Orta Anadolu'da sezon erken başladı

Özellikle Konya ovasında Mart-Nisan'da başlayan sezon Ocak ayında başladı.

Yağmur yağmamasından dert yanan bölge halkı çareyi sulayarak buldu. Bir kaç gün öncesine kadar sulama yapanlar ise geçen gün tatmin edici yağmurun yağmasıyla pişman olsa da durumdan memnun. Bölgede bu yağıştan sonra çiftçiler baharlıklar için sürüme başlamayı planlıyor.

Özellikle pancar arkası ekim yapan çiftçiler sıkıntı yaşamıştı.

Topraklarında silt ve kili fazla, organik maddesi az olan çiftçiler kaymak tabakası sorunu yaşadı. 1 ay kadar önce bazı bölgelerde tatmin edici ilk yağışlar olsa da kaymak tabakasını kırma amacıyla tekrar sulandı. Henüz yeşil aksam oluşmadan bile sürüm, can suyu, kaymak tabakası için 3 defa sulayanlar oldu.

Kaymak tabakasını kırmak için sprink denilen küçük yağmurlamalar tercih ediliyor. Şiddetli yağan yağmurun ve büyük yağmurlamaların kaymak tabakasını daha da sertleştirdiği bilinmekte.

Kaymak tabakasından kalıcı olarak kurtulmanın yolu ise organik maddeyi arttırıp, "agregatlaşma" yani toprak taneciklerinin çay paketindeki çay parçalarının boyutunda, kırık bulgur boyutunda bir birine yapışması ile oluyor.

20210106_160520.jpg
 
Organik madde miktarını arttırabilmek için anıza ekim sisteminin yaygınlaştırılması gerekiyor. En azından tarlaya ektiğimiz ürünün bir kısmı (sap, bitki kökü vs.) tarlaya bırakılmalı. Nasıl ki anız yakmaktan yavaş yavaş vazgeçildiyse, bu sistemin de gerek devlet politikaları ve gerekse halkın daha da bilinçlenmesiyle yaygınlaşacağı düşüncesindeyim.
 

Benzer Konular