sağılan inek rasyonları, rasyon yaparken nelere dikkat etmeli


1-NDF(ntral deterjanda erimeyen lif-selüloz, lignin, hemiselüloz-miktarı/seviyesi
kabayemlerden (saman, yonca, mısır silajı, mısır sapı vb) gelen NDF miktarı:
(inek ağırlığının %1,0-1,1 i kadar NDF kaba yemlerden gelmeli)
rasyonda
%22-24 (ilk sağım döneminde)
>%26 (orta ve son sağım dönemlerinde)

2-rasyonda, bütün yemlerden gelen NDF miktarı
%30-32 (ilk sağım döneminde)
>32 (orta ve son sağım döneminde)

2-tahıl seviyesi:
asidoza sebep olma bakımından, en tehlikeli tahıl buğday, en az tehlikeli olanı mısır, arpa ikisinin arasında
buğday>arpa>mısır
ilk sağım döneminde rasyonda tahıl miktarı
inek ağırlığının % si olarak hesaplandığında (tahıl miktarı, kg / inek ağırlığı, kg x100)
%1,5 civarında olmalı, <%2

3-rasyonda hamselüloz seviyesi
>%18

4-rasyonda kuruyem oranı
%50-60 (%55) 0lmalı (kuruyem, kg / toplamyem, kg x100)

5-pik süt verimi sırasında, rasyonda kesifyem (tahı miktarı):
<%45 (%38-%40)

6-rasyona, yeterli miktarda
tuz, öğütülmüş mermer (kalsiyumkarbonat), dikalsiyumfosfat (dcp), magnezyumoksit, soda (sodyumbikarbonat) ilavesi yapılmalı

7-rasyona, yeterli miktarda
A, D, E vitamini ilave edilmeli (vitamin mineral piremiksi)

8-rasyonda bulunan bütün yemler karıştırılarak verilmeli (kabayemler, süt yemi, öteki yemler (atk, soyakabukları, pancar küspesi), toz yemler dahil=tuz, mermer, dcp, soda, magnezyumoksit, vitamin piremiksi). yemler kürekle ya da bir karıştırma ekipmanı (yem mikseri) kullanarak karıştırılır.

rasyonlar, ineklere verilmeden önce uygunluk bakımından yem uzmanlarının rasyon hakkındaki fikri alınmalı, gerekli/önerilen düzeltmeler yapıldıktan sonra yemlemede kullanmalı
 
Son düzenleme:
İNEKAĞIRLIĞI
650​
KURUYEMKURUYEM
RASYONkg/inek/gün%kg
YONCA
0​
0,85​
0​
ATK
0,21053017​
0,92​
0,19368776​
BUGDAYOTU SILAJI
0​
0,36​
0​
SAMAN
3,60427651​
0,9​
3,24384886​
MISIRSAPI-KOÇANSIZ
7,20855302​
0,85​
6,12727006​
ARPA
2,16256591​
0,9​
1,94630931​
TÜMÜ
13,1859256​
0,888199234​
11,511116​
SÜTYEMİ*
17​
İNEK SAYISI
1​
ÖĞÜN ( X2 )
1​
HS,kgFİYAT,TL/t
YONCA
0​
0​
6000​
ATK
0,10526508​
0,046316637​
10000​
BUGDAYOTU SILAJI
0​
0​
6000​
SAMAN
1,80213825​
1,351603691​
2500​
MISIRSAPI
3,60427651​
2,595079086​
1500​
ARPA
1,08128295​
0,086502636​
7500​
SÜTYEMİ*
8,5​
0,85​
10500​
DCP
0,06648463​
4,92950205​
TUZ
0,05895981​
VİT-A
0,05​
HS,%
18,3860383​
MERMER
0,16176471​
%KM
58,0504031​
SODA
0,05​
KMT,kg
26,811116​
MAGNEZYUMOKSIT
0,03​
SUT
SU,L*
8​
SÜT-YEM
SUT, TL/TON15000
SÜTVERİMİ, L​
42,7
AYLIK,TLinek sayısı
1​
SÜTYEMİ*%KGKY
MISIR
66%​
11,22​
0,88​
SOYA KÜSPESİ
34%​
5,78​
0,9​
17​
SU,L*saman-yonca, su ile ıslatılarak verilir
 
Son düzenleme:
YUKARIDAKİ RASYON BİLGİ AMAÇLI VERİLDİ...
BU RASYON, PİK-SÜT VERİMİ SIRASINDA VERİLMEK ÜZERE HESAPLANDI...

DİKKAT
BU RASYON, TATBİKATTA/YEMLEMEDE DENENMEDİ, KAĞIT ÜSTÜ HESAP...
KULLANAN OLURSA, SORUMLULUK KULLANANDA...
SÜTYEMİ KADEMELİ ARTIRILMALI, BU RASYONDA ÇOK TAHIL VAR, BU SEBEPLE ASİDOZA (TAHILÇARPMASI) SEBEP OLABİLİR...

YEMLEME KONUSUNDA, HERZAMAN BİR YEM UZMANINA DANIŞMANIZ ÖNERİLİR...
 
Son düzenleme:
İNEKAĞIRLIĞI
680​
KURUYEMKURUYEM
RASYONkg/inek/gün%kg
YONCA
4,17628294​
0,85​
3,5498405​
ATK
0​
0,92​
0​
BUGDAYOTU SILAJI
0​
0,36​
0​
SAMAN
7,70305517​
0,9​
6,93274965​
SOYAKABUK
2,65622592​
0,9​
2,39060333​
ARPA
1,32811296​
0,9​
1,19530166​
TÜMÜ
15,863677​
0,893833684​
14,0684951​
SÜTYEMİ*
18​
İNEK SAYISI
1​
ÖĞÜN ( X2 )
1​
HS,kgFİYAT,TL/t
YONCA
2,08814147​
1,029453745​
6000​
ATK
0​
0​
10000​
BUGDAYOTU SILAJI
0​
0​
6000​
SAMAN
3,85152759​
2,773099861​
2500​
SOYAKABUK
1,32811296​
0,836711165​
2000​
ARPA
0,66405648​
0,0717181​
7500​
SÜTYEMİ*
9​
0,9​
10500​
DCP
0,1020319​
5,610982871​
TUZ
0,0671229​
VİT-A
0,05​
HS,%
18,5373698​
MERMER
0,10294118​
%KM
58,3616452​
SODA
0,05​
KMT,kg
30,2684951​
MAGNEZYUMOKSIT
0,03​
SUT
SU,L
9​
SÜT-YEM
SUT, TL/TON
15000​
SÜTVERİMİ, L
50,1228965​
AYLIK,TLinek sayısı
1​
SÜTYEMİ*%KGKY
MISIR
66%​
11,88​
0,88​
SOYA KÜSPE
34%​
6,12​
0,9​
18​
 
YUKARIDAKİ RASYON BİLGİ AMAÇLI VERİLDİ...
BU RASYON, PİK-SÜT VERİMİ SIRASINDA VERİLMEK ÜZERE HESAPLANDI...

DİKKAT
BU RASYON, TATBİKATTA/YEMLEMEDE DENENMEDİ, KAĞIT ÜSTÜ HESAP...
KULLANAN OLURSA, SORUMLULUK KULLANANDA...
SÜTYEMİ KADEMELİ ARTIRILMALI, BU RASYONDA ÇOK TAHIL VAR, BU SEBEPLE ASİDOZA (TAHILÇARPMASI) SEBEP OLABİLİR...

YEMLEME KONUSUNDA, HERZAMAN BİR YEM UZMANINA DANIŞMANIZ ÖNERİLİR...
 
İNEKAĞIRLIĞI
680​
KURUYEMKURUYEM
İHTİYAÇLARIkg/inek/gün%kg
YONCA
3,73284408​
0,85​
3,17291746​
ATK
0​
0,92​
0​
BUGDAYOTU SILAJI
0​
0,36​
0​
SAMAN
5,8664114​
0,9​
5,27977026​
M.SILAJI
9,77735234​
0,33​
3,22652627​
SOYAKABUK
2,44433808​
0,9​
2,19990428​
TÜMÜ
21,8209459​
0,747710497​
13,8791183​
SÜTYEMİ*
16​
İNEK SAYISI
1​
İNEK SAYISI
1​
HS,kgFİYAT,TL/t
YONCA
1,86642204​
0,933211019​
6000​
ATK
0​
0​
10000​
BUGDAYOTU SILAJI
0​
0​
6000​
SAMAN
2,9332057​
2,111908105​
2500​
M.SILAJI
4,88867617​
0,645305254​
2000​
SOYAKABUK
1,22216904​
0,769966496​
6000​
SÜTYEMİ*
8​
0,8​
10500​
DCP
0,09793929​
5,260390874​
TUZ
0,0625271​
VİT-A
0,05​
HS,%
18,6016792​
MERMER
0,08088235​
%KM
56,7615041​
SODA
0,05​
KMT,kg
28,2791183​
MAGNEZYUMOKSIT
0,03​
SUT
SU,L
6​
SÜT-YEM
SUT, TL/TON
15000​
SÜTVERİMİ, L
45,5270991​
AYLIK,TLinek sayısı
1​
SÜTYEMİ*%KGKY
MISIR
66%​
10,56​
0,88​
SOYA K
34%​
5,44​
0,9​
16​
 
İNEK AĞIRLIĞI
400​
KURUYEMKURUYEM
RASYONkg/inek/gün%kg
YONCA
0​
0,85​
0​
ATK
1,0238459​
0,92​
0,94193823​
SOYA
0​
0,9​
0​
SAMAN
3,70657407​
0,9​
3,33591667​
MISIRSILAJI
10,5902116​
0,33​
3,49476984​
SOYAKABUK
2,11804233​
0,9​
1,9062381​
TÜMÜ
17,4386739​
0,680749473​
9,67886283​
SÜT YEMİ*
10​
İNEK SAYISI
1​
ÖĞÜN (X2)
1​
HS,kgFİYAT,TL/t
YONCA
0​
0​
6000​
ATK
0,51192295​
0,20722641​
10000​
SOYA
0​
0​
18000​
SAMAN
1,85328704​
1,334366667​
2500​
MISIRSILAJI
5,29510582​
0,698953968​
2000​
SOYAKABUK
1,05902116​
0,667183333​
6000​
SÜTYEMİ*
5​
0,5​
10500​
DCP
0,03670531​
3,407730378​
TUZ
0,04006055​
VİT-A PREMİKS
0,05​
HS,%
18,2437786​
MERMER
0,125​
%KM
55,8600585​
SODA
0,035​
KMT,kg
18,6788628​
MAGNEZUMOKSIT
0,02​
SÜT
SU
3​
SÜT-YEM
SÜT FİYATI,TL/TON
15000​
SÜT VERİMİ,L
30,060552​
İNEK SAYISI
1​
AYLIK SÜT-YEM
8775,44126​
SUTYEMİ*KGDM
MISIR
68%​
6,8​
0,88​
SOYA KÜSPESİ
32%​
3,2​
0,9​
100%​
10​
 
YUKARIDAKİ RASYONLAR BİLGİ AMAÇLI VERİLDİ...
BU RASYON, PİK-SÜT VERİMİ SIRASINDA VERİLMEK ÜZERE HESAPLANDI...

DİKKAT
BU RASYON, TATBİKATTA/YEMLEMEDE DENENMEDİ, KAĞIT ÜSTÜ HESAP...
KULLANAN OLURSA, SORUMLULUK KULLANANDA...
SÜTYEMİ KADEMELİ ARTIRILMALI, BU RASYONDA ÇOK TAHIL VAR, BU SEBEPLE ASİDOZA (TAHILÇARPMASI) SEBEP OLABİLİR...

YEMLEME KONUSUNDA, HERZAMAN BİR YEM UZMANINA DANIŞMANIZ ÖNERİLİR...
 

Benzer Konular