Yem bulamayan besiciye 300 lira destek


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sap, saman, korunga, fiğ gibi kaba yem ham maddelerinin miktarında meydana gelen azalmanın hayvancılığı olumsuz etkilememesi için tedbirler aldıklarını, bu çerçevede Toprak Mahsulleri Ofisi ' nin (TMO) arpa satışı yapmasını ve kaba yem ham maddelerinin gerekirse ithalat yoluyla karşılanmasını kararlaştırdıklarını açıkladı. Eker, besicilerin yemden olumsuz etkilenmemeleri için hayvan başına 300 lira destek verileceğini bildirdi.

Hakkari ' deki çatışmada şehit olan Jandarma Er Yaşar Karadağ ' ın Diyarbakır ' daki cenazesine katıldıktan sonra Ankara ' ya dönen Eker, Bakanlık ' ta basın mensuplarıyla iftarda bir araya geldi.

Yemeğin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Eker, dünyada ve özellikle ABD ' de mısır ve soya fasulyesiyle ilgili endişeler yaşandığını, bunun yarattığı dalgayla bir ay içinde buğdayın ton fiyatının 283 dolardan 383 dolara yükseldiğini belirtti. ABD ' de mısırın ton fiyatının 338, soya fasulyesinin ton fiyatının ise 633 dolara çıktığını anlatan Bakan Eker, mısır üretiminde öngörülen 14 milyon tonluk düşüşün endişeye yol açtığını söyledi. Dünyada da mısır üretiminin geçen yıla göre 6 milyon ton azalmasının, buğday üretiminin 696 milyon tondan 665 milyon tona düşmesinin beklendiğini belirten Eker, bu düşüşlerin dünya piyasa fiyatlarını etkilediğine işaret etti. Eker, arpanın dünyadaki üretiminin de 3 milyon ton azalacağının tahmin edildiğini aktardı.

Türkiye ' de bu yıl buğday üretiminin 19,5 milyon tonu aştığını, bunun da ihtiyacın 1,5 milyon ton üzerinde olduğunu vurgulayan Eker, arpada da ihtiyacın karşılandığını söyledi. Eker, 'Bizde piyasa fiyatı şu anda 630 lira/ton civarında. Dünya piyasaları dalgalanmaya başladığı dönemde de bu fiyattaydı hala da bu fiyat düzeyi korunuyor. Buğday da bu fiyatlardan olumsuz bir etkilenme söz konusu değil. TMO, 660 liradan tonunu alıyor. Bizim belirlediğimiz müdahale fiyatları piyasa fiyatlarının üzerinde' diye konuştu.

Mısır fiyatlarının dengeli seyrettiğini, arpa fiyatlarındaki yükselme nedeniyle tedbir alındığını kaydeden Eker, TMO ' nun 100 bin ton arpa vererek piyasadaki fiyat artışını durdurduğunu vurguladı. Eker, yurt içi ve dışı piyasaları yakından takip ettiklerini, özellikle ABD ' deki fiyat artışlarının Türkiye ' yi olumsuz etkilememesi için ilave tedbirler aldıklarını belirtti.

Doğu ve Orta Anadolu ' daki üretim miktarlarında ilkbahar yağışlarının düzensiz olması ve büyüme döneminde yağış olmaması nedeniyle azalma olduğunu dile getiren Bakan Eker, şöyle konuştu:
'Bunun bizde şu anda hissedilen olumsuz etkisi şu; sap, saman miktarında azalma meydana geldi, bu da saman fiyatlarının yükselmesine sebebiyet verdi. Bu genel manada kaba yem dediğimiz sap, saman, çayır otunda azalmaya yol açtı. Bunun hayvancılığa olumsuz etkisi olabilir, yem fiyatlarını harekete geçirir. Olumsuzluk yaşanmasın diye birtakım tedbirler ön görüyoruz. Bunlardan bir tanesi TMO ' nun arpa satışı, diğeri de sap-saman, yonca, korunga, fiğ gibi kaba yem ham maddelerinin gerekirse ithalat yoluyla karşılanması. Eğer hayvanlara yeteri kadar temin edemezsek bu hayvanlarda yem-ürün paritesinde aleyhte bir duruma yol açar o zaman hayvanların kesimi söz konusu olur ki bu da et üretimi ile ilgili problem ortaya çıkarır.'

İthalatla ilgili kararın alındığını, Ekonomi Bakanlığı ' na konuyla ilgili teklifin sunulduğunu anlatan Bakan Eker, bitki karantinası açısından ithal edilecek kaba yem maddelerinin sağlıklı olmasına dikkat edildiğini söyledi. Hayvancılık üzerinde olumsuz bir etki meydana gelmemesi için besicilerin desteklenmesi kararı aldıklarını da söyleyen Eker, besicilerin yemden olumsuz etkilenmemeleri için hayvan başına 300 lira destek verileceğini bildirdi.

Eker, ihtiyaç ortaya çıkması durumunda kaba yemle ilgili ithalatın özel sektör tarafından yapılacağına vurgu yaparak, aşırı fiyat yükselmelerini önlemek ve isteyen üreticilerin ithalat yapmasını kolaylaştırmak için bu kararın alındığını söyledi. Eker, 'Biz devlet eliyle bunu ithal etmeyeceğiz, ithal için yol açıyoruz. İthal etmek isteyenlere imkan vereceğiz' dedi.

Gıda denetimleri

Rutin gıda denetimlerine ramazan ayı dolayısıyla artırarak devam ettiklerini, bu çerçevede 81 ilde özellikle fırın, pastane, unlu mamuller, şeker, şekerli mamul üretim ve satış yerleri, gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde 20 Temmuz-6 Ağustos 2012 tarihleri arasında 9 bin 514 denetim gerçekleştirildiğini vurguladı. Bunların 213 ' ünde gıda mevzuatına aykırılık tespit edildiğini aktaran Eker, bunlarla ilgili cezaların uygulandığını bildirdi.

'Alo Gıda' hattına gelen ihbar ve şikayetlere ilişkin de bilgi veren Eker, hatta ulaşan 695 bin çağrıdan 118 bininin ihbar ve şikayet kapsamında değerlendirildiğini, bunlardan 115 binin sonuçlandırılıp aykırılık tespit edilenlere ceza uygulandığını kaydetti. 14 bin 457 ' sine idari para cezası, 3 bin 452 ' sine üretim ve faaliyetten men cezasının verildiğini ifade eden Eker, denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilenlerden yüzde 18 ' inin faaliyetten men edildiğini belirtti. Eker, denetimi yapılanlardan yüzde 5 ile ilgili cumhuriyet savcılıklarında adli takibat başlatıldığını söyledi.

Hasat öncesi kalıntı denetimi başlatıldı

Gıda güvenliği açısından hasat öncesinde kalıntı denetimi yapmaya başladıklarını, nisanda hayata geçirilen uygulamayla 24 ilde 16 ürünün bağ, bahçe, tarla ve serada hasat öncesi denetiminin gerçekleştirildiğini belirten Eker, uygulamayla uygun niteliklere sahip olmayan ürünlerin satış noktasına gelmesinin önlenmesinin amaçlandığının altını çizdi. Eker, 'Temmuz ayı itibarıyla hasat öncesi bağ, bahçe ve tarlalardan 2 bin 91 numune alınıp 90 adedinde tavsiye dışı bitki koruma ürünü kullanıldığı tespit edildi. Bunlarla ilgili gerekli işlemler yapıldı. Yüzde 96 oranında sağlam, kurallara uygun, sağlıklı. Yüzde 4 ' te bir sorun tespit ettik. Nisan ayında bu oran yüzde 7,2 idi. Bu denetimler sonucunda Temmuz ayında yüzde 2,4 ' e düştü. AB ' de bu oran yüzde 3. AB standartlarını burada yakaladık. Denetimlerde tavsiye dışı bitki koruma tespit edilen 9 bin 766 kilogram ürün imha edildi. Limit üstü bitki koruma ürünü bulunan ürünlerin de, eğer ilaç ruhsatlıysa, hasadı geciktirilmek suretiyle toplumla ilgili bu tür bir tedbir alındı.'
 
Ynt: Yem bulamayan besiciye 300 lira destek

nasıl yani arkadaş bu destekler sadece Doğu ve Orta Anadolu tarafına mı verilecek. Bizim burda samanımız var dıye biz suçlu mu olucaz. çok saçma bi sistem.
 
Ynt: Yem bulamayan besiciye 300 lira destek

kRnbL_59 link=topic=57757.msg619898#msg619898 date=1344429723' Alıntı:
nasıl yani arkadaş bu destekler sadece Doğu ve Orta Anadolu tarafına mı verilecek. Bizim burda samanımız var dıye biz suçlu mu olucaz. çok saçma bi sistem.
Öyle bir durum yok ortada onu ifade etmemişler ülkeyi kapsıyor anladığım kadarıyla destek.
 
Ynt: Yem bulamayan besiciye 300 lira destek

arkadaş atlayan atlayana idi , köylünün işini elinden aldılar ünlüler girişti besicilige , ebru gündeş bile çiftlik kurmuştu , atainşaat ve koç gurubu da ve mc danısta daha bilmedigimiz neler neler vardır ee noldu bu mal piyasasının çöküşü krizin sebebi ben bunlar diye düşünüyom
bu kredi yokmu bu kredi
http://www.takvim.com.tr/Ekonomi/2011/08/08/unluler-parayi-ciftlige-yatiriyor
 

Benzer Konular