Orman Köylülerine Verilen Destekler (Hibe Faizsiz Kredi Traktör)/ ORKÖY

Orman Köylülerine Verilen Destekler (Hibe Faizsiz Kredi Traktör)​


Orman Köylülerine Verilen Destekler (Hibe Faizsiz Kredi Traktör)

Tarım Destekleri
12/01/2021 10:23

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Pakdemirli orman köylülerine birçok desteğin verildiğini belirten sayın belirtti ve bundan sonra da çeşitli alanlarda orman köylülerine desteklerin devam edeceğini anlattı. 2021 yılında da orman köylülerin sosyo ekonomik projelerine desteklerin verilmeye devam edilecektir. Orman köylülerin kırsal alanlarda kalkındırılması ve yaşam kalitesini ve gelir seviyesini iyileştirmek amacıyla çeşitli projelere kredi ve hibe desteği verilmektedir.

ORKÖY Tarım Kredileri Yapılandırma Müjdesi Geldi​

TBMM’ye 43. madde olarak eklenen kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda verilen önergeler ile 51 maddeye çıkartıl ve bu tekliflerin ilk 10 maddesi Meclis’te kabul edildi. Bu teklifler arasında çiftçilerin tarımsal kredilerinin yapılandırılması da kapsama alındı ve borç yapılandırmaları ile ilgili çiftçilere müjdeler ard arda geldi.
Buna göre; Çiftçi Borç Yapılandırma ile ilgili yeni düzenlemeler yapılarak Tarım kredi kooperatiflerinden alınan krediler 5 yıl vade ile yapılandırılacak ve ilk ödeme 2021 yılında başlayacak olan yapılandırma kapsamına alındığının müjdesinin yanında Orköy tarımsal kredilere yapılandırma yapılacağının müjdesi geldi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; Kırsal Kalkınma için belirlenen hedefleri, yol haritasını da paylaştı Bakan Pakdemirli; “2023 yılına kadar, Bakanlık olarak;


  • ”100 milyon m3 odun üretimi ile orman köylülerine 1 Milyar Lira katkı sağlayacağız.
  • 2,3 Milyar Lira ORKÖY desteğini, 33.300 orman köylüsü aileyle buluşturmayı hedefliyoruz” dedi
2021 yılında Ormancılık yatırımlarına ise 1 milyar 30 milyon lira ödenek ayrıldı. Bu alanda 22 proje yer alıyor. Bu projelerin 19’unu, 1 milyar 22 milyon liralık yatırım tutarıyla Orman Genel Müdürlüğü yapacak.

Orman Köylülerine Verilen Destekler Nelerdir?​

Sayın Bakanımız daha önce bu alanda 6,8 milyon lira tutarında destek verildiğini belirterek, ilaveten aşağıda yer almakta olan alanlarda destek verileceğini açıkladı.
  • Köylerde evlerin iç elektrik tesisatlarının yenilenmesi (Sadece Orman Köyleri İçin)
  • Tomruk çekmek için vinç alımı
  • Tomruk taşıma için traktör alımı,
  • Motorlu testere alımı,
  • Orman Köylülerinin kalkındırılmasına dair ferdi, kooperatif ve üst kuruluşları tarafından kredi kullandırılmaktadır.

Orman Köylülerine Faizsiz Kredi Verilecek​

Orman Köylülerinin Kalkındırılmalarının Desteklenmesi Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılması ve kooperatiflerden kullandırılan kredinin kullandırım usul ve esasları belirleyen Yönetmelik bugün 08 Ağustos 2020 tarihinde Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Karar kapsamında orman köylülerinin kredilerinde faiz uygulanmayacak..
Orman köylülerini destekleme amacıyla iki türlü kredi desteği veriliyor.
  • Ferdi kredi desteği
  • Kooperatif kredi desteği
Kredi desteklerinin detaylarını buradan görebilirsiniz.

Orman Köylülerine Faizsiz Kredi Desteği E-devlet Başvuru​

Düzenlenen yönetmelikte değiştirilen 15. maddesi; Orman köylülerine kullandırılan ferdi, kooperatif ve kooperatif üst kuruluşları kredilerinden faiz alınmaz. Yönetmelik kapsamında; 2021 Yılında Orman köylülerine kullandırılacak ferdi, kooperatif ve üst kuruluşları tarafından faizsiz kredi kullandırılır.
Dış kaynaklı projeler kapsamında özel amaçlı kredi sağlayan kuruluşlardan kaynak temin edilmesi hâlinde; bu kaynaklar ve bunun karşılığı bütçeye konulacak tutar, kaynak sağlayan kuruluşun öngördüğü faiz oranı ve diğer şartlara uygun olarak kullandırılır.
Karar kapsamında; yönetmelikte belirtilen her türlü kredi başvurusu dilekçe, e-Devlet veya kurumun resmi elektronik ortamı üzerinden yapılabilecek.

ORKOOP tarafından kullandırılacak Orman Köylüleri ve Orman Köyünde Kurulu Bulunan Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Kredi Başvurusu kredinin başvuruları e-devlet üzerinden yapılabilecektir.
Orman Köy Projesi
Orman köylülerine faizsiz kredi
Orman köylülerin desteklerden yararlanabilmesi için orman köylüleri ve orman köylerinde kurulmuş olan tarımsal kalkınma kooperatifleri gerekli şartları sağlamaları koşuluyla faydalanabilirler. Bu şartlara göz atacak olursak;

Destek Şartları Nelerdir?​

Bu desteklerden çiftçilerimizin faydalanması için henüz Tarım ve Orman Bakanlığı internet sitesinde veya başka bir platformda net bir başvuru şartları belirtilmedi. Ancak tahmini olarak desteğin ana unsuru orman köylüleri olduğu değerlendirildiğinde, Orman köylülerinin desteklerden faydalanabilmesi için;
  • Başvuru tarihi itibarıyla Orman köylüsü olmak, (Orman köyü/mahallesinde kredi ve hibe tespit tarihi itibarıyla en az bir yıl süreyle ikamet etmek)
  • Orman kesimi için gerekli yasal izinlerin alınmış olması,
  • Satın alacağı ürünler için bir proje ile başvurması (gerekli olabileceğini düşünmekteyiz)
  • Ne kadar destek verilecek ise, geri kalan tutarı ödeyerek ürünleri satın alması ve aldığı hizmet ve ürünleri faturalandırması,
  • Daimi işçi, memur veya esnaf olmaması,
  • Orman köylüsü olarak başvuru yapan kişilerin hakkında herhangi bir borçtan dolayı icra takibi bulunmaması
  • Hibe desteği alacağı projeye özel istenecek şartları; arıcılık kurs bitirme belgesi vb. sertifika sahibi olma vb gibi şartların sağlanması gerekiyor.

Şartlar arasında yer alacağını değerlendirmekteyiz.

Ayrıca yayınlanan karar kapsamında Orman köylülerine verilecek olan söz konusu krediler konuyla ilgili eğitim görmüş veya o konuda çalışanlara kullandırılacaktır.
Yine ‘şehidin dul ve yetimleri ile anne, baba, kardeşleri ve gaziler’ öncelikli olarak kuraya tabi tutulmadan kredilerden yararlandırılacak.
Söz konusu kredi kullanan borçlular, borçlarını taksitin vade tarihinden önce diledikleri tarihte kapatabilecek ve mücbir sebep 45 gün içerisinde talep etmeleri ve bölge müdürlüğünce düzenlenecek raporun uygun görülmesi halinde, kredi taksitleri 1 yıla kadar faizsiz olarak ertelenebilecektir.

Giresun’ a ORKÖY Kapsamında 5 Milyon TL. Destek Verilecek​

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Giresun’ da yaşanan sel felaketinde bölgede yaptığı inceleme çalışmalarında sonra yaraların sarılması ve normal hayata bir an önce dönülmesi amacıyla ORKÖY desteği kapsamında bölgeye 5 milyon lira destek sağlamaya karar verecekleri açıkladı. Açıklama için tıklayınız.

Orman Ürünleri Kesme İzni Nasıl Alınır?​

Bakanlık tarafından Orman Ürünlerinden Faydalanmak İsteyenlere Verilecek İzinlere Ait Yönetmeliğin ilgili maddelerinde yasal izinlerin nasıl alınacağı belirtilmiştir. Buna göre;
  • Fidan sökmek,
  • Dal kesmek,
  • Atıkları toplamak,
  • Dikili veya devrik ağaçları kökleriyle beraber sökmek,
  • Kök sökmek,
  • Kabuk toplamak veya çırak yapmak,
  • Kömür yapmak,
  • Katran veya sakız çıkarmak,
  • Diğer orman ürünlerinden, kesmek, sökmek ve toplamak
İsteyenlerin Orman Genel Müdürlüğüne başvuru yapması gerekiyor.
Orman köylüleri için Orköy kredi desteklerinin tüm detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.

Orman Köylüsü Kimlerdir?​

Orman köylüsü, geçimi önemli ölçüde tarım, orman ve hayvancılığa dayalı kesimdir. Orman ekosisteminin en önemli ve ayrılmaz bir parçasıdır.

Orman Köyleri Hangileridir?​

Orman köyü kısaca; mülki sınırlar içerisinde devlet ormanı bulunan köyler ile daha önce orman köyü iken 12 Kasım 2012 tarihli ve 6360 sayılı Kanun’la mahalleye dönüşen yerler orman köyü olarak tanımlanmaktadır.
Orman köylülerinin hangileri olduğu Bakanlık tarafından bir liste halinde belirlenmiştir. Bu listede 2 farklı köy bulunmaktadır. Bunlar ormana olan mesafesine göre Orman İçi Köy ve Ormana Bitişik köy olarak adlandırılmaktadır. Bakanlık tarafından hazırlanan İl / İlçe ve köy listesini Excel. formatında Orman Köyleri Listesi bağlantısına tıklayarak indirebilirsiniz.
Orman köylüsü ise; ülkemiz sınırları içinde yer alan orman köyü/mahallesinde kredi ve hibe tespit tarihi itibarıyla en az 1 yıl süreyle ikamet eden halkı ifade etmektedir.

Orman Köylüsü Belgesi nasıl alınır?​

Orman Genel Müdürlüğü, 13 Şubat 2019 tarihli genelgesi ile odun dışı orman ürünleri olan defne, kekik, çıra, reçine, ada çayı, çam fıstığı ve mantar toplayarak geçinen orman köylülerine Kasım 2019’a kadar “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğu getirilmiştir. Böylece, geçimini çıra, mantar, kekik toplayarak sağlayan binlerce orman köylüsü, belge almadan bunları toplayamayacak. Bu nedenlerden dolayı Mesleki Yeterlilik Kurumuna başvuruda bulunularak mesleki belgelerini alabilirler

ORKÖY Nedir?​

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde Orman ve Köy İlişkileri olarak Daire Başkanlığı olarak kurulan resmi bir başkanlıktır.

Orman ve Köy İlişkileri Daire Başkanlığının Görevleri Nelerdir?​

  • Orman köylülerinin kalkındırılmasının desteklenmesi amacıyla kredi veya hibe vermek ve bu konudaki diğer hizmetleri yürütmek,
  • Orman içinde veya bitişiğindeki köylülerin sosyal ve ekonomik gelişmelerini desteklemek maksadıyla; etüt ve araştırmalar yapmak, plan ve projeler hazırlamak, hazırlatmak ve uygulamak,
  • Ormancılık alanında faaliyet gösteren kooperatiflerin proje bazında desteklenmesi ile ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarlarda değerlendirilmesi konularında araştırma ve danışmanlık hizmetleri vermek,
  • Orman köylerinde odun ve odun dışı orman ürünlerinin üretilmesini desteklemek ve bunlara dayalı sanayinin geliştirilmesine katkıda bulunmak,
  • Bulundukları yerden başka yerlere nakledilecek orman köylülerinin terk ettikleri taşınmazları kamulaştırmak,
  • Genel Müdürlükçe verilecek benzeri görevleri yapmak olarak belirlenmiştir.

2924 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi Hakkında Kanun​

2924 Sayılı Orman Köylülerinin kalkınma destekleri ile ilgili kanun ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

Çiftçilere Traktör Hibesi Verilecek mi?​

Bakanımızın açıklamaları içerisinde hibe verilip verilmeyeceği, hangi şartlarda destek sağlanacağına ilişkin net bilgi bulunmamaktadır. Daha önce ki yıllarda tarımsal faaliyetlerde verilen geri ödemesiz traktör hibesi birçok çiftçimiz tarafından beklenmektedir. Ancak şuan itibariyle Bakanlık tarafından geri ödemesiz traktör hibesi verilmemektedir. Tüm tarım sektörüne finansman sağlamakta olan Ziraat Bankası tarafından sıfır kilometre veya ikinci el traktör satın almak isteyen çiftçilerimize traktör kredisi verilmektedir. Aşağıda yer alan bankalar da çiftçilerimize traktör kredisi vermektedir.

Traktör Kredisi Veren 11 Banka ve Özellikleri​

  • Türkiye Ekonomi Bankası (48 ay vadeli yıllık ödeme imkanı)
  • Denizbank (Fatura ve kasko bedelinin %75’ine kadar)
  • Vakıfbank 5 sene vadeli traktör kredisi (%75 e kadar yılda bir kez ödeme fırsatı)
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Şekerbank (Sıfır km. traktörlerde %75, 5 yaşını aşmayan 2. el traktörlerde %60 oranında)
  • Akbank (Sıfır da %80, 2. elde %60 a kadar 5 yıl vadeli)
  • Qnb Finansbank Pikap ve Traktör Alımı Finansmanı ( Sıfır Km araçlar için %75 6 Sene vade, 2. el araçlar için %60 4 yıl vade imkanı)
  • Fibabanka (traktörün fiyatının %75’i oranında 5 sene vadeli)
  • İş Bankası Hasat Ödemeli Traktör Kredisi ( 48 ay vadeli pulluk, döverbiçer alımında da kullanılabilen kredi vermektedir. Hasat döneminde ödenebilir.)
  • Türkiye Finans (Traktör ve ekipmanlar, Biçerdöver alımı, Balya, pancar, ilaçlama, çapa makinesi, Fındık ve pamuk toplama makinesi, ayçiçeği makineleri için kredi verebilir)
 

Benzer Konular