PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Besi Hayvancılığı
Besi Sığırcılığında Verim Artırmak İçin Çok Önemli
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="sertacsingin" data-source="post: 843840" data-attributes="member: 54520"><p>Arkadaşlar hepinize merhabalar.</p><p>Siteye yeni kayıt oldum,ismim Sertaç 30 yaşındayım İstanbuldayım, mesleğim mimarlık.Özel ilgi alanım da çiftlik mimarisi.</p><p>Çok sevdiğim veteriner olan bir abimle beraber Marmara bölgesindeki çeşitli çiftlikleri gezip verim artırımı için tıbbi ve çiftlik mimarisi konularında soruldukça görüşlerimizi paylaşıyoruz.</p><p>Benim gördüğüm yapılan bir kaç yanlışı sizlerle paylaşmak istedim.</p><p></p><p>Öncelikle büyükbaş besi hayvancılığı için bahsedersek</p><p></p><p>*<strong><strong>İnsanlar besiye alacakları uygun hayvanı seçmekte yanlışlar yapıyorlar.</strong></strong></p><p></p><p>Şöyle açıklayabilirim; hayvan pazarında 100 TL daha uygun diye genotipinde hatalar olan ve asla 220 kg geçemeyecek olan hayvan seçimi.</p><p>Besi yapılmak isteniyor ama doğru ırk seçimi yapılamıyor.</p><p>Bu iş tabiki bir gönül işi ama ticari kaygıları da göz önüne alacak olursak 500-550 kg ağırlığa ulaşamayacak bir hayvanı besi yapmak karlı gözükmüyor.</p><p></p><p><strong><strong>*Koruyucu hekimlik çok önemsenmiyor..</strong></strong></p><p></p><p>Çiftliğe yeni alınan hayvanlar mutlaka ama mutlaka bir veteriner gözleminden geçirilmeli ve gerekli olan aşıları veteriner gözetiminde yapılmalıdır.</p><p>Mehmet emmi,Osman aga der ki ne gerek var veterinere ben 30 yıldır hayvancılık yapıyorum ben iyi ederim o danayı..</p><p><strong>Edemezsin emmi,edemezsin aga</strong> , vereceğin 200 TL ilaç parasını haram diye düşünme, Allah korusun bir hastalık baş gösterdimi çok çok daha fazlasını harcayacaksın,belki bütün sürüne yayılacak ve belki ölümlerle sonuçlanacak..Böyle çiftliklere çok girdim.</p><p></p><p><strong><strong>*Medicus kurat natura sanat</strong></strong></p><p></p><p>Bu latince bir atasözüdür. Manası <u>HEKİM TEDAVİ EDER,DOĞA İYİLEŞTİRİR.</u></p><p></p><p>Doğayı besicilikte kullanmak çok önemli ve hatta bence verim artırmak için en önemli unsur.</p><p>Biraz açacak olursak;</p><p>Atadan dededen kalma yöntemlerle besicilik yapıp günümüz Türkiyesi ' nde karlılığı sağlamak mümkün değil.</p><p>Öyle ahırlara giriyorum ki inanırmısınız ne cam var ne pencere ve hatta abartmıyorum kapının anahtar deliğini köpükle tıkayanlar gördüm.</p><p>Sebep? Hayvan üşür.....Üşümez arkadaşlar üşümez.</p><p>Bir Simental eğer ki doğru rasyonla besleniyorsa -20 derecede gcaa 1100-1200gr kazanır.</p><p>Ama temiz hava alamıyorsa pırlanta ile de besleseniz kilo alamaz,ve mutlak suretle hastalanır.</p><p></p><p>Bana çokça söylenen bir söz var.Mimar bey ben hayvanıma en güzel otu veriyorum silajı yediriyorum ama istediğim kiloyu alamıyor..Neden?</p><p></p><p>Çünkü hayvan bütün gün ürik asit kokluyor..Seninki ciğerse onunki de ciğer.Yeterli oksijen alamıyor,yemden yararlanma oranı minimuma iniyor.</p><p></p><p><strong><strong>*Unutmamak lazım..Stres sadece insanlar için değildir.</strong></strong></p><p><strong><strong></strong></strong></p><p></p><p>Üniversitede yabancı bir hocama sormuştum dünya üzerinde nerede yaşarsak daha mutlu oluruz?</p><p></p><p>Şöyle cevaplamıştı : Nerede yaşarsan yaşa ama eğer ayağın hiç toprağa değmiyorsa,hiç güneş göremiyorsan biyolojik ve psikolojik olarak mutlu olamazsın..</p><p></p><p>Hayvanlarımızda bizim gibidir.Rahatça dolaşmak,güneşe çıkmak,bol oksijen tüketmek ve sosyalleşmek isterler.</p><p>Bunları sağlayamayan bir çiftlik hem kar edemez hemde mutsuz ve hastalıklı bir sürüye sahip olur.</p><p></p><p>Özetleyecek olursak;</p><p></p><p>İşletme maliyetleri göz önüne alınırsa açık sistem besi ,karlılık oranı çok yüksek,yatırım maliyeti amortisması başarılı ve mutlu,sağlıklı bir sürü için en idealidir.</p><p>Lütfen hayvanlarımızın önce mutlu olmasını sağlayalım,emin olun ki size teşekkürü maddi manevi olarak ihmal etmeyeceklerdir.</p><p></p><p>Saygılarımla</p><p></p><p>Sertaç SINGIN</p><p>Mimar</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sertacsingin, post: 843840, member: 54520"] Arkadaşlar hepinize merhabalar. Siteye yeni kayıt oldum,ismim Sertaç 30 yaşındayım İstanbuldayım, mesleğim mimarlık.Özel ilgi alanım da çiftlik mimarisi. Çok sevdiğim veteriner olan bir abimle beraber Marmara bölgesindeki çeşitli çiftlikleri gezip verim artırımı için tıbbi ve çiftlik mimarisi konularında soruldukça görüşlerimizi paylaşıyoruz. Benim gördüğüm yapılan bir kaç yanlışı sizlerle paylaşmak istedim. Öncelikle büyükbaş besi hayvancılığı için bahsedersek *[b][b]İnsanlar besiye alacakları uygun hayvanı seçmekte yanlışlar yapıyorlar.[/b][/b] Şöyle açıklayabilirim; hayvan pazarında 100 TL daha uygun diye genotipinde hatalar olan ve asla 220 kg geçemeyecek olan hayvan seçimi. Besi yapılmak isteniyor ama doğru ırk seçimi yapılamıyor. Bu iş tabiki bir gönül işi ama ticari kaygıları da göz önüne alacak olursak 500-550 kg ağırlığa ulaşamayacak bir hayvanı besi yapmak karlı gözükmüyor. [b][b]*Koruyucu hekimlik çok önemsenmiyor..[/b][/b] Çiftliğe yeni alınan hayvanlar mutlaka ama mutlaka bir veteriner gözleminden geçirilmeli ve gerekli olan aşıları veteriner gözetiminde yapılmalıdır. Mehmet emmi,Osman aga der ki ne gerek var veterinere ben 30 yıldır hayvancılık yapıyorum ben iyi ederim o danayı.. [b]Edemezsin emmi,edemezsin aga[/b] , vereceğin 200 TL ilaç parasını haram diye düşünme, Allah korusun bir hastalık baş gösterdimi çok çok daha fazlasını harcayacaksın,belki bütün sürüne yayılacak ve belki ölümlerle sonuçlanacak..Böyle çiftliklere çok girdim. [b][b]*Medicus kurat natura sanat[/b][/b] Bu latince bir atasözüdür. Manası [u]HEKİM TEDAVİ EDER,DOĞA İYİLEŞTİRİR.[/u] Doğayı besicilikte kullanmak çok önemli ve hatta bence verim artırmak için en önemli unsur. Biraz açacak olursak; Atadan dededen kalma yöntemlerle besicilik yapıp günümüz Türkiyesi ' nde karlılığı sağlamak mümkün değil. Öyle ahırlara giriyorum ki inanırmısınız ne cam var ne pencere ve hatta abartmıyorum kapının anahtar deliğini köpükle tıkayanlar gördüm. Sebep? Hayvan üşür.....Üşümez arkadaşlar üşümez. Bir Simental eğer ki doğru rasyonla besleniyorsa -20 derecede gcaa 1100-1200gr kazanır. Ama temiz hava alamıyorsa pırlanta ile de besleseniz kilo alamaz,ve mutlak suretle hastalanır. Bana çokça söylenen bir söz var.Mimar bey ben hayvanıma en güzel otu veriyorum silajı yediriyorum ama istediğim kiloyu alamıyor..Neden? Çünkü hayvan bütün gün ürik asit kokluyor..Seninki ciğerse onunki de ciğer.Yeterli oksijen alamıyor,yemden yararlanma oranı minimuma iniyor. [b][b]*Unutmamak lazım..Stres sadece insanlar için değildir. [/b][/b] Üniversitede yabancı bir hocama sormuştum dünya üzerinde nerede yaşarsak daha mutlu oluruz? Şöyle cevaplamıştı : Nerede yaşarsan yaşa ama eğer ayağın hiç toprağa değmiyorsa,hiç güneş göremiyorsan biyolojik ve psikolojik olarak mutlu olamazsın.. Hayvanlarımızda bizim gibidir.Rahatça dolaşmak,güneşe çıkmak,bol oksijen tüketmek ve sosyalleşmek isterler. Bunları sağlayamayan bir çiftlik hem kar edemez hemde mutsuz ve hastalıklı bir sürüye sahip olur. Özetleyecek olursak; İşletme maliyetleri göz önüne alınırsa açık sistem besi ,karlılık oranı çok yüksek,yatırım maliyeti amortisması başarılı ve mutlu,sağlıklı bir sürü için en idealidir. Lütfen hayvanlarımızın önce mutlu olmasını sağlayalım,emin olun ki size teşekkürü maddi manevi olarak ihmal etmeyeceklerdir. Saygılarımla Sertaç SINGIN Mimar [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Besi Hayvancılığı
Besi Sığırcılığında Verim Artırmak İçin Çok Önemli
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt