PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Besi Hayvancılığı
et ırkı inek sürülerinde vücut kondüsyonu, önemi?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="behcet arı" data-source="post: 1222520" data-attributes="member: 57589"><p>ineklerin vücut kondüsyonun (buzağılamada, ineklerde 2,5-3,0; düvelerde 3,0-3,5), istenenin dışında olması, yani ineklerin istenenden daha zayıf ya da daha şişman (yağlı) olmalarının ineklerin sağlığına ve verimine (üremelerine, dölverimine) ne gibi etkisi olur. et ırkı inek sürülerinde, ana verimin dölverimi yani buzağı verimi olduğunu bütün çiftçiler bilir.</p><p></p><p>ayrıca, zayıf inekleri normal kondüsyonlu hale getirmek için yemlemede (rasyonun enerjisinde, proteininde) nasıl bir artış yapmalı?</p><p>Kış aylarında, özellikle soğuk yerlerde (-20 derecelerin altında), yem tüketimi artar.bu şartlarda ağırlık artışı sağlamak için daha çok yem (enerji) tüketilir.Bu nedenle ineklerin kış aylarına zayıf girmeleri istenmez. Sonbaharda, ineklerin istenen kondüsyona gelmesi için, bu durum dikkate alınarak yemleme yapmalıdır.</p><p></p><p>döl tutma, boğasak hale gelme aşırı zayıf ineklerde daha azdır. aşırı Zayıf ineklerden doğan buzağılar daha zayıftır, hayatta kalma ihtimali daha azdır. Ayrıca gelişmeleri, ötekilere göre daha zayıftır.</p><p></p><p>Şişman ineklerde, (kondüsyonu istenenden daha çok olanlar) ise, fazla yem tüketmişlerdir ve yem israfı olmuştur. Bu ineklerde, buzağılamada zorluklar görülür. Buzağılamadan sonra, metabolik hastalıklar (ketoz, karaciğer yağlanması, yem yememe) görülür. İnekler iyi bakılmazsa ölebilir.</p><p></p><p>sürüyü kolay yönetmenin bir aracı da ineklerin kondüsyonlarının, kritik dönemlerde, (buzağılamada, tohumlama mevsinde, kuruya çıkarma sırasında, bu et ırkı ineklerde buzağılamadan sonra 7 ayda başlar, buzağılamadan 2 ay önce) izlenmesi ve gerekli yem değişikliklerinin yapılmasıdır.</p><p></p><p>1 vücut kondüsyonu değişikliği için, ,ırklara göre ineklerin 45-60 kg ağırlık azalması (vücut kondüzyonunda azalma) ya da 45-60 kg ağırlık artışı (vücut kondüsyonunda artış) gerekir.</p><p></p><p>Bu konuda, hayvancılığı ileri ülkelerde (almanya, fransa, hollanda, ABD, ingiltere, avustralya, kanada) çiftçiler yeterli bilgiye sahiptir. son yıllarda, et ırkı hayvancılık artışı olan, ülkemizde de benzer bir durumun olması gerekir.</p><p></p><p>her çiftçinin yemleme konusunda yeterli bilgiye ve yemleme araçlarına (sığırların yem ihtiyaçları, yemlerin enerji, protein değerleri, rasyon hesaplama yazılımına) erişebilir olması gerekir.</p><p></p><p>bu alanda yetişmiş, meslek sahibi kişilere, özellikle sahadaki veterinerlerin ve ziraat mühendislerinin, zooteknistlerin çabalarına, çalışmalarına ihtiyaç var? </p><p> </p><p></p><p> trakkulup.net</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="behcet arı, post: 1222520, member: 57589"] ineklerin vücut kondüsyonun (buzağılamada, ineklerde 2,5-3,0; düvelerde 3,0-3,5), istenenin dışında olması, yani ineklerin istenenden daha zayıf ya da daha şişman (yağlı) olmalarının ineklerin sağlığına ve verimine (üremelerine, dölverimine) ne gibi etkisi olur. et ırkı inek sürülerinde, ana verimin dölverimi yani buzağı verimi olduğunu bütün çiftçiler bilir. ayrıca, zayıf inekleri normal kondüsyonlu hale getirmek için yemlemede (rasyonun enerjisinde, proteininde) nasıl bir artış yapmalı? Kış aylarında, özellikle soğuk yerlerde (-20 derecelerin altında), yem tüketimi artar.bu şartlarda ağırlık artışı sağlamak için daha çok yem (enerji) tüketilir.Bu nedenle ineklerin kış aylarına zayıf girmeleri istenmez. Sonbaharda, ineklerin istenen kondüsyona gelmesi için, bu durum dikkate alınarak yemleme yapmalıdır. döl tutma, boğasak hale gelme aşırı zayıf ineklerde daha azdır. aşırı Zayıf ineklerden doğan buzağılar daha zayıftır, hayatta kalma ihtimali daha azdır. Ayrıca gelişmeleri, ötekilere göre daha zayıftır. Şişman ineklerde, (kondüsyonu istenenden daha çok olanlar) ise, fazla yem tüketmişlerdir ve yem israfı olmuştur. Bu ineklerde, buzağılamada zorluklar görülür. Buzağılamadan sonra, metabolik hastalıklar (ketoz, karaciğer yağlanması, yem yememe) görülür. İnekler iyi bakılmazsa ölebilir. sürüyü kolay yönetmenin bir aracı da ineklerin kondüsyonlarının, kritik dönemlerde, (buzağılamada, tohumlama mevsinde, kuruya çıkarma sırasında, bu et ırkı ineklerde buzağılamadan sonra 7 ayda başlar, buzağılamadan 2 ay önce) izlenmesi ve gerekli yem değişikliklerinin yapılmasıdır. 1 vücut kondüsyonu değişikliği için, ,ırklara göre ineklerin 45-60 kg ağırlık azalması (vücut kondüzyonunda azalma) ya da 45-60 kg ağırlık artışı (vücut kondüsyonunda artış) gerekir. Bu konuda, hayvancılığı ileri ülkelerde (almanya, fransa, hollanda, ABD, ingiltere, avustralya, kanada) çiftçiler yeterli bilgiye sahiptir. son yıllarda, et ırkı hayvancılık artışı olan, ülkemizde de benzer bir durumun olması gerekir. her çiftçinin yemleme konusunda yeterli bilgiye ve yemleme araçlarına (sığırların yem ihtiyaçları, yemlerin enerji, protein değerleri, rasyon hesaplama yazılımına) erişebilir olması gerekir. bu alanda yetişmiş, meslek sahibi kişilere, özellikle sahadaki veterinerlerin ve ziraat mühendislerinin, zooteknistlerin çabalarına, çalışmalarına ihtiyaç var? trakkulup.net [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Besi Hayvancılığı
et ırkı inek sürülerinde vücut kondüsyonu, önemi?
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt