PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
Biçerdöver Dane Kayıpları
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="rsonmez" data-source="post: 751830" data-attributes="member: 51992"><p><strong>Ynt: Biçerdöver Dane Kayıpları</strong></p><p></p><p>video için teşekkürler gerçekten faydalı paylaşım olmuş.</p><p></p><p>dane kayıplarının en basit hesabı şöyledir yaklaşık yıllık buğday -arpa verimi 27 milyon ton derseniz ülkemiz ortalaması dane kaybı 10-11 civarındadır varın gerisini siz hesaplayın.</p><p></p><p>burda suçu biçerciye yüklemek doğru değil bence çünkü yıllardır ekin ekip kontrolu bilmeyende suçludur. ben nacizane bildiklerimi paylaşmak isitiyorum.</p><p></p><p>dane kayıplarını 3 başlıkta kısaca anlatayım. tarla iklim biçerdöver</p><p></p><p>tarla- eğer tarla eğimine uygun sürüm yapmayıp kolaya kaçtıysanız en ufak rüzgarda kökler ve gövde rüzgar yüzünden kolaylıkla eğilir buda erken dökülmelere zayıf saplar gibi nedenlerle daha biçer değmeden dane kayıplarına neden olur.</p><p></p><p>eğer ürünün nem oranına değilde rengine bakarak biçerseniz fazla nem -fazla kuru olayından ya hemen dökülür yada ayrışma olmadan tarlaya atılır.</p><p></p><p>gelelim biçerdöverlere eskiden levye diye bişey vardı bilern bilir 'biçerci levyeyi 4 de attı 'derlerdi. son yıllarda bu olay kalmadı gibi. ama hayıtında kullandığı makinanın kılvuzunun nerde olduğunu bilmeyen yağcılara biçtiriseniz oda sizin seçiminiz olur.</p><p></p><p>günümüz makinaları servo-hidrolik çok hassas makinalardır lütfen kabine çıktığınızda klima yada buzdolabı aramak yerine , eski arpa tozu kaşıntı hikayelerini anlatmak yerine başka şeylere bakın.</p><p></p><p>domuz burnu- bunu çok bilen yoktur çünkü ilk sökülen parçadır. tablanın kenarında olur ve biçilen biçilmeyen yeri birbinden hafif bir eğimle ayırarak aşırı tabla yüklenmelerini önler mutlaka takılı olsun</p><p></p><p>dolap devri ve açısı- her tarlaya göre ürün yoğunluğuna göre farklıdır ürün sıklaştıkça dikleşir seyreldikçe düşürülmelidir.</p><p></p><p>bıçaklar- eğer biçerdöver geçtiği yerden kesmeyip kopararak çalışıyorsa körelme oranı yüksektir düzgün kesim olmasa ekin yerine toprak doldurusunuz.</p><p></p><p>batör -kontbatör- sapla ekini ayıran yerdir devir ve aralık ölçüleri çok önemlidir. bu ölçüler yukardaki üç maddeyle doğrudan bağlantılıdır yani sırayla tüm ayarları yaptıktan sonra batör ayarına bakmak gerekir.</p><p>az aralık olursa kırma ve yığılma yapar daha batörü geçemden dökmeye başlar</p><p>fazla aralık ayrışmadan geçer eleklerden geçemeyeceği için direk tarlaya atılır</p><p></p><p>devir oranı kırma yapmacak şeklide yeterlidr</p><p></p><p>elekler eğer delik ve veya hasarlıysa yada tıkalıysa dökmeler artar.</p><p></p><p></p><p>her biçerdöver dökme yapar ama amacımız mümkün olduğunca az kayıp vermek sıfır kayıp diye bişey yoktur.</p><p></p><p>lütfen kullandığı makinaya tam hakim ürüne kıymet veren kişileri seçmeye çalışın .</p><p></p><p>bide şimdiden yazıyım ben kimseye cevap olsun diye yazmadım kişisel tecrübelerimi paylaştım. sizde her hasatınızda römörkların altında oturmak yerine tarlanız gezin ve operatörlerin haberdar edin gerekirse uyarın.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="rsonmez, post: 751830, member: 51992"] [b]Ynt: Biçerdöver Dane Kayıpları[/b] video için teşekkürler gerçekten faydalı paylaşım olmuş. dane kayıplarının en basit hesabı şöyledir yaklaşık yıllık buğday -arpa verimi 27 milyon ton derseniz ülkemiz ortalaması dane kaybı 10-11 civarındadır varın gerisini siz hesaplayın. burda suçu biçerciye yüklemek doğru değil bence çünkü yıllardır ekin ekip kontrolu bilmeyende suçludur. ben nacizane bildiklerimi paylaşmak isitiyorum. dane kayıplarını 3 başlıkta kısaca anlatayım. tarla iklim biçerdöver tarla- eğer tarla eğimine uygun sürüm yapmayıp kolaya kaçtıysanız en ufak rüzgarda kökler ve gövde rüzgar yüzünden kolaylıkla eğilir buda erken dökülmelere zayıf saplar gibi nedenlerle daha biçer değmeden dane kayıplarına neden olur. eğer ürünün nem oranına değilde rengine bakarak biçerseniz fazla nem -fazla kuru olayından ya hemen dökülür yada ayrışma olmadan tarlaya atılır. gelelim biçerdöverlere eskiden levye diye bişey vardı bilern bilir 'biçerci levyeyi 4 de attı 'derlerdi. son yıllarda bu olay kalmadı gibi. ama hayıtında kullandığı makinanın kılvuzunun nerde olduğunu bilmeyen yağcılara biçtiriseniz oda sizin seçiminiz olur. günümüz makinaları servo-hidrolik çok hassas makinalardır lütfen kabine çıktığınızda klima yada buzdolabı aramak yerine , eski arpa tozu kaşıntı hikayelerini anlatmak yerine başka şeylere bakın. domuz burnu- bunu çok bilen yoktur çünkü ilk sökülen parçadır. tablanın kenarında olur ve biçilen biçilmeyen yeri birbinden hafif bir eğimle ayırarak aşırı tabla yüklenmelerini önler mutlaka takılı olsun dolap devri ve açısı- her tarlaya göre ürün yoğunluğuna göre farklıdır ürün sıklaştıkça dikleşir seyreldikçe düşürülmelidir. bıçaklar- eğer biçerdöver geçtiği yerden kesmeyip kopararak çalışıyorsa körelme oranı yüksektir düzgün kesim olmasa ekin yerine toprak doldurusunuz. batör -kontbatör- sapla ekini ayıran yerdir devir ve aralık ölçüleri çok önemlidir. bu ölçüler yukardaki üç maddeyle doğrudan bağlantılıdır yani sırayla tüm ayarları yaptıktan sonra batör ayarına bakmak gerekir. az aralık olursa kırma ve yığılma yapar daha batörü geçemden dökmeye başlar fazla aralık ayrışmadan geçer eleklerden geçemeyeceği için direk tarlaya atılır devir oranı kırma yapmacak şeklide yeterlidr elekler eğer delik ve veya hasarlıysa yada tıkalıysa dökmeler artar. her biçerdöver dökme yapar ama amacımız mümkün olduğunca az kayıp vermek sıfır kayıp diye bişey yoktur. lütfen kullandığı makinaya tam hakim ürüne kıymet veren kişileri seçmeye çalışın . bide şimdiden yazıyım ben kimseye cevap olsun diye yazmadım kişisel tecrübelerimi paylaştım. sizde her hasatınızda römörkların altında oturmak yerine tarlanız gezin ve operatörlerin haberdar edin gerekirse uyarın. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
Biçerdöver Dane Kayıpları
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt