PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Yenilenebilir Enerji
Elektrikli traktör “Ekin” Haziran’da çiftçi ile buluşuyor
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="HalilibrahimKoyuncu" data-source="post: 1392749" data-attributes="member: 75863"><p><strong>İrfan Donat: Yani yüksek beygirli bir elektrikli traktörün fiyatı dizel şeklindeki muadilinden daha ucuza mı geliyor?</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Önder Yol:</strong> Evet… Çünkü biz burada traktör üretmiyoruz. Tarım mekanizasyon tarihini baştan yazıyoruz. Her şeyi değiştiriyoruz. Kimsenin yapmadığı şeyleri yaptığınız zaman çok farklı alanlara giriyorsunuz. Dolayısıyla büyük, yüksek kapasiteli traktörlere girdiğiniz zaman fiyat, normal dizel bir traktörün daha <strong>altında</strong> kalacaktır. Daha orta boy traktörlere girdiğimiz zaman fiyat, maksimum yüzde 20-30 üzerinde kalır ama uzun vadede dizelin altına da inebilir. Nereden bakarsanız bakın… Şu an bu teknolojide dünyanın en iyisi, en uç safhasında olsak da bu teknoloji hala emekleme aşamasında… Henüz yürümedi. Koşmasını konuşmuyoruz bile… Ama biz burada işin elif, be’sinden başladığımız için kendimizi çok kolay adapte edeceğiz. Her parçanın fiyatları her geçen gün ucuzluyor, her gün gelişiyor, büyüyor fakat bu arada da talep fazla olduğu için de bizim maliyetlerimiz düşüyor ve talep daha da artıyor. Şuan çok ciddi bir taleple karşı karşıyayız. Bilhassa ihracat pazarı… Alım gücü yüksek ülkelerde talep çok yüksek.</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><strong>İrfan Donat: Dışarıdan talep var mı?</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Önder Yol: Çok</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>İrfan Donat: Yani sipariş var mı?</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Önder Yol:</strong> Eğer onları değerlendirmeye kalkarsak Türkiye’ye hiç elektrikli traktör veremeyiz. O yüzden biz bu konuya daha bütüncül bakıyoruz. Bu bir başlangıç… Önümüzdeki yüzyıla bir adım olarak bakmak lazım. Biz sadece traktörü değiştirmekle kalmayacağız traktörde kullanılan aksesuarları da tamamen ortadan kaldıracağız. Hidrolik sistemleri tamamen değiştireceğiz. Bizim şuan küçük diye tabir ettiğimiz testleri yapılan traktörün, 15 Nisan’a kadar TAGEM ve TİGEM ile birlikte Tekirdağ’daki tesislerde testleri sürecek. Orada yaptığımız ilk testlerde bilhassa yem karma makinesinde 250 beygirlik traktörün çalıştıramadığı şeyi bizim ufak traktörümüz çok rahatlıkla çalıştırıyor.</p><p></p><p><strong>İrfan Donat: Bataryanın ömrü ne kadar?</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Önder Yol:</strong> Bizim bataryalarımız yaklaşık 4 bin kullanımlık… Bu 4 bin kullanımı her gün kullanmanız halinde – ki kullanamazsınız – 10 yıldan fazla sürer. Bataryaların ömrü 4 bin kullanımdan sonra yüzde 80’e düşüyor. Biz zaten yüzde 120 ile başladığımız için ömrü 20 yıl…</p><p></p><p><strong>İrfan Donat: Türkiye’nin bu alandaki çalışması gündeme geldiğinde genelde şöyle bir yorum yapılıyor: Dünyada pek çok küresel ölçekteki traktör şirketinin Ar-Ge ve inovasyon departmanları var. Uzun yıllardır bu alanda çalışmalar yapılıyor ve onlar henüz elektrikli traktörü piyasaya sürememişken Türkiye nasıl bunu başaracak?</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Önder Yol:</strong> Bu soruyla ben daha önce de defalarca karşılaştım. Onlara verdiğim cevabı size de vereyim. “Ya bugüne kadar hep gavur yapmış da biz onu kopyalamışız. Bir kere de biz yapalım, onlar da bizi kopyalasınlar.”</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><strong>İrfan Donat: Traktörün markası, model ismi belli oldu mu?</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Önder Yol:</strong> Bizim bir şirketimiz var… Hüseyin Aydın liderliğinde Ziraat Bankasıyla kurulmuş olan bir ortaklık… ZY… ‘Ziraat Yol’ olarak kurulmuş bir şirket. Markası ZY olacak ama bana söylenen model ismini ben açıklamayayım. Onu da Tarım Bakanlığının açıklamasını isterim ama güzel bir isim…</p><p></p><p><strong>İrfan Donat: Tarım ile alakalı bir isim diye tahmin ediyorum…</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Önder Yol:</strong> Tarımla alakalı bir isim ama açıklamak benim inisiyatifimde değil şuanda, kendilerinin açıklamasını tercih ederim. İnşallah Bakan Pakdemirli açıklayacaktır.</p><p></p><p>Bu sohbetimizin ardından biz de farklı kaynaklara traktörün model ismini sorduk. Kaynaklarımızın verdiği ortak yanıt “Ekin” oldu.</p><p></p><p>Türkiye’nin tarımda devrim olarak nitelenebilecek elektrikli traktör projesini önemsiyoruz.</p><p></p><p>Umarız Haziran ayında “Ekin” çiftçi ile buluşur ve sektörde yeni bir dönemin perdeleri aralanır.</p><p></p><p>Gelişmeleri izleyip, takip ederek sizlere aktaracağız.</p><p></p><p><strong>İrfan Donat – Bloomberg HT Tarım Editörü</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>KAYNAK: <a href="https://www.bloomberght.com/yorum/irfan-donat/2275651-elektrikli-traktor-ekin-haziranda-ciftci-ile-bulusuyor" target="_blank">https://www.bloomberght.com/yorum/irfan-donat/2275651-elektrikli-traktor-ekin-haziranda-ciftci-ile-bulusuyor</a></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="HalilibrahimKoyuncu, post: 1392749, member: 75863"] [B]İrfan Donat: Yani yüksek beygirli bir elektrikli traktörün fiyatı dizel şeklindeki muadilinden daha ucuza mı geliyor? Önder Yol:[/B] Evet… Çünkü biz burada traktör üretmiyoruz. Tarım mekanizasyon tarihini baştan yazıyoruz. Her şeyi değiştiriyoruz. Kimsenin yapmadığı şeyleri yaptığınız zaman çok farklı alanlara giriyorsunuz. Dolayısıyla büyük, yüksek kapasiteli traktörlere girdiğiniz zaman fiyat, normal dizel bir traktörün daha [B]altında[/B] kalacaktır. Daha orta boy traktörlere girdiğimiz zaman fiyat, maksimum yüzde 20-30 üzerinde kalır ama uzun vadede dizelin altına da inebilir. Nereden bakarsanız bakın… Şu an bu teknolojide dünyanın en iyisi, en uç safhasında olsak da bu teknoloji hala emekleme aşamasında… Henüz yürümedi. Koşmasını konuşmuyoruz bile… Ama biz burada işin elif, be’sinden başladığımız için kendimizi çok kolay adapte edeceğiz. Her parçanın fiyatları her geçen gün ucuzluyor, her gün gelişiyor, büyüyor fakat bu arada da talep fazla olduğu için de bizim maliyetlerimiz düşüyor ve talep daha da artıyor. Şuan çok ciddi bir taleple karşı karşıyayız. Bilhassa ihracat pazarı… Alım gücü yüksek ülkelerde talep çok yüksek. [B]İrfan Donat: Dışarıdan talep var mı? Önder Yol: Çok İrfan Donat: Yani sipariş var mı? Önder Yol:[/B] Eğer onları değerlendirmeye kalkarsak Türkiye’ye hiç elektrikli traktör veremeyiz. O yüzden biz bu konuya daha bütüncül bakıyoruz. Bu bir başlangıç… Önümüzdeki yüzyıla bir adım olarak bakmak lazım. Biz sadece traktörü değiştirmekle kalmayacağız traktörde kullanılan aksesuarları da tamamen ortadan kaldıracağız. Hidrolik sistemleri tamamen değiştireceğiz. Bizim şuan küçük diye tabir ettiğimiz testleri yapılan traktörün, 15 Nisan’a kadar TAGEM ve TİGEM ile birlikte Tekirdağ’daki tesislerde testleri sürecek. Orada yaptığımız ilk testlerde bilhassa yem karma makinesinde 250 beygirlik traktörün çalıştıramadığı şeyi bizim ufak traktörümüz çok rahatlıkla çalıştırıyor. [B]İrfan Donat: Bataryanın ömrü ne kadar? Önder Yol:[/B] Bizim bataryalarımız yaklaşık 4 bin kullanımlık… Bu 4 bin kullanımı her gün kullanmanız halinde – ki kullanamazsınız – 10 yıldan fazla sürer. Bataryaların ömrü 4 bin kullanımdan sonra yüzde 80’e düşüyor. Biz zaten yüzde 120 ile başladığımız için ömrü 20 yıl… [B]İrfan Donat: Türkiye’nin bu alandaki çalışması gündeme geldiğinde genelde şöyle bir yorum yapılıyor: Dünyada pek çok küresel ölçekteki traktör şirketinin Ar-Ge ve inovasyon departmanları var. Uzun yıllardır bu alanda çalışmalar yapılıyor ve onlar henüz elektrikli traktörü piyasaya sürememişken Türkiye nasıl bunu başaracak? Önder Yol:[/B] Bu soruyla ben daha önce de defalarca karşılaştım. Onlara verdiğim cevabı size de vereyim. “Ya bugüne kadar hep gavur yapmış da biz onu kopyalamışız. Bir kere de biz yapalım, onlar da bizi kopyalasınlar.” [B]İrfan Donat: Traktörün markası, model ismi belli oldu mu? Önder Yol:[/B] Bizim bir şirketimiz var… Hüseyin Aydın liderliğinde Ziraat Bankasıyla kurulmuş olan bir ortaklık… ZY… ‘Ziraat Yol’ olarak kurulmuş bir şirket. Markası ZY olacak ama bana söylenen model ismini ben açıklamayayım. Onu da Tarım Bakanlığının açıklamasını isterim ama güzel bir isim… [B]İrfan Donat: Tarım ile alakalı bir isim diye tahmin ediyorum… Önder Yol:[/B] Tarımla alakalı bir isim ama açıklamak benim inisiyatifimde değil şuanda, kendilerinin açıklamasını tercih ederim. İnşallah Bakan Pakdemirli açıklayacaktır. Bu sohbetimizin ardından biz de farklı kaynaklara traktörün model ismini sorduk. Kaynaklarımızın verdiği ortak yanıt “Ekin” oldu. Türkiye’nin tarımda devrim olarak nitelenebilecek elektrikli traktör projesini önemsiyoruz. Umarız Haziran ayında “Ekin” çiftçi ile buluşur ve sektörde yeni bir dönemin perdeleri aralanır. Gelişmeleri izleyip, takip ederek sizlere aktaracağız. [B]İrfan Donat – Bloomberg HT Tarım Editörü KAYNAK: [URL]https://www.bloomberght.com/yorum/irfan-donat/2275651-elektrikli-traktor-ekin-haziranda-ciftci-ile-bulusuyor[/URL][/B] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Çiftçilik Genel
Yenilenebilir Enerji
Elektrikli traktör “Ekin” Haziran’da çiftçi ile buluşuyor
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt