PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Diğer Bahçe Bitkileri
Çatlamış narlar 'ekşi' olarak ekonomiye dönüyor
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 741874" data-attributes="member: 41641"><p><span style="color: blue"><strong>Çatlamış narlar 'ekşi' olarak ekonomiye dönüyor</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>03 Ekim 2013 Perşembe 13:08</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Son Güncelleme: 13:14</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Mersin ' in Silifke ilçesinde, Kadınların uzun uğraşları sonucu 15 kilogram nardan çıkartılan 1 kilogram nar ekşisi 15 liradan satılıyor.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>MERSİN - Silifke ilçesinde dalında çatlayan ve kilosu 10 kuruşa bile satılamayan narlar, kadınların zahmetli uğraşları sonucu nar ekşisi yapılarak değerlendiriliyor.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Önemli nar üretim merkezlerinden Silifke ' de, dalında çatlayan narlar piyasaya sürülemediği için üreticilerin elinde kalıyor. Bu narları da değerlendirmek isteyen çiftçiler, ürünlerini nar ekşisine dönüştürmek için zorlu bir uğraş içine giriyor.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Köylü kadınların büyük bir özveriyle çalıştığı ekşi yapım süreci, toplanan narların ikiye ayrılıp, sopayla vurularak tanelerinin dökülmesiyle başlıyor. Daha sonra temiz bir çuval içine konan nar tanelerinin ezilerek suyu çıkartılıyor.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p> <span style="color: blue"><strong>Sıkılan nar suyu büyük bir kazan içinde 3 saat kaynatılıyor ve bu sırada üzerinde oluşan köpük bir süzgeç yardımıyla alınıyor. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indiriliyor ve soğutma işleminin ardından şişeleniyor.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Yaklaşık 15 kilogram nardan 1 kilogram nar ekşisi elde edilebiliyor. Ekşinin kilogramı ise 15 liradan satılıyor.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Nar üreticisi Mustafa Balcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, dalında çatlayan ve kilosunu 10 kuruşa bile satamadıkları narları ekşi yaparak değerlendirdiklerini söyledi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Yapımında özellikle köylü kadınların büyük emeği olan nar ekşisine son yıllarda ilginin arttığını anlatan Balcı, bu ilgi sayesinde çatladığı için alıcı bulamayan narların da ekonomiye kazandırıldığını belirtti.</strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 741874, member: 41641"] [color=blue][b]Çatlamış narlar 'ekşi' olarak ekonomiye dönüyor 03 Ekim 2013 Perşembe 13:08 Son Güncelleme: 13:14 Mersin ' in Silifke ilçesinde, Kadınların uzun uğraşları sonucu 15 kilogram nardan çıkartılan 1 kilogram nar ekşisi 15 liradan satılıyor. MERSİN - Silifke ilçesinde dalında çatlayan ve kilosu 10 kuruşa bile satılamayan narlar, kadınların zahmetli uğraşları sonucu nar ekşisi yapılarak değerlendiriliyor. Önemli nar üretim merkezlerinden Silifke ' de, dalında çatlayan narlar piyasaya sürülemediği için üreticilerin elinde kalıyor. Bu narları da değerlendirmek isteyen çiftçiler, ürünlerini nar ekşisine dönüştürmek için zorlu bir uğraş içine giriyor. Köylü kadınların büyük bir özveriyle çalıştığı ekşi yapım süreci, toplanan narların ikiye ayrılıp, sopayla vurularak tanelerinin dökülmesiyle başlıyor. Daha sonra temiz bir çuval içine konan nar tanelerinin ezilerek suyu çıkartılıyor. Sıkılan nar suyu büyük bir kazan içinde 3 saat kaynatılıyor ve bu sırada üzerinde oluşan köpük bir süzgeç yardımıyla alınıyor. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indiriliyor ve soğutma işleminin ardından şişeleniyor. Yaklaşık 15 kilogram nardan 1 kilogram nar ekşisi elde edilebiliyor. Ekşinin kilogramı ise 15 liradan satılıyor. Nar üreticisi Mustafa Balcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, dalında çatlayan ve kilosunu 10 kuruşa bile satamadıkları narları ekşi yaparak değerlendirdiklerini söyledi. Yapımında özellikle köylü kadınların büyük emeği olan nar ekşisine son yıllarda ilginin arttığını anlatan Balcı, bu ilgi sayesinde çatladığı için alıcı bulamayan narların da ekonomiye kazandırıldığını belirtti.[/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Diğer Bahçe Bitkileri
Çatlamış narlar 'ekşi' olarak ekonomiye dönüyor
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt