PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
çiftçilikte nasıl kazanırz.
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="Ali Dmr" data-source="post: 930550" data-attributes="member: 57632"><p><strong>Ynt: çiftçilikte nasıl kazanırz.</strong></p><p></p><p>Yorumların hepsini okudum neredeyse, çoğu kişi bıkmış çiftçilik yapmaktan. </p><p> İlk önce nasıl kazanırız değil de neden kaybediyoruz bunu tespit etmek lazım. Devletin politikasının olmaması en büyük sebeplerden biri. Bunu seçimlerde değiştirme imkanımız var. Ama çuvaldızı kendimize batıralım biraz da. Mesela bizim köyde köyün bir yarısı diğer yarısına küs. Neden çıkarlar çatışmış. Millet birbirinden soğumuş, kıskançlık almış yürümüş ve daha bir sürü şey.. Eski imece olayı kalmamış hiç bir yerde. Herkesin evinde traktör var herkesin ayrı ekipmanı var. Olmayan da alıyor zaten çünkü başkasına yaptırsa yaptırdığı adam çok para istiyor. İmece olayı olmadığından böyle. Oysa traktörü olan adam olmayana yardım etse yarın da traktörü olmayan adam ona yardım edecek. </p><p> Bir de masrafa boğmak derler bizim burada. Gereksiz masraf çıkartıyoruz sürekli. Örneğin traktörünü değiştirmesi gerekiyor diyelim. Ya gereğinden güçlü(dolayısıyla masraflı) bir traktör alıyor ya da eski bir traktör alıyor ama o traktör de işine yaramıyor. Yani çiftçi araştırmıyor. Hesap yapmıyor. Bizim köyde adamın 50 dekar arazisi var 55 bg traktör bile fazlayken gidip 75 bg traktör alıyor. Hadi aldın diyelim o traktörü kullanmıyor. </p><p> Hayvanları olan yemini satın alıyor. Ekim yapan anızını yakıp sütünü yoğurdunu etini satın alıyor. Halbuki hayvancılık yapan yemini ekse, tarım yapan da 10 hayvan baksa bu masraflardan kurtulacak. </p><p> Satacağı ürün için pazar araştırması yapmıyor. 'Bizim buğdayı falanca aldı.' 'E biz de ona satalım madem.' Satma arkadaşım satma! Git araştır en iyisini bul! Al defteri eline hesap yap! Nerdeeeee? Akşam oldu mu köylü kahvede! Yapma arkadaşım bunu otur hesabını kitabını denkle.</p><p> Toprağı dinlemiyoruz. Gelişi güzel gübre atıyoruz. Toprağın ne istediğine bakmıyoruz. Tabi bunda yönetimin suçu da var. Tarım laboratuvarı köye 150 km. Nasıl gidecek adam tarlasını hayvanını bırakıp? </p><p> Suyu israf ediyoruz. Yavaş yavaş öğrensek de hala salma su kullanıyoruz. Suyu israf edip susuz kalıyoruz. Geleceği düşünmüyoruz. </p><p> Kooperatifleşmeyi bırak kooperatifin ne olduğundan haberimiz yok. Mesela ben, köyün kooperatifi iflas ettirildi bir kaç hırsız yüzünden. Ben belli bir yaşa kadar kooperatifi kötü bir şey olarak gördüm hep. Ben araştırıp öğrendim. Ya köyün diğer insanları hala kötü olarak biliyorlar. Eğitimi artırmamız lazım.</p><p> Danışmaktan korkuyoruz. Hayvanımız varsa veterinere tarlam varsa ziraat mühendisine danışmıyoruz. Faydalanmıyoruz onlardan. Daha yardım etmek isteyene akıl veriyoruz. Küstürüyoruz kendimize.</p><p></p><p> Şimdilik bunlar aklıma gelenler.. Aklıma geldikçe yazmaya devam edeceğim..</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ali Dmr, post: 930550, member: 57632"] [b]Ynt: çiftçilikte nasıl kazanırz.[/b] Yorumların hepsini okudum neredeyse, çoğu kişi bıkmış çiftçilik yapmaktan. İlk önce nasıl kazanırız değil de neden kaybediyoruz bunu tespit etmek lazım. Devletin politikasının olmaması en büyük sebeplerden biri. Bunu seçimlerde değiştirme imkanımız var. Ama çuvaldızı kendimize batıralım biraz da. Mesela bizim köyde köyün bir yarısı diğer yarısına küs. Neden çıkarlar çatışmış. Millet birbirinden soğumuş, kıskançlık almış yürümüş ve daha bir sürü şey.. Eski imece olayı kalmamış hiç bir yerde. Herkesin evinde traktör var herkesin ayrı ekipmanı var. Olmayan da alıyor zaten çünkü başkasına yaptırsa yaptırdığı adam çok para istiyor. İmece olayı olmadığından böyle. Oysa traktörü olan adam olmayana yardım etse yarın da traktörü olmayan adam ona yardım edecek. Bir de masrafa boğmak derler bizim burada. Gereksiz masraf çıkartıyoruz sürekli. Örneğin traktörünü değiştirmesi gerekiyor diyelim. Ya gereğinden güçlü(dolayısıyla masraflı) bir traktör alıyor ya da eski bir traktör alıyor ama o traktör de işine yaramıyor. Yani çiftçi araştırmıyor. Hesap yapmıyor. Bizim köyde adamın 50 dekar arazisi var 55 bg traktör bile fazlayken gidip 75 bg traktör alıyor. Hadi aldın diyelim o traktörü kullanmıyor. Hayvanları olan yemini satın alıyor. Ekim yapan anızını yakıp sütünü yoğurdunu etini satın alıyor. Halbuki hayvancılık yapan yemini ekse, tarım yapan da 10 hayvan baksa bu masraflardan kurtulacak. Satacağı ürün için pazar araştırması yapmıyor. 'Bizim buğdayı falanca aldı.' 'E biz de ona satalım madem.' Satma arkadaşım satma! Git araştır en iyisini bul! Al defteri eline hesap yap! Nerdeeeee? Akşam oldu mu köylü kahvede! Yapma arkadaşım bunu otur hesabını kitabını denkle. Toprağı dinlemiyoruz. Gelişi güzel gübre atıyoruz. Toprağın ne istediğine bakmıyoruz. Tabi bunda yönetimin suçu da var. Tarım laboratuvarı köye 150 km. Nasıl gidecek adam tarlasını hayvanını bırakıp? Suyu israf ediyoruz. Yavaş yavaş öğrensek de hala salma su kullanıyoruz. Suyu israf edip susuz kalıyoruz. Geleceği düşünmüyoruz. Kooperatifleşmeyi bırak kooperatifin ne olduğundan haberimiz yok. Mesela ben, köyün kooperatifi iflas ettirildi bir kaç hırsız yüzünden. Ben belli bir yaşa kadar kooperatifi kötü bir şey olarak gördüm hep. Ben araştırıp öğrendim. Ya köyün diğer insanları hala kötü olarak biliyorlar. Eğitimi artırmamız lazım. Danışmaktan korkuyoruz. Hayvanımız varsa veterinere tarlam varsa ziraat mühendisine danışmıyoruz. Faydalanmıyoruz onlardan. Daha yardım etmek isteyene akıl veriyoruz. Küstürüyoruz kendimize. Şimdilik bunlar aklıma gelenler.. Aklıma geldikçe yazmaya devam edeceğim.. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
çiftçilikte nasıl kazanırz.
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt