PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Baharat ve şifalı bitkide fiyat patladı
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 885074" data-attributes="member: 41641"><p><strong>Baharat ve şifalı bitkide fiyat patladı</strong></p><p><strong>Baharatlar ve şifalı bitkilerde Avrupadaki talep artışı, Uzakdoğuda stokların azalması, Türkiyede ürünün zamanında toplanamaması fiyatların yükselmesine neden oldu</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Ana Sayfa» Güncel</strong></p><p><strong>17.10.2014 03:31</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>DERYA EĞRİCAN GÜLEÇ</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>MERSİN - Geçen yıl ithal baharat kalemlerinde yaşanan aşırı fiyat yükselişi bu yıl yerli ürünlere de sıçradı. Çemen, çörekotu, kişniş, rezene ve sumakta yüzde 100e varan, karabiber de ise son 1-2 ayda yüzde 30-40lara varan fiyat artışları yaşandı. Sorun yalnızca yerli üretimde değil, ithal ürünlerin de sıkıntısı sürüyor. Başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada baharat ve şifalı bitkiler talebi sağlıklı yaşam trendi ile artıyor. Ancak dünyanın önde gelen baharat üreticisi Uzakdoğu ülkelerinin ellerinde geçen yıldan kalma yeterli stok bulunmaması nedeniyle mal yetiştirmekte zorlanılıyor, talep karşılanamıyor. Çemen, kimyon, ıhlamur, sumak, mahlep, kişniş ve rezene gibi birçok üründe yetersiz üretim ve kuraklığın sonucunda verimdeki gözle görülür düşüşten dolayı stok sıkıntısı yaşanmaya başladı. Bu durum piyasadaki arz-talep dengesini bozması ciddi fiyat artışları da beraberinde geldi. Yalnızca kuraklık değil, ürünlerin zamanında toplanmaması da özellikle şifalı bitkileri olumsuz etkileyip fiyat artışlarına neden oldu. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Birleşmiş Aktarlar ve Baharatçılar Derneği (BAKDER) Başkanı Murat Top, kuraklığın etkisiyle tüm ürünlerde rekolte düşüklüğü yaşandığını, buna endemik bitkilerde bir de toplayıcı sorunu eklendiğini söyledi. Babadan, dededen ürün toplayan kişilerin artık toplayıcılık yapmamaya başladığını, eskiden 10-20 toplayıcı ürün arz ederken bu rakamın 3-4e düştüğünü söyleyen Top, bitkinin doğup toplanamadan ölmesinin sıkıntısını yaşadıklarını vurguladı. Ürün azlığına bir de ürünün toplanmaması eklenince fiyatların arttığını belirten Top, Özellikle kış aylarında en çok talep edilen ıhlamuru ele alacak olursak kilosu 100 TL civarında satılmaya başladı. Etin kilosunun neredeyse 4 katı. Bundan 2 yıl önce kilosunu 50 TLye satıyorduk. Rekolte ve toplama sıkıntılarının eklenmesiyle fiyatlar yüzde 5-10 artacakken yüzde 35-40 artıyor şeklinde konuştu. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Gıda fiyatlarının artmasında baharatın rolü var</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>BAKDER Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Dönmez de enflasyonun yükselmesinde gıda fiyatlarının; gıda fiyatlarında görülen artışta da kuruyemiş ve baharatın önemli rol oynadığını söyledi. Bir önceki yıldan fiyatları aşırı yükselen ithal baharat ürünlerine, bu yıl yerli ürünlerin de eklendiğini vurgulayan Dönmez, Yurt geneli ve dünyada yaşanan kuraklık, zamansız yağış, sel, don ve fırtına gibi olumsuz hava şartları nedeniyle gıda ürünlerinin büyük bölümü zarar gördü. Geçen yıl birçok ürün piyasaya yeterince arz edilemedi. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Olumsuz hava koşullarının bu yıl da devam etmesi sonucu taleplerin zamanında karşılanmasında bu yıl da sıkıntılar yaşandı diye konuştu. Geçen yıl fiyatlardaki yükseliş nedeniyle mal tedarik etmekte ve stoklarda ciddi sıkıntılar yaşandığını anlatan Dönmez, bu durumun sektörde alım gücünü de düşürüp bazı ürünlerde boşluklar meydana getirdiğine dikkat çekti. Geçen yılın sıkıntısının bu yıla da yansıdığınını vurgulayan Dönmez, 'Çiftçi zarar görünce pek çok ürünü ekmedi. Bu ürünlerin başında da çemen, kişniş, mahlep, sumak ve kimyon geldi' dedi. Dönmez, çemen, çörekotu, kişniş, rezene ve sumakta yüzde 100e varan, karabiber de ise son 1-2 ayda yüzde 30-40lara varan fiyat artışları yaşandığını söyledi. Son 2 yıldır devam eden olağanüstü hava şartlarının Akdeniz ve Egedeki şifalı otların da fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu anlatan Dönmez, Türkiyede gıda sektörünün önemli kalemleri arasında yer alan baharatlar konusunda önlem alınmamasından ve bakanlığın bu alanda yeterli planlama yapmamasından şikayetçi oldu.</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 885074, member: 41641"] [b]Baharat ve şifalı bitkide fiyat patladı Baharatlar ve şifalı bitkilerde Avrupadaki talep artışı, Uzakdoğuda stokların azalması, Türkiyede ürünün zamanında toplanamaması fiyatların yükselmesine neden oldu Ana Sayfa» Güncel 17.10.2014 03:31 DERYA EĞRİCAN GÜLEÇ MERSİN - Geçen yıl ithal baharat kalemlerinde yaşanan aşırı fiyat yükselişi bu yıl yerli ürünlere de sıçradı. Çemen, çörekotu, kişniş, rezene ve sumakta yüzde 100e varan, karabiber de ise son 1-2 ayda yüzde 30-40lara varan fiyat artışları yaşandı. Sorun yalnızca yerli üretimde değil, ithal ürünlerin de sıkıntısı sürüyor. Başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada baharat ve şifalı bitkiler talebi sağlıklı yaşam trendi ile artıyor. Ancak dünyanın önde gelen baharat üreticisi Uzakdoğu ülkelerinin ellerinde geçen yıldan kalma yeterli stok bulunmaması nedeniyle mal yetiştirmekte zorlanılıyor, talep karşılanamıyor. Çemen, kimyon, ıhlamur, sumak, mahlep, kişniş ve rezene gibi birçok üründe yetersiz üretim ve kuraklığın sonucunda verimdeki gözle görülür düşüşten dolayı stok sıkıntısı yaşanmaya başladı. Bu durum piyasadaki arz-talep dengesini bozması ciddi fiyat artışları da beraberinde geldi. Yalnızca kuraklık değil, ürünlerin zamanında toplanmaması da özellikle şifalı bitkileri olumsuz etkileyip fiyat artışlarına neden oldu. Birleşmiş Aktarlar ve Baharatçılar Derneği (BAKDER) Başkanı Murat Top, kuraklığın etkisiyle tüm ürünlerde rekolte düşüklüğü yaşandığını, buna endemik bitkilerde bir de toplayıcı sorunu eklendiğini söyledi. Babadan, dededen ürün toplayan kişilerin artık toplayıcılık yapmamaya başladığını, eskiden 10-20 toplayıcı ürün arz ederken bu rakamın 3-4e düştüğünü söyleyen Top, bitkinin doğup toplanamadan ölmesinin sıkıntısını yaşadıklarını vurguladı. Ürün azlığına bir de ürünün toplanmaması eklenince fiyatların arttığını belirten Top, Özellikle kış aylarında en çok talep edilen ıhlamuru ele alacak olursak kilosu 100 TL civarında satılmaya başladı. Etin kilosunun neredeyse 4 katı. Bundan 2 yıl önce kilosunu 50 TLye satıyorduk. Rekolte ve toplama sıkıntılarının eklenmesiyle fiyatlar yüzde 5-10 artacakken yüzde 35-40 artıyor şeklinde konuştu. Gıda fiyatlarının artmasında baharatın rolü var BAKDER Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Dönmez de enflasyonun yükselmesinde gıda fiyatlarının; gıda fiyatlarında görülen artışta da kuruyemiş ve baharatın önemli rol oynadığını söyledi. Bir önceki yıldan fiyatları aşırı yükselen ithal baharat ürünlerine, bu yıl yerli ürünlerin de eklendiğini vurgulayan Dönmez, Yurt geneli ve dünyada yaşanan kuraklık, zamansız yağış, sel, don ve fırtına gibi olumsuz hava şartları nedeniyle gıda ürünlerinin büyük bölümü zarar gördü. Geçen yıl birçok ürün piyasaya yeterince arz edilemedi. Olumsuz hava koşullarının bu yıl da devam etmesi sonucu taleplerin zamanında karşılanmasında bu yıl da sıkıntılar yaşandı diye konuştu. Geçen yıl fiyatlardaki yükseliş nedeniyle mal tedarik etmekte ve stoklarda ciddi sıkıntılar yaşandığını anlatan Dönmez, bu durumun sektörde alım gücünü de düşürüp bazı ürünlerde boşluklar meydana getirdiğine dikkat çekti. Geçen yılın sıkıntısının bu yıla da yansıdığınını vurgulayan Dönmez, 'Çiftçi zarar görünce pek çok ürünü ekmedi. Bu ürünlerin başında da çemen, kişniş, mahlep, sumak ve kimyon geldi' dedi. Dönmez, çemen, çörekotu, kişniş, rezene ve sumakta yüzde 100e varan, karabiber de ise son 1-2 ayda yüzde 30-40lara varan fiyat artışları yaşandığını söyledi. Son 2 yıldır devam eden olağanüstü hava şartlarının Akdeniz ve Egedeki şifalı otların da fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu anlatan Dönmez, Türkiyede gıda sektörünün önemli kalemleri arasında yer alan baharatlar konusunda önlem alınmamasından ve bakanlığın bu alanda yeterli planlama yapmamasından şikayetçi oldu.[/b] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Baharat ve şifalı bitkide fiyat patladı
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt