PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Diğer Tarla Bitkileri
Anız, Çukurova'nın geleceğini yakıyor
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 732375" data-attributes="member: 41641"><p><span style="color: blue"><strong>Anız, Çukurova ' nın geleceğini yakıyor</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>08 Eylül 2013 Pazar 17:38</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>MERSİN - Çiftçilerin hasat sonrası kalan atıklardan yakarak kolayca kurtulmaya çalışması, uzun yıllardır verimli ve bereketli topraklarıyla hafızalarda yer edinen Çukurova ' nın geleceğini etkiliyor. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, Çukurova ' da buğday ve mısır hasadı sonrası toprakta kalan bitkisel atıkların yakılarak toprağın bir sonraki üretim için işlendiğini belirtti. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Anız yakılmasıyla oluşan sera gazı içerikli dumanın kent yaşamına zarar verdiğini anlatan Ortaş, 'Duman yaşlılar, çocuklar ve hatta yetişkinlerin bile solunum yapmasını zorlaştırmaktadır. Hemen her gün hepimizin evlerinin içine nüfuz eden kül, ciddi kirlilik yaratmakla kalmamakta artık evlerde oturamaz ve nefes alamaz durma gelinmektedir. Yapılan uyarı ve açıklamalara rağmen halen çiftçilerimiz anız yakmaya devam etmektedirler' dedi. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Ortaş, anız yangınlarının atmosfer kirliliğine neden olduğunu ifade etti. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Atmosfer salınan sera gazının toplum sağlığı kadar iklim değişimlerine yol açacak düzeyde olduğunu savunan Ortaş, 'Bölgede yüz binlerce dekar alanda yanan anızın çıkardığı gazların miktarı ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. 1,8 milyon insanın yaşadığı Adana ' da, anız küllerinden dolayı binlerce hanede binlerce ton su ve deterjan kullanılarak çevre başka bir şekilde kirletilmektedir.' </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Meyve ve sebzeleri kalitesizleştiriyor' </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Anız yangınlarının, ürünün tadı ve kokusunu da yok ettiğine işaret eden Ortaş, 'Tarım arazilerinde anız yıkılması sırasında oluşan yüksek ısı, topraktaki yararlı maddeleri yok edip meyve ve sebzeleri kalitesizleştiriyor. Toprağın bitkiyi besleyen ve verimli olan atıklarının yakılması sonucu ortaya çıkan yüksek ısı, organik ve humin maddeler ile mikroorganizmaların yok olmasına yol açıyor. Bu durum, uzun sürede toprağın kalitesini ortadan kaldırmakla birlikte, organik artıkların yanması, organik madenin ve yararlı mikroorganizmaların ortamdan elimine olması ile toprakları kalitesizleştirip daha fazla gübrelemeye bağımlı hale getiriyor' diye konuştu. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Ortaş, bu şekildeki bilinçsiz uygulamalar sonucunda Çukurova ' nın bereketli tarım arazilerini fakirleştiğini dile getirdi. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Anız yakılmasıyla toprağın yapısının ve kalitesini bozulduğunu ifade eden Ortaş, 'Bundan dolayı tarlada yetiştirilen karpuz, kavun, domates, salatalık gibi meyve ve sebzelerdeki tat ve kokusu da bozulmaktadır. Bu da besin zinciri yolu ile toplum sağlığını olumsuz yönde etkilenmektedir' dedi. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Çiftçileri anız yakma ısrarından vazgeçmeye davet eden Ortaş, şöyle konuştu: </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Yapılması gereken, öncelikle hasat makinelerinin hasadı mümkün olduğunca toprak düzeyine yakın yapması. Arta kalan anız artıklar da yine geliştirilen makineler yardımıyla parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Anız yakılmasında zorunlu olarak caydırıcı önlemlerin alınmasını gerektiriyor. Çok sayıda insan anız yakılmasının yaratığı duman ve külden şikayetçi. Artık toplum sağlığı ciddi şekilde zarar görmektedir. Artık evlerimizde oturamaz duruma gelinmiştir. Öncelikle yetkililerin başta ilgili çevre yasasına dayanarak anız yakılmasını kesinlikle yasaklamalı.' </strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 732375, member: 41641"] [color=blue][b]Anız, Çukurova ' nın geleceğini yakıyor 08 Eylül 2013 Pazar 17:38 MERSİN - Çiftçilerin hasat sonrası kalan atıklardan yakarak kolayca kurtulmaya çalışması, uzun yıllardır verimli ve bereketli topraklarıyla hafızalarda yer edinen Çukurova ' nın geleceğini etkiliyor. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, Çukurova ' da buğday ve mısır hasadı sonrası toprakta kalan bitkisel atıkların yakılarak toprağın bir sonraki üretim için işlendiğini belirtti. Anız yakılmasıyla oluşan sera gazı içerikli dumanın kent yaşamına zarar verdiğini anlatan Ortaş, 'Duman yaşlılar, çocuklar ve hatta yetişkinlerin bile solunum yapmasını zorlaştırmaktadır. Hemen her gün hepimizin evlerinin içine nüfuz eden kül, ciddi kirlilik yaratmakla kalmamakta artık evlerde oturamaz ve nefes alamaz durma gelinmektedir. Yapılan uyarı ve açıklamalara rağmen halen çiftçilerimiz anız yakmaya devam etmektedirler' dedi. Ortaş, anız yangınlarının atmosfer kirliliğine neden olduğunu ifade etti. Atmosfer salınan sera gazının toplum sağlığı kadar iklim değişimlerine yol açacak düzeyde olduğunu savunan Ortaş, 'Bölgede yüz binlerce dekar alanda yanan anızın çıkardığı gazların miktarı ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. 1,8 milyon insanın yaşadığı Adana ' da, anız küllerinden dolayı binlerce hanede binlerce ton su ve deterjan kullanılarak çevre başka bir şekilde kirletilmektedir.' 'Meyve ve sebzeleri kalitesizleştiriyor' Anız yangınlarının, ürünün tadı ve kokusunu da yok ettiğine işaret eden Ortaş, 'Tarım arazilerinde anız yıkılması sırasında oluşan yüksek ısı, topraktaki yararlı maddeleri yok edip meyve ve sebzeleri kalitesizleştiriyor. Toprağın bitkiyi besleyen ve verimli olan atıklarının yakılması sonucu ortaya çıkan yüksek ısı, organik ve humin maddeler ile mikroorganizmaların yok olmasına yol açıyor. Bu durum, uzun sürede toprağın kalitesini ortadan kaldırmakla birlikte, organik artıkların yanması, organik madenin ve yararlı mikroorganizmaların ortamdan elimine olması ile toprakları kalitesizleştirip daha fazla gübrelemeye bağımlı hale getiriyor' diye konuştu. Ortaş, bu şekildeki bilinçsiz uygulamalar sonucunda Çukurova ' nın bereketli tarım arazilerini fakirleştiğini dile getirdi. Anız yakılmasıyla toprağın yapısının ve kalitesini bozulduğunu ifade eden Ortaş, 'Bundan dolayı tarlada yetiştirilen karpuz, kavun, domates, salatalık gibi meyve ve sebzelerdeki tat ve kokusu da bozulmaktadır. Bu da besin zinciri yolu ile toplum sağlığını olumsuz yönde etkilenmektedir' dedi. Çiftçileri anız yakma ısrarından vazgeçmeye davet eden Ortaş, şöyle konuştu: 'Yapılması gereken, öncelikle hasat makinelerinin hasadı mümkün olduğunca toprak düzeyine yakın yapması. Arta kalan anız artıklar da yine geliştirilen makineler yardımıyla parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Anız yakılmasında zorunlu olarak caydırıcı önlemlerin alınmasını gerektiriyor. Çok sayıda insan anız yakılmasının yaratığı duman ve külden şikayetçi. Artık toplum sağlığı ciddi şekilde zarar görmektedir. Artık evlerimizde oturamaz duruma gelinmiştir. Öncelikle yetkililerin başta ilgili çevre yasasına dayanarak anız yakılmasını kesinlikle yasaklamalı.' [/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Diğer Tarla Bitkileri
Anız, Çukurova'nın geleceğini yakıyor
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt