PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Diğer Bahçe Bitkileri
Çeşme'nin enginarı turizme yenildi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 702050" data-attributes="member: 41641"><p><span style="color: blue"><strong>Çeşme ' nin enginarı turizme yenildi</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>09 Mayıs 2013 Perşembe 13:11</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Enginarı ile ünlü ilçede turizmin gelişmesiyle arazi fiyatlarının artması üretimi hızla düşürdü</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>İZMİR - Enginarıyla ünlü Çeşme ' de arazi fiyatlarının turizmin gelişmesiyle hızla artması, tarımsal üretimi büyük ölçüde düşürdü. Genç işgücünün de turizme yönelmesiyle enginar ekili arazi 3 bin dönüme geriledi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Çeşme Ziraat Odası Başkanı Salih Orbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizden gelen rüzgarı ve güneşiyle ünlü Çeşme ' de turizm gelişmeden önce en önemli geçim kaynağının enginar ve kavundan sağlandığını, son yıllarda turizmin gelişimiyle tarımsal üretimin hızla azalmaya başladığını belirtti.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Sakız enginarı olarak bilinen Çeşme enginarının diğer türlere göre daha büyük, etli ve lezzetli olduğunu dile getiren Orbay, bu enginara talebin her geçen gün artmasına rağmen üretiminin yeterli olmadığını ifade etti.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Geçmişte enginar üretimiyle tüm ailenin ilgilendiğini, son yıllarda çiftçi ailelerine mensup çocukların turizmde çalışmayı tercih ettiğini, bölgede yevmiye ücretlerinin yüksek olması nedeniyle de bu işin anne-babalara kaldığını anlatan Orbay, şöyle konuştu:</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Turizmin gelişimiyle arazi fiyatları da yükseldi. Arazi sahiplerine enginardan 20 yılda kazanamayacağı fiyatlar teklif ediliyor. Satılan araziler de genelde hobi amaçlı üretim veya turistik ihtiyaçlar için değerlendiriliyor. Çok sayıda tarla son 5 yıllık süreçte el değiştirdi.'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>İlçede enginar ekili arazinin 3 bin dönümlere kadar gerilediğini, dönüm başına ortalama bin baş enginardan yaklaşık 3 milyon enginar üretildiğinin tahmin edildiğini kaydeden Orbay, üretimin düşmemesi için fiyatın daha cazip olmasının şart olduğunu söyledi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Girdi fiyatları iki kat arttı'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Ovacık Köyü ' nde enginar üretimi yapan İsmail Yener, enginarı artık geçim kaynağı değil cep harçlığı olarak gördüklerini, fiyatların 5 sene önceki fiyatlarla aynı olduğunu ancak girdi fiyatlarının iki kat arttığını savundu.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Artık işçi bulamadıkları için toplama işini de alıcılara verdiklerini, bunun kazançları olumsuz etkilediğini belirten Yener, çocuklarının bu işe devam etmek istemediğini ifade etti.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>İlçede 35 yıldır enginar alım satımı yapan Mehmet Ekin ise erkenci çeşit Çeşme enginarının tadının çok farklı olduğunu ancak son yıllarda hibrit tohumla üretilen enginar çeşitlerine karşı rekabet edemediğini dile getirdi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Çeşme enginarı sap başına 7-8 ürün verirken hibrit çeşitlerin 20-25 verdiğini ancak iki ürün arasında lezzet bakımından çok fark bulunduğunu anlatan Ekin, 'Ancak tüketici pazarda buna bakmıyor. Fiyatı düşük olan tercih ediliyor. Hibrit enginarlar genelde soyulmuş olarak satılıyor. Sakız enginarı daha büyük, parlak renkli ve diri olur. Hibrit tipleri sap ve başı ince olur. Hibritler 20 kuruşa satılırken sakız enginarının değeri 60 kuruştur. Ancak bu ayrımın iyi yapılamaması haksız kazancı beraberinde getiriyor' diye konuştu.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Üretimin her geçen gün azaldığını, yakın gelecekte ilçede enginar üretiminin kalmayacağını öne süren Ekin, 'Turistik alan olması nedeniyle arazilere talep çok. Çiftçi, üretimi anlamsız buluyor' dedi.</strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 702050, member: 41641"] [color=blue][b]Çeşme ' nin enginarı turizme yenildi 09 Mayıs 2013 Perşembe 13:11 Enginarı ile ünlü ilçede turizmin gelişmesiyle arazi fiyatlarının artması üretimi hızla düşürdü İZMİR - Enginarıyla ünlü Çeşme ' de arazi fiyatlarının turizmin gelişmesiyle hızla artması, tarımsal üretimi büyük ölçüde düşürdü. Genç işgücünün de turizme yönelmesiyle enginar ekili arazi 3 bin dönüme geriledi. Çeşme Ziraat Odası Başkanı Salih Orbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizden gelen rüzgarı ve güneşiyle ünlü Çeşme ' de turizm gelişmeden önce en önemli geçim kaynağının enginar ve kavundan sağlandığını, son yıllarda turizmin gelişimiyle tarımsal üretimin hızla azalmaya başladığını belirtti. Sakız enginarı olarak bilinen Çeşme enginarının diğer türlere göre daha büyük, etli ve lezzetli olduğunu dile getiren Orbay, bu enginara talebin her geçen gün artmasına rağmen üretiminin yeterli olmadığını ifade etti. Geçmişte enginar üretimiyle tüm ailenin ilgilendiğini, son yıllarda çiftçi ailelerine mensup çocukların turizmde çalışmayı tercih ettiğini, bölgede yevmiye ücretlerinin yüksek olması nedeniyle de bu işin anne-babalara kaldığını anlatan Orbay, şöyle konuştu: 'Turizmin gelişimiyle arazi fiyatları da yükseldi. Arazi sahiplerine enginardan 20 yılda kazanamayacağı fiyatlar teklif ediliyor. Satılan araziler de genelde hobi amaçlı üretim veya turistik ihtiyaçlar için değerlendiriliyor. Çok sayıda tarla son 5 yıllık süreçte el değiştirdi.' İlçede enginar ekili arazinin 3 bin dönümlere kadar gerilediğini, dönüm başına ortalama bin baş enginardan yaklaşık 3 milyon enginar üretildiğinin tahmin edildiğini kaydeden Orbay, üretimin düşmemesi için fiyatın daha cazip olmasının şart olduğunu söyledi. 'Girdi fiyatları iki kat arttı' Ovacık Köyü ' nde enginar üretimi yapan İsmail Yener, enginarı artık geçim kaynağı değil cep harçlığı olarak gördüklerini, fiyatların 5 sene önceki fiyatlarla aynı olduğunu ancak girdi fiyatlarının iki kat arttığını savundu. Artık işçi bulamadıkları için toplama işini de alıcılara verdiklerini, bunun kazançları olumsuz etkilediğini belirten Yener, çocuklarının bu işe devam etmek istemediğini ifade etti. İlçede 35 yıldır enginar alım satımı yapan Mehmet Ekin ise erkenci çeşit Çeşme enginarının tadının çok farklı olduğunu ancak son yıllarda hibrit tohumla üretilen enginar çeşitlerine karşı rekabet edemediğini dile getirdi. Çeşme enginarı sap başına 7-8 ürün verirken hibrit çeşitlerin 20-25 verdiğini ancak iki ürün arasında lezzet bakımından çok fark bulunduğunu anlatan Ekin, 'Ancak tüketici pazarda buna bakmıyor. Fiyatı düşük olan tercih ediliyor. Hibrit enginarlar genelde soyulmuş olarak satılıyor. Sakız enginarı daha büyük, parlak renkli ve diri olur. Hibrit tipleri sap ve başı ince olur. Hibritler 20 kuruşa satılırken sakız enginarının değeri 60 kuruştur. Ancak bu ayrımın iyi yapılamaması haksız kazancı beraberinde getiriyor' diye konuştu. Üretimin her geçen gün azaldığını, yakın gelecekte ilçede enginar üretiminin kalmayacağını öne süren Ekin, 'Turistik alan olması nedeniyle arazilere talep çok. Çiftçi, üretimi anlamsız buluyor' dedi.[/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Diğer Bahçe Bitkileri
Çeşme'nin enginarı turizme yenildi
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt