PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Besi Hayvancılığı
Açık Sistem Serbest Besicilik ve Rasyon
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="ahmet yasar" data-source="post: 999813" data-attributes="member: 61163"><p><strong>Ynt: Açık Sistem Serbest Besicilik ve Rasyon</strong></p><p></p><p>Öncelikle vakit ayırdığınız için hepinize teşekkür ederim.</p><p></p><p>Yazdıklarınızı okudum ve çok doğru noktalara değindiğinizi fark ettim. Aslında bulunduğum bölge besi için oldukça uygun. Hava sıcaklığı kışın 5-6 derecenin altına nadiren düşer, yani kış sorunumuz neredeyse yok fakat yazın özellikle temmuz ve ağustos ayları 40 derecenin üzerinde seyretmekte.</p><p></p><p>Yapacağım yer ile ilgili ayrıntı vermem gerekirse 1 dönümlük arazi üzerine 500 ' er metrekarelik 2 adet padok çitle çevrilecek. Danalar 15 ya da 20 ' şerlik iki padokta bulunacaklar. Arazinin kuzey sınırında doğu ve batı yönüne doğru 40 metre uzunluğunda bir duvar bulunacak. Bu duvardan güneye doğru 3 metre yükseklikte, ve 5 metre uzunlukta sundurma çıkılacak. Böylece hem yemlik, hem gölge alan, hem de kuzey rüzgarı için korunak sağlanmış olacak.Padokların uygun yerinde ise 2 adet tepelik alan olacak. Ekte bu açıklamayı çizmeye çalıştım, ancak bu konuda pek başarılı olmadığımı söylemek isterim. Yerin koordinatarı ise tam olarak bu şekilde: Enlem: 37°45 ' 33.34'K, Boylam: 40°45 ' 17.27'D</p><p></p><p>Pazar durumu ise satışlar genelde cambazlar üzerinden yapılıyor. Fakat ben et balık kurumu ile çalışmayı düşünüyorum. Ülkemizde tarım hayvancılık politikaları bir muamma olduğundan artık o zamanki et fiyatlarına göre zarar mı ederim kar mı ederim Allah bilir. Fakat çevremde bu işi yapanlar para kazanabildiklerini belirtiyorlar.</p><p></p><p>Rasyon konusundaki sıkıntı ise yukarıda da yazdığım besi materyallerinin bana yeterli gelip gelmeyeceğini bilemediğim için net bir hesap çıkartamıyor oluşum. Yani bu iş için sizce mısır, buğday, arpa, yonca, buğday samanı, mısır silajı ve pamuk küspesi ile besi yemi yeterli olur mu? Bir de ben bu yemler ile yem karma makinesi kullanarak günlük toplam karma yem rasyonu hazırlayıp hayvanların önünde devamlı bulundursam randımanlı bir sistem olur mu? yoksa kaba yemi ayrı, kesif yemi ayrı olarak mı sunmalıyım?</p><p></p><p>Neden Holstein ırkı üzerinde durduğuma gelirsek bölgede bu cinsin kullanıldığı süt çiftlikleri mevcut ve bu çiftliklerden erkek dana alma imkanım bulunuyor. Ufak şahsi işletmelerde de bu cinsin besi için kullanıldığını gördüm. Fakat baktığım yerler besi için uygun olmayan, kapalı, ufak, adeta ürik asitten göz yakan yerlerdi. Bölgede pazarlarında bulabileceğim diğer cinsler ise yerli danalar ve belki simental cinsleri olabilir. Fakat ciddi bir işletmeden soyu sopu belli olan bir hayvan almayı tercih edeceğimden yine oklar holstein ' i gösteriyor. Sizin bu konudaki önerileriniz nedir, kışın kısmen ılıman, yazın ise oldukça sıcak geçen bir iklimde hangi ırkın besiciliği ni önerirsiniz?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ahmet yasar, post: 999813, member: 61163"] [b]Ynt: Açık Sistem Serbest Besicilik ve Rasyon[/b] Öncelikle vakit ayırdığınız için hepinize teşekkür ederim. Yazdıklarınızı okudum ve çok doğru noktalara değindiğinizi fark ettim. Aslında bulunduğum bölge besi için oldukça uygun. Hava sıcaklığı kışın 5-6 derecenin altına nadiren düşer, yani kış sorunumuz neredeyse yok fakat yazın özellikle temmuz ve ağustos ayları 40 derecenin üzerinde seyretmekte. Yapacağım yer ile ilgili ayrıntı vermem gerekirse 1 dönümlük arazi üzerine 500 ' er metrekarelik 2 adet padok çitle çevrilecek. Danalar 15 ya da 20 ' şerlik iki padokta bulunacaklar. Arazinin kuzey sınırında doğu ve batı yönüne doğru 40 metre uzunluğunda bir duvar bulunacak. Bu duvardan güneye doğru 3 metre yükseklikte, ve 5 metre uzunlukta sundurma çıkılacak. Böylece hem yemlik, hem gölge alan, hem de kuzey rüzgarı için korunak sağlanmış olacak.Padokların uygun yerinde ise 2 adet tepelik alan olacak. Ekte bu açıklamayı çizmeye çalıştım, ancak bu konuda pek başarılı olmadığımı söylemek isterim. Yerin koordinatarı ise tam olarak bu şekilde: Enlem: 37°45 ' 33.34'K, Boylam: 40°45 ' 17.27'D Pazar durumu ise satışlar genelde cambazlar üzerinden yapılıyor. Fakat ben et balık kurumu ile çalışmayı düşünüyorum. Ülkemizde tarım hayvancılık politikaları bir muamma olduğundan artık o zamanki et fiyatlarına göre zarar mı ederim kar mı ederim Allah bilir. Fakat çevremde bu işi yapanlar para kazanabildiklerini belirtiyorlar. Rasyon konusundaki sıkıntı ise yukarıda da yazdığım besi materyallerinin bana yeterli gelip gelmeyeceğini bilemediğim için net bir hesap çıkartamıyor oluşum. Yani bu iş için sizce mısır, buğday, arpa, yonca, buğday samanı, mısır silajı ve pamuk küspesi ile besi yemi yeterli olur mu? Bir de ben bu yemler ile yem karma makinesi kullanarak günlük toplam karma yem rasyonu hazırlayıp hayvanların önünde devamlı bulundursam randımanlı bir sistem olur mu? yoksa kaba yemi ayrı, kesif yemi ayrı olarak mı sunmalıyım? Neden Holstein ırkı üzerinde durduğuma gelirsek bölgede bu cinsin kullanıldığı süt çiftlikleri mevcut ve bu çiftliklerden erkek dana alma imkanım bulunuyor. Ufak şahsi işletmelerde de bu cinsin besi için kullanıldığını gördüm. Fakat baktığım yerler besi için uygun olmayan, kapalı, ufak, adeta ürik asitten göz yakan yerlerdi. Bölgede pazarlarında bulabileceğim diğer cinsler ise yerli danalar ve belki simental cinsleri olabilir. Fakat ciddi bir işletmeden soyu sopu belli olan bir hayvan almayı tercih edeceğimden yine oklar holstein ' i gösteriyor. Sizin bu konudaki önerileriniz nedir, kışın kısmen ılıman, yazın ise oldukça sıcak geçen bir iklimde hangi ırkın besiciliği ni önerirsiniz? [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Besi Hayvancılığı
Açık Sistem Serbest Besicilik ve Rasyon
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt