Üniversiteyi bırakıp çiftçi olmak


Merhaba, ben 23 yaşındayım inşaat mühendisliği okuyorum ama boşa okuyorum iş bile bulma imkanım yok gibi bir şey çünkü piyasa berbat vaziyette.

Babamın köyde 125 dönüm tarlası var, 25 dönümü dağda sadece buğday ya da arpa ekiliyor oraya. Diğer kalan 100 dönümün hepsi suluda. Bu 100 dönümünde 80 dönümünün suyu bedava gibi bir şey dönümü 5-6 liraya sulanıyor. Su termik santralden kanal ile geliyor. Diğer kalan 20 dönüm pompa ile sulanıyor. Çiftçiliği eskiden yaptım babamla biliyorum yapmasını. Babam 50 yaşına gelince bıraktı çiftçiliği amcalarıma kiralıyor.

Babama dedim böyle böyle diye, o da sen bilirsin oğlum dedi. 2 amcam var 250'şer dönüm tarla ekiyorlar, üstüne bizim tarlaları da. Köyde 3 traktör var, bütün alet edavat var.

Bu tarlalara pancar, ay çekirdeği, cin mısırı, slajlık mısır ve buğdağ gibi şeyleri ekiyorlar.

Sizce okulu bırakıp Çiftçiliğe başlamak mantıklı mı? Gelirim giderim ne olur?

Köyde çiftçilik yapan bir arkadaşıma sordum gelir gider ne olur diye? 30.000 lira gübre, 17.000 lira mazot ve ilaçları ve diğer giderler ile ortalama 50.000-60.000 gider çıkarttı. Geliride cin mısırına dönüme 800 kg alıyoruz ve satış fiyatı da 2.5 TL ortalama dedi. Kısaca 60.000 giderin olur, gelirin 200.000 bin lira olur, karın da ortalama 140.000 lira olur dedi.
 
Son düzenleme:
Kiralamak sıkıntı hocam hem etik değil, hem de şantiye sıkıntı olsa hukuksal olarak suç benim oluyor.
Ben bi devlet kurumunda haritacıyım. haftanın 5 günü kurumdayım. haftasonları bazen ekim zamanı 3-4 gün izin alıp 500 dönüm buğday arpa ekip biçiyorum. devletteki maaşım olmasa çiftçilik zor yapılır. babadan sadece tarla kalması yetmiyor anlayacağın. sermaye bıraktılarsa sana tarla hariç yap derim. Sunuda unutma riski hep bölmelisin. mesela buğday arpa zarar ederse pancar karşılasın ayçiçegi zarar ederse buğday karşılasın. arpa buğdayı biçip satma hayvan al ona yedir.. ayrıca benim çalıştıgım şubede inşaat muhendisleri de var yeni atandılar benim 2 katıma yakın maaş alıyorlar yine tercih senin.
 

Zamanında bende okulu bırakıp kamyoncu olacaktım. Mesleğinin ne olduğu değil işinde ne kadar yetkin olduğun önemli. Eğer sıradan bir mühendis yada çiftçi olursan anca karnını doyurursun. Eğer gerçekten donanımlı bir mühendis olursan inşaat mühendisliği dünyada en geçerli mühendisliklerden biridir. Dünyanın her ülkesinde binlerce mühendise ihtiyaç var. Önemli olan seni diğer mühendislerin önüne geçirecek bir farkının olması.
 
Okulunu bitir bir işe yaramaz deme gün gelir şartlar değişir sonra pişman olabilirsin
Bende Myo bitirdim makina teknikeriyim tornacı sanayide de calıştım benini yanında çalıştırmak isteyen de var gayette güzel parada veriyolar
Ama ben çiftçilik yapıyorum
Termik santral dediğine göre Afşin lisin galiba
 
İnşaat mühendisliği iyidir, yada başka işe yönlenilir, üni, diploması önemli, ben olsam kendi alanımda çalışırım, birde yabancı dil edinirim, toprak ömür törpüsü bu tarım ilaçları, beden işleri , yorucu emek, karşılığı yetersiz.stulu arkadaş çok güzel yorum yapmış bir farkın olmalı mesela dil, yada yüksek lisans , öğretim görevlisi, akademik kariyer yapmak, bizden geçti.okulunuza dört elle sarılın okulunuzda başarılı olun.bu ülkede üreten çiftçinin bi değeri yok .
 
Kardeşim bende 24 yaşındayım babam çiftçilikle uğrasiyor artı küçükbaş hayvancılıkta var ziraat mühendisligi bitirdim geçen sene Ankara'da yaşıyorum ama memleketim Sivas eğer yapabilecek gücün varsa mezun ol başla bu işe diploma sana belkide daha kolaylık sağlayacak askere gidip geldikten sonra tamamen çiftçilige yönelmeyi düşünüyorum ama sabırlı olman lazim. Memlekette inşaat mühendisliği son zamanlarda baya gitti ama artık ulkedeki ekonomik sıkıntıdan gerilemeye başladı oda yinede senin kararın ama okulu birakip bu işe başlarsan pişman olursun
 
tahsil önemli, önce okulu bitir meslegini eline al daha sonra istediğin işi yapabilirsin. çifçiliğe birkaçyıl sonrada başlaya bilirsin. babanın 125 dönüm tarlası var tek çocukmusunuz ileride ALLAH gecinden versinde babanın tüm tarlası sanamı kalıyor, bunlarıda düşünmen gerekiyor. bende kamuda çalışıyorum hafta sonları çifçilik yapıyorum şuanda 300 dönüme yetişiyorum ama tarlalar miras sonrası paylaşılınca bana kalacak olan 50 dönüm. siz şu anki gelir giderden önce bence ileriye dönük olarak bunlarıda göz önüne alıp ona göre karar veriniz.
 
Kardeşim bitir üniversiteni ben de senin gibi düşündüm zaten köy de büyüdü toprağa makinalara sevdalıydım yine de gittim okula yok bırakacağım felan derken iyi kötü 4 yılı bitirdim babamın ve amcamın dediği gibi diplomalı çiftçi oldum inan o diplomanın her alanda faydası oluyor sadece iş bulmada kullanaçağın bir belge olarak görme, bir resmi kuruma gidince veya bir bayi de vs. insanlar seninle konuşurken anlıyorsun üniversite okumanın faydasını.
 

Valla kardeş Maliye yüksek lisans yapmış ve yıllarca özel sektörde satış müdürlüğü yapmış birisi olarak söylüyorum ben sevmediğim bölümü okuduğuma pişmanım. Üretim yapmayı çok seviyorum Ata arazisi dedenin kardeşleriyle birlikte 15 parçaya bölününce pek arazi kalmadı ancak kira falan bişeyler yapıyoruz. şuan doktora yapıyorum ve hafta sonları veya tatillerde kalan vakitlerde 200 dekar kadar yer işleyebiliyorum. Sevmediğin bölümü, yapmayacağın mesleğin okulunu okumaktan pişmanlık duyacaksın. Ancak üniversite askerlik için bile okunur. Sevebileceğin bir meslek dalına yönelip açıktan bile okuyabilirsin bu birincisi. Ziraat mühendisliği oku madem tarım yapma hevesin varsa.

İkincisi ise şu. Türkiyede kuru tarım yapıyorsan ve hayvancılık veya ekstra bir ticaret yapmıyorsan 200 dekar yer işlemenin mesaisi 1 yılda 2 ay. Yılın 11 ayı çalışan insanlardan daha fazla kazanmayı beklememen gerekir. Bu boşta kalan zamanı farklı iş kolları, farklı bir ticaret veya hayvancılık gibi ek iş olanakları oluşturup desteklemen gerekir. 125 dekar yer çok da değil az da değil. Toprağın kalitesi de önemli. Evet kağıt üzerinde herşey çok güzel görünüyor. Güzel verim aldığında çiftçilik çok güzel meslek. En başında birşeyler üretiyorsun bu hazzı kolay kolay herhangi bir meslek yaşatamaz. Ancak mevsim, iklim, hastalık, afet bir çok şey olabilir. En basiti hasat zamanı bir sigara izmaritine bir kıvılcıma bakar. Bir yıl emek edip gözüne baktığın ekinden verim alamadığında telafisi kolay olmuyor. Buğdayda süt olumda esecek 3 gün sıcak lodos çiftçinin içini ciğerini yakar.

Bunları hesaba katman lazım. Birisi yazmış riski bölmen lazım diye aynen öyle bunu da sadece farklı bitkiler ekerek değil farklı iş kolları veya ticaretle yapman gerek. Bulunduğun ilde ilçede bir memuriyetin olsa mesaiden sonra kalan zamanında bile 125 dekar yeri işleyebilirsin sulu tarım yapmazsan. Bunları iyi düşünüp iyi bir karar vermen gerek ama şanslısın yaşın genç umarım en hayırlısını seçersin.
 
Ben ilk okul mezunuyum orta 3 terk
Bazen burada okumuş arkadaşlar cok guzel yazıyor özeniyorum okumuş egitim almış belli oluyor
Eğitimi yarım bırakırsan geri dönülmez yola girersin
Çiftcilik ve hayvancılık bu aralar ekonomik yönden sorunlu , Allah korusun elinde diploma yedek iş olması kolunda altin bilezik
Ben 50 yaşındayim benim oğlumda okumadi bizim işlerde cok hevesi yok yapiyor ama meraklı değil
Ben birsey demem bizim işi yap yada yapma konusunda sorumluluk almam sonra derse baba sen cektin beni bu işin icine