PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Küçükbaş Hayvancılık
Bölgenizde kasaplık kuzularınızı nereye kestiriyorsunuz ?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="akkoyunlu" data-source="post: 1474737" data-attributes="member: 79902"><p>Elbette. Burulma; igdiş etmek demek, yani; hayvanın hayalarına giden ve üremeye yönelik olarak kan akışını sağlayan damarların irtibatına mani olmaktır. Bu işlem hayvan henüz kuzu iken yapılırsa şayet, yaratılış itibari ile cinselliğe vereceği gücü bedeninin gelişmesine yönelir, böylece normal gelişiminin üzerinde bir büyüme gerçekleştir, daha iri daha semiz bir yapıya ulaşır. Cinselliği olmayan, iri yapılı olmakla beraber husyeleri fındık büyüklüğünde ve beyaz kalan bu hayvanımızın esasen gelişimi devam eden koç görünümlü bir kuzu gibi de değerlendirebiliriz. Zira bu gelişmişliğin yanı sıra başka bazı avantajlarda sağlanıyor. Mesela, etinin diğer koyunlar gibi ağır ve koyunsu kokmaması ve daha lezzetli olması.</p><p></p><p>Damızlık koyun yetiştiricisi olarak malumuzdur ki, sürü içerisinde koç sayısının fazla olma sebebi ile gebelik sürecinde sıkıntılar yaşanmaktadır. Yukarıda da belirttiğim üzere amiyane tabirle bir koçun yaptığını diğer koç bozabiliyor, yani gebelik sürecini baltalıyor. Bunun önüne geçmek için değişik tedbirler alınıyor. Hayvanların sürüden ayrılması, koçun ön tarafına önlük gibi bir engel koyulması vs. Ama üreme kabiliyetine sahip gelişmiş olan bir koçun sürü düzeninin sağlanması için iğdiş edilmesi ise bu önlemler arasında yer almamalıdır, çünkü; erişkinliğe erişmiş, koç olmuş bu hayvanın eti, kuzu iken iğdiş edilmiş olan gibi yumuşak ve lezzetli olmaz, aksine sert ve lifli olur.</p><p>Burma, yani iğdiş etme olayının koç iken değil de henüz kuzu iken yapılması gerektiğini bilmedikleri için, en başta daha kuzu iken ve tabii eti lezzetli iken erkek kuzuları elden çıkarmanın daha karlı olduğunu düşünerek hareket ederler ve ettiler de.</p><p>Bunun neticesinde kasaplık kuzu sektörü oluştu. Kuzu eti o kadar yaygınlaştı ki bu sadece erkek kuzularla kalmadı, dişi kuzularda kullanılmasına varacak düzeyde kuzu eti için yapılan bir kısım olarak memleketimize iyice yer etti.</p><p></p><p>Koyundan ziyade et ve süt bakımından keçi daha avantajlı görüldüğü için iğdiş edilmeleri bilindik bir husus olmakla beraber, koyunun genelde sürü halinde kolay beslenip yününden istifade edilmesi ve yukarıdaki sebeplerden kuzu eti olarak kıymete binmesi mevzu bahis olmakla beraber her iki tür de doğru planlama, uygun ırk seçimi ile daha da karlı hale getirilebiliyorlar.</p><p>Bu planlama içerisinde koyun etinin kokusu vs dez avantaj olarak görülen hususların izalesine de vesile olup veriminin arttırılması için, henüz kuzu iken değil de daha ileri zamanlarda daha karlı et üretimini sağlamak için erkek kuzulardan sürüde fazla olanları burabiliriz. Hem böylece dişi kuzularımızın da koyun olmadan, henüz kuzu iken kesilmesinin önüne bir nebze geçip üremelerinden istifade ederiz.</p><p></p><p>Umarım bir miktar daha açıklayıcı olmuştur.</p><p><a href="https://www.trakkulup.net/threads/kuzu-kesmeden-verimliligi-arttirma-yollari.119799/unread" target="_blank">Kuzu kesmeden verimliliği arttırma yolları.</a> İsimli açtığım konu başlığından da istifade edebilirsiniz. Mesele bir miktar daha açığa kavuştuysa yeniden bu başlığa göz atabilirsiniz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="akkoyunlu, post: 1474737, member: 79902"] Elbette. Burulma; igdiş etmek demek, yani; hayvanın hayalarına giden ve üremeye yönelik olarak kan akışını sağlayan damarların irtibatına mani olmaktır. Bu işlem hayvan henüz kuzu iken yapılırsa şayet, yaratılış itibari ile cinselliğe vereceği gücü bedeninin gelişmesine yönelir, böylece normal gelişiminin üzerinde bir büyüme gerçekleştir, daha iri daha semiz bir yapıya ulaşır. Cinselliği olmayan, iri yapılı olmakla beraber husyeleri fındık büyüklüğünde ve beyaz kalan bu hayvanımızın esasen gelişimi devam eden koç görünümlü bir kuzu gibi de değerlendirebiliriz. Zira bu gelişmişliğin yanı sıra başka bazı avantajlarda sağlanıyor. Mesela, etinin diğer koyunlar gibi ağır ve koyunsu kokmaması ve daha lezzetli olması. Damızlık koyun yetiştiricisi olarak malumuzdur ki, sürü içerisinde koç sayısının fazla olma sebebi ile gebelik sürecinde sıkıntılar yaşanmaktadır. Yukarıda da belirttiğim üzere amiyane tabirle bir koçun yaptığını diğer koç bozabiliyor, yani gebelik sürecini baltalıyor. Bunun önüne geçmek için değişik tedbirler alınıyor. Hayvanların sürüden ayrılması, koçun ön tarafına önlük gibi bir engel koyulması vs. Ama üreme kabiliyetine sahip gelişmiş olan bir koçun sürü düzeninin sağlanması için iğdiş edilmesi ise bu önlemler arasında yer almamalıdır, çünkü; erişkinliğe erişmiş, koç olmuş bu hayvanın eti, kuzu iken iğdiş edilmiş olan gibi yumuşak ve lezzetli olmaz, aksine sert ve lifli olur. Burma, yani iğdiş etme olayının koç iken değil de henüz kuzu iken yapılması gerektiğini bilmedikleri için, en başta daha kuzu iken ve tabii eti lezzetli iken erkek kuzuları elden çıkarmanın daha karlı olduğunu düşünerek hareket ederler ve ettiler de. Bunun neticesinde kasaplık kuzu sektörü oluştu. Kuzu eti o kadar yaygınlaştı ki bu sadece erkek kuzularla kalmadı, dişi kuzularda kullanılmasına varacak düzeyde kuzu eti için yapılan bir kısım olarak memleketimize iyice yer etti. Koyundan ziyade et ve süt bakımından keçi daha avantajlı görüldüğü için iğdiş edilmeleri bilindik bir husus olmakla beraber, koyunun genelde sürü halinde kolay beslenip yününden istifade edilmesi ve yukarıdaki sebeplerden kuzu eti olarak kıymete binmesi mevzu bahis olmakla beraber her iki tür de doğru planlama, uygun ırk seçimi ile daha da karlı hale getirilebiliyorlar. Bu planlama içerisinde koyun etinin kokusu vs dez avantaj olarak görülen hususların izalesine de vesile olup veriminin arttırılması için, henüz kuzu iken değil de daha ileri zamanlarda daha karlı et üretimini sağlamak için erkek kuzulardan sürüde fazla olanları burabiliriz. Hem böylece dişi kuzularımızın da koyun olmadan, henüz kuzu iken kesilmesinin önüne bir nebze geçip üremelerinden istifade ederiz. Umarım bir miktar daha açıklayıcı olmuştur. [URL='https://www.trakkulup.net/threads/kuzu-kesmeden-verimliligi-arttirma-yollari.119799/unread']Kuzu kesmeden verimliliği arttırma yolları.[/URL] İsimli açtığım konu başlığından da istifade edebilirsiniz. Mesele bir miktar daha açığa kavuştuysa yeniden bu başlığa göz atabilirsiniz. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Hayvancılık
Küçükbaş Hayvancılık
Bölgenizde kasaplık kuzularınızı nereye kestiriyorsunuz ?
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt