Kuru Tarımda verimliliği artırmanın yolları

08.08.2017
484
729
26
Elazığ

Tüm trakkulüp üyelerine selam olsun. Bilindiği gibi kuru tarım ülkemiz şartlarında giderek zorlaşıyor. Yağmurların azalması,küresel ısınma gübre ve ilaç fiyatları keza mazot fiyatları daha sayamadığım birçok girdi üreticinin işini zorlaştırıyor. Tam bu noktada verimlilik ön plana çıkıyor. Maliyetlerin bu denli arttığı dönemde verimliliği artırmak zorundayız. Bu konu başlığı altında aklınıza gelen önemli gördüğünüz detayları yazabilirsiniz. Benim kendi tecrübelerime göre:
-İklime göre tohum seçimi
-Toprak hazırlığı
Bitkilerin kurak dönemde köklerinin derindeki sudan faydalanabilmesi için çizel kullanılmalı. Ekimden hemen önce yapılan sürüm tavı kaçırdığı için imkan dahilinde zamanında sürüm yapılmalı
Sürüm derinliği:arpa buğday bildiğim kadarıyla saçak kök yapısına sahip bu yüzden fazla derin sürümün bi anlamı yok. Sizce ideal sürüm derinliği ne olmalı? Ekim sıklığı: çok sık ya da seyrek ekim doğru değil. Fakat şöyle bi tespitim var. Sık ektiğim tarlada toprak güneş görmediğinden nemini daha iyi muhafaza ediyor. Ama sık olduğu için su ihtiyacı da artıyor. Dekara atılması gereken dane sayısı arpa ve buğdayda ne olmalı? Ekim sonrası az yağış alan bölgeler için silindir çekimi çok önemli. Erken çimlenme ve sonraki dönemde topraktaki nemin korunmasını sağlıyor.
Gübrenin bir defa yerine birden fazla seferde verilmesi
-Biçim zamanının doğru seçilmesi
Bunlar benim aklıma gelenler.Eksik ya da yanlış bilgi verdiysek affola.
 

Resimler ve ekler

  • IMG_20200424_141401.jpg
    IMG_20200424_141401.jpg
    241.6 KB · Görüntüleme: 67
Aleyküm selam,
Fiğ, korunga, yem bezelyesi gibi bitkilerin ekimine önem verilmelidir.
Toprağa su tutturabilmek için çizel çekmek iyidir ama eski hayvan gübresi yoksa çokta anlamı kalmaz.
Organik madde miktarının %5 e tamamlanması gerekir.
Organik maddesi %1 olan toprak 1 birim su tutabiliyorsa, %5 olan toprak asgari 3 katı su tutabiliyor.
Buğday ve arpada , kardeşlenme olmadığı için 25-30 kg aralığında tohum kullanıyoruz.
Köylerde mera alanları azaldı, hayvanların otlayabileceği ana çayır alanlarda olmalıdır.
 
Aleyküm selam,
Fiğ, korunga, yem bezelyesi gibi bitkilerin ekimine önem verilmelidir.
Toprağa su tutturabilmek için çizel çekmek iyidir ama eski hayvan gübresi yoksa çokta anlamı kalmaz.
Organik madde miktarının %5 e tamamlanması gerekir.
Organik maddesi %1 olan toprak 1 birim su tutabiliyorsa, %5 olan toprak asgari 3 katı su tutabiliyor.
Buğday ve arpada , kardeşlenme olmadığı için 25-30 kg aralığında tohum kullanıyoruz.
Köylerde mera alanları azaldı, hayvanların otlayabileceği ana çayır alanlarda olmalıdır.
Kardeşlenme neden yok hocam? Bir de sizce buğday ve arpada ideal sürüm derinliği ne olmalıdır?
 
  • Beğen
Tepkiler: Aygün 10
Kardeşlenme neden yok hocam? Bir de sizce buğday ve arpada ideal sürüm derinliği ne olmalıdır?
Buğdayın cinsinden olabilir.
Sürüm derinliği ekili ürüne göre yaparız.
Yonca yeri bozumu üzerine buğday ise 25-30 cm,
Ayçiçek yerinde iki kat disk tiller, 10 cm,
Mısır silaj yerinde 20 cm,
Dane mısır yerinde 30 cm, öncesinde 2 kat diskaro.
Süpürge yerinde 20 cm,
Buğday yerine arpa ise diskaro ve 15 cm sürüm yaparız.
4 9" Alpler pulluk kullanırız.
 
Kuru tarım da verim artırmak çok zor ama gübre çok etkili bence birde sürümden sonra ki ilk kazayağını yağmur yağarsa o fırsatı kaçırmadan kazayağını felan çekeceksin yoksa kesekten kurtulamıyorsun birde artık sonbahar yağmuru geç düşüyor o yüzden sıkıntı yaşıyorsun makineleşmenın artıları vardır tabiki ama kazanç sınırlı oldugu için pek makine alamıyorsun yalnız ürün çeşitlendirmek biraz daha ıyı sadece bugday ve arpa ile kazanç sınırlı kalıyor tabiki çeşit artınca iş gücü artıyor kuru tarım yapanlar hep ek iş olarak yapıyor zaten
 
Buğday ve arpada kıraç yerlerde ilk olarak toprak hazırlığı iyi yapılması gerekir.Yapılabiliyorsa hasattan sonra beklemeden sürmek gerekir.Yazın o güneşi alsın yansın toprak.Derin sürüm her toprakda iyi olmuyor.En iyi 15 cm civarında sürmek. İkinci olarakta kazayağı.diskaro yada kobra gibi aletlerde toprağı kabarık bırakmadan uygun şekilde tohum yatağını hazırlamak.Kabarık olan toprakta mizbzerle ekimde derine giden tohumlardan dolayı sıkıntı çektiğimiz çok oldu.Sonrasında mibzerle 3 parmak derinlikte tohumu ekmek.Derin ekim her zaman risk.Derine giden tohum çıksa bile bütün hastalıklara açık hale geliyor.Kıraç yerlerde anıza ekilen tarlalarda tohumda kg biraz artırmak lazım ve taban gübresinide mutlaka kullanmak lazım.

Zaten geriside ilk olrak üre sonrasında ot ilacı,kökboğaz ilacı,Pas ilacı ve bahar yağışlarının durumuna göre nitratta kullanılırsa Kıraçlardan anız olan yerlerden bile 500 kg biçmek zor değil.Anız diye gübreden ilaçtan kısılırsa o sene bahar yağışları iyide olsa verim almak zor.Kendi bölgemiz için konuşursam her sene üst üste arpa buğday ekerim kıraç yerlere. En kötü senede bile 380 kg aşşa düşmedi.2 sene önce baharda iyi yağışlar olmuştu 250 dekar kıraç araziden 120 ton arpa dönüme 480 kg ortalama yapmıştım.Bizim bölgemizde bahar ayı genelde yağışlı geçer.Az yada çok doyurur toprağı.Her bölgede farklı olabilir.İç anadoluda aynı verimler alınamayabilir.
 
Buğday ve arpada kıraç yerlerde ilk olarak toprak hazırlığı iyi yapılması gerekir.Yapılabiliyorsa hasattan sonra beklemeden sürmek gerekir.Yazın o güneşi alsın yansın toprak.Derin sürüm her toprakda iyi olmuyor.En iyi 15 cm civarında sürmek. İkinci olarakta kazayağı.diskaro yada kobra gibi aletlerde toprağı kabarık bırakmadan uygun şekilde tohum yatağını hazırlamak.Kabarık olan toprakta mizbzerle ekimde derine giden tohumlardan dolayı sıkıntı çektiğimiz çok oldu.Sonrasında mibzerle 3 parmak derinlikte tohumu ekmek.Derin ekim her zaman risk.Derine giden tohum çıksa bile bütün hastalıklara açık hale geliyor.Kıraç yerlerde anıza ekilen tarlalarda tohumda kg biraz artırmak lazım ve taban gübresinide mutlaka kullanmak lazım.

Zaten geriside ilk olrak üre sonrasında ot ilacı,kökboğaz ilacı,Pas ilacı ve bahar yağışlarının durumuna göre nitratta kullanılırsa Kıraçlardan anız olan yerlerden bile 500 kg biçmek zor değil.Anız diye gübreden ilaçtan kısılırsa o sene bahar yağışları iyide olsa verim almak zor.Kendi bölgemiz için konuşursam her sene üst üste arpa buğday ekerim kıraç yerlere. En kötü senede bile 380 kg aşşa düşmedi.2 sene önce baharda iyi yağışlar olmuştu 250 dekar kıraç araziden 120 ton arpa dönüme 480 kg ortalama yapmıştım.Bizim bölgemizde bahar ayı genelde yağışlı geçer.Az yada çok doyurur toprağı.Her bölgede farklı olabilir.İç anadoluda aynı verimler alınamayabilir.
Pas ilacını ne zaman atıyorsunuz? Biz tek seferde uyguluyoruz. Forumda pas başlangıcında veyahut başlamadan atın diye iki farklı görüş var. Siz nasıl bir uygulama yapıyorsunuz?
 
Ben genelde arpa ekiyorum.Mart 15 gibi kaliteli bir kökboğaz atıyorum.Bu sene input kullandım.Kıraç yerlerde kökboğaz oluyor.Geçen yıl biraz buğdayım vardı kökboğazdan sonra nisan 15 gibi başak çıkmaya yakın pas ilacı olarak amistar atmıştım.Bazı buğdaylar var pasa yakalanmıyor bazıları hafifi nemde bile saı pas yapıyor.Ben bölgemizde ekersem iyi verim yapan andino ekiyorum.Yemlik bir buğday kıraç verimide çok iyi.Pas hastalığı görmedim şimdiye kadar.Geçen sene kaşifbey ekmiştim o çok pas yaptı.Pas olayı çeşitlede alakalı bir şey.
 

bu konuyu incelerseniz iyi olur. bu konudan ilham alarak 2 yıldır buğday ve arpanın yağışlardan dolayı tam strese girecekken uyguladıgım üre+sıvı solucan gübresi+20 20 20 karışımı ile kuru tarımda oluşabilecek stresleri önlüyorum.
 
bu konuyu incelerseniz iyi olur. bu konudan ilham alarak 2 yıldır buğday ve arpanın yağışlardan dolayı tam strese girecekken uyguladıgım üre+sıvı solucan gübresi+20 20 20 karışımı ile kuru tarımda oluşabilecek stresleri önlüyorum.
Kurak geçen dönemde bitkiye üre vererek azot takviyesi yapmak bitkiyi daha da yakmaz mı peki?
 
Düşük biüreli tercih edersen yakmaz sanırım UAN 32 de uygulayabilirsin
Bu sene uyguladım uan 32 + dezin + Forceful Amino uyguladım. Ama o kadar uzun süre bölgemiz yağış almadıki bitki bu takviyelere rağmen dayanamadı ne yazık ki. Muhtemelen sıcaktan susuzluktan kuruyan ekinleri sürecez. Bu sene maliyetini dahi çıkaramadı. Önümüzdeki sezon inşallah bereketli olur.
 
Türkiye’nin Karadeniz ve Marmara bölgeleri Avrupa iklimine sahip olduğu için bu bölgelerde yüksek verimler alınabiliyor. Yanlız Karadeniz bölgesinin de bir kısmı engebeli olduğu için hububat tarımına elverişli değil ve bir kısmı da Orta Anadolu’ya yakın olduğu için kuraklıklardan etkilenerek rekolte düşüklüğü görülebiliyor. Diğer bölgelerde ise tamamen senenin yağış miktarına bir de zamanlamasına göre verimler şekilleniyor. Tabi buna bir de çiftçinin tarım konusundaki bilgisi de etki ediyor.

Kısacası Türkiye’nin iklimi için genel olarak yarı kurak diyebiliriz. Ayrıca Türkiye topraklarında çinko eksikliği yüksektir, toprağın yüksek ph seviyesi de buna eklenince kireçli topraklarda kesinlikle çinkolu ve kükürtlü gübreler tercih edilmeli.
 
  • Beğen
Tepkiler: Süller14

Benzer Konular