PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Besi Hayvancılığı
Arkadaşlar ilgi duyan olursa limuzin damızlık inek beslemeyle ilgili ayrıntılar vereb
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="KIZILTAN" data-source="post: 1152855" data-attributes="member: 76172"><p>Maliyet konusunda haklisin ama uzmanlar hep soyluyor, tursuyla ( misir silaji ) ve samanla hayvan bakmayin diye. 14 numarali mesajda verilen 8 kg saman +14 kg misir silaji +1 kg yonca + 1 kg kuspe. Maliyeti gunluk 2.7 TL. Bence burada hic besin cesitliligi yok, arada birkac kilo bile olsa yem bezelyesi+fig+bugdaygil karisimi taze ot iyi olur. Elbette bu konuyu en iyi bilen galiba Sn.Simentalci. </p><p></p><p>Bu 2.7 TL yaniltmasin icerisinde asilar, ilaclar, bakici, ulasim, veteriner, yalama kovasi gibi masraflar yok.</p><p></p><p>Ayrica bu rasyon ve 2.7 TL/Gun maliyet sadece anne icin, henuz yavru sutte, 2-3 ay sonra o da yem isteyecek, anne hep kuruda kalacak ama yavru 4 ay kadar ayri yemlenecek donrasinda tam besiye girecek. Bu cikan bin kusur TL onun icin yavru icin gecerli degil o daha pahaliya gelecek.</p><p></p><p>Benim ot verilse dedigim konu ryegrass, yonca falan degil, suni mera karisimlari, bunlar pahali degil, sanmiyorum ki maliyeti cok etkilesin. Soylenen rasyona ilave bir miktar verilse iyi olur derim yine de bekleyelim bakalim Simentalci usta ne derler. </p><p></p><p>Sagmal simmental icin ben olumlu bakmiyorum, 100 et irki ve yavrulari ve henuz kesime gelmemis bir kac ayi olan danasi eder irili ufakli 300 hayvan. Dikkat edersen 200 degil, erkek yavru kesime gitmeden once anne ikinciyi dogurdugundan ediyor 300 bas . Bukadar hayvana bakarken simmental sevdasi ne kadar mantikli bilmem. </p><p></p><p>Bak Simmentalci 150 sagmal simmentali var, besi icin ayri yeri var, neden boyle ayri yapmis sor istersen.</p><p></p><p>Ama suru buyumeye baslayana kadar , sagmal beslemek yerine, bir miktar ithal dana ile kisa donem besi yapip bir miktar nakit akisi fena olmaz derim. 100 bas simmental desen bsli basina is o, bakicisi, sagimcisi, rasyonu, yavrularinin suruye eklenmesi, yavrularin besiye alinisi falan az is degil.</p><p></p><p>Anaclar 7 ay yavrulariyla beraber, sonra ikiye boleceksin erkek be disi gencler ayri, dogum tarihleri uymuyorsa tekrar ikiye boleceksin cusse farki sorunu olmasin. </p><p></p><p>Doguma iki ay kalanlar icin ve asilanana kadar kizginligi kacmasin diye 1-2 ay da dogum sonrasi desen bir padokta onlara bolmen lazim. Bir de revirin olacak.</p><p></p><p>Meraya cikis olmadigindan 20-30 luk bolmeler halinde olmasi iyi, hepsi ayni yerde olmasa iyi. Hijyen ve saglik nedenleriyle.</p><p></p><p>Bu arada sunni dolleme yapmayacaksan boga da besleen lazim, sayisini iyi hesaplamali ki 2 ve 3 nesillerde akrabalik olmasin.</p><p></p><p>Bu arada melezleme yapacaksan onlari ayirman lazim.</p><p></p><p>Projen biraz buyudu gibi ama sanirim dogrusu bu.</p><p></p><p>Hersey dort dortluk dersen aklimin erdigi bu.</p><p></p><p>Daha once de yazdim ince hesaba gerek yok, bu hesaplar zaten farkli cikacak pratikte. Anasi sende et irkinda buzagi oldurmezsen cok ama cok kar var, ince hesap yapmaya kalkip 250-300 ucuza cikaracagim diye birseylerden feragat etmemek gerek derim.</p><p></p><p>Sadece tursu ve samanla kaliteli et cikmaz diyorum, hep ne deriz iyi etmis, hayvan kekik yemis ! Dayan samani tursuyu et kalitesi olmaz saniyorum biraz cesitlendirmek sart.</p><p></p><p>Aklimin erdigi bu, tecrubesi olan daha detay ve dogruyu yazar. </p><p></p><p>Bu arada sende simmental aski var gibi, sen okulu bitirince besi degil de sut yaparsin saniyorum. Sute cok inandigindan degil televizyona bakiyorsun o var, foruma bakiyorsun o var sartlaniyorsun.</p><p></p><p>Bu arada kombine icin yazayim. Hicbirseyin kombinesi en iyi olmaz. Simmental sut irki kadar iyi sut vermez et irki kadar et vermez ortada kalir. Soyle diyelim senin ciftlik icin kamyonetin olsa a kamyonetle hanimi sinemaya goturebilirsin ama goturmezsin degil mi , iste o kamyonet kombine aractir hem insan tasir hem yuk.</p><p>Gezmek cin ayri araba alirsin. Demekki sute sut ete et irki daha iyi. Kombine caresizlikten.</p><p></p><p>Bu tur kombinelerin cikisinin sebepleri var, holstein yapiyor beside limuzine gore zayif, o zamanlarda cinsiyet tercihli sperma olmadigindan hem ona hem bunagider irk yaratiliyor. Artik cinsiyet secimi yapabilince, et irki anac bakimi yaginlastikca artik simmental danalar isletmeler icin cazip olmayacak. Bu arada sanirim bizde de Avrupa gibi kota konacak yakinda, yani ruhsat alacaksin su kadar sut hayvani su kadar sut uretilecek diye fazlasi yasak olacak. O zaman en fazla sut vereni tutacak millet, neden kombine tutsun. Besi icin de kota olacak bu ciftlik su kadar bas besi denecek, ozaman neden kombine alsin ki alacak angus, limuzin falan. Yine kombime fiyati dusecek. Uzak ama bu ihtimal var.Kucuk isletmeler kombine yapar, ama sen olsan 500 bas icin kombine alir misin, ben almam hepsini et irki yaparim ve ya hepsini holstein.</p><p></p><p>Bu dedigim hatali olsa televizyonda izledigimiz Feyz simmental yapardi, adam bu isi en iyi ve buyuk yapanlardan, hem bilgili hem profesyonel. Sormali 1200 sagmal neden simmental degil diye. En iyiyi yapan boyle yapiyorsa vardir bir hikmeti.</p><p></p><p>Bu sefer uzun oldu cunku artik bu baslikta yazmak pek istemiyorum, ben ilk bastaki rasyonu not ettim geri kalanlar isime yaramiyor, hep tekrar, rasyon icin tesekkurler Balkes arkadas. Arada kisa notlar birkac cumle atarim belki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KIZILTAN, post: 1152855, member: 76172"] Maliyet konusunda haklisin ama uzmanlar hep soyluyor, tursuyla ( misir silaji ) ve samanla hayvan bakmayin diye. 14 numarali mesajda verilen 8 kg saman +14 kg misir silaji +1 kg yonca + 1 kg kuspe. Maliyeti gunluk 2.7 TL. Bence burada hic besin cesitliligi yok, arada birkac kilo bile olsa yem bezelyesi+fig+bugdaygil karisimi taze ot iyi olur. Elbette bu konuyu en iyi bilen galiba Sn.Simentalci. Bu 2.7 TL yaniltmasin icerisinde asilar, ilaclar, bakici, ulasim, veteriner, yalama kovasi gibi masraflar yok. Ayrica bu rasyon ve 2.7 TL/Gun maliyet sadece anne icin, henuz yavru sutte, 2-3 ay sonra o da yem isteyecek, anne hep kuruda kalacak ama yavru 4 ay kadar ayri yemlenecek donrasinda tam besiye girecek. Bu cikan bin kusur TL onun icin yavru icin gecerli degil o daha pahaliya gelecek. Benim ot verilse dedigim konu ryegrass, yonca falan degil, suni mera karisimlari, bunlar pahali degil, sanmiyorum ki maliyeti cok etkilesin. Soylenen rasyona ilave bir miktar verilse iyi olur derim yine de bekleyelim bakalim Simentalci usta ne derler. Sagmal simmental icin ben olumlu bakmiyorum, 100 et irki ve yavrulari ve henuz kesime gelmemis bir kac ayi olan danasi eder irili ufakli 300 hayvan. Dikkat edersen 200 degil, erkek yavru kesime gitmeden once anne ikinciyi dogurdugundan ediyor 300 bas . Bukadar hayvana bakarken simmental sevdasi ne kadar mantikli bilmem. Bak Simmentalci 150 sagmal simmentali var, besi icin ayri yeri var, neden boyle ayri yapmis sor istersen. Ama suru buyumeye baslayana kadar , sagmal beslemek yerine, bir miktar ithal dana ile kisa donem besi yapip bir miktar nakit akisi fena olmaz derim. 100 bas simmental desen bsli basina is o, bakicisi, sagimcisi, rasyonu, yavrularinin suruye eklenmesi, yavrularin besiye alinisi falan az is degil. Anaclar 7 ay yavrulariyla beraber, sonra ikiye boleceksin erkek be disi gencler ayri, dogum tarihleri uymuyorsa tekrar ikiye boleceksin cusse farki sorunu olmasin. Doguma iki ay kalanlar icin ve asilanana kadar kizginligi kacmasin diye 1-2 ay da dogum sonrasi desen bir padokta onlara bolmen lazim. Bir de revirin olacak. Meraya cikis olmadigindan 20-30 luk bolmeler halinde olmasi iyi, hepsi ayni yerde olmasa iyi. Hijyen ve saglik nedenleriyle. Bu arada sunni dolleme yapmayacaksan boga da besleen lazim, sayisini iyi hesaplamali ki 2 ve 3 nesillerde akrabalik olmasin. Bu arada melezleme yapacaksan onlari ayirman lazim. Projen biraz buyudu gibi ama sanirim dogrusu bu. Hersey dort dortluk dersen aklimin erdigi bu. Daha once de yazdim ince hesaba gerek yok, bu hesaplar zaten farkli cikacak pratikte. Anasi sende et irkinda buzagi oldurmezsen cok ama cok kar var, ince hesap yapmaya kalkip 250-300 ucuza cikaracagim diye birseylerden feragat etmemek gerek derim. Sadece tursu ve samanla kaliteli et cikmaz diyorum, hep ne deriz iyi etmis, hayvan kekik yemis ! Dayan samani tursuyu et kalitesi olmaz saniyorum biraz cesitlendirmek sart. Aklimin erdigi bu, tecrubesi olan daha detay ve dogruyu yazar. Bu arada sende simmental aski var gibi, sen okulu bitirince besi degil de sut yaparsin saniyorum. Sute cok inandigindan degil televizyona bakiyorsun o var, foruma bakiyorsun o var sartlaniyorsun. Bu arada kombine icin yazayim. Hicbirseyin kombinesi en iyi olmaz. Simmental sut irki kadar iyi sut vermez et irki kadar et vermez ortada kalir. Soyle diyelim senin ciftlik icin kamyonetin olsa a kamyonetle hanimi sinemaya goturebilirsin ama goturmezsin degil mi , iste o kamyonet kombine aractir hem insan tasir hem yuk. Gezmek cin ayri araba alirsin. Demekki sute sut ete et irki daha iyi. Kombine caresizlikten. Bu tur kombinelerin cikisinin sebepleri var, holstein yapiyor beside limuzine gore zayif, o zamanlarda cinsiyet tercihli sperma olmadigindan hem ona hem bunagider irk yaratiliyor. Artik cinsiyet secimi yapabilince, et irki anac bakimi yaginlastikca artik simmental danalar isletmeler icin cazip olmayacak. Bu arada sanirim bizde de Avrupa gibi kota konacak yakinda, yani ruhsat alacaksin su kadar sut hayvani su kadar sut uretilecek diye fazlasi yasak olacak. O zaman en fazla sut vereni tutacak millet, neden kombine tutsun. Besi icin de kota olacak bu ciftlik su kadar bas besi denecek, ozaman neden kombine alsin ki alacak angus, limuzin falan. Yine kombime fiyati dusecek. Uzak ama bu ihtimal var.Kucuk isletmeler kombine yapar, ama sen olsan 500 bas icin kombine alir misin, ben almam hepsini et irki yaparim ve ya hepsini holstein. Bu dedigim hatali olsa televizyonda izledigimiz Feyz simmental yapardi, adam bu isi en iyi ve buyuk yapanlardan, hem bilgili hem profesyonel. Sormali 1200 sagmal neden simmental degil diye. En iyiyi yapan boyle yapiyorsa vardir bir hikmeti. Bu sefer uzun oldu cunku artik bu baslikta yazmak pek istemiyorum, ben ilk bastaki rasyonu not ettim geri kalanlar isime yaramiyor, hep tekrar, rasyon icin tesekkurler Balkes arkadas. Arada kisa notlar birkac cumle atarim belki. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Besi Hayvancılığı
Arkadaşlar ilgi duyan olursa limuzin damızlık inek beslemeyle ilgili ayrıntılar vereb
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt