Tek Traktörle Çiftçilik Yapmanın Zorlukları


Herkese merhaba,

100-150 dekar civarı kuru tarım yapan çiftçiler genelde tek traktörle çiftçilik yapmaktadır. Bu durumun getirdiği birçok problem var özellikle tarlalar parçalıysa en büyük sıkıntı burada çıkıyor.

Problemler (Özellikle tarlalar parçalı ise)

1-İlaçlama işlemlerinde su almak için tanker taşıyamama.
2-Üst gübrelemede traktöre gübre taşıyamama
3-Ekim işleminde gübre ve tohum taşıyamama
4-Biçerdöverden bir depo aldıktan sonra ikinci depoya yetişme zorluğu


Bu problemleri düşündüğümüzde çözüm olarak aklımıza iki çözüm geliyor;

1- İkinci bir traktör almak.
2- Pick up almak

Eli ayağı düzgün fazla yaşlı olmayan bir traktör 100 bin TL dersek bu fiyata bir pickup da alınabilir. Pick up yukarıda yazılan problemlerden üçüne çözüm olabiliyor sadece dördüncü probleme çözüm olmuyor. Pickup ta biçerdöver deposunu götüremeyiz :)

Bu problemleri düşündüğümüzde en mantıklısı ne sizce?
 
Tek traktörle iş yapmak zor iyi bilirim ekipman tak çıkar sırayla hemde yağmurlu zamanlara iş sarkıyor bazen hele motor tek çeker 45-55 beygirse..
Diğer konu ise taşıma gibi işlerde akraba veya arkadaş birisi elbet vardır rica edip yoğun zamanda yardım eden olur, o kadar az tarlaya hemde kuruya ikinci traktor almak mantıksız yinede siz bilirsiniz
 
IMG-20210301-WA0001.jpg
bizde şöyle bi yeşil renkteki parça yaptiriliyor 1.5 2 mt uzunlugumda romork okunun altinada mavi renkli olan bir kutu profil larca kaynattiriliyor ve ok havada kalarak ok uzatilmis oluyor ilac makinesi gübre mak taklabiliyor sonra su tankeri takacaksanizda romork takip arkasina takabiliyorsunuz
Tabi bu sadece 4 teker romoklar icin kullanilabiliyor
 
  • Beğen
Tepkiler: wolfclub
Tek traktörle iş yapmak zor iyi bilirim ekipman tak çıkar sırayla hemde yağmurlu zamanlara iş sarkıyor bazen hele motor tek çeker 45-55 beygirse..
Diğer konu ise taşıma gibi işlerde akraba veya arkadaş birisi elbet vardır rica edip yoğun zamanda yardım eden olur, o kadar az tarlaya hemde kuruya ikinci traktor almak mantıksız yinede siz bilirsiniz
Bize de traktör almak mantıksız geliyor sonuçta traktör alsak bir yılın sadece 15 günü kullanacaz. Bu yüzden mevcut aracımızın üstüne biraz daha katıp pickup almayı düşünüyoruz böylece taşıma işleri kolaylaşır.
 

Kullanacak kişi varsa 2. traktör alınmalıdır.
Steyr 8043, hidrolik kapasite olduğundan pistonlu kepçede çalışabiliyor, tamburlu çayır makinesi çalıştırıyor, yem karmaya kullanılabiliyor.
Bağa, bostana gitmeye gerekiyor, fındıklığa girip ot biçebiliyor. Ot biçme ve çevirip toplama da kullanılıyor.
Traktörün biri toprak hazırlıklarında çalışırken diğeri , ahırda çalışıyor, silaj, balye, yem karma, gübre nakliyesi.
500 kg gübresiz havalı mibzerde çalışabiliyor, 5 sıra pancar ekim mibzerinde kullanılabilir.
Odun kesme bıçkısında çalışabilir, bulgur öğütme makinesi çevirebilir.
200 lt gübre sepeti ile gübre ve tohum saçabilir. Ara çapa yapabilir, sıra başlarını fazla yaslamaz.
Tavuk kümesinin gübresini sıyırır.
Uzak tarla olduğunda ekipmanları römorkun birine, gübre ve tohumu diğerine , ekim makinesi arkasında çeki yerine takarak gidebiliriz.
Tırmık ve pulluk arkasına da çeki yeri yapılıp, 1 tonluk römork takılıp gidilebiliyor.
Biçerci arkadaşlar genelde pick up tercih ediyor, yedek parça , yakıt ve ip nakliyesi için gerekiyor.
Lastik tamiri gerektiğinde aranıyor.
 
Eğer pick-up araçlar sizin işinizi cozebiliyorsa o zaman traktöre de pick-up araca da ihtiyacınız yoktur. Yardımlaşmayı deneyin.
Biz de tek traktörle devam ediyorduk. 100 dönüm sulu 400 dönüm kuru arazimiz var. Bizdeki problem biçer geldiğinde biçerdövere yetişmek için tarlaya su pompalayan traktörü pompadan söküp gidiyorduk. Çoğu zaman gece sulama gündüz biçer kovalamayla geciyodu. Bir küçük traktor aldık pompaya onu koştuk kurtardık. Eğer çok ihtiyacım var diyorsanız traktorunuze ön hidrolik kol yaptırabilirsiniz. Gübre serpme makinası, holder gibi ufak ekipmanları traktörün önünde tarlaya götürebilirsiniz.
 
Pickup çözüm değil en ucuz ve işlevli olan evrak sız kötü bir traktör almak bütün işi görür
Pickuplara 1 tona kadar atabiliyorlar. Bizdeki tarlalarda 20 dönümün üstü yok. Traktör bir tarladan bir tarlaya geçerken pickup depodan gübre veya tohum getirebilir diye düşünüyoruz.

Ayrıca pickup kasasına plastik su depolarından koyarak tarla ilaçlamalarına da yardımcı oluruz diye düşündük.

Dediğiniz gibi eski bir traktör alınabilir fakat traktör aldığımızda bir yılda en fazla 10-15 gün kullanılacak. Pickup normal gündelik hayatta kullanabiliriz diye düşündük.
 
  • Beğen
Tepkiler: hydrbezirci
Gubre ve ilac tasimak icin dort teker patpat olur mu?
Bazi bölgeler olabilir Bizim tarla yollari çok kötü oluyor gübre ilac zamanı kucuk traktör bazı yollarda gezmez çamurdan
Bizde hayvancilik da var bir traktör yem karmaya . İki traktör var bizde
Bazen yemi yapıp yem karmadan çıkarıp tarlaya koşuyoruz traktörler tumosan ikiside ekipman yönünden uyumlu
Çift kabin pikap ta kullanıyoruz süt taşıyoruz
Eskiden tek traktör ile yaptığım oldu bu işleri zor ekipman takıp çıkarmak
Imkan olan hak eden ikinci üçüncü dördüncüyüde alabilir ama en önemli konulardan ekonomi yönetimi günümüzde hata yapmamak gerek
Bizde bir söz var gemisini yüzdüren kaptandir
 
Senelerdir romorkun arkasına mibzer bağla, tarlaya git, mibzeri sök, römorku sök, mibzeri tak, tarlayı ek, diğer tarlaya gitmek için tekrar mibzeri sök, römorku tak vs. vs. yazarken bile yoruldum. Bu sene 15bin TL'ye 2,5luk Ford Transit aldık. 2-3 gün süren ekme işini 1 günde hallettik. Gerçekten çok işe yarıyor. Kavun karpuz işi de yapıyoruz arada onun içinde kullanıyoruz. Dediğiniz gibi ilaç için su deposu alabilirsiniz atarsınız kasaya gezdirirsiniz arabayı. Dilediğiniz gibi de binersiniz. İkinci traktörle il/ilçeye gidemezsiniz bu gider. Şuan araba bakımda mesela çok acil bir durum olmazsa satmayı düşünmüyoruz. Gerçekten işe yarıyor. Tabiki taktir sizin naçizane düşüncem bu şekilde.
 

Benzer Konular