Yonca da sararma


Arkadaşlar yonca da sarılık meydana geldi bu sarılık geçermi ne yapmam gerekiyor bilgilerinize ihtiyacım var
 

Resimler ve ekler

  • IMG-20200531-WA0001.jpeg
    IMG-20200531-WA0001.jpeg
    1.6 MB · Görüntüleme: 192
  • IMG-20200531-WA0000.jpeg
    IMG-20200531-WA0000.jpeg
    2.4 MB · Görüntüleme: 177
  • IMG-20200531-WA0006.jpeg
    IMG-20200531-WA0006.jpeg
    2.5 MB · Görüntüleme: 172
Ilk biçimden sonra şeker gübresi ile 5 saat sulama yaptım. Fakat o günlerde don yaptı hava tam olarak neden olduğunu anlayamadım. Soğuktan mı gübre den mı sudan mı

Yoncada azotlu gübreleme bazı koşullarda kullanılabilir ama yoncanızın köklerinde nodüller varsa, Rhizobium bakteriniz çalışıyor demektir. Bu bakterileri siz yoncayı ekmeden önce tohumu ilaçlayarak verdiyseniz zaten toprağınızda bulunması gayet doğal. Bir de hiç vermeden, yonca ekilene kadar az miktar bu bakterinin bulunma ihtimali var. Yoncadan sonra çoğalıyor zaten.

Bu bakteriler havadaki serbest azotu yoncayla simbiyotik ilişki ( yonca bakteriye yaşamını sürdürmesi için glikoz verir, bakteri yonca için çalışır) kurarak toprağa verir. Bir de bitkilerle simbiyotik ilişki kurmayan aerobik ve anaerobik bakteriler vardır. Bunlar topraktaki parçalanmamış anız gibi önceki senenin materyallerini veya çiftlik gübresini parçalayarak azot döngüsüne katar. Ayrıca bu bakteriler öldüklerinde hücrelerindeki azotta bitki için yarayışlı olur. Birde havadaki yağış ve yıldırım sayesinde toprağa aktarılan azot var. Hektarda max. 5kg diye duymuştum. Bu saydıklarımın hepsinin aktif şekilde olduğunu varsayarsak azotlu gübre atmaya gerek yok.

Fazla azotlu gübre hücre duvarlarını inceltir. Virüs , fungus , zararlı bakteri , çevresel etkenler bitkiyi daha çok etkiliyor böylece. Örneğin arpa ekiminden bir kaç ay öncesi veya kardeşlenme zamanı bol miktarda çiftlik gübresi verilmesine karşın keçi gibi inatla hiç çiftlik gübresi verilmemiş gibi şeker ve üre kullanmak yatmalara neden olur. Bununda nedeni hücre duvarlarının zayıflamasından.

Sizin sorduğunuz sorunun cevabı ikiside olmuş oluyor. Burdada 2 biçimdir soğuk zararı var ama sizinki kadar etkilenen yonca görmedim.

Ayrıca bildiğim kadarıyla bu sarılığa (kloroz) alt yapraklarda magnezyum, alt ve üst yapraklarda çinko, üst yapraklarda bakır ve demir eksikligi neden olur. Yani burdan yola çıkarak ufak yollu bir yapraktan bitki besleme yapabilirsiniz. Aminoasitte tavsiye edebilirim ama hayvansal mı yoksa bitkisel mi okadar bilmiyorum şuanlık. Aslında aminoasitleri bitki kendi üretip , bu aminoasitlerden protein sentezler zaten. Ama böyle sıkıntılı dönemlerde verilebilir diye düşünüyorum.
 

Benzer Konular