Tmo'dan Yine İthalat

Adam ithalata karşı bir iki kelam edince olumlu bir hava esmişti zihnimde. Bakalım millet üretmeyi bırakınca ne yapacaklar ?
Limandan 4 TL/kg buğday ithal edilebiliyordu, çok bir zaman olmadı.
Bunun yarısının un olduğunu varsayarsak ve serbest piyasa da un 10 TL/kg ise şenlik var demektir.
Bal tutan parmağını yalar. 🥳
 
Bişey söyleyeceğim ama kızmayın.

Umarım seneye iyiki 420-440 dolardan buğday almışlar demeyiz. Hatta durumu o kadar ciddi görüyorum ki, şu sıralar 10 milyon ton buğday getirip stok yapsalar kızmam. Tek şartım piyasayı öldürmesinler yeter.

Kenara koysunlar, savaş çemberinin içinde kalabiliriz.
 
Bence Önümüzdeki 6 Aylık Dönemin Stoğunu Yapıyorlar. Malum Savaş Durumu Var Ülkede Üretilen Zaten Ülkede Kalıyor. Bu Gelenleride Makarna Vs Yapıp Satılanlarda Kullanılsa Zaten Geldiği Gibi Gitmiş Oluyor. İç Piyasanın da Canına Okunmadıkça Dediğin Gibi 10 Değil 100 Milyon Koysunlar. 2021 De Dünya'da Üretilen Buğdayın %50 sini Çin Stokladı Diye Haber Geziyordu Ortalıkta. Hiçbir Devlet Kısa Vadede Bu Kadar Stok Yapmaz.Halkını da Ticaretini de Riske Atmaz.

Mevcut Durumda Bence Hiçbir Şeyin Fiyatı Stabil Kalmaz. Yakıt vs. Hepsi Ortada. Herkes İhtiyacına Göre Stok Yapmak Zorunda. Artık İçindeki Olduğumuz Dönem Bunu Gerektiriyor. Her Ne Zaman Fiyatlar Stabil Olur Dalgalanma Durur. O Zaman Kâr Zarar Ortaya Net Çıkar.
 
Son düzenleme:
Olağanüstü durumlar için TMO nun elinde yeterli buğday stoğu olması gerekir, bu görev onun, harp olur darp olur, sulh zamanı bile stoklu gitmesi gereken kurumdur esasen.

Fakat son yıllarda garip garip görevler eklediler, eskiye dönmesi şart, eskiden olduğu gibi TMO çiftçinin karagün dostu ülkenin temel gıdalarda güvencesi olmalıdır, politikayı eski çizgiye çekemezlerse stok yapmalarıda bişey ifade etmez, ülkede üretimin her yıl sağlanması için taban fiyat uygulamasına geçmesi ve girdileri yükselen üreticinin ekmeyi sürdürmesi için dünya fiyatlarının altına düşmeyen alımları yapması şart, Dünya fiyatları güncel rakebetçi ve günün şartlarında dünya fiyatlarında oluşan girdilere göre sürdürülebilir tarım için oluşan fiyatlardır esasen, bunu farkedemeyen ağır kanlı hareket eden yöneticiler ile nasıl olcak bu işler göreceğiz, ama olması gerekenler bir an önce uygulanmalı,

Dünyada ve bölgemizde konjonktür çok değişti, en az 3-4 yıl sürecek bir değişimin içinde bir dünya ve bölgemiz varken eski TMO nun tam kapasite uygulamaya geçmesi gerekir, bu ülkenin bekası için acilen şart görüyorum, çünkü en az 3-4 yıl derken daha uzun yılları kapasayabilirde. Bazı öngörülere göre dünya 20 yıllık değişimin içine girdi ve başlangıcı henüz 2 yıl oldu, beterin beteri olur bu yüzden her zaman stratejik olan her türlü mal ve hizmetlerin üretimi tedariği stoğu tüm tedbirler alınarak yapılmalı.Olay bundan ibaret.
 
Zamanın da ette yapılan şu an hububatta yapılıyor
Amaç piyasa buğday fiyatlarını dengelemek
Stok yapacak buğday yok aldını piyasaya satıyor tmo nun depoları tam takır kuru bakır bom boş
Türkiye her sene 5 milyon ton buğday açığı veriyor tmo yazın topladığı buğdayı bitirince ithal getiriyor
Yani tmo ithale başladıysa depoları boştur
Geçen yazdım yine yazıyorum bu yaz Rusya ve Ukrayna'dan rekor miktarda buğday ithalatı yapağız
 

Benzer Konular