PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Diğer Bahçe Bitkileri
Bademde Don Olaylarının Önüne Nasıl Geçeriz.
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="ergonomic" data-source="post: 753618" data-attributes="member: 48651"><p><strong>Ynt: Bademde Don Olaylarının Önüne Nasıl Geçeriz.</strong></p><p></p><p></p><p></p><p>[size=12pt]Bu konuda Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde Hocaların yaptığı araştırma detaylarından bahsetmek istiyorum. 1998 yılında mart ayında şeftali ağaçlarına sırasıyla 0, 100 ,200 300 , 400 , 500 gr Potasyum Sülfat gübresi 20-25 cm toprak derinliğine karıştırılarak uygulanmıştır. Daha sonra ayda bir kez alınan sürgünler don testine tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre şeftalilere uygulanan 500 gr , 300 gr ve 200 gr Potasyum Sülfat/Ağaç uygulanmaları şeftali tomurcuklarının dona dayanımını arttırmada sırasıyla %58.19 , %57.88 ve 57.77 en etkili dozlar olmuştur.</p><p>Araştırmanın kaynak dosyası :</p><p><a href="http://ziraatdergi.gop.edu.tr/Makaleler/1674077123_1-5.pdf" target="_blank">http://ziraatdergi.gop.edu.tr/Makaleler/1674077123_1-5.pdf</a></p><p> </p><p>Araştırmanın detaylarına bakacak olursak, uygun dozlarda verilen potasyum bitki dokusunda, şeker birikimini hızlandırıp, osmotik basıncı artırmak suretiyle donma noktasını daha düşük sıcaklıklara çekebilmektedir. Yani bir nevi antifriz vazifesi görmektedir. Konunun anlaşılması bakımından daha da açarsak, mesela suyun donma noktası normal şartlar altında 0 derecedir. Deniz suyunun ( %3.5 tuzluluk derecesinde) donma noktası ise -2 derecedir, suyun içerisindeki çözünmüş tuz oranı arttıkça donma seviyesi daha düşük sıcaklıklarda gerçekleşir. </p><p>Kaynak : </p><p><a href="http://tr.wikipedia.org/wiki/Deniz_suyu" target="_blank">http://tr.wikipedia.org/wiki/Deniz_suyu</a></p><p></p><p>Ağaçlardaki olaylar da buna benzer şekilde olmaktadır. Tomurcuklarda ne kadar şeker birikimi olursa donma derecesi daha düşük sıcaklara düşer.</p><p></p><p>Badem ağaçları için uygun dozlarda potasyum gübrelemesi yaparak sorunu çözebilirsiniz. Potasyum ayrıca meyve kalitesi için çok önemlidir. Bitkiler için ana besin elementleri NPK (Azot-Fosfor-Potasyum) üçlüsüne şu benzetme yapılır; NPK- Dal-Döl-Bal. Yani, Azot bitkinin gelişmesi , büyümesi, palazlanması, Fosfor, Bitkinin çiçeklenmesi, daha çok döl vermesi, Potasyum ise meyvenin kalitesi, sağlamlığı ve meyvede daha çok şeker oranı ayrıca uzun raf ve saklama ömrü, tüketici için albeni oluşturması açısından çok önemlidir. </p><p>Potasyum gübre çeşitlerine gelecek olursak ;</p><p>Potasyum Sülfat ve Potasyum Nitrat Uygulayabilirsiniz. [/size]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ergonomic, post: 753618, member: 48651"] [b]Ynt: Bademde Don Olaylarının Önüne Nasıl Geçeriz.[/b] [size=12pt]Bu konuda Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde Hocaların yaptığı araştırma detaylarından bahsetmek istiyorum. 1998 yılında mart ayında şeftali ağaçlarına sırasıyla 0, 100 ,200 300 , 400 , 500 gr Potasyum Sülfat gübresi 20-25 cm toprak derinliğine karıştırılarak uygulanmıştır. Daha sonra ayda bir kez alınan sürgünler don testine tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre şeftalilere uygulanan 500 gr , 300 gr ve 200 gr Potasyum Sülfat/Ağaç uygulanmaları şeftali tomurcuklarının dona dayanımını arttırmada sırasıyla %58.19 , %57.88 ve 57.77 en etkili dozlar olmuştur. Araştırmanın kaynak dosyası : [url=http://ziraatdergi.gop.edu.tr/Makaleler/1674077123_1-5.pdf]http://ziraatdergi.gop.edu.tr/Makaleler/1674077123_1-5.pdf[/url] Araştırmanın detaylarına bakacak olursak, uygun dozlarda verilen potasyum bitki dokusunda, şeker birikimini hızlandırıp, osmotik basıncı artırmak suretiyle donma noktasını daha düşük sıcaklıklara çekebilmektedir. Yani bir nevi antifriz vazifesi görmektedir. Konunun anlaşılması bakımından daha da açarsak, mesela suyun donma noktası normal şartlar altında 0 derecedir. Deniz suyunun ( %3.5 tuzluluk derecesinde) donma noktası ise -2 derecedir, suyun içerisindeki çözünmüş tuz oranı arttıkça donma seviyesi daha düşük sıcaklıklarda gerçekleşir. Kaynak : [url=http://tr.wikipedia.org/wiki/Deniz_suyu]http://tr.wikipedia.org/wiki/Deniz_suyu[/url] Ağaçlardaki olaylar da buna benzer şekilde olmaktadır. Tomurcuklarda ne kadar şeker birikimi olursa donma derecesi daha düşük sıcaklara düşer. Badem ağaçları için uygun dozlarda potasyum gübrelemesi yaparak sorunu çözebilirsiniz. Potasyum ayrıca meyve kalitesi için çok önemlidir. Bitkiler için ana besin elementleri NPK (Azot-Fosfor-Potasyum) üçlüsüne şu benzetme yapılır; NPK- Dal-Döl-Bal. Yani, Azot bitkinin gelişmesi , büyümesi, palazlanması, Fosfor, Bitkinin çiçeklenmesi, daha çok döl vermesi, Potasyum ise meyvenin kalitesi, sağlamlığı ve meyvede daha çok şeker oranı ayrıca uzun raf ve saklama ömrü, tüketici için albeni oluşturması açısından çok önemlidir. Potasyum gübre çeşitlerine gelecek olursak ; Potasyum Sülfat ve Potasyum Nitrat Uygulayabilirsiniz. [/size] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Diğer Bahçe Bitkileri
Bademde Don Olaylarının Önüne Nasıl Geçeriz.
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt