PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Çiftçi : "Üretici Don Kişot Gibi" | Söz Sizde
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="TrakKulüp Gündem" data-source="post: 1402307" data-attributes="member: 4"><p>Antalya Ticaret Borsası tarafından dün, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününde "Söz Çiftçide" video konferansı yapıldı. Konferansa her üretim kolundan çiftçi ve hayvancı katıldı. </p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>*Antalya Ticaret Başkanı Ali Çandır:</p><p>“Kalkınmanın temeli tarımdır. <strong>Tarım stratejik bir sektör olmasının yanında artık beka sorunu var.</strong> Çiftçinin sorunlarını çözmeliyiz. <strong>Çiftçiye itibarını yeniden kazandırmalıyız.</strong> Çiftçi zenginleşirse ülke zenginleşir. Her türlü zorluğa rağmen alın teriyle toprağa değer katan çiftçilerimizin ellerini öpüyorum” dedi.</p><p></p><p></p><p></p><p>*Zeytin ve muz üreticisi Zafer Tan:</p><p>"<strong>Türk çiftçisini yel değirmenleriyle savaşan Don Kişot’a benzetiyorum.</strong> Don Kişot yel değirmeniyle tek başına savaştı, bizim çiftçimiz de <strong>Don Kişot gibi tek başına mücadele ediyor, sahipsiz”</strong> dedi.</p><p></p><p></p><p></p><p>*Domates üreticisi Ramazan Koç:</p><p>“Pandemide domates üretimi ve satışında sıkıntı yaşamadık. Gelirimiz iyi oldu ama girdi fiyatları çok yüksek olduğu için karımızda ciddi sıkıntı var. <strong>Üre gübresinde geçen yıla göre yüzde 100 artış var. Girdilerdeki artışı ürünün satış fiyatına yansıtamadık.</strong> Kişisel giderlerimizden kısarak <strong>ayakta kalmaya çalışıyoruz.</strong> Çiftçinin hiçbir s<strong>osyal faaliyeti yok</strong>” dedi.</p><p></p><p></p><p></p><p>*Küçükbaş hayvan yetiştiricisi Nevzat Bayındır:</p><p>"Yeni neslin hayvancılıkla uğraşmak istemiyorum. <strong>Böyle giderse özellikle küçükbaş hayvanda 5-10 sene sonra yetiştirici kalmaz</strong>. Bizim nesilden sonra<strong> bu işi yapacak kimse yok.</strong> Hayvanı otlatacağımız mera alanları giderek daralıyor. Hayvan otlatacak yer bulamıyoruz” dedi.</p><p></p><p></p><p></p><p>*Portakal üreticisi Mete Apaydın:</p><p> "Endüstri mühendisliği bölümü mezunuyum. İstanbul’da üniversiteyi bitirdikten sonra Finike’ye döndüm ve 3 nesildir uğraştığımız portakal üretimine devam ettim. 2013 yılından beri e ticaretle dünyaya Finike portakalı ulaştırıyorum. Ancak, son 10-15 yıldır motivasyonumuz düşük. Çiftçi hak ettiğini kazanamıyor. <strong>Ana sorunumuz girdi maliyetlerinin yüksekliği.</strong> Armatör gemisine ÖTV’siz mazot alıyor, üreten çiftçi neden mazotu ÖTV’li alıyor. Yeni yılda Tarım Bakanlığı portakal ihracatına kısıtlama getirdi. İç piyasada fiyatı indirmek için üreticiyi bitirdiler.<strong> Enflasyonu baskılamak için arz talep dengesine müdahale ederseniz üreticiyi bitirirsiniz. </strong>Yıllardır zorla kazandığımız yurtdışı pazarına 20 gün mal gönderemezsek o pazarı kaybeder, kazanmak için de 10 yıl daha uğraşırız”.</p><p></p><p></p><p></p><p>*Yeşillik üreticisi Yadigar Dalkıran:</p><p> "<strong>17 günlük kapanma döneminde pazar kurulmadığı için ürünler elde kaldı. Ciddi zararımız oldu.</strong> Çiftçi olarak veresiye alıyoruz, kazanınca borcumuzu krediyle kapatıyoruz. 1 domates fidesi 3-4 TL, ilaç, gübre, plastik dolara endeksli, girdi maliyetleri düşürülmeli” </p><p></p><p></p><p></p><p>*50 yıl çiftçilik yaptıktan sonra çiftçiliği bırakan Mustafa Ateş:</p><p> <strong>“Çiftçilikten para kazanmadığım için vazgeçtim.</strong> Eskiden 2 dönüm sera ile ya traktör alıyor ya ev alıyorduk. 2 dönüm alandan kazanıyorduk, şimdi 20 dönümden para kazanmıyoruz. Üretimden vazgeçtim artık seralarımı kiraya veriyorum”</p><p></p><p></p><p></p><p>*Armut üreticisi Süleyman İnce:</p><p>"Korkut<strong>eli’de Coğrafi İşaretli Karyağdı Armudu üretimi yapıyoruz. Bu yıl ürünümüz elde kaldı. </strong>Çevremizdeki çoğu üretici girdi maliyetleri nedeniyle üretimden vazgeçiyor, ağaçlarını kesiyor. <strong>Kooperatiflerin daha etkin çalışmalı, örgütlü olan çiftçi birlikte hareket ederek kazanabilir."</strong></p><p></p><p></p><p></p><p>*Süt üreticisi Ünal Çoban:</p><p>"Ürün fiyatları <strong>ithalat sopasıyla</strong> sürekli baskılanıyor ancak girdi maliyetlerin herhangi bir müdahale olmadan her gecen gün artacaktır. <strong>Çiğ süt fiyatları baskılanarak enflasyonun önüne geçilemez. Süt yem paritesi bozuldu.</strong> 1 litre sütle bir kilo yem alınıyor, bu şartlarda üretici para kazanamaz” </p><p></p><p></p><p>*Kırmızı et üreticisi İlhan Ayhan:</p><p><strong>"Kurdaki yükselişle birlikte yem fiyatının önüne geçilemedi.</strong> Bu maliyetlerle üretim yapmamız olanaksızlaşıyor. Kırmızı Et Üretici Birliği’ne her gün ‘<strong>para kazanamıyoruz işten ayrılıyoruz</strong>’ diye istifa dilekçeleri geliyor. Bu politikalarla Eylül- Ekim ayından sonra et fiyatlarının önüne geçilemez” </p><p></p><p></p><p>*Mantar üreticisi Osman Yapıcı, :</p><p><strong>"Kompost, elektrik, işçi fiyatları gibi girdilerin yüksekliğinden yakınırken, komposttaki yüzde 18 KDV’nin düşürülmeli."</strong></p><p></p><p></p><p>*Pamuk üreticisi Süleyman Bacak:</p><p>"Pamuk stratejik bir ürün , Türkiye’de tekstil sektörünün 1.5 milyon ton lifli pamuğa ihtiyacı varken, 650 bin ton üretim oldu. <strong>Aradaki farkı ithal edip döviz kaybediyoruz. Pamukta tekstilcinin ihtiyacını karşılayacak hale gelmeliyiz. İnsanlar para kazanmayınca pamuğu bıraktı. </strong>Pamuk üretiminde kooperatifleşme çok önemli” </p><p></p><p>[ATTACH=full]62720[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Söz sizde, siz üyelerimiz bu konuya neler eklemek istersiniz? </strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="TrakKulüp Gündem, post: 1402307, member: 4"] Antalya Ticaret Borsası tarafından dün, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününde "Söz Çiftçide" video konferansı yapıldı. Konferansa her üretim kolundan çiftçi ve hayvancı katıldı. *Antalya Ticaret Başkanı Ali Çandır: “Kalkınmanın temeli tarımdır. [B]Tarım stratejik bir sektör olmasının yanında artık beka sorunu var.[/B] Çiftçinin sorunlarını çözmeliyiz. [B]Çiftçiye itibarını yeniden kazandırmalıyız.[/B] Çiftçi zenginleşirse ülke zenginleşir. Her türlü zorluğa rağmen alın teriyle toprağa değer katan çiftçilerimizin ellerini öpüyorum” dedi. *Zeytin ve muz üreticisi Zafer Tan: "[B]Türk çiftçisini yel değirmenleriyle savaşan Don Kişot’a benzetiyorum.[/B] Don Kişot yel değirmeniyle tek başına savaştı, bizim çiftçimiz de [B]Don Kişot gibi tek başına mücadele ediyor, sahipsiz”[/B] dedi. *Domates üreticisi Ramazan Koç: “Pandemide domates üretimi ve satışında sıkıntı yaşamadık. Gelirimiz iyi oldu ama girdi fiyatları çok yüksek olduğu için karımızda ciddi sıkıntı var. [B]Üre gübresinde geçen yıla göre yüzde 100 artış var. Girdilerdeki artışı ürünün satış fiyatına yansıtamadık.[/B] Kişisel giderlerimizden kısarak [B]ayakta kalmaya çalışıyoruz.[/B] Çiftçinin hiçbir s[B]osyal faaliyeti yok[/B]” dedi. *Küçükbaş hayvan yetiştiricisi Nevzat Bayındır: "Yeni neslin hayvancılıkla uğraşmak istemiyorum. [B]Böyle giderse özellikle küçükbaş hayvanda 5-10 sene sonra yetiştirici kalmaz[/B]. Bizim nesilden sonra[B] bu işi yapacak kimse yok.[/B] Hayvanı otlatacağımız mera alanları giderek daralıyor. Hayvan otlatacak yer bulamıyoruz” dedi. *Portakal üreticisi Mete Apaydın: "Endüstri mühendisliği bölümü mezunuyum. İstanbul’da üniversiteyi bitirdikten sonra Finike’ye döndüm ve 3 nesildir uğraştığımız portakal üretimine devam ettim. 2013 yılından beri e ticaretle dünyaya Finike portakalı ulaştırıyorum. Ancak, son 10-15 yıldır motivasyonumuz düşük. Çiftçi hak ettiğini kazanamıyor. [B]Ana sorunumuz girdi maliyetlerinin yüksekliği.[/B] Armatör gemisine ÖTV’siz mazot alıyor, üreten çiftçi neden mazotu ÖTV’li alıyor. Yeni yılda Tarım Bakanlığı portakal ihracatına kısıtlama getirdi. İç piyasada fiyatı indirmek için üreticiyi bitirdiler.[B] Enflasyonu baskılamak için arz talep dengesine müdahale ederseniz üreticiyi bitirirsiniz. [/B]Yıllardır zorla kazandığımız yurtdışı pazarına 20 gün mal gönderemezsek o pazarı kaybeder, kazanmak için de 10 yıl daha uğraşırız”. *Yeşillik üreticisi Yadigar Dalkıran: "[B]17 günlük kapanma döneminde pazar kurulmadığı için ürünler elde kaldı. Ciddi zararımız oldu.[/B] Çiftçi olarak veresiye alıyoruz, kazanınca borcumuzu krediyle kapatıyoruz. 1 domates fidesi 3-4 TL, ilaç, gübre, plastik dolara endeksli, girdi maliyetleri düşürülmeli” *50 yıl çiftçilik yaptıktan sonra çiftçiliği bırakan Mustafa Ateş: [B]“Çiftçilikten para kazanmadığım için vazgeçtim.[/B] Eskiden 2 dönüm sera ile ya traktör alıyor ya ev alıyorduk. 2 dönüm alandan kazanıyorduk, şimdi 20 dönümden para kazanmıyoruz. Üretimden vazgeçtim artık seralarımı kiraya veriyorum” *Armut üreticisi Süleyman İnce: "Korkut[B]eli’de Coğrafi İşaretli Karyağdı Armudu üretimi yapıyoruz. Bu yıl ürünümüz elde kaldı. [/B]Çevremizdeki çoğu üretici girdi maliyetleri nedeniyle üretimden vazgeçiyor, ağaçlarını kesiyor. [B]Kooperatiflerin daha etkin çalışmalı, örgütlü olan çiftçi birlikte hareket ederek kazanabilir."[/B] *Süt üreticisi Ünal Çoban: "Ürün fiyatları [B]ithalat sopasıyla[/B] sürekli baskılanıyor ancak girdi maliyetlerin herhangi bir müdahale olmadan her gecen gün artacaktır. [B]Çiğ süt fiyatları baskılanarak enflasyonun önüne geçilemez. Süt yem paritesi bozuldu.[/B] 1 litre sütle bir kilo yem alınıyor, bu şartlarda üretici para kazanamaz” *Kırmızı et üreticisi İlhan Ayhan: [B]"Kurdaki yükselişle birlikte yem fiyatının önüne geçilemedi.[/B] Bu maliyetlerle üretim yapmamız olanaksızlaşıyor. Kırmızı Et Üretici Birliği’ne her gün ‘[B]para kazanamıyoruz işten ayrılıyoruz[/B]’ diye istifa dilekçeleri geliyor. Bu politikalarla Eylül- Ekim ayından sonra et fiyatlarının önüne geçilemez” *Mantar üreticisi Osman Yapıcı, : [B]"Kompost, elektrik, işçi fiyatları gibi girdilerin yüksekliğinden yakınırken, komposttaki yüzde 18 KDV’nin düşürülmeli."[/B] *Pamuk üreticisi Süleyman Bacak: "Pamuk stratejik bir ürün , Türkiye’de tekstil sektörünün 1.5 milyon ton lifli pamuğa ihtiyacı varken, 650 bin ton üretim oldu. [B]Aradaki farkı ithal edip döviz kaybediyoruz. Pamukta tekstilcinin ihtiyacını karşılayacak hale gelmeliyiz. İnsanlar para kazanmayınca pamuğu bıraktı. [/B]Pamuk üretiminde kooperatifleşme çok önemli” [ATTACH type="full"]62720[/ATTACH] [B]Söz sizde, siz üyelerimiz bu konuya neler eklemek istersiniz? [/B] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Çiftçi : "Üretici Don Kişot Gibi" | Söz Sizde
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt