüklüğündeki Hollanda 53 milyar dolar tarım ürünü ihraç ediyor. O zaman, ekilebilir alanı Hollanda ' nın 30 katı olan ülkemizin, bu alanda nasıl bir potansiyele sahip olduğunu bir düşünün. Ancak, bu potansiyeli hayata geçirmek için işi usulüne göre yapmak zorundayız. Bu alanda yüksek tüketim potansiyeline sahip olan AB pazarı, bizim için çok önemli. Ancak AB, özellikle tarım ürünlerinde haklı olarak çok hassas davranıyor' dedi.

 
Ynt: Küresel krizden en az tarım sektörü etkilendi

[size=14pt]yahu kardeşim banane istatisliklerden ben çevreme bakarım türkiyeye bakarım bu dinsiz imansız kitapsız akp hükümeti çiftçiyi bitirdi ne kaldırdığı ürün para eder ne sütü eti para eder. çıkıyolar sağda solda yok tarım sektörü şukadar yüzde artış gösterdi yok şukadar milyar lira destek verildi. hani kardeşim nerde bu paralar herşey güllük gülistanlıkta tek benmiyim isyan eden.[/size]
 
Ynt: Küresel krizden en az tarım sektörü etkilendi

tarımsal sulama elektirkleri iyi düşmüş actırma parası mühendis falan istemişlerdi ama fatura cok iyi geldi 125 dk bi yeri 70 fiskiye 50 hb dinama 6 inc pompa ile bir kere suladım 600 tl fatura gelmiş hükümetten fazle beklentim yok herşeyi devletten beklenmez kendimiz cabalamız gerekir partizanlık işine girerseniz ne bu konu nede bu ülke hic bir yere varamaz

aynı tarlayı 6 lı ford dizelle sulasaydım en az 800 lt mazot yakmam gerekirdi sadece 1 suyu bu
 

Benzer Konular