PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
Çiğ Süt Fiyatlarınız
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 919362" data-attributes="member: 41641"><p><strong>2015 Yılında Süt Fiyatları Ne Olur!...</strong></p><p></p><p><strong>Beyaz köşe İlknur Menlik</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Küresel süt piyasalarının geleceği</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Hafızalarda yer tutacak bir yılı geride bıraktık. 2014 yılı, küresel süt ve süt ürünleri sektörü açısından beklenmedik gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. En bariz örneği, dünyanın üçüncü büyük süt ve süt ürünleri ithalatçısı Rusyanın, Ağustos ayından itibaren ABD ve AB gibi büyük ihracatçılardan yaptığı ithalata ambargo uygulaması oldu. Elbette bu, piyasalar için beklenmedik ya da en iyimser tabiriyle iyi hesaplanamamış bir gelişmeydi.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Kasım ayında, bir önceki aya göre %3,4, geçen yılın aynı ayına göre de %29 gerileyerek 178,1 puana düştü. FAO, bunda Çin ve Rusya gibi büyük ithalatçı ülkelerin alımlarında kısıtlamaya gitmesinin etkili olduğunu açıkladı.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Peki, 2015in görünümü nasıl olacak? Tahminlerin ortak noktası; süt ve süt ürünleri fiyatlarının düşmeye devam edecek olması. 2015 yılı için süt fiyatı tahminleri aşağıya çekildi. Bunun arkasındaki iki neden; küresel süt ve süt ürünleri ihracatındaki düşüş ve süt üretim miktarındaki yükseliş eğilimi.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>ABD Tarım Bakanlığının 2014 yılına ilişkin üretim artış tahminleri şöyle: Küresel ortalama üretim artışı %3,9; Avustralya %3,2; AB-28 %4,7; Yeni Zelanda %7,4; ABD %2,4. Arjantinde ise %0,9 oranında üretim düşüşü yaşandı.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>2015e ilişkin bir diğer tahmin Rabobanktan geldi. Yılın ilk yarısında süt ürünleri fiyatlarında dünya genelinde bir düşüş olacağı, yılın ikinci yarısında tedarikin zorlaşacağı, dördüncü çeyrekte ise fiyatların iyileşeceği tahmin ediliyor.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Şu an için süt fiyatları düşük seviyede ve bu durum dünya süt üretimindeki büyümeyi yavaşlatabilir. Rusya, şu an itibariyle Ağustos ayında ithalat yasağını kaldıracak; Çin ise yılın ikinci yarısında ithalata devam edecek. Sonuçta küresel süt ürünleri ihracatının 2015in ikinci yarısında kısmen de olsa toparlanabileceği konuşuluyor.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Peki, biz ne yapmalıyız? Süt ve süt ürünleri üretimimizin önemli oranda artacağı tahminleri yapılıyor. Bu da artması gereken ihracat demek. O zaman sütümüzün kalitesini iyileştirmek, katma değerli süt ürünlerine ve inovasyona odaklanmak mecburiyetindeyiz. Diğer taraftan, ihracatta ülke çeşitlendirmesi çalışmalarının teşviklerle desteklenmesi de önemli. Özellikle peynir, yoğurt, ayran gibi ürünlerimize ihraç pazarlarında rekabet gücü kazandırmak için bir teşvik sistemi oluşturulmalıyız.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Tabii, tüm bunları yaparken iç piyasada da hem muhtemel üretim artışını dengeleyecek hem de fiyat istikrarını sağlayacak uygulamaları, yani tüketimi artıracak politikaları hayata geçirmeliyiz.</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 919362, member: 41641"] [b]2015 Yılında Süt Fiyatları Ne Olur!...[/b] [b]Beyaz köşe İlknur Menlik Küresel süt piyasalarının geleceği Hafızalarda yer tutacak bir yılı geride bıraktık. 2014 yılı, küresel süt ve süt ürünleri sektörü açısından beklenmedik gelişmelerin yaşandığı bir yıl oldu. En bariz örneği, dünyanın üçüncü büyük süt ve süt ürünleri ithalatçısı Rusyanın, Ağustos ayından itibaren ABD ve AB gibi büyük ihracatçılardan yaptığı ithalata ambargo uygulaması oldu. Elbette bu, piyasalar için beklenmedik ya da en iyimser tabiriyle iyi hesaplanamamış bir gelişmeydi. FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Kasım ayında, bir önceki aya göre %3,4, geçen yılın aynı ayına göre de %29 gerileyerek 178,1 puana düştü. FAO, bunda Çin ve Rusya gibi büyük ithalatçı ülkelerin alımlarında kısıtlamaya gitmesinin etkili olduğunu açıkladı. Peki, 2015in görünümü nasıl olacak? Tahminlerin ortak noktası; süt ve süt ürünleri fiyatlarının düşmeye devam edecek olması. 2015 yılı için süt fiyatı tahminleri aşağıya çekildi. Bunun arkasındaki iki neden; küresel süt ve süt ürünleri ihracatındaki düşüş ve süt üretim miktarındaki yükseliş eğilimi. ABD Tarım Bakanlığının 2014 yılına ilişkin üretim artış tahminleri şöyle: Küresel ortalama üretim artışı %3,9; Avustralya %3,2; AB-28 %4,7; Yeni Zelanda %7,4; ABD %2,4. Arjantinde ise %0,9 oranında üretim düşüşü yaşandı. 2015e ilişkin bir diğer tahmin Rabobanktan geldi. Yılın ilk yarısında süt ürünleri fiyatlarında dünya genelinde bir düşüş olacağı, yılın ikinci yarısında tedarikin zorlaşacağı, dördüncü çeyrekte ise fiyatların iyileşeceği tahmin ediliyor. Şu an için süt fiyatları düşük seviyede ve bu durum dünya süt üretimindeki büyümeyi yavaşlatabilir. Rusya, şu an itibariyle Ağustos ayında ithalat yasağını kaldıracak; Çin ise yılın ikinci yarısında ithalata devam edecek. Sonuçta küresel süt ürünleri ihracatının 2015in ikinci yarısında kısmen de olsa toparlanabileceği konuşuluyor. Peki, biz ne yapmalıyız? Süt ve süt ürünleri üretimimizin önemli oranda artacağı tahminleri yapılıyor. Bu da artması gereken ihracat demek. O zaman sütümüzün kalitesini iyileştirmek, katma değerli süt ürünlerine ve inovasyona odaklanmak mecburiyetindeyiz. Diğer taraftan, ihracatta ülke çeşitlendirmesi çalışmalarının teşviklerle desteklenmesi de önemli. Özellikle peynir, yoğurt, ayran gibi ürünlerimize ihraç pazarlarında rekabet gücü kazandırmak için bir teşvik sistemi oluşturulmalıyız. Tabii, tüm bunları yaparken iç piyasada da hem muhtemel üretim artışını dengeleyecek hem de fiyat istikrarını sağlayacak uygulamaları, yani tüketimi artıracak politikaları hayata geçirmeliyiz.[/b] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
Çiğ Süt Fiyatlarınız
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt