PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Küçükbaş Hayvancılık
Bölgenizde kasaplık kuzularınızı nereye kestiriyorsunuz ?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="akkoyunlu" data-source="post: 1474723" data-attributes="member: 79902"><p>Aleyküm selam.</p><p>Hobi olarak yapılmasına kadar varan bu kasaplık kuzu tabiri yanlış bir uygulamanın tezahürü olduğunu düşünüyorum.</p><p>Yaptığım ilgili bir yorumu buraya yapıştırayım:</p><p></p><p>Amiyane tabirle "birinin yaptığını diğerinin bozmaması için" sürü içerisinde koç sayısını dengelemeye yönelik olarak hayvanların iğdiş edilmesi, kuzu iken değil de yetişkinliğe eriştikten sonra yapılınca hayvanın etinin sert ve lifli olmasının tecrübe edilmesi sebebi ile, henüz kuzu iken kesilmelerine sebep olduğunu düşünüyorum.</p><p>Kendi açtığım başlığımda (Kuzu kesmeden verimliliği arttırmanın yolları) direkt olarak kuzu etinin israf edilmesi olarak ifade etmemiş olsam da memleketimizde kuzu etine rağbet sebebi ile kardan zararımızın çok fazla.</p><p>Kuzu etine en yakın seçenek olarak, hemen kesilmesindense erkek kuzuların burularak hayvanın yağlanması, iri ve semiz olması, etinin tatlanması başlığımda değerlendirmek istedim.</p><p></p><p>Hobi olarak yapmış olduğunuz bu kasaplık kuzu yetiştirme işi esasen düğmenin baştan yanlış iliklenmesi sebebiyle yaygınlaşmış olabilir belki ama bunun telafisi mümkün.</p><p>Kuzu etinin israf edilerek belki vebale bir girmenin aksine bir sünneti ihya ederek çok büyük hayırlara da sebep olabilirsiniz.</p><p>Bir hadis-i şerifte:</p><p>“Ahir zamanda bir sünnetimi ihya edene yüz şehit sevabı ihsan edilir. (İbn-i Mace)</p><p>Burulmuş koç ile alakalı Peygamber efendimizin uygulamaları var.</p><p>“Hz Peygamber sallallahu eleyhi ve sellem Kurban Bayramı günü, hayaları buruk, alacalı (ve)boynuzlu iki koç kesti, onları (kesime hazırlayıpta yönlerini) kıbleye çevirdiği zaman dua etti ve sonra kesti.” (Ebu Davud, Edehi,4, Ahmed bin Hambel 5,196)</p><p></p><p>Bu konu ile alakalı başka hadis-i şerifler de mevcut olmakla beraber bu sünnet müstehap tır, müekked bir sünnet gibi değildir.</p><p>Özellikle memleketimizde, artık kuzu kesmenin yaygın olmasından mıdır bilemiyorum ama kuzuların burulmasına karşı bir ön yargı mevcut. Keçi burmayı sorsanız karşı çıkmıyorlar ama kuzu burmak ile alakalı itirazlara rastladım şahsen.</p><p></p><p>Başlangıçta ben de hobi olarak bu sünnetin ihyasına yönelik hayvan pazarlarında araştırma yapıyordum ama olayın sadece sünnetin ihyası olmadığını, israfa varan bir sektöre dönüştüğünü görünce "Kuzu kesmeden verimliliği arttırmanın yolları" 'nı araştırmaya başladım. Zira, farz sünnetten önce gelir, bir şeyin yapılması haram noktasına doğru gidiyorsa şayet, yapılmaması farza doğru gideceğini düşündüm.</p><p></p><p>Hobi olarak yapılmak isteniyorsa şayet, kasaplık kuzu yetiştirileceğine burulmuş koç ta yetiştirilebilir.</p><p>Açmış olduğum "Kuzu kesmeden verimliliği arttırmanın yolları" başlığında benzer yorumlarım mevcut hatta omurgasını oluşturan paragrafı yapıştırayım:</p><p></p><p>"Burma işleminde hayvanın yağlanması, iri ve semiz olması, etinin tatlanması gibi menfaatler kastedilmektedir.</p><p>Burulmamış koçların etleri yağsız, sert ve ağır kokulu olur. Bunun izalesi için koçlar, henüz kuzu iken burulup beslenebilirler.</p><p>Normal koçlara göre kuzu iken burulmuş koçlar, daha iri ve semiz olmakla beraber etlerinin daha lezzetli ve koyunsu kokmaması için bu işlemden geçirilebiliyorlar.</p><p>Fakat, kuzuluk'tan çıkıp, artık koç olduktan sonra burulanların etleri ise, sert ve lifli olurlar. Bunu anlamak için hayvanlara bakılır, kuzu iken burulan koçların husyeleri fındık büyüklüğünde ve beyaz kalırlar."</p><p></p><p>Bu bilgilere ek olarak araştırmalara katkısı olması bakımından :</p><p>Normal bir kuzunun koç oluncaya kadar periyodik olarak ne kadar yem tükettiği ve burulmuş bir kuzunun iri bir koç olana kadar tükettiği yem oranına dair (Yetişkinliğe ulaşıncaya kadar ve yetişkinliğe ulaştıktan sonraki dönemlerde) paylaşımda bulunurlarsa, yetiştirmek niyetinde olanlar hangi aralıkta besiye çekeceklerine dair fikir sahibi olabilirler.</p><p></p><p>Ayrıca, besicilerin verdiği röportajlarda; lezzet olarak kuzu eti her tür koyun türünde aynı olduğu, yetişkin olduktan sonra cinsine göre, yemlenmesine göre lezzetinin değiştiği söyleniyor. Bu minvalde;</p><p>burulmuş bir erkek kuzunun, yetişkin bir koç olduktan sonra etinin lezzeti, yemlenmesi ve hayvanın cinsine göre ne kadar değişiyor? Bilgi sahibi olan arkadaşlar katkıda bulunabilirler.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="akkoyunlu, post: 1474723, member: 79902"] Aleyküm selam. Hobi olarak yapılmasına kadar varan bu kasaplık kuzu tabiri yanlış bir uygulamanın tezahürü olduğunu düşünüyorum. Yaptığım ilgili bir yorumu buraya yapıştırayım: Amiyane tabirle "birinin yaptığını diğerinin bozmaması için" sürü içerisinde koç sayısını dengelemeye yönelik olarak hayvanların iğdiş edilmesi, kuzu iken değil de yetişkinliğe eriştikten sonra yapılınca hayvanın etinin sert ve lifli olmasının tecrübe edilmesi sebebi ile, henüz kuzu iken kesilmelerine sebep olduğunu düşünüyorum. Kendi açtığım başlığımda (Kuzu kesmeden verimliliği arttırmanın yolları) direkt olarak kuzu etinin israf edilmesi olarak ifade etmemiş olsam da memleketimizde kuzu etine rağbet sebebi ile kardan zararımızın çok fazla. Kuzu etine en yakın seçenek olarak, hemen kesilmesindense erkek kuzuların burularak hayvanın yağlanması, iri ve semiz olması, etinin tatlanması başlığımda değerlendirmek istedim. Hobi olarak yapmış olduğunuz bu kasaplık kuzu yetiştirme işi esasen düğmenin baştan yanlış iliklenmesi sebebiyle yaygınlaşmış olabilir belki ama bunun telafisi mümkün. Kuzu etinin israf edilerek belki vebale bir girmenin aksine bir sünneti ihya ederek çok büyük hayırlara da sebep olabilirsiniz. Bir hadis-i şerifte: “Ahir zamanda bir sünnetimi ihya edene yüz şehit sevabı ihsan edilir. (İbn-i Mace) Burulmuş koç ile alakalı Peygamber efendimizin uygulamaları var. “Hz Peygamber sallallahu eleyhi ve sellem Kurban Bayramı günü, hayaları buruk, alacalı (ve)boynuzlu iki koç kesti, onları (kesime hazırlayıpta yönlerini) kıbleye çevirdiği zaman dua etti ve sonra kesti.” (Ebu Davud, Edehi,4, Ahmed bin Hambel 5,196) Bu konu ile alakalı başka hadis-i şerifler de mevcut olmakla beraber bu sünnet müstehap tır, müekked bir sünnet gibi değildir. Özellikle memleketimizde, artık kuzu kesmenin yaygın olmasından mıdır bilemiyorum ama kuzuların burulmasına karşı bir ön yargı mevcut. Keçi burmayı sorsanız karşı çıkmıyorlar ama kuzu burmak ile alakalı itirazlara rastladım şahsen. Başlangıçta ben de hobi olarak bu sünnetin ihyasına yönelik hayvan pazarlarında araştırma yapıyordum ama olayın sadece sünnetin ihyası olmadığını, israfa varan bir sektöre dönüştüğünü görünce "Kuzu kesmeden verimliliği arttırmanın yolları" 'nı araştırmaya başladım. Zira, farz sünnetten önce gelir, bir şeyin yapılması haram noktasına doğru gidiyorsa şayet, yapılmaması farza doğru gideceğini düşündüm. Hobi olarak yapılmak isteniyorsa şayet, kasaplık kuzu yetiştirileceğine burulmuş koç ta yetiştirilebilir. Açmış olduğum "Kuzu kesmeden verimliliği arttırmanın yolları" başlığında benzer yorumlarım mevcut hatta omurgasını oluşturan paragrafı yapıştırayım: "Burma işleminde hayvanın yağlanması, iri ve semiz olması, etinin tatlanması gibi menfaatler kastedilmektedir. Burulmamış koçların etleri yağsız, sert ve ağır kokulu olur. Bunun izalesi için koçlar, henüz kuzu iken burulup beslenebilirler. Normal koçlara göre kuzu iken burulmuş koçlar, daha iri ve semiz olmakla beraber etlerinin daha lezzetli ve koyunsu kokmaması için bu işlemden geçirilebiliyorlar. Fakat, kuzuluk'tan çıkıp, artık koç olduktan sonra burulanların etleri ise, sert ve lifli olurlar. Bunu anlamak için hayvanlara bakılır, kuzu iken burulan koçların husyeleri fındık büyüklüğünde ve beyaz kalırlar." Bu bilgilere ek olarak araştırmalara katkısı olması bakımından : Normal bir kuzunun koç oluncaya kadar periyodik olarak ne kadar yem tükettiği ve burulmuş bir kuzunun iri bir koç olana kadar tükettiği yem oranına dair (Yetişkinliğe ulaşıncaya kadar ve yetişkinliğe ulaştıktan sonraki dönemlerde) paylaşımda bulunurlarsa, yetiştirmek niyetinde olanlar hangi aralıkta besiye çekeceklerine dair fikir sahibi olabilirler. Ayrıca, besicilerin verdiği röportajlarda; lezzet olarak kuzu eti her tür koyun türünde aynı olduğu, yetişkin olduktan sonra cinsine göre, yemlenmesine göre lezzetinin değiştiği söyleniyor. Bu minvalde; burulmuş bir erkek kuzunun, yetişkin bir koç olduktan sonra etinin lezzeti, yemlenmesi ve hayvanın cinsine göre ne kadar değişiyor? Bilgi sahibi olan arkadaşlar katkıda bulunabilirler. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Hayvancılık
Küçükbaş Hayvancılık
Bölgenizde kasaplık kuzularınızı nereye kestiriyorsunuz ?
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt