Traktöre Alarm Takmak

06.12.2012
4,450
2,132
ISPARTA


Traktör kapımda veya emniyetli yerde ise içim rahat.

Kimi zaman traktörü tenha bir sokakta park edip arabayla başka yerlere gittiğimiz oluyor. Bazen ise arazide ormanda vs. bırakıp uzaklaştığımız oluyor. Öyle durumlarda içim rahat değil hep gözüm arkada...


Geçen gün benim çıkma malzemeleri karıştırırken bir adet alarm kornası buldum, denedim sağlam ve çok kuvvetli.

1249029914754_hz_myalibaba_web2_3633.jpg

Bunu traktöre görünmeyen bir yere monte edeceğim. Ayrıca VİTES MÜŞİRİNE bağlayacağım. Görünmeyen bir yere ise ANAHTAR DÜĞME koyacağım.

Sorun şurada;
Anahtarı açıp gittim ve vites boşa alınınca alarm çalmaya başladı. Vitesi tekrar geri yerine alınca alarm SUSAR...!

Araya bir parça koymam gerek, vites geri yerine alınsa da çalmaya devam edecek bir sensör-röle veya bir sistem... Elektronikten anlayan arkadaşlar derdimi anlar sanırım.

Evet arkadaşlar çalıştırın traktörleri bakalım.:D
 
Sen takviye müşürüne bağlıyacan ortaya alınca çalacak çalıştırınca susmasın istiyorsun zaman ayarlı röle koyman gerekiyor. Röle üzerinde ayar potu var istenen süre ayarlanır. Elo sitesine bir göz at isteğe göre malzeme üretiyor.

Çok doğru zaman ayarlı bir röle ihtiyaç yada adı her neyse.:)

Mesela arabanın kapısını açınca tavan lambası yanıyor, kapıyı kapatınca lamba bir süre daha yanmaya devam ediyor. Onun gibi, tabi daha uzun süreli olacak en az 5 dakika mesela.

Verdiğin linki inceleyim.
 
Bu çok harika bir şeymiş. Üstelik arabanın aynalarından tut camlarına, lambalara veya makinelerde istediğimiz her yere kullanabileceğimiz bir aparatmış. Bilgi olması açısından özelliklerini paylaşayım.


ELO STOP ZAMAN RÖLESİ KRİSTALLİ

pr_01_38.jpg

Bir devreyi, makineyi veya mekanizmayı belli bir süre çalıştırmak için zaman rölesine ihtiyaç duyulur. ELO Zaman Ayarlı Kristalli Stop Zaman Rölesi tetik aldığı sürece çıkış verir, tetik kesildiğinde belirlenen zaman boyunce çıkış vermeye devam eder ve zaman dolduğunda çıkışı kapatır.

Değişik amaçlarla kullanılabilmekle birlikte, otomatik katlanan ayna, bilgisayar, multimedya sistemi gibi araç kontağını kapatır kapatmaz, elektriği kesilmemesi gereken cihazların, sağlıklı kapanabilmesi için zamana ihtiyaç duyulan yerlerde güvenle kullanılabilir.

ELO Zaman Ayarlı Kristalli Stop Zaman Rölesi minimum 1 milisaniye, maksimum 1 yıl olmak üzere, istenilen 3 farklı zamana göre üretilebilir.

Zamanı belirleme: Rölenin şeffaf kapağını çıkardıktan sonra, LED diyotun hemen yanında bulunan siyah köprü hiç kullanmaz ise en kısa zaman, 1 ve 2 numaralı iğnelere takılırsa orta zaman, 2 ve 3 numaralı iğnelere takılırsa en uzun zaman belirlenmiş olur.

Üründe 1 adet 12V, sadece normal açık kontakları olan ve maksimum 10A akım verebilen röle kullanılmaktadır. Daha yüksek akım veya voltajlar için, yük ile zaman rölesi arasına ek bir röle kullanılması tavsiye edilir.

ELO Zaman Ayarlı Kristalli Stop Zaman Rölelerinde hata payı (hata payı + / - 10 milisaniye/saat) düşüktür.


Bağlantılar:
30: Sigorta üzerinden doğrudan aküye veya kontak sonrası artıya bağlanmalı
31: Akü – kutup, şase veya toprak
87: Çıkış terminali. Yüke giden + veya ek röle kullanılacaksa, bu rölenin bobinine bağlanmalı.
85: Tetik terminali. Pozitif sinyal geldiği sürece röle 87 numaralı terminalinden çıkış verir. Tetik sinyali kalktığında ayar köprüsü ile belirlenmiş süre boyunca çıkış vermeye devam eder, süre tamamlanınca çıkış kapatılır. Süre dolmadan tetik sinyali tekrar uygulanırsa, çıkış kesilmeden devam eder.
15: Kullanılmıyor

ELO Zaman Ayarlı Kristalli Stop Zaman Rölesi, sürekli enerji altında kalmaya uygundur, neme, vibrasyona ve olumsuz tüm dış etkenlere karşı korumalı olarak tasarlanmıştır.

Standart otomotiv rölesi terminal yapısına ve ölçülerine sahip olduğundan, kolay montaj için 207.301.014 kodlu ELO Röle Soketi ile kullanılması tavsiye edilir.
 
Bu firmada her türlü röle bulmak mümkün fiyatlarda makul telefondan teknik destek verirler rölenin yanında bağlantı şeması var zaten ayakların üzerinde numara yazar. Ben otomobile bağladım kapıları kilitleyip açınca belli süre fark ve parkları yakıyor ayardan istenen süre seçiliyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: ENES4422
Bu firmada her türlü röle bulmak mümkün fiyatlarda makul telefondan teknik destek verirler rölenin yanında bağlantı şeması var zaten ayakların üzerinde numara yazar. Ben otomobile bağladım kapıları kilitleyip açınca belli süre fark ve parkları yakıyor ayardan istenen süre seçiliyor.

Bunu uygulayım ve paylaşayım İnşallah başarılı olurum.:)
 
  • Beğen
Tepkiler: Yaşar Akgün

Benzer Konular